Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobra to ja jeszcze tak z głupia frant zapytam, nie nawiązując do Waszych faktur - ale pytanie do tych co są praktykujący:D Czy na kablach mogę układać płytki bezfugowo czy jednak jakieś fugi muszą być?

Ja mam wszędzie 1mm i jak na razie jest ok, no ale to nie bezfugowo, ale ja mam zniżkę pracowniczą to u mnie jest inny prąd, inne siły więc się nie sugeruj

Ta... siły piekielne chyba:jawdrop::lol2: Znaczy się u mnie pewnie też tak do końca bezfugowo się nie da ale 1mm to już jest coś co mogę zaakceptować. Ale OK nie sugeruje się... zaczekam co Jasiek napisze:D Swoja drogą szkoda, że PGNiG swoim ludziom nie chce takich zniżek na gaz dawać:( Ci elektrycy to zawsze jacyś lepsiejsi som:-x

1. zanim odpowiem, dodam, że przeczytałam cały wątek od a do z - zajęło mi to dwa tygodnie, ale pewne fakty kojarzę i swój rozum mam :)

2. ma znaczenie zasadnicze - inaczej grzeje się tylko w taniej taryfie a inaczej mając dostęp do taniego prądu w dziennej ->

3. skąd mamy mieć pewność, ze nie obniżasz na noc wszędzie do 17stC i dobijając do 21 od np. 8.00, kiedy wstanie małżonka?? przecież nikt z akumulacyjnych kablarzy nie jest samobójcą, by tak ustawic termostat, zeby uzupełnianie strat ciepła odbywało się w drogiej taryfie.

Ad.1 się ceni, ale słabo czytałas bo jak pokazałem w 13364 mylisz fakty.

ad. 2 nie ma znaczenia jeśli jest to 1 miesiąc, tymbardziej nie ma znaczenia w grudniu 2011 bo był on mega ciepły w stosunku do 2010, a przy takich temp średnia praca ogrzewania do 2,5h/dobę więc mogę sobie dowolnie wahlować ładowaniem w przedziałąch II taryfy, o czym sma sie przekonasz.

ad. 3 tak samo jak skad my mamy miec pewnosc ze jestes kobieta?:-) spróbuj obizyc w nocy do 17stopni, bez otwierania okien na oscierz:-)

\ty nie czytasz e zrozumieniem! kiedy napisalem ze sterownik był ustawiony na pracę TYLKO W I TARYFIE?! za szybko czytasz, napisalem ze było 24/dobe ustawione to samo (sterowanie bez kaganca) np 21,5*C w sypialni non stop, teraz sobie zadaj pytanie kiedy bedzie wlaczal sie sterownik z czujka pokojowa (i podłogową)? wtedy kiedy ma zyski bytowe?

Czy osoby które korzystają z dotacji na PCi i solary też oszukują? czy Arturo ktory kozysta z dofinansowania z kopalni tez zataja i wprowadza w blad wybierajac płytę fundamentową? czy ktos go o to oskarza? nie bo taka mial okazje/sytuacje i tyle.

to konstruktywna krytyka, proszę państwa.

p.s. małożnka czyta to forum? zapraszamy do nas! w kupie cieplej!

Do konstruktywnej krytyki to jeszcze sporo Ci brakuje, ale poczekamy.

ile twoim zdaniem rozni się zużycie w kWh/dobę przy ogrzewaniu w II taryfie albo non stop na jednej nastawie, przy ogrzewaniu akumulacyjnym w domu 3-4 litrowym, 5/15/30/45%?

ps. skoro tak skrupulatnie czytalas temat to nie wiedziałąś co nazywamy domem wiadrolitrowym? nawet moge ci powiedziec kto tak mowil jako pierwszy.

Znaczy się u mnie pewnie też tak do końca bezfugowo się nie da ale 1mm to już jest coś co mogę zaakceptować. Ale OK nie sugeruje się... zaczekam co Jasiek napisze:D

a co ja jestem jakaś wyrocznia...?:D

fugi to raczej dlatego aby niwelować drobne rozbieżności w rozmiarach ...

no i żeby syf nam nie właził w szczeliny ..

tak mi się wydaje ...:D

Ad.1 się ceni, ale słabo czytałas bo jak pokazałem w 13364 mylisz fakty.

ad. 2 nie ma znaczenia jeśli jest to 1 miesiąc, tymbardziej nie ma znaczenia w grudniu 2011 bo był on mega ciepły w stosunku do 2010, a przy takich temp średnia praca ogrzewania do 2,5h/dobę więc mogę sobie dowolnie wahlować ładowaniem w przedziałąch II taryfy, o czym sma sie przekonasz.

ad. 3 tak samo jak skad my mamy miec pewnosc ze jestes kobieta?:-) spróbuj obizyc w nocy do 17stopni, bez otwierania okien na oscierz:-)

\ty nie czytasz e zrozumieniem! kiedy napisalem ze sterownik był ustawiony na pracę TYLKO W I TARYFIE?! za szybko czytasz, napisalem ze było 24/dobe ustawione to samo (sterowanie bez kaganca) np 21,5*C w sypialni non stop, teraz sobie zadaj pytanie kiedy bedzie wlaczal sie sterownik z czujka pokojowa (i podłogową)? wtedy kiedy ma zyski bytowe?

Czy osoby które korzystają z dotacji na PCi i solary też oszukują? czy Arturo ktory kozysta z dofinansowania z kopalni tez zataja i wprowadza w blad wybierajac płytę fundamentową? czy ktos go o to oskarza? nie bo taka mial okazje/sytuacje i tyle.

nie chodzi o bluzganie. Przeciez nikt Tobie pradu nie zabierze. Chodzi o to, by przyszli inwestorzy wyrobili sobie zdanie na podstawie kompletu informacji.

Do konstruktywnej krytyki to jeszcze sporo Ci brakuje, ale poczekamy.

ile twoim zdaniem rozni się zużycie w kWh/dobę przy ogrzewaniu w II taryfie albo non stop na jednej nastawie, przy ogrzewaniu akumulacyjnym w domu 3-4 litrowym, 5/15/30/45%?

ps. skoro tak skrupulatnie czytalas temat to nie wiedziałąś co nazywamy domem wiadrolitrowym? nawet moge ci powiedziec kto tak mowil jako pierwszy.

strasznie pewny siebie jestes:-) kilowatowogodzinow sie nie rozni ale kosztowo jak najbardziej.

kto mowil tak jako pierwszy?

Czy wyrocznia to nie wiem - ale praktykę masz dłuuugą:D Nie no bo mi Murator namieszał w głowie, chciałabym mieć jak najmniej fugi (najlepiej to wcale bym jej nie chciała) ale przeczytałam gdzieś, że przy ogrzewaniu elektrycznym, podłogowym kafle powinny mieć taki a taki wymiar (ale nie pamiętam jaki) i fuga min 3min. bo inaczej pod wpływem pracy podłogi kafle będą niby pękać i trochę mnie to przeraziło. Ale ok, już milczę i możecie sobie wracać do fakturowania :stirthepot:

Czy wyrocznia to nie wiem - ale praktykę masz dłuuugą:D Nie no bo mi Murator namieszał w głowie, chciałabym mieć jak najmniej fugi (najlepiej to wcale bym jej nie chciała) ale przeczytałam gdzieś, że przy ogrzewaniu elektrycznym, podłogowym kafle powinny mieć taki a taki wymiar (ale nie pamiętam jaki) i fuga min 3min. bo inaczej pod wpływem pracy podłogi kafle będą niby pękać i trochę mnie to przeraziło. Ale ok, już milczę i możecie sobie wracać do fakturowania :stirthepot:

powiem tak...

przy -30* na zewnątrz podłogi w moim domu łapią coś ok.26*...

przy przeciągających się upałach podłogi łapią 26-27* ( i tyle jest w domu ...)

w takim razie w czym jest różnica ?

tak samo z panelami czy wykładzinami...

w upały podłogi mają często wyższe temperatury niż te z ogrzewaniem w zimie...

no ale te do ogrzewania to już muszą być specjalne ...:lol2:

nie chodzi o bluzganie. Przeciez nikt Tobie pradu nie zabierze. Chodzi o to, by przyszli inwestorzy wyrobili sobie zdanie na podstawie kompletu informacji.

Złotego środka to chyba jeszcze nikt na nic nie wynalazł - a wyrobić to się może... nie ważne zresztą. Myślę, że chyba każdy dom jest inny i każdy niestety musi sobie sam wyrobić swoje zdanie na własnym przykładzie. Można się sugerować ale nie tak chyba do końca. Nie jestem fanatykiem i ortodoksem kablowym i zakładam sobie na dzień dobry, że z zakładanych na chwilę obecną powiedzmy 2,8tys zrobi mi się w pierwszym sezonie powiedzmy 5tys za ogrzewanie (czyli tyle co teraz płace za gaz ogrzewający 64m2 w jednym sezonie) ...i też będę szczęśliwa z tego powodu. Dla czego - bo moje ogrzewanie będzie czyste, niewidoczne, praktycznie bezobsługowe i do tego niedrogie w wykonaniu. :D Jeśli wyjdzie mniej niż 5tyś to będę skakała pod sufit z radości.

strasznie pewny siebie jestes:-) kilowatowogodzinow sie nie rozni ale kosztowo jak najbardziej.

kto mowil tak jako pierwszy?

Dlatego zużycie trzeba podawać w kWh, bo co z tego że podasz w PLN, skoro każdy może mieć inną taryfę i innego dostawcę. \jesli ktoś decyduje się na ogrzewnie prądem i dostanie informacje o zużytych kWh to sobie przeliczy na swoją taryfę. Po drugie żadnego przypadku nie przełożysz na 100%, bo ludzie mają inne domy, inne usytuowanie inne upodobania temperaturowe itd. To wszytsko uwzględnia OZC i jeśli inwestor zrobi OZC to może sobie coś równać inaczej może sobie domniemać.

Po dwóch sezonach grzewczych i po tym jak ludzie nie chodzą za mną z krzyżem żebym się nawrócił nabrałem pewności;-) Ostatnimi dniami każdy się pyta czy już grzejemy jak do nas wchodzą, bo oni już zaczeli a u mnie dzisiaj ponad 23*C.

Słońce nagrzeje dużo bardziej kafle niż ogrzewnie podłogowe, wiec nie wierz w te herezje.