jasiek71 21.09.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Przy -20st.C dwie godziny na dobę ? Ściema Pisz poważnie a nie dla jaj... u mnie przy -30* ogrzewanie średnio ok. 10 godzin więc do braku mocy to jeszcze bardzo daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 21.09.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 u mnie przy -30* ogrzewanie średnio ok. 10 godzin więc do braku mocy to jeszcze bardzo daleko Pisz Jasiek 2h 37min 24s Pc tez tak pisza aaa i dodaj że w taniej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.09.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) Ale nie będzie to szybko bo energia elektryczna tanieje. Czasami myślę,że wielką krzywdę sobie robie nie biorąc czegoś podobnego do Waszych "towarów" Ja preferuję coca-colę Może dacie namiary na swoich dilerów,to może życie dla mnie stanie się piękniejsze podobne do Waszego Cena MWh w hurcie jest najtańsza od 5-7 lat, niestety. Jest to anomalia, ale na dzień dzisiejszy to fakt. Przy -20st.C dwie godziny na dobę ? Ściema Pisz poważnie a nie dla jaj... Czytasz ze zrozumieniem? średnio, a wielkie mrozy max 3,5-4h/dobę zależy od obwodu. skoro u mnie nigdy zapotrzebowanie dobowe nie przekroczyło 40kWh/dobę, przy aktywnych 10kW to jak może pracować więcej niż 4h? po edycji: specjalnie dla Arturo sprawdzilem moje max dobowe zużycie to 39,10kWh Edytowane 21 Września 2012 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.09.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Pisz Jasiek 2h 37min 24s Pc tez tak pisza aaa i dodaj że w taniej taryfie he he he ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.09.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Są 4 opcje: -masz sporo przewymiarowane kable w stosunku do wyliczonego zapotrzebowania na moc cieplną -masz źle wyliczone zapotrzebowanie na moc cieplną -asolt-owa matematyka to brednie -ściemniasz mam 10,6 kw w kablach dla 154m2 domu przy tych -30* dom potrzebuje ok. 110kwh ( tyle wykazują podliczniki zamontowane na każdej pętli ..) na dzień dzisiejszy jak bym montował na nowo ogrzewanie w tym domu to jeszcze bym zmniejszył gdzieniegdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.09.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) Wrzyciu go nie stosowałeś. Upssss - coś tu jednak bierzecie - dajcie namiary, co to jest? Przy śliwowicy jeszcze takich pomysłów nie mam, może po którymś z kolei drinku potwierdzę również "dywersyfikację" poprzez układanie w wylewce rurek i kabli? Czy ktokolwiek pytał speców od ogrzewania czy zasadne jest łączenie tych systemów w jednej płycie grzewczej??? energia elektryczna tanieje. potrafisz to udowodnić - bo mam zupełnie inne zdanie - i mam to na papierze, faktury to potwierdzą Edytowane 21 Września 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.09.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 lobo to picerale raczej nie w istotnych kwestiach przy kablach przewymiarowanie to same plusy oprócz kosztów zakupu ? lobo faktycznie w największe mrozy poszło ci 40kwh?todobre info dla mnieczyli pewnie starczy u mnie 15 kg brykietu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.09.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Czy ktokolwiek pytał speców od ogrzewania czy zasadne jest łączenie tych systemów w jednej płycie grzewczej??? przecież na raz nie będziesz używał ... a jakby nawet to co ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.09.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 kbab, widzialem ale mi sie poprawiać juz nie chciało, ale zanotuj w notesie date nick i rodzaj błędu;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.09.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 przy kablach przewymiarowanie to same plusy oprócz kosztów zakupu ? raczej minusy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.09.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 lobo to picer ale raczej nie w istotnych kwestiach przy kablach przewymiarowanie to same plusy oprócz kosztów zakupu ? lobo faktycznie w największe mrozy poszło ci 40kwh? todobre info dla mnie czyli pewnie starczy u mnie 15 kg brykietu dzięki za komplementy... zima 2010/2011 mój pierwszy sezon grzewczy 2010-12-28 to była ta doba. Przy kablach przewymiarowanie nie ma samych plusów, najwiekszym minusem jest suma mocy załaczanej i wieksza bezwładność o czym była mowa x razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.09.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Co będzie jeśli przez 100dni temperatura będzie się utrzymywać na poziomie -20st.C non stop a Ty masz kable o mocy 4kW ? uruchomię nagrzewnice w kanale WM ... albo odpalę Farelkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.09.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) przecież na raz nie będziesz używał ... a jakby nawet to co ...? Tylko co to ma z dywersyfikacją? Sory, ale uważam że jest to przerost formy nad treścią tj kasa wyrzucona w błoto, ale kto bogatemu zabroni? Przy kablach przewymiarowanie nie ma samych plusów, najwiekszym minusem jest suma mocy załaczanej i wieksza bezwładność o czym była mowa x razy. Płyta grzewcza jest dość stabilnym grzejnikiem, przewymiarowanie może szybko zmieniać jej temperaturę, co raczej ma niekorzystny wpływ na jej trwałość. Edytowane 21 Września 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.09.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Zapotrzebowanie na moc cieplną 4kW to oznacza,że przy -20st.C musimy dostaczyć ciepła mocą 4kW przez 1h żeby otrzymać np.22st.C przez co otrzymujemy zużycie 4kWh. Co będzie jeśli przez 100dni temperatura będzie się utrzymywać na poziomie -20st.C non stop a Ty masz kable o mocy 4kW ? -20 przez 100 dni jest tak samo prawdopodobne jak kWh za 1zł, sam nie wiem co bardziej. po drugie kto mowi zeby kable uklada takie jak obciązenie? ja mam 3x przewymiarowane i przez 2 sezony grzewcze nie chodziło więcej niż 4h/dobę, to jak bym dał kable 1,5x wieksze niz zapotrzebowanie to i tak byłoby z nadwyżką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.09.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Tylko co to ma z dywersyfikacją? Sory, ale uważam że jest to przerost formy nad treścią tj kasa wyrzucona w błoto, ale kto bogatemu zabroni? mam takie same zdanie ... tak samo jak podłogówka i grzejniki w jednym pomieszczeniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.09.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Z tego co mi wiadomo to kable chodzą jedynie na prąd...chyba,że o czymś nie wiem i można je napędzać gazem lub pelletem myślę że dałoby się coś zrobić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.09.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 tak samo jak podłogówka i grzejniki w jednym pomieszczeniu ... no... chyba że w małej łazience, gdzie za mało podłogi na odpowiednią moc grzejnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.09.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 faktycznie kospela kupisz za 2-3 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.09.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 C No ale forum elektryczne w osobach Lobo,Jasiek twierdzi,że kable to najtańsza i najlepsza rzecz jaką można sobie wyobrazić i później takie kwiatki raczej najprostsza i najwygodniejsza ... ale my Tobie naprawdę nie bronimy montażu PC... tak samo jak nie wpadamy do ekogroszkowców i nie wciskamy kabli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.09.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 myślę że dałoby się coś zrobić ... oczywiście, co za problem wyprodukować sobie prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts