Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
jasiek zdradzisz gdzie?

Zdradź ;)

Znam kilku,którzy uwierzyli w podobne bajki,że za 50% mogą mieć cwu :)

Ale jak podkreślam,każdy ma 18 lat ;)

Nie róbcie krzywdy inwestorom...

powtórze się od -15 będę wodnym prądowcem

powyżej takim nie wiadomo co

Chyba ja podobnie :)

Edytowane przez Arturo72

Zapotrzebowanie na moc cieplną 4kW to oznacza,że przy -20st.C musimy dostaczyć ciepła mocą 4kW przez 1h żeby otrzymać np.22st.C przez co otrzymujemy zużycie 4kWh.

Co będzie jeśli przez 100dni temperatura będzie się utrzymywać na poziomie -20st.C non stop a Ty masz kable o mocy 4kW ?

Arturo, strasznie zapatrzony w te wszystkie obliczenia jestes. Pomieszkasz, podliczysz, podzielisz sie danymi i wtedy sie okaze, czy wszystko tak jest jak mowiles.

U mnie w domu srednio energooszczednym przy +5 stopniach i dniu slonecznym temperatura w domu rosnie o ok. 1 stopien i przynajmniej 2 stopnie w salonie.

Wierze tym, co maja lepiej ode mnie zbudowane domy i podaja tutaj zuzycie bo sam podobnych wynikow doswiadczam.

Acha, no i samo podliczanie zapotrzebowania bez detali domu typu: usytuowanie, naslonecznie, liczba domownikow nic nie daja, ale Ty obalasz kazdego kto swoje wyniki poda i nie sa po Twojej mysli.

Jak jest 0 stopni i 5 osob w domu z niezlym gotowaniem to grzac nie musze, a moj dom to durszlak w porownaniu z innymi tutaj, wiec porownywanie wynikow wg suchego zapotrzebowania na cieplo jest obarczone zncznym bledem.

Pozdrawiam

Juz myslalem, ze przesadzilem z krytyka :p Zapomnialem, ze mam kiepska piane na poddaszu z fatalnym U :p

Po kilkutygodniowym aktywnym uzytkowaniu domu odnosze subiektywne odczucie, ze szczelnosc domu ma chyba wieksze znaczenie niz stopien izolacji. Kazdy, kto do nas wchodzi mowi, ze mamy strasznie goraco, a w nocy bylo 3 stopnie, w dzien do 14, od dni podlogowka wylaczona, reku chodzi na 50 m3 dla srednio 4 osob, i w srodku jest bardzo przyjemnie :)

W bloku wystarczylo pol zimniejszej doby zeby wszedzie sie o 2, 3 stopnie ochlodzilo, bo okna pouchylane albo otwarte.

Pozdrawiam

Gość Arturo72
Arturo, strasznie zapatrzony w te wszystkie obliczenia jestes. Pomieszkasz, podliczysz, podzielisz sie danymi i wtedy sie okaze, czy wszystko tak jest jak mowiles.

U mnie w domu srednio energooszczednym przy +5 stopniach i dniu slonecznym temperatura w domu rosnie o ok. 1 stopien i przynajmniej 2 stopnie w salonie.

Wierze tym, co maja lepiej ode mnie zbudowane domy i podaja tutaj zuzycie bo sam podobnych wynikow doswiadczam.

Acha, no i samo podliczanie zapotrzebowania bez detali domu typu: usytuowanie, naslonecznie, liczba domownikow nic nie daja, ale Ty obalasz kazdego kto swoje wyniki poda i nie sa po Twojej mysli.

Jak jest 0 stopni i 5 osob w domu z niezlym gotowaniem to grzac nie musze, a moj dom to durszlak w porownaniu z innymi tutaj, wiec porownywanie wynikow wg suchego zapotrzebowania na cieplo jest obarczone zncznym bledem.

Pozdrawiam

Podobnie jak Piotrek nie wiem o co chodzi ;)

Stray ciepła są jednakowe dla tego samego domu i dla COP1 i obojętnie czym je dostarczym,czy kablami czy piecem elektryczym.

Koszt będzie taki sam :)

piotrze ja ci wytłumaczę

co lepiej

grzać tylko w tańszej taryfie tylko prądem

czy grzać powietrzną z copem 2 w droższej taryfie

malux,nie nadążasz ;)

Sprawa rozbija się o COP1,kable czy wodna podłogówka+piec elektyczny :)

Niektórzy koledzy dywersyfikują źródło ciepła i na wypadek wzrostu cen prądu do wodnej podłogówki dodają kable napędzane...prądem :)

Edytowane przez Arturo72

Dla tych, dla których świat się kończy na forum, pierwsze z brzegu - http://energetyka.wnp.pl/poglebienie-spadkow-cen-na-rynku-energii-elektrycznej,178750_1_0_0.html

To tylko marketing, i robienie "wody z mózgu" aby masy powstrzymać od "wyjścia na ulice" - oprócz takich tekstów każdy otrzymuje faktury - te raczej nie kłamią, tam obniżek nie ma.

Wszystko sie zgadza, tylko tutaj nie ma 2 identycznych domow w tej samej lokalizacji, i jak wielu podaje, domy sa mocno rozne i bardzo roznie uzytkowane.

Jestem zdania, iz dzisiaj mozna bez wiekszych problemow postawic dom, dac ogrzewanie kablami, klime do salony i CWU na prad z jakims "jaskowym" dodatkiem.

Maly domek bedzie mial wypasiony, automatyczny, akumulacyjny ale i i dzialajacy blyskawicznie (klima) system. Klima praktycznie wiekszosc okresu przejsciowego bedzie dawac rade, a kable tylko na te 2-3 tyg temp. ponizej -15.

Majac powyzsze zalozenia, pakowanie 20 tys. w system, ktory tak naprawde miesiac w roku ma znaczenie jest dla mnie nieporozumieniem. Wolalbym juz doplacic do dzialki i miec pare km blizej do miasta/pracy, beda to oszczednosci idace w tysiace PLN rocznie.

Pozdrawiam

Gość Arturo72
Wszystko sie zgadza, tylko tutaj nie ma 2 identycznych domow w tej samej lokalizacji, i jak wielu podaje, domy sa mocno rozne i bardzo roznie uzytkowane.

Wszystko się zgadza ale moc cieplna potrzebna do dostarczenia dla danego domu jest taka sama w przypadku kabli czy wodnej podłogówki.

Oba rozwiązania pracują z COP1 i zużycie energii będzie identyczne.

Jeśli twierdzisz inaczej tzn. zostałeś pozytywnie poddany próbie prania mózgu ;)