malux20 21.09.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 powtórze się od -15 będę wodnym prądowcempowyżej takim nie wiadomo co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.09.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 na dzień dzisiejszy jak bym montował na nowo ogrzewanie w tym domu to jeszcze bym zmniejszył gdzieniegdzie jasiek zdradzisz gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.09.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 jasiek zdradzisz gdzie? W pokoju teściowej wcale bym nie dał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.09.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) jasiek zdradzisz gdzie? Zdradź Znam kilku,którzy uwierzyli w podobne bajki,że za 50% mogą mieć cwu Ale jak podkreślam,każdy ma 18 lat Nie róbcie krzywdy inwestorom... powtórze się od -15 będę wodnym prądowcem powyżej takim nie wiadomo co Chyba ja podobnie Edytowane 21 Września 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.09.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 jasiek zdradzisz gdzie? w salonie i sypialniach na piętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.09.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Zapotrzebowanie na moc cieplną 4kW to oznacza,że przy -20st.C musimy dostaczyć ciepła mocą 4kW przez 1h żeby otrzymać np.22st.C przez co otrzymujemy zużycie 4kWh. Co będzie jeśli przez 100dni temperatura będzie się utrzymywać na poziomie -20st.C non stop a Ty masz kable o mocy 4kW ? Arturo, strasznie zapatrzony w te wszystkie obliczenia jestes. Pomieszkasz, podliczysz, podzielisz sie danymi i wtedy sie okaze, czy wszystko tak jest jak mowiles. U mnie w domu srednio energooszczednym przy +5 stopniach i dniu slonecznym temperatura w domu rosnie o ok. 1 stopien i przynajmniej 2 stopnie w salonie. Wierze tym, co maja lepiej ode mnie zbudowane domy i podaja tutaj zuzycie bo sam podobnych wynikow doswiadczam. Acha, no i samo podliczanie zapotrzebowania bez detali domu typu: usytuowanie, naslonecznie, liczba domownikow nic nie daja, ale Ty obalasz kazdego kto swoje wyniki poda i nie sa po Twojej mysli. Jak jest 0 stopni i 5 osob w domu z niezlym gotowaniem to grzac nie musze, a moj dom to durszlak w porownaniu z innymi tutaj, wiec porownywanie wynikow wg suchego zapotrzebowania na cieplo jest obarczone zncznym bledem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.09.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 milo nie przesadzaj masz porządną izolację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 21.09.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Panowie wolniej.. bo nie nadążam czytać o co się teraz kłócicie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.09.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 w salonie i sypialniach na piętrze sypialnie na piętrze to rozumiem i tak zrobię . a w salonie dlaczego?mam od pólnocnego-zachodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.09.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Juz myslalem, ze przesadzilem z krytyka Zapomnialem, ze mam kiepska piane na poddaszu z fatalnym U Po kilkutygodniowym aktywnym uzytkowaniu domu odnosze subiektywne odczucie, ze szczelnosc domu ma chyba wieksze znaczenie niz stopien izolacji. Kazdy, kto do nas wchodzi mowi, ze mamy strasznie goraco, a w nocy bylo 3 stopnie, w dzien do 14, od dni podlogowka wylaczona, reku chodzi na 50 m3 dla srednio 4 osob, i w srodku jest bardzo przyjemnie W bloku wystarczylo pol zimniejszej doby zeby wszedzie sie o 2, 3 stopnie ochlodzilo, bo okna pouchylane albo otwarte. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.09.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 piotrze ja ci wytłumaczę co lepiej grzać tylko w tańszej taryfie tylko prądemczy grzać powietrzną z copem 2 w droższej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.09.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 sypialnie na piętrze to rozumiem i tak zrobię . a w salonie dlaczego?mam od pólnocnego-zachodu mówię o Swoim domu a nie o Twoim ... wiem jakie zużycie mają poszczególne pomieszczenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.09.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) Arturo, strasznie zapatrzony w te wszystkie obliczenia jestes. Pomieszkasz, podliczysz, podzielisz sie danymi i wtedy sie okaze, czy wszystko tak jest jak mowiles. U mnie w domu srednio energooszczednym przy +5 stopniach i dniu slonecznym temperatura w domu rosnie o ok. 1 stopien i przynajmniej 2 stopnie w salonie. Wierze tym, co maja lepiej ode mnie zbudowane domy i podaja tutaj zuzycie bo sam podobnych wynikow doswiadczam. Acha, no i samo podliczanie zapotrzebowania bez detali domu typu: usytuowanie, naslonecznie, liczba domownikow nic nie daja, ale Ty obalasz kazdego kto swoje wyniki poda i nie sa po Twojej mysli. Jak jest 0 stopni i 5 osob w domu z niezlym gotowaniem to grzac nie musze, a moj dom to durszlak w porownaniu z innymi tutaj, wiec porownywanie wynikow wg suchego zapotrzebowania na cieplo jest obarczone zncznym bledem. Pozdrawiam Podobnie jak Piotrek nie wiem o co chodzi Stray ciepła są jednakowe dla tego samego domu i dla COP1 i obojętnie czym je dostarczym,czy kablami czy piecem elektryczym. Koszt będzie taki sam piotrze ja ci wytłumaczę co lepiej grzać tylko w tańszej taryfie tylko prądem czy grzać powietrzną z copem 2 w droższej taryfie malux,nie nadążasz Sprawa rozbija się o COP1,kable czy wodna podłogówka+piec elektyczny Niektórzy koledzy dywersyfikują źródło ciepła i na wypadek wzrostu cen prądu do wodnej podłogówki dodają kable napędzane...prądem Edytowane 21 Września 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.09.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 3 posty na minutęco się tu będzie dzialo przy minus 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.09.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Dla tych, dla których świat się kończy na forum, pierwsze z brzegu - http://energetyka.wnp.pl/poglebienie-spadkow-cen-na-rynku-energii-elektrycznej,178750_1_0_0.html To tylko marketing, i robienie "wody z mózgu" aby masy powstrzymać od "wyjścia na ulice" - oprócz takich tekstów każdy otrzymuje faktury - te raczej nie kłamią, tam obniżek nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.09.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Dla COP2,5-3 koszt będzie niższy 2,5-3 razy szczególnie jak PC będzie chodziła na okrągło przy silnych mrozach i co jakiś czas się rozmrażała ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.09.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Wszystko sie zgadza, tylko tutaj nie ma 2 identycznych domow w tej samej lokalizacji, i jak wielu podaje, domy sa mocno rozne i bardzo roznie uzytkowane. Jestem zdania, iz dzisiaj mozna bez wiekszych problemow postawic dom, dac ogrzewanie kablami, klime do salony i CWU na prad z jakims "jaskowym" dodatkiem. Maly domek bedzie mial wypasiony, automatyczny, akumulacyjny ale i i dzialajacy blyskawicznie (klima) system. Klima praktycznie wiekszosc okresu przejsciowego bedzie dawac rade, a kable tylko na te 2-3 tyg temp. ponizej -15. Majac powyzsze zalozenia, pakowanie 20 tys. w system, ktory tak naprawde miesiac w roku ma znaczenie jest dla mnie nieporozumieniem. Wolalbym juz doplacic do dzialki i miec pare km blizej do miasta/pracy, beda to oszczednosci idace w tysiace PLN rocznie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.09.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 mówię o Swoim domu a nie o Twoim ... wiem jakie zużycie mają poszczególne pomieszczenia ... no tak..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.09.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 no kable plus wodna to głupota aczkolwiek sam o czymś takim myslałem w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.09.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Wszystko sie zgadza, tylko tutaj nie ma 2 identycznych domow w tej samej lokalizacji, i jak wielu podaje, domy sa mocno rozne i bardzo roznie uzytkowane. Wszystko się zgadza ale moc cieplna potrzebna do dostarczenia dla danego domu jest taka sama w przypadku kabli czy wodnej podłogówki. Oba rozwiązania pracują z COP1 i zużycie energii będzie identyczne. Jeśli twierdzisz inaczej tzn. zostałeś pozytywnie poddany próbie prania mózgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts