kbab 28.09.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Przecież mam kominek z pw - wystarczy, kotłownia w salonie, w razie Apokalipsy śmieciuch ja trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.09.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Hipka ty tak poważnie czy żartujesz? Po co się wkopywać w takie koszty na dzień dobry nie wiedząc nawet czy się tej wodnej podłogówki kiedykolwiek użyje? U siebie mogłabym mieć taką instalację jedynie w cenie samych materiałów a i tak stwierdziliśmy, że byłby to niepotrzebny i głupi wydatek. Boisz się gadania dobrych ludzi że rachunki będą kosmiczne a już co to będzie jak prąd zdrożeje czy nie wiesz co z kasą robić? przecież ktoś to robił wcześniej i rurki kosztowały 800pln - przy kosztach domu to żaden koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.09.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Już trochę lepiej, w tamtym roku na fakt wrześniowej miałeś gorsze wykorzystanie tar dziennej (36,72% vs 29,28%) Zmienił nam się nieco tryb życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.09.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Zmienił nam się nieco tryb życia. Za to sporo w kWh zaoszczędziłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.09.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Za to sporo w kWh zaoszczędziłeś. zaglądanie w cudzy licznik to nieeleganckie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.09.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 (edytowane) zaglądanie w cudzy licznik to nieeleganckie jest Dane podał dobrowolnie (nawet wkleił skany faktur) i nie zabronił komentować- zatem każdy może (tabelka jest gdzieś wklejona). Swoje dane również podaję w szczegółach (tak dokładnie chyba nikt ich nie udostępnia), co nie zmienia faktu że mój dom potrzebuje sporo kWh/rok, chociaż wynik jest co raz lepszy, oczywiście kosztowo - mogłoby być lepiej, ale te rosnące z roku na rok ceny... Po za tym nie o elegancję tu chodzi, ale o wykorzystanie cudzych, dobrych doświadczeń, zwłaszcza jak są udokumentowane Edytowane 28 Września 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 28.09.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Ja znów nie mogę wyjść z szoku po tych żarcikach, że niby instalują podłogówkę wodną i na to kabelki. Naprawdę niezły żarcik! trochę cię jeszcze czeka zdziwień w życiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 28.09.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 przecież ktoś to robił wcześniej i rurki kosztowały 800pln - przy kosztach domu to żaden koszt To ja pisalem a sens jest taki ze jak przyjdzie piatek sobota i niedziela to dla klimatu bede sobie palil w kominku z PW. Natomiast w tygodniu kable, nie rozumie co w tym dziwnego i smiesznego ja tak chce i sobie tak zrobie. Koszt 800 PLN oczywiscie same rurki bez rozdzielaczy szafek pompek i innych medykamentow. W tygodniu pracujemy dzieci - szkola .... jak przyjdzie czas przed emerytalny i czesciej bedziemy w domu wrzucimy pale klockow do kominka z PW czy to brykiet czy inne drzewo i tak sie to bedzie krecic...... pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.09.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 jasiek czy twoje sterowniki można ustawiac tak że 2 taryfa jest od połowy godziny,tak jak jest to w moim rejonie energetycznym? można co do minuty ustawiać sześć stref czasowych ... zaraz po zainstalowaniu miałem problem z odczytem temperatur podczas ładowania... po dłuższych analizach okazało się że winny jest czujnik wewnątrz urządzenia ( reaguje na temperaturę pracy przekaźnika ... ) po wyprowadzeniu czujników na zewnątrz ( zainstalowałem je pod wyłącznikami oświetlenia które mam obok... ) problemy zniknęły i działają super... myślałem że te moje to jakiś odosobniony przypadek / felerna seria czy coś w tym stylu ... ale właśnie doszły mnie słuchy że inne tego typu też mają taki defekt... więc ostrzegam że sterowniki tego typu mają wadę konstrukcyjną i czujnik wewnętrzny ( pokojowy ) reaguje na nagrzewający się przekaźnik wewnątrz i przedwcześnie wyłącza ogrzewanie... jak ktoś trochę kumaty to może sobie przerobić i będzie miał naprawdę dobry sterownik z bardzo przyjaznym programem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 28.09.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 ok,dzięki.rozpracowałeś ten czujnik totalnie,może do producenta napisz że jest wada?pewnie poprawią w następnym modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 30.09.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Trochę opuściłem wątek. Czy pojawił się temat dotacji na domy energooszczędne? Coś mi wpadło w ucho, że będą dotowane kredyty. I co mam zrobić? Na Rodzinę na Swoim za stary jestem a na dotację do energooszczędnego za późno bo właśnie skończyłem? Przepraszam a dlaczego ja nie mogę odzyskać pieniędzy za to, że mam energooszczędny dom? A może jest jakiś myk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.09.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) Trochę opuściłem wątek. Czy pojawił się temat dotacji na domy energooszczędne? Coś mi wpadło w ucho, że będą dotowane kredyty. I co mam zrobić? Na Rodzinę na Swoim za stary jestem a na dotację do energooszczędnego za późno bo właśnie skończyłem? Przepraszam a dlaczego ja nie mogę odzyskać pieniędzy za to, że mam energooszczędny dom? A może jest jakiś myk? Banksterzy maja za duże wpływy, by coś skapło dla NORMALNYCH bez kredytu:P przed całym zamieszaniem. Edytowane 30 Września 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 30.09.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) \odnośnie ostatnich wypowiedzi o sensowności sterowania niecentralnego i skuteczności WM w wyrównywaniu temp w domu: weekend u nas był dość słoneczny, nie za ciepło wietrznie, ale zyski od słońca znaczne, temp w sypialni 21,8*C temp w salonie i kuchni 23,4*C pomieszcenia te dzieli szeroki korytarz o dł 3,5m, drzwi w pokojach pootwierane, WM chodziła w dzień na 50% (225m3/h), noc 30%. Jak widać WM nie jest w stanie wyrównać temp w pomieszczeniach. Teraz noce są ciepłe przez co ogrzewanie jest zbędne, a w salonie w ciągu dnia były otwarte drzwi na taras, a na utrzymanie 21,8 w sypialni wystarcza to że w niej śpimy. No i teraz nawiew z WM to 22,5-23*C zimą jest mniej, więc bez zysków od słońca niezałączenie ogrzewania w sypialni 13-15 powodowałoby większe wahania temp w tym pomieszczeniu. jęsli ogrzewaniem sterowałby czujnik centralny w salonie to w sypialni (zaznaczam zimą, dla analogicznej pogody z zyskami od słońca) byłoby chłodniej, w łazience to samo, bo tam zyski od słońca to zero. Im bardziej energooszczędny dom tym ogrzewanie centralne mniej się sprawdza, bo będzie powodowało miejscowe przegrzewanie albo niedogrzewanie, a zimą WM chodzi na min, chyba że ty Arturo będziesz chodził na maxa, żeby dorównać zużyciu CWU.Arturo powiedz mi po co w salonie ładować 13-15 posadzkę? \nawet jeśli noc będzie zimna to ogrzewanie miedzy 4-6 spokojnie naładuje wylewkę.Albo inaczej, dlaczego nie ładować w sypialni lub łazience? Edytowane 30 Września 2012 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.10.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 jakie są "ciepłe" a jakie "zimne"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.10.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) jakie są "ciepłe" a jakie "zimne"? bardzo dobre pytanie, znaczy to, ze nie wszyscy grzeją cały dom zimą ja zakładam, ze u mnie wszystkie będą ciepłe i inaczej sobie tego nie wyobrażam Edytowane 1 Października 2012 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.10.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Pamiętaj Marcin, że nie wszyscy mają rozłożyste parterówki. że u ciebie sprawdza się niecentralne, nie oznacza, że tak będzie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.10.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Pamiętaj Marcin, że nie wszyscy mają rozłożyste parterówki. że u ciebie sprawdza się niecentralne, nie oznacza, że tak będzie zawsze. trudno to wyczuć ... ja mam dość zwarty budynek z otwartym dołem i klatką schodową a temperatury w poszczególnych pomieszczeniach rozjeżdżają dość znacznie pomimo pootwieranych drzwi w pokojach na piętrze ... ( rozmawiamy oczywiście o zyskach słonecznych i bytowych ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.10.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 temp w salonie i kuchni 23,4*C ... No i teraz nawiew z WM to 22,5-23*C zimą jest mniej jakiej marki masz rekuperator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 01.10.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) Dzisiaj we Wrocku miało być 17*, ale ledwie sięgało 13*, do tego wilgotno, trochę padało, chociaż temp w domu 20,5* rozpoczynam sezon grzewczy przepaleniem w kominku, trochę wzrok się nacieszy w tym ponurym dniu i cwu dogrzeje, słońce dziś niezbyt łaskawe. Dobrze z drinkiem przy kominku Edytowane 1 Października 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.10.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) Dzisiaj we Wrocku miało być 17*, ale ledwie sięgało 13*, do tego wilgotno, trochę padało, chociaż temp w domu 20,5* rozpoczynam sezon grzewczy przepaleniem w kominku, trochę wzrok się nacieszy w tym ponurym dniu i cwu dogrzeje, słońce dziś niezbyt łaskawe. Dobrze z drinkiem przy kominku A na Śląsku jest 20* A w domu 24*, i okna pootwierane, bo było też trochę słońca, więc pogoda nas rozpieszcza w tym roku. Edytowane 1 Października 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts