Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Ty to faktycznie jesteś jakiś inny - mieszasz fakty celowo żeby udowodnić teorię czy raczej nie rozumiesz o czym piszesz? Rozstaw to jedno a co z systemem sterowania, temperaturą zasilania, prędkością przepływu itp. itd.?

No pewnie,że jestem inny ;)

Ja wiem,że przy stałej temperaturze zasilania dla domu np.30st.C w pokoju o pow.30m2 gdzie temperatura ma być 22st.C jest projektowana podłogówka z rozstawem np.20cm a w pokoju w którym przy zasilaniu 30st.C ma być temperatura 18st.C rozstaw rur będzie ok.25-30cm a w łazience przy zasilaniu 30st.C gdzie ma być temperatura 25st.C rozstaw rur będzie 10-15cm.

Zdziwiony ?

No fakt, kable tego nie potrafią, heheheh

Co za herezje

A kto mówił,że kable tego nie potrafią ?Na pewno nie ja ale za to Ty cały czas powtarzasz,że wodna podłogówka nie potrafi zróżnicować temperatur poszczególnych pomieszczeń.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No pewnie,że jestem inny ;)

Ja wiem,że przy stałej temperaturze zasilania dla domu np.30st.C w pokoju o pow.30m2 gdzie temperatura ma być 22st.C jest projektowana podłogówka z rozstawem np.30cm a w pokoju w którym przy zasilaniu 30st.C ma być temperatura 18st.C rozstaw rur będzie ok.25-30cm a w łazience przy zasilaniu 30st.C gdzie ma być temperatura 25st.C rozstaw rur będzie 10-15cm.

Zdziwiony ?

sucha teoria!

przy każdej temp zewnętrzej? Ty faktycznie zmontuj sterownik 1/0.

a moze sie szybko poprawiles?:-)

A w czym mialem się poprawiac, skoro od xxx stron probujemy wytlumaczyc arturo ze kablami jestes w stanie usatwic co ci sie tylko podoba.\

dla uscislenia ja w lazienkach mam rozstaw 10cm a w sypialniach 20cm i nie jest to przypadkowe...

Gość Arturo72
Dziwi mnie brak znajomości fizyki poziomu szkoły podstawowej...

Zrozum chłopie, że czy to kabel, czy woda w podłodze lub kaloryferach czy inne ogrzewanie to możesz sobie je dowolnie konfigurować aby w określonym czasie dostarczyć określoną porcję energii. Zamieniaj dowolnie czas lub moc grzejnika i osiągaj dowolne temp. zamiast pier@#$%^ wciąż te swoje bzdury.

A to wytłumacz nie mnie a Lobo i Jaśkowi,ja to wszystko wiem :)

Tam jest inna fizyka ;)

A to wytłumcz nie mnie a Lobo i Jaśkowi,ja to wszystko wiem :)

czego to nie rozumiem? oświeć mnie.

Jak na razie to ty starasz się wmówić że WM rozprowadzisz i wyrównasz temp w domu, że zyski od słońca nie maja wpływu na temp w poszczególnych pomieszczeniach, skoro w słoneczny dzień w domach niskoenergetycznych na siłe chcesz ładować posadzkę.

No ale cóż ja niedługo zaczne 3-ci sezon grzewczy który niczym nowym mnie nie zaskoczy a ty dopiero staniesz się praktykiem, wiec teoretyzuj póki możesz.

Gość Arturo72
Nie wydaje mi się abyś wiedział jeśli walisz takie bzdury aby udowodnić wyższość/niższość kabli nad rurkami.

Ok,to teraz z innej strony fizyki.

Mamy podłogówkę w pokoju 30m2 o grubości 10cm nagrzaną kablami do temperatury 28st.C i podlogówkę nagrzaną wodną podłogówką do temp.28st.C

Temperatura otoczenia w obu przypadkach to 22st.C.Nagle zaświeca nam słońce,grzeje przez 10h i w pokoju z kablami i wodną podłogówką mamy 24st.C ,w przypadku kabli wyłącza nam ogrzewanie a w przypadku podłogówki nie wyłącza nam po główny sterownik tego jeszcze nie wie.

Pytanie,czy sterownik kabli się wyłączy i zchłodzi nam mieszkanie do 22st.C ? Po jakim czasie ?

Gość Arturo72
czego to nie rozumiem? oświeć mnie.

Jak na razie to ty starasz się wmówić że WM rozprowadzisz i wyrównasz temp w domu, że zyski od słońca nie maja wpływu na temp w poszczególnych pomieszczeniach, skoro w słoneczny dzień w domach niskoenergetycznych na siłe chcesz ładować posadzkę.

No ale cóż ja niedługo zaczne 3-ci sezon grzewczy który niczym nowym mnie nie zaskoczy a ty dopiero staniesz się praktykiem, wiec teoretyzuj póki możesz.

Powiedz,co ty za bzdury opowiadasz ??? Ładujesz posadzkę w dzień ??? W I taryfie ?? Czemu do tego się nie przyznajesz ?

Kto jak kto ale Ty i wiaderny dom ?

Nie ładnie tak ściemiać,wszyscy myślą,że prąd to tylko i wyłącznie II taryfa i ładowanie akumulatora w nocy a Ty ładujesz posadzkę nawet w I taryfie ?

Jak piszesz o odcinaniu zasilania gdy słońce przyświeci tzn. używasz I taryfy.Czyż nie ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Dla większości ludzi na świecie fizyka ma tylko "jedną stronę". Chyba faktycznie nie rozumiesz podstaw jeśli mylisz generator ciepła w pomieszczeniu (kable, rurki czy co tam chcesz) z jego sterowaniem (sterownik centralny, lokalny albo nawet żaden - głowa i ręka użytkownika).

Ale nie mi douczać po nocach... branoc;)

Ale co ma sterować i po jaką cholerę w dzień w ogrzewniu akumulacyjnym które to ogrzewanie ma większość na tym wątku ipraktycznie wszyscy grzeją tylko w II taryfie czyli od 22-6 i od 13-15?

Co ma do rzeczy słońe,które bardziej przygrzało o 11-12 jak ogrzewanie i tak śpi ?

Kto,co i w czym ma w takim przypadku odcinać zasilanie ?

Chyba,ze kablarze ściemniają i mają taryfę tylko jednotaryfową ;)

Edytowane przez Arturo72

Powiedz,co ty za bzdury opowiadasz ??? Ładujesz posadzkę w dzień ??? W I taryfie ?? Czemu do tego się nie przyznajesz ?

Kto jak kto ale Ty i wiaderny dom ?

Nie ładnie tak ściemiać,wszyscy myślą,że prąd to tylko i wyłącznie II taryfa i ładowanie akumulatora w nocy a Ty ładujesz posadzkę nawet w I taryfie ?

Jak piszesz o odcinaniu zasilania gdy słońce przyświeci tzn. używasz I taryfy.Czyż nie ?

grudzien 2011 sterowniki chodzily bez limitu taryf żeby dobic do 3000kWh w \i taryfie bo mam taryfę pracowniczą, o czym była mowa w dyskusjach z kol. żytko, wtedy jakos cie to nie irytowalo. jako nieliczny na forum pokazalem scany moich faktur za en. el. wiec nie mow ze cokolwiek ukrywam, pokazuje i to chyba za wiele.

Jasne że łąduję, do stycznia 2012 g12w a teraz g12r wiec norma jest ze masz II taryfe 13-15 czy tak ja mam teraz 13-16 i o tym okresie ciagle jest mowa.\nie odpowiem na twoje durne pytanie o ile schłodzi sie posadzka:-) ty ciagle nie rozumiesz, tego ze nie ma sensu łądować xxkwh do salon-kuchnia miedzy 13-15/16 bo to strata pieniedzy w sloneczny dzien, kumulowanie ciepla ktore jest zbedne. zrozum post 13288 potem pogadamy.

Gość Arturo72
Arturo, pare postow wczesniej 13288 13305 jest pare pytan do ciebie.

Odpowiadam:

Arturo powiedz mi po co w salonie ładować 13-15 posadzkę? \nawet jeśli noc będzie zimna to ogrzewanie miedzy 4-6 spokojnie naładuje wylewkę.

Albo inaczej, dlaczego nie ładować w sypialni lub łazience?

A kto Ci każę ładować posadzkę,jeśli temperatura w tych pomieszczeniach będzie idealna ?

Pisałem, że w niekórych domach (20cm wylewki Arturo, albo "wiadrolitrowe" - twój :-) ) centralne da radę, ale w domach niskoenergetycznych, w których zyski bytowe, a szczególnie zyski słoneczne mają spore znaczenie sterowanie centralne nie da pełnego komfortu. .

Najpierw przyznaj się w jakich godzinach ładujesz posadzkę,ja przewiduję od 22-6 i 13-5 w razie potrzeby a z tego co widzę Ty masz potrzebę grzać non stop.

Ty masz niecentralne z potrzebą grzania w I taryfie ja będę miał akumulacyjne bez potrzeby wspomagania się drogą taryfą.

Ale co ma sterować i po jaką cholerę w dzień w ogrzewniu akumulacyjnym które to ogrzewanie ma większość na tym wątku ipraktycznie wszyscy grzeją tylko w II taryfie czyli od 22-6 i od 13-15?

Co ma do rzeczy słońe,które bardziej przygrzało o 11-12 jak ogrzewanie i tak śpi ?

Kto,co i w czym ma w takim przypadku odcinać zasilanie ?

Chyba,ze kablarze ściemniają i mają taryfę tylko jednotaryfową ;)

jak widac są postepy zauważyłeś ten przedział czasowy. To ma do rzeczy ze przy sterowniku centralnym umieszczonem w pomieszczeniu o duzysz zyskach od słońca nienaladujesz pomieszczeń od wschodu lun pn, a jak centralny sterownik bedzie na odwrót - w pomieszczniach wsch-pn to bez sensu o 13 właczysz ładowanie np. salonu od południa. Żadna WM nie przeniesie ciepła z pomieszczeń nasłonecznionych do tych po przeciwnej stronie i bedziesz miał duze różnice temp miedzy pomiesczeniami, ale o tym się przekonasz jak staniesz się praktykiem.

Gość Arturo72
grudzien 2011 sterowniki chodzily bez limitu taryf żeby dobic do 3000kWh w \i taryfie bo mam taryfę pracowniczą, o czym była mowa w dyskusjach z kol. żytko, wtedy jakos cie to nie irytowalo

A no widzisz,tu wprowadzasz wszystkich błąd.Mając tanią I taryfę nie patrzę się na nic tylko umieszczam maty pod klejem.

Nie nadajesz się do tego wątku gdzie większość myśli o akumulowaniu ciepła z II taryfy.

Nawet nie masz prawa wypowiadać się na temat kabli bo grzanie kablami całodobowo różni się zdecydowanie od kabli grzanymi czy wodną podłogówką w II taryfie.

Bo nie mają prowizji od sprzedanej PC :D

Tu spór jest między kablami i wodną podłogówką także gdybyś powiedział,że dostaje prowizje od Kospela to byś trafił a tak to kulą w płot ;)

Edytowane przez Arturo72