Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ten temat a komin nie wentylacyjny, który też się czyści, więc jeśli uważasz, że jedynym odpadem tylko ciepłe powietrze to powodzenia. Żeby się przekonać jak jest w rzeczywistości to przynajmniej po jednym sezonie wezwij kominiarza - koszt nikły a spokój większy.

kszhu.int właśnie od tygodnia siedzę na dachu i go docieplam 10 styropapy. Kominy mam na oku. Ten od kotła wygląda dużo lepiej, niż ten od kominka palonego drewnem tak zwanie rekreacyjnie.

A kominy się czyści zawsze po sezonie, bo nie wiem jak i po czym wywnioskowałeś, że tego nie robię.

Kable płytko? Pomiar wewnątrz czy też na zewnątrz? Z ciekawości "oglądałeś" na termowizji tę posadzkę dłuższy czas podczas pracy?

kable przywiązane do siatki i zalane 6-7cm ...

nie bardzo wiem co masz na myśli z tym pomiarem ?

sterowniki mierzą temp. pomieszczenia a także wylewki ...

nie oglądałem przez kamerę ...

kszhu.int ja u siebie robiłem termowizje, fakt ze nie mam zdjec posadzki, bo uważałem je za nieistotne z tego powodu że nie na zdjęciach podłoga wygląda jednorodnie, o takich zjawiskach jak na tym filmie nie było mowy. Z pewnością wpływ na to ma sama temp zasilania, 50*C!!! u mnie temp podłogi ~23*C.

Gość Arturo72

Za to termowizja pokazuje wyższość równomiernie grzejących kabli nad cieczą, która na całej długości rurki się jednak wychładza i nie grzeje równomiernie - to tak dla Arturo;)

To jest akurat fakt ale własnie po to mam 33cm betonu akumulacyjnego,który się nagrzewa i odpowiednie rozstawy rurek :)

Po drugie różnica między temperaturą zasilania i powrotu to ok. 5-6st.C

Za to termowizja pokazuje wyższość równomiernie grzejących kabli nad cieczą, która na całej długości rurki się jednak wychładza i nie grzeje równomiernie - to tak dla Arturo;)

Głupoty pleciesz. W układzie ślimakowym temperatura jest uśredniana - na termowizji nie widać różnicy.

Odcinek o największej temperaturze zasilania jest obok odcinka o najmniejszej temperaturze powrotu.

http://1.bp.blogspot.com/-dMM5iX64pQ4/TmtwfktRxwI/AAAAAAAAASo/ZnUrfu6MEdA/s1600/uklad%2Bmeandrowy%2Bi%2Bslimakowy.jpg

Edytowane przez budowlany_laik

(chociaż nawet w układzie ślimakowym pomiędzy zewnętrzną pętlą a samym środkiem musi być różnica temp)

Jeśli na zewnątrz pętli (na krawędzi) zasilanie to 30*C, powrót 25*C (przy delcie T=5K), to średnio jest 27,5*C - tyle też jest w samym środku pętli.

Filmik ukazuje sytuacje rzadko spotykane w domach jednorodzinnych w sezonie grzewczym - normalna temperatura zasilania powinna być w granicach ok. 30-35*C.

Edytowane przez budowlany_laik
'normalna temperatura zasilania powinna być w granicach'

@Lobo_M, Masz gdzies opublikowane te zdjecia? czy mozna je gdzies obejrzec?, albo przeczytac wnioski?

Tak jak pisałem nie mam bo mnie to akurat nie interesowało, ale jak online, jechałem po domu to to widzeniem, co nie zmienia faktu że przy okazji kolejnej termowizji (myślę że w tym roku tez zrobię) wykonam zdjęcia podłogi żeby i umieszczę w temacie.

Gość Arturo72
Jeśli różnica jest i to ponad 9% to chyba głupotą jest twierdzenie, że spadku temp. nie ma?

Wg mnie nie ma odczuwalnej i zauważalnej różnicy w temperaturze podłogi.

To nie jest rozstaw 50cm a tylko ok.15cm i nie ma prawa być różnic w temperaturze podłogi.

Jeśli różnica jest i to ponad 9% to chyba głupotą jest twierdzenie, że spadku temp. nie ma?;)

Spadek jest na temperaturze zasilania i powrotu - temperatura podłogi jest równa, gdyż w układzie ślimakowym odcinki o największej temp. zasilania sąsiadują z odcinkami o temp. najmniejszej.

Co do temp. zasilania podłogówki, to popytaj w innym wątku - ja wiem, że dobra podłogówka jest instalacją niskotemperaturową i temp. zasilania 30-35*C winna wystarczyć.

Spadek jest na temperaturze zasilania i powrotu - temperatura podłogi jest równa, gdyż w układzie ślimakowym odcinki o największej temp. zasilania sąsiadują z odcinkami o temp. najmniejszej.

Co do temp. zasilania podłogówki, to popytaj w innym wątku - ja wiem, że dobra podłogówka jest instalacją niskotemperaturową i temp. zasilania 30-35*C winna wystarczyć.

ja widzę, że pan Laik nie jest takim laikiem, jak głosi nazwa konta :)

Prawo ma być bo to czysta fizyka. Czy to dla człowieka w ogóle odczuwalne, a jeśli już to czy ma znaczenie to zupełnie inna historia.

Dlatego preferuję w niewielkim domu proste, centralne sterowanie jakimkolwiek, najlepiej równie prostym ogrzewaniem bo mi drobne różnice w temp. nie przeszkadzają.

jakis czas temu pisales o tym, ze w ąłzience 21st a w sypialni 19st a to nie są drobne różnice