jasiek71 05.10.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 No właśnie - jaka pojemność do planowanej liczby osób? Widzę, że ten producent ma max 140l a to chyba mało? ja mam 80 L ... Lobo ... bodajże 120 L ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.10.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Na ile osób? Albo inaczej - ile l na osobę? na to pytanie to już trzeba sobie odpowiedzieć samemu... czy częściej wanna , czy szybki prysznic... ja nie jestem miarodajny bo mam takie ustrojstwo co odzyskuje ciepło z prysznica i dzięki niemu zużywamy ok. 45-50 L ciepłej wody (60* ) na dobę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.10.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Standard... bez żadnych odzysków i ekstremów. 60l/doba/osoba? patrząc na zużycie ze stopki Lobo 1825kwh/ rok i odejmując stratę dobową zasobnika to zużywa średnio jakieś 65-70 L wody o temp. 60* na dobę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 06.10.2012 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 kbab, czy prąd do altany, hydroforu, kosiarki, areatora, pompki basenowej, garażu i innych pierdół też liczyć? U mnie latem więcej na to poszło niż na dom:cool: kilowatogodziny są bardzo ważne, ale moge ich miec nawet 1000 000, byle bym za nie mało zaplacil. Liwko witaj w klubie złamanych kończyn przecież paliwo do kosiarki kosztuje pięć razy tyle co prąd... o corocznej wymianie oleju nawet nie wspomnę ... Tylko i wyłacznie kosiarka spalinowa. Ciągnący się kabel to przekleństwo Ciao Swiki;) Podczas rozruchu to silniki pobierają większą moc ale tylko ułamek sekundy więc nie ma co dzielić włosa na czworo... tak jak z plazmą, która średnio pobiera połowę tego co max więc żeby się przekonać co i jak podłącz ją na osobny licznik albo lepiej na jakiś przekładnik prądowy. Moja plazma pobiera non stop min 300W, sprawdzałem miernikiem. Fakt, że część tej energii to ciepło bo latem nie dało się wysiedzieć w małym pokoju przy włączonej TV Już ci kiedyś pisałem, jestem smakoszem http://www.twenga.pl/dir-Zywnosc-i-napoje,Alkohole-mocne,Whisky-13220 Wydaję na nią dużo więcej niż na CO i CWU razem wzięte:D OFF topowo odkryłem przedwczoraj orzechówkę Soplicy. Pije się to jako sznapsa z odrobiną mleka w środku .... przepyszne, bez popitki, słodkdawe - miód w gębie - polecam również Paniom. patrząc na zużycie ze stopki Lobo 1825kwh/ rok i odejmując stratę dobową zasobnika to zużywa średnio jakieś 65-70 L wody o temp. 60* na dobę... Ja zdecydowałem się na 120L, na wyjściu mam mieszacz. Jeżeli przygotuję wodę 60stopni a kąpie się pewnie w wodzie ok 38 to ze 160 litrów pewnie wyjdzie. Żałuję, że odprowadzenie z kanalizacji nie ułożyłem równolegle z rurą doprowadzającą wodę ... ciekawe jaki byłby bilans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2012 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Liwko witaj w klubie złamanych kończyn Gadasz:D. Złamasy z nas bitter:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 06.10.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Gadasz:D. Złamasy z nas bitter:D No Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpak 06.10.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Ja mam 140 l, na docelowo 3 osoby:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 06.10.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 A ja 80L narazie 2 osoby starcza to ponad nasze potrzeby ale bez wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 06.10.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Gadasz:D. Złamasy z nas bitter:D No ja co prawda tylko nadgarstek i już lekko zagojony ale szyna wkurzała ... cóż budowa wymaga ofiar! A ja 80L narazie 2 osoby starcza to ponad nasze potrzeby ale bez wanny. A propos bojlerów. Podrzuci ktoś jakieś ciekawe rozwiązanie z bojlerem podzlewowym? Właśnie uruchomiłem ogrzewacz przepływowy 4,5kW i dupa. Woda leci letnia tylko jak się tyci tyci odkręci kran a jak mocniej to po prostu zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.10.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 A propos bojlerów. Podrzuci ktoś jakieś ciekawe rozwiązanie z bojlerem podzlewowym? Właśnie uruchomiłem ogrzewacz przepływowy 4,5kW i dupa. Woda leci letnia tylko jak się tyci tyci odkręci kran a jak mocniej to po prostu zimna. przerabiałem ten temat ... mam u siebie 15 L bezpośrednio do wężyka od wylewki podłączony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 06.10.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Ja zdecydowałem się na 120L, na wyjściu mam mieszacz. Jeżeli przygotuję wodę 60stopni a kąpie się pewnie w wodzie ok 38 to ze 160 litrów pewnie wyjdzie. Żałuję, że odprowadzenie z kanalizacji nie ułożyłem równolegle z rurą doprowadzającą wodę ... ciekawe jaki byłby bilans. Co to za mieszacz, podeslij jakis link, moze i ja tak zrobie, 40-45 na wyjsciu wystarczy, po co pchac 60. pokaż jakąś fote jak to zrobiłeś. zapomniałem dodać, wczoraj wieczorem odpaliłem ogrzewanie w łazience, podłoga już cieplutka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.10.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 http://www.sklep.etermo.pl/index.php?products=product&prod_id=470 O takie coś na przykład. Z jednej strony woda z bojlera, z drugiej zimna. Nastawiasz temp i zawsze masz stałą z trzeciego końca. Chyba że w bojlerze pustki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.10.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 http://plock.gazeta.pl/plock/1,35710,12619693,Chce_pani_tanszy_prad__A_potem_dwa_rachunki.html Ja wczoraj podpisałem umowę na tańszy prąd Tańszy tzn. z C11 na G11 (narazie) z gwarancją stałej ceny przez 3 kolejne lata Umowę podpisałem bezpośrednio w BOK-u Taurona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 06.10.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Ja wczoraj podpisałem umowę na tańszy prąd Tańszy tzn. z C11 na G11 (narazie) z gwarancją stałej ceny przez 3 kolejne lata Umowę podpisałem bezpośrednio w BOK-u Taurona Cieszymy się razem z tobą Arturo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 06.10.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Cieszymy się razem z tobą Arturo! I mamy nadzieję, że pakiet zdrowotny również kliknąłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 06.10.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 I mamy nadzieję, że pakiet zdrowotny również kliknąłeś Arturo to jest dopiero krejzol, Taryfa G11, nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 06.10.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Arturo to jest dopiero krejzol, Taryfa G11, nieźle co się Panowie dziwicie? jak spadac, to z wysokiego konia:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 06.10.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 I mamy nadzieję, że pakiet zdrowotny również kliknąłeś domniemam, że koledze chodzi o calodobową opiekę psychologa, gdyby potaniało:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.10.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Arturo to jest dopiero krejzol, Taryfa G11, nieźle Przecież ja się wprowadzam dopiero na wiosnę to po co mi G12 ? Przez zimę i na wykończeniówkę będzie koza w domu bo trzeba spalić 4m3 drewna po budowie a pompa jedynie do wygrzania podłogówki przez 28dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 06.10.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Przecież ja się wprowadzam dopiero na wiosnę to po co mi G12 ? Przez zimę i na wykończeniówkę będzie koza w domu bo trzeba spalić 4m3 drewna po budowie a pompa jedynie do wygrzania podłogówki przez 28dni A tak na serio to G12 rzeczywiście się bardziej opłaca nawet bez ogrzewania ( a byłem sceptyczny) od 1 września do dzisiaj zużyłem w stosunku 55 do 45 na korzyść drugiej taryfy (grzanie klimą ok 1 h dziennie). Także Arturo masz teraz rok czasu aby to przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts