zyzolek 09.10.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 eeee, dlaczego - w 5s znalazłem lodówkę w cenie 26800 http://www.ceneo.pl/;0112-1;szukaj-lod%C3%B3wka.htm Ożesz ty w mordę. Dobrze, że moja kosztowała ino 6,5k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.10.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 za 6,5k to bym sobie sześć kupił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.10.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 (edytowane) Dzisiaj to już zima pukała do drzwi nad ranem poniżej 0, klima włączyła się w tryb rozmrażania (pierwszy raz) Moja klima uruchamia się na 45min przed "pobudką" - przyjemnie z rana po nieco chłodniejszej nocy. Wczoraj przepaliłem po raz drugi w tym sezonie w kominku, piec gazowy jeszcze nie włączony. We wrocku również nad ranem przymrozek, samochód do skrobania, ale temp szybko rośnie już jest 10* Edytowane 9 Października 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.10.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 my agd musimy zamawiać i sprzęty chcemy zamawiać za 1,5 tyś zł max przy obecnej żywotności to i tak przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.10.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Zarzekałem się,że nie kupię pompy pow.20tys.zł oraz pompy gruntowej i tak zrobiłem A przypomnij ile dałeś za PC, samą PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.10.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Zamkniętym pomieszczeniu a nie na otwartej przestrzeni. No chyba,że grzejemy przez 24h a nie tylko przez 10h z czego 8h w nocy. Z tego co wiem lub nie wiem większość w tym wątku grzeje w II taryfie lub nastawia się na tylko na II taryfę. Z drugiej strony Jasiek ma non stop włączone ogrzewanie,Lobo ściemnia z darmowymi kWh w drogiej taryfie. a kto ma dom jako jedna otwarta przestrzeń? i kto mówił że na otwartej przestrzeni (salon-kuchnia) chce miec inne temperatury, znowu naciagasz fakty. Co ma II taryfa do tego ze ogrzewanie musi w ciagu doby chodzic sumarycznie 1/2/3h w zależności od pogody, uważasz ze 10h (u mnie 12h, 22-7; 13-16) II taryfy to mało? no i co z tego ze w nocy, to własnie w nocy nie masz zyskow bytowych, zyskow od slonca i kolo 2-3 jest koniecznosc ladowania, ale ty nie rozumiesz faktow, bo po co. wychodzisz z zalozenia ze jak tego nie masz to jest to na pewno zle. tak byloby to zle w twoim domu bo masz >20cm "wylewki" ale u innych to dziala o czym pisza ci nie tylko kablarze, ale i pompiarze, wiec co jak osioł się zapierasz skoro nawet organoleptycznie tego nie znasz. tak samo jak pompiarze ci pisali ze wylewka wodna nagrzewa i wychaladza sie wolniej niz ta z kablami, ale jakos na to nie odpisales, a jak ja to pisalem to darłeś sie w niebogłosy ze brednie. Nie są to dużo wieksze procesy ale są i musisz z tym faktem żyć. Zarzekałem się,że nie kupię pompy pow.20tys.zł oraz pompy gruntowej i tak zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.10.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 ja mam sypialnie i przy niej lazienke i oba pomieszczenia maja zawsze 1*C roznicy bo nie lubie ciepla w sypialni i zimna w lazience i bez problemu to osiągam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.10.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 14tys.zł z montażem,16tys.zł z zasobnikiem 300l Prawie jak lodówka SbS,którą uważam za zbędny gadżet Uuuu, a czyj to cytat? A jeśli może być jeszcze taniej to czemu nie ?Jak ceny PCi będą na poziomie 6-8ys.zł to nie widzę przeszkód montażu ich pod podłogówkę 100% w tą czy tamtą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.10.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Mówisz 20 Nie tak szybko Cena pompy 8kW brutto to 13tys.zł +do tego zasobnik,osprzęt 5-7tys.zł i robi nam się ok.20tys.zł.PCi do cwu mam z zasobnikiem 300l za 6tys.zł. Jest różnica ? Za tą różnicę mam gotowy kominek z DGP+rekuperator gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.10.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Ciekawą lekturą są twoje wcześniejsze posty. O lodówkach też gdzieś było:) nie będę cię dalej męczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.10.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 A to było wtedy kiedy nie brałem pod uwagę zużycia cwu Po przemyśleniach związanych właśnie z cwu lekko podniosłem poprzeczkę do 20tys.zł. Nie chcę mi się szukać cytatu ale tak było A ile zuzywasz tej wody, całkowicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.10.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Przez te dwa lata uprzytomniłem sobie,że na cwu będę miał zużycie takie same jak na c.o Człowiek uczy się liczyć przez całe zycie I to się chwali, tylko pamiętasz nasze awantury? Ja od początku myślałem o CO i CWU, ty dopiero po czasie sobie to uświadomiłeś. Chciało by się powiedzieć, A NIE MÓWIŁEM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.10.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Jeśli w dalszym ciągu ktoś by się upierał,że 50-60tys.zł za pompę ciepła warto dać,bo wtedy były takie wyceny to dalej bym się spierał Nie odwracaj kota ogonem. Wiesz przecież że dałem niewiele więcej niż ty, i to za gruntową z odwiertami. Przy twoim domu różnica by była jeszcze mniejsza:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.10.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Ależ wyciągasz posty sprzed dwóch lat i wszystko wyrwane z kontekstu Przez te dwa lata uprzytomniłem sobie,że na cwu będę miał zużycie takie same jak na c.o Człowiek uczy się liczyć przez całe zycie Aktualnie ok.13-14m3/miesiąc,dobowo nie patrzę na licznik. cóż za refleksyjny post w twoim wykonaniu kto mieczem wojuje ten od miecza ginie. Zawsze mozesz powiedzieć jaki to kontekst był ... skoro tak cię za liczenie wzięlo to policz co bardziej cię zrujnuje podwyżki en. el. czy podwyzki wody i ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 09.10.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 he he he ... wyłącz sobie czasami telewizor pięć minut wcześniej to więcej zyskasz niż na tym wyłączaniu sterowników ... moze też na reklamy gasić... na polsacie w połtoragodzinnym filmie zaoszczędzie drugie tyle pradu a więc ogląda za darmo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 09.10.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 To jest to o czym pisałem,podłoga ma za dużą bezwładność,żeby bawić się w sterowanie indywidualne każdego pomieszczenia z osobna. zależy u kogo - u swikiego ma, u lobo nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 09.10.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 To jest to o czym pisałem,podłoga ma za dużą bezwładność,żeby bawić się w sterowanie indywidualne każdego pomieszczenia z osobna. Arturo - zle cos czytasz moje posty, wybacz, telefon mi przestawia sam wyrazy i rzeczywiście problem, no ale już z kompa: właśnie sedno jest w tym, że ja w każdym pomieszczeniu mam inną temperaturę i tak, kadym chcę i steruję osobno, oczywistym jest ,że nie da się tego zrobić na otwartej przestrzeni dlatego tam jest mniej sterowników - jeden na salon, jeden na kuchnie i przedpokój (kuchnia otwarta na salon ale chciałam mieć możliwość wybierana którą podłogę chcę mieć ciepłą) i jeden na wiatrołap by zimą mieć wyższą temp i buty grzać I to już zwykły luksus bym powiedziała bo nie mam drzwi do wiatrołapu, do tego pokoje dzieci gdzie w nocy temp jest poniżej 22 stopni i tak samo w sypialni igdzie narazie wystarczy rano otworzyć drzwi i się pieknie wyrównuje temp + słońce u dzieci i nie ma potrzeby jeszcze tam grzać, łazienka wiecznie cieplutka z wyłączonym sterownikiem. Grzeje głównie w 2 taryfie, ale gdy są mrozy w pokojach dzieci idzie także w 1 podłoga by móc własnie nią sterować i utrzymywać odpowiednie temperatury. Minus to własnie takie momenty jak teraz - przy włączonych wszystkich podłogach i bez mocno zaciśnietego kagańca na podłodze może się przegrzewać dom, dlatego uruchamiam póki co stopniowo tam i tak jak potrzebuje - ale ja jeszcze uczę się wciąż, może za rok inaczej zrobię i zmienie swoje spostrzeżenia, kto wie Przypominam, że moje teorie miały nie mieć pokrycia w rzeczywistości, że to co sobie wymyśliłam miało być niewykonalne i napewno mega drogie, po serii być może głupich i bezsensownych pytań, wyciągnięciu wniosków i połączeniu z wiedzą profesjonalistów osiągnełam dokładnie to co chciałam Sterowalność w podłogówce, ciepłą podłogę pomimo domu dobrze ocieplonego i niskie rachunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.10.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Arturo, to co pisales kiedyś jest tylko tajemnicą dla osób nowych na forum, starzy wyjadacze pamiętaja to...Liwko pokazal idealny przyklad 13633 13635, jak to w twoich wypowiedziach każda sroka swój ogon chwali.Ceny PCi nie maja tu nic do gadania bo 2 lata temu Liwko i Henok potwierdzali jak jest.Powiedz mi ile kosztuje 1m3 wody a ile 1m3 ścieków i jak zmieniały sie ceny w ostatnich latach a szczególnie roku, czy też im wróżysz taki wzrost jak dla prądu czy będa szły w dół bo ty zuzywasz dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.10.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Arturo, to co pisales kiedyś jest tylko tajemnicą dla osób nowych na forum, starzy wyjadacze pamiętaja to... Liwko pokazal idealny przyklad 13633 13635, jak to w twoich wypowiedziach każda sroka swój ogon chwali. Ceny PCi nie maja tu nic do gadania bo 2 lata temu Liwko i Henok potwierdzali jak jest. No to odpowiedzią będzie mój post sprzed dwóch lat,właśnie na temat kabli No to będziesz skazany na prąd No chyba,że wylejesz nową wylewkę Prędzej czy później PCi albo stanieją albo będą dotacje,także warto zostawić alternatywę. Wtedy nie można było kupić pompy ciepła za 14tys.zł z montażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.10.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Wtedy nie można było kupić pompy ciepła za 14tys.zł z montażem Można było. Tylko bez DZ, ale można było mieć taką gruntową z montażem. O DZ dla twojego zapotrzebowania już też dużo pisaliśmy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts