Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale nie będzie to szybko bo energia elektryczna tanieje.

Czasami myślę,że wielką krzywdę sobie robie nie biorąc czegoś podobnego do Waszych "towarów" ;)

Ja preferuję coca-colę :)

Może dacie namiary na swoich dilerów,to może życie dla mnie stanie się piękniejsze podobne do Waszego ;)

Cena MWh w hurcie jest najtańsza od 5-7 lat, niestety. Jest to anomalia, ale na dzień dzisiejszy to fakt.

Przy -20st.C dwie godziny na dobę ?

Ściema :)

Pisz poważnie a nie dla jaj...

Czytasz ze zrozumieniem? średnio, a wielkie mrozy max 3,5-4h/dobę zależy od obwodu. skoro u mnie nigdy zapotrzebowanie dobowe nie przekroczyło 40kWh/dobę, przy aktywnych 10kW to jak może pracować więcej niż 4h?

po edycji:

specjalnie dla Arturo sprawdzilem moje max dobowe zużycie to 39,10kWh

Edytowane przez Lobo_M

Są 4 opcje:

-masz sporo przewymiarowane kable w stosunku do wyliczonego zapotrzebowania na moc cieplną

-masz źle wyliczone zapotrzebowanie na moc cieplną

-asolt-owa matematyka to brednie

-ściemniasz

mam 10,6 kw w kablach dla 154m2 domu

przy tych -30* dom potrzebuje ok. 110kwh ( tyle wykazują podliczniki zamontowane na każdej pętli ..)

na dzień dzisiejszy jak bym montował na nowo ogrzewanie w tym domu to jeszcze bym zmniejszył gdzieniegdzie

Wrzyciu go nie stosowałeś.

Upssss - coś tu jednak bierzecie - dajcie namiary, co to jest?

Przy śliwowicy jeszcze takich pomysłów nie mam, może po którymś z kolei drinku potwierdzę również "dywersyfikację" poprzez układanie w wylewce rurek i kabli? Czy ktokolwiek pytał speców od ogrzewania czy zasadne jest łączenie tych systemów w jednej płycie grzewczej???

energia elektryczna tanieje.

potrafisz to udowodnić - bo mam zupełnie inne zdanie - i mam to na papierze, faktury to potwierdzą

Edytowane przez kbab

lobo to picer

ale raczej nie w istotnych kwestiach

przy kablach przewymiarowanie to same plusy oprócz kosztów zakupu ?

lobo faktycznie w największe mrozy poszło ci 40kwh?

todobre info dla mnie

czyli pewnie starczy u mnie 15 kg brykietu

dzięki za komplementy...

zima 2010/2011 mój pierwszy sezon grzewczy 2010-12-28 to była ta doba.

Przy kablach przewymiarowanie nie ma samych plusów, najwiekszym minusem jest suma mocy załaczanej i wieksza bezwładność o czym była mowa x razy.

przecież na raz nie będziesz używał ...;)

a jakby nawet to co ...?

Tylko co to ma z dywersyfikacją? Sory, ale uważam że jest to przerost formy nad treścią tj kasa wyrzucona w błoto, ale kto bogatemu zabroni?

Przy kablach przewymiarowanie nie ma samych plusów, najwiekszym minusem jest suma mocy załaczanej i wieksza bezwładność o czym była mowa x razy.

Płyta grzewcza jest dość stabilnym grzejnikiem, przewymiarowanie może szybko zmieniać jej temperaturę, co raczej ma niekorzystny wpływ na jej trwałość.

Edytowane przez kbab

Zapotrzebowanie na moc cieplną 4kW to oznacza,że przy -20st.C musimy dostaczyć ciepła mocą 4kW przez 1h żeby otrzymać np.22st.C przez co otrzymujemy zużycie 4kWh.

Co będzie jeśli przez 100dni temperatura będzie się utrzymywać na poziomie -20st.C non stop a Ty masz kable o mocy 4kW ?

-20 przez 100 dni jest tak samo prawdopodobne jak kWh za 1zł, sam nie wiem co bardziej.

po drugie kto mowi zeby kable uklada takie jak obciązenie? ja mam 3x przewymiarowane i przez 2 sezony grzewcze nie chodziło więcej niż 4h/dobę, to jak bym dał kable 1,5x wieksze niz zapotrzebowanie to i tak byłoby z nadwyżką.

C

No ale forum elektryczne w osobach Lobo,Jasiek twierdzi,że kable to najtańsza i najlepsza rzecz jaką można sobie wyobrazić i później takie kwiatki :)

raczej najprostsza i najwygodniejsza ...:)

ale my Tobie naprawdę nie bronimy montażu PC...

tak samo jak nie wpadamy do ekogroszkowców i nie wciskamy kabli ...