Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gratuluje przeprowadzek ;)

Izolacja ogrzewania - moje panele pergo 1 cm i zdecydowanie czuc roznice w pomieszczeniach a jakbym miala dac jeszcze styropian.... wydaje mi sie ze kiepskie rozwiazanie, samopoziom trzeba bylo dac - ja tak robilam.

Plytki mialy tez 1 cm bo duzy format, plus klej kazalam dawac na najgrubszym grzebieniu wyszlo sporo ponad 1,5 cm razem

Ja nie mówię, że to mądre bo takie nie jest a tylko, że tak zrobiłem bo tak było najłatwiej i najszybciej. Chciałem się szybko wprowadzić. Jeżeli będzie z tym problem, rozłożę panele i zrobię wylewki samopoziomujące, choć 3mm wylewka to chyba nie istnieje. Na razie steruję przepływami w podłogówce. Na pokoje full, na salon i kuchnię minimum. Pokoje są zimniejsze też z powodu braku kominka (stoi na środku salonu) i że są od północno-wschodnio-zachodniej strony domu. Do tego nieocieplone szczyty ścian powodują efekt zimnego promieniowania od ściany co potęguje efekt zimna. Dopiero po całkowitym ociepleniu stropu będę mógł coś powiedzieć i nie bójcie się będę szczery i jak się okaże, że jest do bani to napiszę. Ja nie z tych co uparcie do krwi ostatniej trwają przy swoim zdaniu.

Gość Arturo72
Jednak co będzie jak jakiego gazu wyłupią za kilka lat to nie wiadomo...

O widzisz,dobre i na czasie pytanie ;)

Nie przejmuj się,Ciebie i innych " kablowców" ten dylemat nie dotyczy ;)

A ja dałem im fory,właśnie 3 lata :)

samopoziom jest wlasnie do takich "grubosci" a zawsze jak cos to jest jeszcze masa szczepna, ale dawalam samopoziom wlasnie kilka mm tylko

I nie zebym zlosliwa byla, ale to gdybanie jest smieszne, a co jak ... a co jak.... a co jak koniec swiata bedzie za miesiacy dwa i okaze sie ze nasze dywagacje nadaremno byly i zamiast szalec marnowalismy czas na rozwazania ...

Gość Arturo72
Dotyczy bo prąd w dużym procencie z paliw kopalnych się robi.

To Gazprom głupii jest,nie dość,że może nam sprzedawać gaz płynny to jeszcze mógłby go przerobić na prąd i sprzedawać w zmienionej postaci czyli podwójny zysk ;)

Ale ten Rusek głupii :)

To Gazprom głupii jest,nie dość,że może nam sprzedawać gaz płynny to jeszcze mógłby go przerobić na prąd i sprzedawać w zmienionej postaci czyli podwójny zysk ;)

Ale ten Rusek głupii :)

Nie szalej z tym Gazpromem i gazem płynnym. Największym rosyjskim graczem w Polsce jest zdaje się Novatek:)

A propozycje zakupu prądu to Polska miała z Obwodu Kaliningradzkiego zdaje się kilka lat temu i to z atomówki. Nie ma potrzeby przerabiać gazu ziemnego na prąd jak można ziemny "sprzedać na pniu"

Gaz ziemny transportuje się rurociągami praktycznie bez strat, gaz ciekły ze wschodu idzie w 100% na kołach również bez ubytków a jak jest z prądem i przesyłem na duże odległości to chyba każdy wie. Transportować opłaca się tylko prąd z atomówki. Każde inne paliwo (gaz, węgiel itp. ) dowozi się do elektrowni

Wiem wiem Jasko mnie zbruzga zaraz ze zle ustawiam, moze i tak, ale chyba nie da sie inaczej by bylo komfortowo caly rok? Zima musi chodzic wiecej i osiagac wyzsze temp podloga niz teraz, no nikt mi nie wmowi ze nie.

he he he ...:p

zostaw te ustawienia podłóg w spokoju ...

ile razy trzeba powtarzać że podłogami nie da się regulować ...:bash::p

jaka temperature dla czujnika temperatury ustawic? +1 względem porządanej w pokoju ?

np 21 temperatura pokoju , 22 temperatura podłogi ?

adiqq - jakią wartość ma mieć paramert opóźnienia ? 10 czy 0 ?

jak jest 0 to włącza się 10 min wcześniej ? a jak ma opóźnienie 10 to włącza się zamiast 10 min przed pełną godziną , to włącza się o pełnej godzinie - tak to działa ?

Edytowane przez R&K

Zuzycie dobowe na CWU + zmywanie 8,11 kWh w taniej taryfie tj. 8,11 * (0,1654+0,0604+0,0065) netto = 2,32 zl brutto/doba = 2,32*30 tj. 69,6 zl brutto/mies = 69,6*12 tj. 835 zl brutto/rok.

Galmet 140 l 700 zł, serwis 0 zl rocznie, rodzina 2+2. Praktycznie tylko prysznic raz dziennie/os., woda juz lekko parzaca...

ale nie zmieniam jak narazie ustawien sterownikow, ustawilam i jest, ale przegrzewa sie dom - temp 23 stopnie, temp podlogi 28, temp powietrza 23 i 22/21, sypialnie moja 21,5 dzieci 22. Godziny: 5-7, 13-15, 21-22/23 i teraz przegrzewam, temp -5 bedzie ok, ale jak przyjdzie zima bede musiala dodac w nocnej godzin b y wystarczylo.

jaka temperature dla czujnika temperatury ustawic? +1 względem porządanej w pokoju ?

adiqq - jakią wartość ma mieć paramert opóźnienia ? 10 czy 0 ?

jak jest 0 to włącza się 10 min wcześniej ? a jak ma opóźnienie 10 to włącza się zamiast 10 min przed pełną godziną , to włącza się o pełnej godzinie - tak to działa ?

jezeli masz priorytet na temp powietrza zalacz opoznienie 10 minut, po pierwsze nie bedzie reakcji gdy otworzysz okna, drzwi itd, po drugie zalaczy sie 10 minut pozniej czyli przy auratonach sa szanse ze nie wlaczy sie w taryfie drozszej.

Gaz ziemny transportuje się rurociągami praktycznie bez strat, gaz ciekły ze wschodu idzie w 100% na kołach również bez ubytków a jak jest z prądem i przesyłem na duże odległości to chyba każdy wie. Transportować opłaca się tylko prąd z atomówki. Każde inne paliwo (gaz, węgiel itp. ) dowozi się do elektrowni

pamiętaj że en. el. zużywaną w podstacjach gazowych na sprężanie i rozprężanie, pompy itd to uznaje się za straty. Pamiętaj że en. el. może być wytwarzana z OZE, elektroni wodnych, atomowych wiec też transport pomijasz. Gaz musisz wydobyć, a to też są straty. Co do prądu to jak jest twoim zdaniem, jakie są straty na przesyle? Jeśli porównujesz straty przesyłowe to powiem ci że przy en. el. 2% strat to żadna nowość i to praktycznie bez limitu odleglości (kilka tyś km bez punktu pośredniego), a moce rzędu GW to też nie problem.

Raczej 80 zł/18 miesięcy :) Radzę wymieniać anodę poprzez serwis, bo jest to warunek utrzymania gwarancji.

a kto jest takim u nas w regionie?

Edytowane przez Lobo_M

a do czego Tobie temp. podłogi ...???

ustaw max ( np.22* ) jaka cię interesuje np. od 3:00 do 6:00 i 13:00 do 15:00 z minimalną histerezą , reszta okresu na minimum jaki ci pasuje (np. 21* )

ale nie zmieniam jak narazie ustawien sterownikow, ustawilam i jest, ale przegrzewa sie dom - temp 23 stopnie, temp podlogi 28, temp powietrza 23 i 22/21, sypialnie moja 21,5 dzieci 22. Godziny: 5-7, 13-15, 21-22/23 i teraz przegrzewam, temp -5 bedzie ok, ale jak przyjdzie zima bede musiala dodac w nocnej godzin b y wystarczylo.

napisałem R&K jak wstępnie ustawić ...

dostosuj się do tego ...;)