Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

130 - mniej niż u mnie - ale piszesz że równolegle działa kominek - więc pewnie on sporo też dał kwh

wiec mieszkamy bitter od tego samego momentu ;)

Łał ;-) No to gratuluję!

Czy wieńce i działówki będą przykryte taką samą warstwą ocieplenia jak reszta stropu? Bo jak nie to trochę kiepsko - nie było to przewidziane na etapie projektu/adaptacji do pasywnego?

Ale ja nie mam domu pasywnego a adaptację robiłem sam ;-) Co w tym złego, że będzie tyle samo izolacji jak przy pozostałym stropie? Dokładnie to będzie tak, że strop przykryty będzie 40cm, z czego tylko 20cm przykryje wieniec i działówki. Na wieniec się nie da więcej położyć bo zwyczajnie nie zmieści się pod dachem (i tak został podniesiony aby zmieścić 20cm) a na działówki jak mi przyjdzie ochota mogę wrzucić i metr później ..

jak będziesz robił jakiś gres na podłodze to no problem dojść do 1,5cm, płytka to z 8-9mm reszta to klej, a wielkoformatowe płytki i tak trzeba dawać troche grubiej na kleju

u mnie bez zbędnego kombinowania wyszło 1,4cm płytki .. więc do finiszparkietu 1,4cm w sam raz

Dokładnie

A co do obiekcji z materiałem izolacyjnym na podłogówce to miałem w poprzednim domu deskę barlinecką 15mm na podkładzie jak do paneli. Grzała jak cholera więc kszhu nie daj się zwieść bełkotowi marketingowemu, że jakieś specjalne panele do podłogówki albo tylko kafle. To wielki mit.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jednak nie skuszę się po pierwsze dlatego, że teoria podpowiada mi, że promiennika nie warto izolować a po drugie dlatego, że kręcę się koło chemii przemysłowej i wiem z czego składają się, czym są klejone, laminowane, impregnowane itp. panele a nawet deski i bardzo nie chciałbym tego jeszcze wygrzewać bo wiem czym to grozi.

w lecie podłogi mają wyższą temp. niż w zimie ...;)

w lecie podłogi mają wyższą temp. niż w zimie ...;)

No w sumie racja.

Miejscami, przy mocnym promieniowaniu przez okno bezpośrednio na podłogę, to nawet dużo, dużo większą temperaturę.

Z punktu fizyki, chemii budowlanej, technologii i tp. to nawet lepiej jak w zimie temp. podłogi się podnosi powoli i równomiernie na całej powierzchni, niż miejscowo, gwałtownie po promieniach słonecznych padających miejscowo na podłogę

Ja, ja. Ta podwyżka ich zabije - wzrost o 1,7eurocenta za kWh. Może czytajcie ze zrozumieniem. Zmienia się liczenie podatku, a nie cena kWh o 50%.

A to rozumiesz, czy też nie?

W listopadzie 2011 r. cena energii dla gospodarstw indywidualnych we Francji wynosiła 0,15 euro za kWh, podczas gdy w Niemczech było to blisko dwa razy więcej bo 0,27 euro za kWh.

Gratuluje przeprowadzek ;)

Izolacja ogrzewania - moje panele pergo 1 cm i zdecydowanie czuc roznice w pomieszczeniach a jakbym miala dac jeszcze styropian.... wydaje mi sie ze kiepskie rozwiazanie, samopoziom trzeba bylo dac - ja tak robilam.

Plytki mialy tez 1 cm bo duzy format, plus klej kazalam dawac na najgrubszym grzebieniu wyszlo sporo ponad 1,5 cm razem

Ja juz grzeje pelna para i ......

No i zaluje i po raz kolejny to powiem, ze zaluje ze nie mam devilinka i wybaczcie chlopaki, ale nie wierze w wasze niesterowalnosc podlogowek caly rok - chyba ze idzie 24/h lub utzymujecie dosc niskie temperatury, przy moich wymaganiach czyli min 23 stopnie wczoraj w dzien okna pootwierane bo za cieplo - w dzien ponad 15 stopni, w nocy prawie zero i teraz jak te same nastawy maja dzialac przy -20 na zewn?

Wiem wiem Jasko mnie zbruzga zaraz ze zle ustawiam, moze i tak, ale chyba nie da sie inaczej by bylo komfortowo caly rok? Zima musi chodzic wiecej i osiagac wyzsze temp podloga niz teraz, no nikt mi nie wmowi ze nie.

Mysle ze devilink by to rozwiazywal - po pierwsze sterowalnosc z jednego miejsca, po drugie - tak sobie mysle - ze urzadzenia "widza" sie nawzajem plus mozliwosc (chyba) podpiecia pogodynki. Nie wczytywalam sie w instrukcje tego cuda, no ale chyba tyle wiecej w nim jest i zdecydowanie przy mojej wielkiej milosci do ogrzewania na prad (nigdy bym go nie zmienila na inne) to juz sterowanie nim zdecydowanie tak .