1igor1 14.09.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Wolę w tym czasie przepalić raz na dwa, trzy dni w kominku. Pamiętajcie że klima wysusza powietrze, a z tym zimą bywają kłopoty. Nie chcę negować tego rozwiązania, ale trzeba przemyśleć sprawę do konkretnego przypadku. Liwko, przy szkielecie nic nie da raz na dwa trzy dni, raczej codziennie, szkieletówka nie ma akumulacji, a klima zimą nie wysusza powietrza, bo to chłodzenie wysusza a nie grzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 14.09.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Tak patrze że klima kanałowa nie jest już taka droga, może kiedyś coś takiego zamontuje, a na razie obecna będzie pięknie uzupełniać moje kabelki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 14.09.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 (edytowane) Podłącz klimę przez watomierz, odczytaj pobór prądu, temperaturę powietrza na wlocie i już ogrzanego, podstaw różnicę do arkusza w mojej stopce, jest tam "Kalkulator COP dla klimatyzatora", musisz znać wydajność wentylatora. Oczywiście klima wysusza ale latem w funkcji chłodzenia lub w trybie "osuszania" (skrapla wilgoć z powietrza w pomieszczeniu). możesz podać jaką różnice temperatur twoja wyciąga przy grzaniu taka jak teraz 13C za oknem i jakiej mocy masz ten klimatyzator pogoniłem dziś swój i zobacz co mi wyszło https://plus.google.com/u/0/photos/111613708716472394282/albums/5781074566473425665/5788142837692090338?tab=qq różnica temperatur 25-26C klima najmniejsza 7000 Btu pokój 22m2 Edytowane 14 Września 2012 przez Vld dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glemp 15.09.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 tak, tak, dom z Ibudu, co do zużycia to jestem zadowolony, ale moje ściany troszkę się różnią od standardowych (szczegóły w dzienniku) widziałem czytałem w dzienniku i gratulacje za ten dach własnoręczny... mistrzostwo świata ja myślę żeby w stelażu dołożyć jeszcze te 5 cm wełny to nie jakieś koszta duże ani praca a zawsze coś... zobaczymy co to będzie ...dziś wytyczają fachowcy geodety a w poniedziałek Ibud zaczyna fundament pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 15.09.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 (edytowane) możesz podać jaką różnice temperatur twoja wyciąga przy grzaniu taka jak teraz 13C za oknem i jakiej mocy masz ten klimatyzator nie uruchamiałem jeszcze w tym sezonie klimy w funkcji grzania (nie ma takiej potrzeby), o mocy czytałeś w innym temacie - mam na stałe zamontowane 2 klimatyzatory po 2,1kW Arturo, ja tam mam swoją 11,2kW więc nie taka skromna, i nie do dogrzewania tylko do ogrzewania. Przemyśl jeszcze raz to o czym piszesz - bo jeśli w swoi systemie dostarczasz (zużywasz) więcej ciepła kominkiem (drewnem) niż pc to Twoim głównym nośnikiem jest drewno do kominka a nie pc, i nie ma tu znaczenia moc pc (mocy kominka nie podałeś) ja myślę żeby w stelażu dołożyć jeszcze te 5 cm wełny to nie jakieś koszta duże ani praca a zawsze coś... zobaczymy co to będzie sam se dołóż w swoim systemie 5cm izolacji i opisz efekty - "zobaczymy co będzie" - o kolejnych 5cm izolacji już liczyliśmy - wystarczy poszukać. Edytowane 15 Września 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 16.09.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Przemyśl jeszcze raz to o czym piszesz - bo jeśli w swoi systemie dostarczasz (zużywasz) więcej ciepła kominkiem (drewnem) niż pc to Twoim głównym nośnikiem jest drewno do kominka a nie pc, i nie ma tu znaczenia moc pc (mocy kominka nie podałeś) . Kominek - całe 3m3 w zeszłym sezonie, to faktycznie baaardzo dużo drzewa ...., moc kominka to 9kW - przewymiarowany, poza tym w zimie, jak jest -20st. to czasami nie palę w kominku, a w szkieletówce ciepło z wczorajszego dnia już dawno uciekło, więc jak nie palę w kominku, to chodzi pompa, poza tym, tak jak pisałem kominek chodzi temu, bo żona musi mieć 25st w dziennej części domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 19.09.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 przymierzam się do zakupu kabli grzewczych.dla uproszczenia wyliczeń przyjąłem za radą jasiek71 - 70W/m2.w polu zainteresowania mam 18W Devi i 17W Elektra.jakiej mocy kabel zastosować w przedsionku i w salonie, dać większą moc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 19.09.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 zwiększyć w 1. i 4. Różnica kilkadziesiąt złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 19.09.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 ok,łazienkę zwiększyć i przedsionek a co jeśli chodzi o pomieszczenia na piętrze? było kilka wypowiedzi żeby raczej zmniejszać moc bo i tak ciepło z dołu tam ląduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 19.09.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Jeżeli będziesz chciał w przyszłości wyłączać górę to wtedy wszystko na dole trochę mocniejsze. Na górze tradycyjnie troszkę mocniej w łazience( tam ciepełko to podstawa). Tak naprawdę to ma niewielkie znaczenie tylko przy zakupie. potem i tak sterownik przejmie czas grzania. Większa moc krócej będzie grzać. Zaprojektuj sobie takie moce aby pełen czas II taryfy szło przy -20 stopniach.Gdy przyjdą supermrozy to jak parę dni pochodzi trochę w I taryfie to nie zubożejesz.Poza tym Zielona Góra to jeden z najcieplejszych obszarów RP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Tak naprawdę to ma niewielkie znaczenie tylko przy zakupie. potem i tak sterownik przejmie czas grzania. Większa moc krócej będzie grzać. wbrew pozorom lepiej jest dać ciut mniej niż za dużo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 19.09.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Oj Jasiu, Jasiu. A zwrócić uwagę na następne zdanie to już nie łaska? To zdanie, cytowane przez Ciebie, pokazuje w kontekście całej mojej wypowiedzi, że jak trochę będzie za dużo to i tak sterownik wyreguluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Oj Jasiu, Jasiu. A zwrócić uwagę na następne zdanie to już nie łaska? To zdanie, cytowane przez Ciebie, pokazuje w kontekście całej mojej wypowiedzi, że jak trochę będzie za dużo to i tak sterownik wyreguluje. powodzenia z tym wyregulowaniem ... kabel to nie rurka z wodą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 19.09.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 jasiek dalej uważasz że 70W/m2 jest ok czy może "ciut mniej" ? i gdzie jest do jasnej ciasnej zdjęcie twojego kolektora powietrznego?? zaglądam do twojego innowacyjnego wątku a tam tylko ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 jasiek dalej uważasz że 70W/m2 jest ok czy może "ciut mniej" ? i gdzie jest do jasnej ciasnej zdjęcie twojego kolektora powietrznego?? zaglądam do twojego innowacyjnego wątku a tam tylko ....... jeżeli twoja chałupa ma lepsze izolacja niż moja to daj mniej ... tam było tylko zdjęcie wymiennika na strychu... ale "wyszło "... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 19.09.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 20cm grafitowego styro na ścianie,podłoga 25cm perlitu i strop planuję 40-50cm ekofibru.ozc 5900kWh/m2/rok. coś myślę żeby górę trochę zbić z tych kW i jeśli tak mówisz to chyba minimalnie dam słabsze kable. poza tym oficjalnie ci dziękuję za maksymalne uproszczenie doboru mocy kabli.nawet nie wiesz ilu ludziom ułatwiło to zaplanowanie systemu grzewczego w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 ozc 5900kWh/m2/rok. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 19.09.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 ja bym dał wszedzie takie same kable tylko lazienki i przedsionek co 10cm odstep a reszta 20-25cm i bedzie jak ta lala, a jakie sterowniki dajesz? Może chcesz ode mnie odkupić devi 550? Bo jak znajdę kupca do kupuje devi touch chociaż do dwóch pomieszczeń bo mi sie mega podobają, a ja gadżeciarz jestem;-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 19.09.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Jasiek, Marcin , inni jaka temperaturę w domu macie na co dzień ? w sezonie grzewczym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Jasiek, Marcin , inni jaka temperaturę w domu macie na co dzień ? w sezonie grzewczym ? nie bardzo kumam ... dobijanie w taniej na 22,5 ( startuje jak spadnie pon. 22, wyłącza jak złapie 23 ) podtrzymanie w drogiej 21,5 (startuje jak spadnie do 21 ,wyłącza jak złapie 22 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts