kurt76 13.10.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Bez problemu Temat jest ciekawy..... jedna sprawa to wykres funkcji COP w zaleznosci od temp..... masz cos takiego? Drugie....Jakie ilosci powietrza musisz przewalic na godz? Nie szumi za mocno w przewodach?... opisz system jak mozesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.10.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Temat jest ciekawy..... jedna sprawa to wykres funkcji COP w zaleznosci od temp..... masz cos takiego? Drugie....Jakie ilosci powietrza musisz przewalic na godz? Nie szumi za mocno w przewodach?... opisz system jak mozesz... Ma podobne wątpliwości bo albo będzie trzeba dać kanały o dużych przekrojach, lub do wyboru wysoką temp. nawiewu albo duże prędkości przepływu z czego ani jedno ani drugie nie jest komfortowe dla mieszkańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 13.10.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 (edytowane) Mam pytanie bo mam problem z wyliczeniami (pytanie na czuja strzelam do kebab-a, asolt lub adiqq) odpowiadać może każdy z forum (jak przekręciłem nicki to sorry). Jesli średnia temperatura dobowa zewnętrzna z ostatnich 5 dni wynosi 8,2*C wewnątrz miałem 18*C w ciagu 5 dni spadło z 18*C do 16*C czyli 2*K (nic nie grzejąc) dopiero dziś włączyłem ogrzewanie KABLAMI 12kW podniosłem temp podłogi z 16 do 20,5*C ładując w podłogę 47kWh. (prawie 4godz.koszt 13,65zł) Jak policzyć straty budynku tak na średnio, czy jak ustawie przy w/w średniej dobowej zewnętrznej ładowanie wylewki 12kWh / dobę to wystarczy ??? aby utrzymać stałą temp. w domu ??? przy średniej dobowej zewnętrznej około 8*C pomiary mam z strony http://www.therma.bielsko.pl/wykres/wykres/index.php?a=2 500m od budynku W domu nikt nie mieszka całkowita grubość wraz z płytkami 12cm (w łazience temp podłogi 22*C juz bardzo przyjemna do chodzenia boso ) Edytowane 13 Października 2012 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 13.10.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 sterowniki zaprogramowane - na razie 4 z 11 za chwilę biorę się za kolejne 4 - na każdy potrzebuję max 10 min - więc nie są aż tak skoplikowane jak się to wczesniej wydawało ale prawda jest taka że do ogrzewania pogłodowego elektrycznego są zbyt skoplikowane i zbyt uniwersalne - producet przewidział je jako sterownik do chyba zbyt wielu urządzeń w zbyt wielu ustawieniach - w fabrycznych ustawieniach nie ma nastawien pasujących do taryfy G12 cenna uwaga od adiqqa - alby działały w G12 trzeba odwócić ustawienia i dzienne nastawienia dać na noc , a nocne na dzień pozatym dość upierdliwe jest ustawianie każdego dnia z osobna po 2 dniach o temperaturze startowej 18,5 stopnia zuzycie 90 kWh i obecna temperatura w korytarzu 19,5 a w niektórych poieszczeniach już 20,5 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.10.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 (edytowane) to chyba dużo betonu w posadzce jeśli licznik tak nabijajeśli to nie jest kwestia ilości betonu w podlodze to co jest tego przyczyną? Edytowane 13 Października 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 14.10.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 A jak przedstawia się zużycie na c.o ? Przy okazji jak tam zużycie na cwu ? Ile m3 i jaki koszt ? Moje zużycie CO masz w stopce, CWU grzeję zwykłym bojlerem, głównie prysznic także koszt na razie nie zabija, Ale jak dzieci dorosną to będzie PC do CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 14.10.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Temat jest ciekawy..... jedna sprawa to wykres funkcji COP w zaleznosci od temp..... masz cos takiego? Drugie....Jakie ilosci powietrza musisz przewalic na godz? Nie szumi za mocno w przewodach?... opisz system jak mozesz... Nie mam, ale w formularzu kbab jest prosty wzór na przeliczenie COP i kiedyś liczyłem System opisywałem już kilka razy na forum, Szumu praktycznie w ogóle nie słychać, jedynie w pomieszczeniu gdzie jest zamontowana jednostka wewn. W pokojach u góry nie słychać nic, na dole ledwo słyszalne, jak bym miał płytę climaver a nie metalowe rury to było by jeszcze ciszej. Przepływ to jak dobrze pamiętam coś ponad 3500m3h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 14.10.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Ma podobne wątpliwości bo albo będzie trzeba dać kanały o dużych przekrojach, lub do wyboru wysoką temp. nawiewu albo duże prędkości przepływu z czego ani jedno ani drugie nie jest komfortowe dla mieszkańców. Kanały są wielkie od 315 do 250 + po 50 ocieplenia, ale przygotowane miejsce na kanału już w czasie robienia fundamentów, ruchu powietrza praktycznie ni czuć, tylko blisko kratek, zwykła klima daje odczucie przeciągów, u mnie czegoś takiego nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.10.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 ja wygrzewałem swój dom przy nieocieplonym stropie[dom ma 2 razy większe zap. od domu rk]i nie wychodziły takie duże ilości przy zasilaniu 45 stopnii to cop był max 3 i dom o 1/4 mniejszy wychodziło mi przy zasilaniu 45 i temperaturze 31stopnii w domu 45 kwh na dobędom wtedy był mocno wietrzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 14.10.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 a potrafisz oszacować ile ci idzie na CWU kwh? jesteś w stanie oszacować, ile byłoby kwh, gdybyś cały rok grzał tylko PC? Nie mam licznika osobnego na bojlerze, także nie mam pojęcia, muszę kupić watomierz i zacząć to mierzyć, ale szacuję między 3-7kwh Jeśli chodzi o szacunek to ciężko stwierdzić, kiedyś może spróbuję grzać tylko PC ale żona musi w salonie mieć 25st. Ale w taki dzień gdzie temp w nocy jest ok -2 a w dzień około 8 to bierze około 10kwh, w największe mrozy gdy grzała głównie w nocy (w dzień kominek) zużyła 30kwh na dzień, Szacunkowo liczę że zużycie było by 2-krotnie większe przy temperaturze w domu 22st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 (edytowane) ja wygrzewałem swój dom przy nieocieplonym stropie[dom ma 2 razy większe zap. od domu rk] i nie wychodziły takie duże ilości przy zasilaniu 45 stopnii to cop był max 3 i dom o 1/4 mniejszy wychodziło mi przy zasilaniu 45 i temperaturze 31stopnii w domu 45 kwh na dobę dom wtedy był mocno wietrzony Jaki miałeś sredni COP pompy przy wygrzewaniu, u Konrada jest to 1. Trzeba porównywac porównywalne. Temperatura zewnętrzna tez była inna i inne zyski słoneczne. Konrad ma płytę i silikaty, Ty fundament i ceramikę poryzowaną Edytowane 14 Października 2012 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.10.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 zgadza się przy zasilaniu 45 to max 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.10.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 (edytowane) to chyba dużo betonu w posadzce jeśli licznik tak nabija jeśli to nie jest kwestia ilości betonu w podlodze to co jest tego przyczyną? malux - ilość betonu tylko pośrednio na to wpływa, wychłodzony dom do 18 stopni jest przyczyną dużego poboru energii na rozruchu i doprowadzeniu domu do 21 stopni podłoga o grubości 24 cm betonu jak i ściany z silki mają swoją pojemność cieplną - trzeba wyrównać temperaturę przegród , czyli tą ilość betonu i ściany podgrzać o np 2-3 stopnie pobór po nocy to nie ciałe 10 kWh Edytowane 14 Października 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.10.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 u mnie tylko 10-11 cm betonu ale ścianki wewn też silkaal e macie rację zobaczymy za 2-3 tyg jak u mnie bedzie po ociepleniu stropuasolt kupilem wełnę na ocieplenie dachuocieplać tylkom część strychową 30cm czy calą połać dachu na 15 cm[ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 u mnie tylko 10-11 cm betonu ale ścianki wewn też silka al e macie rację zobaczymy za 2-3 tyg jak u mnie bedzie po ociepleniu stropu asolt kupilem wełnę na ocieplenie dachu ocieplać tylkom część strychową 30cm czy calą połać dachu na 15 cm [ Przeliczę i podeslę wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 14.10.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Informowałem już w dzienniku ale i tu się pochwalę - MIESZKAM! Zostałem praktykiem domu ogrzewanego prądem i przeszedłem na ciemną stroneMocy . Całą niedzielę układaliśmy wełnę na stropie, na razie ocieplone pół domu (pokoje od wschodu, północy i zachodu. Pierwsze dwa dni ogrzania wyziębionego i nieocieplonego czapką domu pochłonęły 130kWh (z 12-14 stopni wewnątrz na 18). Teraz już lekko wyhamowało ale w pokojach czuć wyraźnie niższą emperaturę - w salonie, jadalni i kuchni luksusik ciepła dzięki kominkowi. Temperatura zasilania podłogówki doszła do 30 stopni i w pokojach tylko 18 stopni ciepła. Pewnie dlatego, że ściany działowe i nośne zewnętrzne nadal wystają ponad wełnę i robią za lodówkę ... Niepokojem napawa mnie też podkład pod panelami - styropian 5mm, panel grubości 10mm. Zdecydowałem się na ten izolacyjny podkład ze względu na jego grubość tak aby zlicować podłogę w pokojach z płytkami w korytarzu. Mam nadzieję, że to nie wpłynie tragicznie na oddawanie ciepła, w końcu pod posadzką jest 20cm styropianu a nad nią tylko 0,5 - gdzieś to ciepło musi spierniczyć. Będę donosił jak postępy zwłaszcza podczas docieplania drugiej warstwy, która przykryje wieniec i ścianki działowe. Ciekaw jestem Waszych przemyśleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.10.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 130 - mniej niż u mnie - ale piszesz że równolegle działa kominek - więc pewnie on sporo też dał kwh wiec mieszkamy bitter od tego samego momentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 15.10.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 jak będziesz robił jakiś gres na podłodze to no problem dojść do 1,5cm, płytka to z 8-9mm reszta to klej, a wielkoformatowe płytki i tak trzeba dawać troche grubiej na klejuu mnie bez zbędnego kombinowania wyszło 1,4cm płytki .. więc do finiszparkietu 1,4cm w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.10.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Tak jak przy +10. Jaka to różnica? W ilości dostarczanego ciepła, żeby w domu mieć +21 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.10.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Informowałem już w dzienniku ale i tu się pochwalę - MIESZKAM! Zostałem praktykiem domu ogrzewanego prądem i przeszedłem na ciemną stroneMocy . Całą niedzielę układaliśmy wełnę na stropie, na razie ocieplone pół domu (pokoje od wschodu, północy i zachodu. Pierwsze dwa dni ogrzania wyziębionego i nieocieplonego czapką domu pochłonęły 130kWh (z 12-14 stopni wewnątrz na 18). Teraz już lekko wyhamowało ale w pokojach czuć wyraźnie niższą emperaturę - w salonie, jadalni i kuchni luksusik ciepła dzięki kominkowi. Temperatura zasilania podłogówki doszła do 30 stopni i w pokojach tylko 18 stopni ciepła. Pewnie dlatego, że ściany działowe i nośne zewnętrzne nadal wystają ponad wełnę i robią za lodówkę ... Ciekaw jestem Waszych przemyśleń. Gratulacje bitter. Nowy dom potrzebuje czasu, chemia budowlana musi powoli odgazować. Z doświadczenia wiem, że taki świeży domek wchłonie wszystkie ciepło jakie mu zapodasz. Co mogę Ci poradzić, to pal w kominku na maksa ile wlezie. Podłogówkę skręć na zasilaniu na jakieś 20-24 stopni, sama sobie dojdzie. Na tym etapie nie ma sensu więcej zapodawać, tym bardziej, że jeszcze temperatury zewnętrzne bardzo łaskawe. Szkoda energii i kwh. Dobrze wentyluj dom, bo psotnik zakamarnik lubi zagnieździć się w świeżym domku. Teraz przed Tobą sama przyjemność i satysfakcja z posiadania nowego domku. Jakaś parapetówka by się przydała;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts