miloszenko 26.09.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Gdzieś tak... jeśli mogę zaoszczędzić na "inteligentnym" sterowaniu np. do 10% kosztów ogrzewania rocznie plus mieć komfortowy system, gdzie nie muszę biegać do każdego pokoju co wyjazd aby zmieniać nastawy to widzę w tym sens. Jesli wykazesz, ze te 10% w domu praiwe pasywnym zaoszczedzic przez dolozenie pogodowki do ogrzewania kablami to sie zastanowie, inaczej to sztuka dla sztuki i kolejna rzecz zawracajaca glowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 26.09.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 (edytowane) Ja tam się nie znam, ale czy czujnik Devireg Touch nie spełnia czasem zadania, o którym tutaj tak zawzięcie dyskutujecie? Posiada wbudowany czujnik temperatury powietrza i jest w komplecie z czujnikiem podłogowym. U mnie wszędzie kable poszły na siatkach, ale były do nich mocowane spinkami. Kupowałam wszystko w Eltomie i nie było jakiejś drastycznej różnicy między devilinkiem a deviregiem touch. Edytowane 26 Września 2012 przez tutli_putli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.09.2012 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 no to mamy 3 kablare w wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.09.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Chociaż pewnie pracochłonne i droższe rozwiązanie to ze względu na to, że samopoziomująca wylewka znacznie lepiej niż mixokret otoczy kable, daje najlepsze efekty. możesz sobie te kable i piachem przysypać ... efekt będzie dokładnie taki sam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.09.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 dlatego Lobo skręca ogrzewanie na dwie doby przed wizytą gości nic nie trzeba skręcać ani wyłączać po sezonie grzewczym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.09.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Jeżeli chcemy korzystać z taniej taryfy to na niewiele nam to się przyda. Skąd niby będzie wiadomo, że następnego dnia będziemy mieli zyski? Podłogówka musi być grzana z wyprzedzeniem (mułowatość) ogrzewanie ładuje niezbędne minimum, pojawiający się jakiś dodatkowy zysk powoduje drobne podniesienie sie temp. w danym pomieszczeniu więc o pewien czas zostanie opóźnione kolejne ładowanie w następnym cyklu... wszystko zależy czy sterownik pokojowy ma odpowiednią dokładność pomiarów aby reagować na drobne wahania ... moje mają dokładność odczytu 0,1* i widać nawet jak gotuje się wodę na kawę , włączy telewizor czy wręcz przebywa w pomieszczeniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 27.09.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 no to mamy 3 kablare w wątku Wszystko przez Lobo - zaraził mnie przez gazetę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.09.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Zapytaj się męża co się stanie,jak przyświeci mocniej słońce w godzinach dziennej taniej taryfy albo w nocy przyjdzie mocne podwyższenie temperatury to co zrobi czujnik podłogi ustawiony na jakąś tam temperaturę i jak zachowa się sama podłoga akumulacja budynku stabilizuje skoki temperatury ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arielag 27.09.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Ten sterownik Devireg Touch, czy on ma możliwość wyłączenia ogrzewania nie przez czujniki? Na przekład właśnie po sezonie grzewczym? Bawiłem się programem demo tego sterownika, ale takiej opcji tam nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.09.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 I te parę czy naście godzin trzeba przewidzieć po to aby ogrzewanie nie włączyło się pewnego chłodnego wieczora gorącego lata . nic nie trzeba przewidywać ... mam włączone sterowniki cały rok na okrągło i reakcja danego pomieszczenia następuje dopiero kiedy średnie temperatury dobowe spadną poniżej jakiegoś pułapu, ale to tez nie następuje w ciągu jednej doby ... w praktyce wygląda to tak... przychodzi jakiś deszczowy okres w lecie temperatury spadają poniżej granicy równowagi zysków i strat... w danym pomieszczeniu zaczyna stopniowo bardzo powoli spadać temperatura ... po pewnym czasie osiągnie minimalną i nastąpi reakcja sterownika... po załadowaniu minimalnej ilości energii niezbędnej do utrzymania zadanej temperatury , (ok. godzina pracy ) temp. w pomieszczeniu przekracza próg załączenia ... temperatura podłogi nawet nie zdąży drgnąć lub zmieni się o raptem 0,1-0,2* a w pomieszczeniu już jest cieplej o nastawy histerezy ... i to by było tyle na temat mułowatości podłogówki na kablach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 no to mamy 3 kablare w wątku cztery! a może zrobimy damską podgrupę? ja dopiero startuję, ale czytam od Was roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.09.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 A w Mielnie ktoś mieszka o tej porze roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 (edytowane) A w Mielnie ktoś mieszka o tej porze roku? ja zasiedlam powoli; 120m2, parterówka, silka, ściany 20 grafit, podłoga 20cm (2x po10cm na przekladkę), strop 45 wełny (3x po 15cm) kto tutaj robi obliczenia zapotrzebowania domu na ciepło? Edytowane 27 Września 2012 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.09.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 zaraz się okaże że Pań jest więcej niż Panów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 rozumiem, że nasza obecność Panom to nie przeszkadza? jaka jest optymalna grubość wylewki przy wariancei akumulacyjnym? muszę coś narzucić wykonawcy, który wchodzi za 2 tyg. wstępnie umówiłam się na 12cm (tak mi wychodzi z poziomu drzwi wejsciowych) ale obawiam się, że to bedzie troszkę za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.09.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 ja zasiedlam powoli; 120m2, parterówka, silka, ściany 20 grafit, podłoga 20cm (2x po10cm na przekladkę), strop 45 wełny (3x po 15cm) kto tutaj robi obliczenia zapotrzebowania domu na ciepło? W Mielnie to bym sobie małą powietrzną PC założył. Do grzania i chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 W Mielnie to bym sobie małą powietrzną PC założył. Do grzania i chłodzenia. masz rację, ale po analizie za i przeciw stwierdziłam, że ma być bezgłośnie. W domu chciałabym mieć ciszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.09.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 masz rację, ale po analizie za i przeciw stwierdziłam, że ma być bezgłośnie. W domu chciałabym mieć ciszę! I się w Mielnie budujesz? No chyba że wakacje spędzasz gdzieś w lesie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 (edytowane) I się w Mielnie budujesz? No chyba że wakacje spędzasz gdzieś w lesie;) tubylcy są 2 mies w roku a jak pada, to krócej Panowie ( i panie) co z tą grubością wylewki? pomoże ktoś? Edytowane 27 Września 2012 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.09.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 kto tutaj robi obliczenia zapotrzebowania domu na ciepło? asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts