klaudiusz_x 09.10.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 (edytowane) Z serii A, lub droższą z serii C. http://ppcpompy.eu/page13.php Dzięki. Edytowane 11 Października 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 09.10.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Nie ten temat a komin nie wentylacyjny, który też się czyści, więc jeśli uważasz, że jedynym odpadem tylko ciepłe powietrze to powodzenia. Żeby się przekonać jak jest w rzeczywistości to przynajmniej po jednym sezonie wezwij kominiarza - koszt nikły a spokój większy. kszhu.int właśnie od tygodnia siedzę na dachu i go docieplam 10 styropapy. Kominy mam na oku. Ten od kotła wygląda dużo lepiej, niż ten od kominka palonego drewnem tak zwanie rekreacyjnie. A kominy się czyści zawsze po sezonie, bo nie wiem jak i po czym wywnioskowałeś, że tego nie robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 09.10.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Ino sprawdzać bezpieczniki, co by do pożaru instalacji nie doszło, ale to niezależne od systemu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.10.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Kable płytko? Pomiar wewnątrz czy też na zewnątrz? Z ciekawości "oglądałeś" na termowizji tę posadzkę dłuższy czas podczas pracy? kable przywiązane do siatki i zalane 6-7cm ... nie bardzo wiem co masz na myśli z tym pomiarem ? sterowniki mierzą temp. pomieszczenia a także wylewki ... nie oglądałem przez kamerę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 10.10.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 kszhu.int ja u siebie robiłem termowizje, fakt ze nie mam zdjec posadzki, bo uważałem je za nieistotne z tego powodu że nie na zdjęciach podłoga wygląda jednorodnie, o takich zjawiskach jak na tym filmie nie było mowy. Z pewnością wpływ na to ma sama temp zasilania, 50*C!!! u mnie temp podłogi ~23*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.10.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Za to termowizja pokazuje wyższość równomiernie grzejących kabli nad cieczą, która na całej długości rurki się jednak wychładza i nie grzeje równomiernie - to tak dla Arturo;) To jest akurat fakt ale własnie po to mam 33cm betonu akumulacyjnego,który się nagrzewa i odpowiednie rozstawy rurek Po drugie różnica między temperaturą zasilania i powrotu to ok. 5-6st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 10.10.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 (edytowane) Za to termowizja pokazuje wyższość równomiernie grzejących kabli nad cieczą, która na całej długości rurki się jednak wychładza i nie grzeje równomiernie - to tak dla Arturo;) Głupoty pleciesz. W układzie ślimakowym temperatura jest uśredniana - na termowizji nie widać różnicy. Odcinek o największej temperaturze zasilania jest obok odcinka o najmniejszej temperaturze powrotu. http://1.bp.blogspot.com/-dMM5iX64pQ4/TmtwfktRxwI/AAAAAAAAASo/ZnUrfu6MEdA/s1600/uklad%2Bmeandrowy%2Bi%2Bslimakowy.jpg Edytowane 10 Października 2012 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 10.10.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 @Lobo_M, Masz gdzies opublikowane te zdjecia? czy mozna je gdzies obejrzec?, albo przeczytac wnioski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 10.10.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Tomi78__ woda będzie Ci się skraplać w łazience na dole okna dachowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 10.10.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 kszhu.int Z pewnością wpływ na to ma sama temp zasilania, 50*C!!! u mnie temp podłogi ~23*C. podejrzewam, że kabelek ma te 35-40stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 10.10.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 (edytowane) (chociaż nawet w układzie ślimakowym pomiędzy zewnętrzną pętlą a samym środkiem musi być różnica temp) Jeśli na zewnątrz pętli (na krawędzi) zasilanie to 30*C, powrót 25*C (przy delcie T=5K), to średnio jest 27,5*C - tyle też jest w samym środku pętli. Filmik ukazuje sytuacje rzadko spotykane w domach jednorodzinnych w sezonie grzewczym - normalna temperatura zasilania powinna być w granicach ok. 30-35*C. Edytowane 10 Października 2012 przez budowlany_laik 'normalna temperatura zasilania powinna być w granicach' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 10.10.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 @Lobo_M, Masz gdzies opublikowane te zdjecia? czy mozna je gdzies obejrzec?, albo przeczytac wnioski? Tak jak pisałem nie mam bo mnie to akurat nie interesowało, ale jak online, jechałem po domu to to widzeniem, co nie zmienia faktu że przy okazji kolejnej termowizji (myślę że w tym roku tez zrobię) wykonam zdjęcia podłogi żeby i umieszczę w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.10.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Jeśli różnica jest i to ponad 9% to chyba głupotą jest twierdzenie, że spadku temp. nie ma? Wg mnie nie ma odczuwalnej i zauważalnej różnicy w temperaturze podłogi. To nie jest rozstaw 50cm a tylko ok.15cm i nie ma prawa być różnic w temperaturze podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 10.10.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Jeśli różnica jest i to ponad 9% to chyba głupotą jest twierdzenie, że spadku temp. nie ma? Spadek jest na temperaturze zasilania i powrotu - temperatura podłogi jest równa, gdyż w układzie ślimakowym odcinki o największej temp. zasilania sąsiadują z odcinkami o temp. najmniejszej. Co do temp. zasilania podłogówki, to popytaj w innym wątku - ja wiem, że dobra podłogówka jest instalacją niskotemperaturową i temp. zasilania 30-35*C winna wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 10.10.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Spadek jest na temperaturze zasilania i powrotu - temperatura podłogi jest równa, gdyż w układzie ślimakowym odcinki o największej temp. zasilania sąsiadują z odcinkami o temp. najmniejszej. Co do temp. zasilania podłogówki, to popytaj w innym wątku - ja wiem, że dobra podłogówka jest instalacją niskotemperaturową i temp. zasilania 30-35*C winna wystarczyć. ja widzę, że pan Laik nie jest takim laikiem, jak głosi nazwa konta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.10.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 ja widzę, że pan Laik nie jest takim laikiem, jak głosi nazwa konta I dlatego ma wodną podłogówkę zatopioną w płycie fundamentowej grzaną piecem elektrycznym;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 10.10.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Tomi78__ woda będzie Ci się skraplać w łazience na dole okna dachowego Okna dachowe to pomyłka wszechczasow, wywaliłem wszystkie ktore były w projekcie i zostało jedno niesciescie. Masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 10.10.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Prawo ma być bo to czysta fizyka. Czy to dla człowieka w ogóle odczuwalne, a jeśli już to czy ma znaczenie to zupełnie inna historia. Dlatego preferuję w niewielkim domu proste, centralne sterowanie jakimkolwiek, najlepiej równie prostym ogrzewaniem bo mi drobne różnice w temp. nie przeszkadzają. jakis czas temu pisales o tym, ze w ąłzience 21st a w sypialni 19st a to nie są drobne różnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.10.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Tomi78__ woda będzie Ci się skraplać w łazience na dole okna dachowego Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 10.10.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Moj dom da sie obejsc, ale nastepna by była na bank parterówka... moze kiedys bedzie... człowiek uczy sie na własnych błedach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts