asbe 29.10.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Dzięki, w takim razie kupię tego auratona, tylko, że i tak sama tego nie ogarnę - może jest ktoś z mojej okolicy, kto udzieliłby wsparcia w tej materii:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.10.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 spokojnie dasz radę zaraz chłopaki zrobią pare fotek - pokażą co i jak i kilka stówek w kieszeni no i dodatkowa umiejętność na rękawie koszuli harcerza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 29.10.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 (edytowane) asbe, nie wiem jaki masz model, ale w Ln2p jest takie podłączenie jak na foto. Spójrz w swoją instrukcję. Nie namawiam do samodzielnej pracy, jeśli nie czujesz się na siłach, ale wystarczy zdjąć obudowę kotła (po uprzednim wyłączeniu go oraz wyłączeniu "bezpiecznika" [wyłącznika nadprądowego]), usunąć mostek, który jest między wejściami RP (on pozwala Ci na samodzielne sterowanie kotłem) oraz podłączyć przewód zgodnie ze schematem. O podłączenie możesz poprosić elektryka, a nie hydraulika (zresztą z tego co pamiętam, to w gwarancji jest miejsce na wpis elektryka). BTW, robiłaś już przegląd zerowy? Z ustawianiem Auratona na bieżąco jest R&K Edytowane 29 Października 2012 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 29.10.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Do ogrzewania mam kospela 12kW, który podgrzewa podłogówkę. Ostatnio zastanawiałem się, która opcja jest bardziej ekonomiczna:1. pompa pracuje na I biegu, temp. wody na wyjściu 33 st., szybkość przepływu 14 l/min, temp. na powrocie 27 st.2. pompa na II biegu, temp. na wyjściu taka sama, przepływ 19 l/min, temp. na powrocie pewnie wyższa niż w 1. opcji.Czyli w pierwszej opcji mniej prądu pobiera pompa, a więcej grzałka (większa różnica temp.), w opcji drugiej pompa żre więcej prądu, ale grzałka mniej, bo mniejsza różnica temp.Czy moje rozważania mają jakiś sens? Jeśli tak, to proszę o rozwianie wątpliwości...Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.10.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Do ogrzewania mam kospela 12kW, który podgrzewa podłogówkę. Ostatnio zastanawiałem się, która opcja jest bardziej ekonomiczna: 1. pompa pracuje na I biegu, temp. wody na wyjściu 33 st., szybkość przepływu 14 l/min, temp. na powrocie 27 st. 2. pompa na II biegu, temp. na wyjściu taka sama, przepływ 19 l/min, temp. na powrocie pewnie wyższa niż w 1. opcji. Czyli w pierwszej opcji mniej prądu pobiera pompa, a więcej grzałka (większa różnica temp.), w opcji drugiej pompa żre więcej prądu, ale grzałka mniej, bo mniejsza różnica temp. Czy moje rozważania mają jakiś sens? Jeśli tak, to proszę o rozwianie wątpliwości... Pzdr Nie nie mają sensu. Straty mocy w budynku są niezalezne od sposobu jej uzupelniania, inaczej mówiąc czy to bedzie większy przepływ i i mniejsza dT czy mniejszy przepływ a wieksza dT moc oddawana przez podłogówkę powinna byc taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.10.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Do ogrzewania mam kospela 12kW, który podgrzewa podłogówkę. Ostatnio zastanawiałem się, która opcja jest bardziej ekonomiczna: 1. pompa pracuje na I biegu, temp. wody na wyjściu 33 st., szybkość przepływu 14 l/min, temp. na powrocie 27 st. Z tych danych wynika, że system pobiera moc 5,88kW Najkorzystniejszy system grzewczy to taki który wyrównuje straty domu i utrzymuje temperaturę na wymaganym poziomie w odpowiednim czasie, przy czym akumulacja ciepła to również strata, chociaż tą pokrywa z nadwyżką tańsza taryfa prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 29.10.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 mk64, na każdym biegu pompki, grzałki grzeją z jednakową mocą. Różna temperatura powrotu wynika z szybkości oddawania ciepła do podłogi. Jednak im mniejsza dT, tym bardziej równomierne nagrzewanie podłogi. Obiło mi się o uszy, że optymalna to ok. 5*K. U mnie III bieg, przepływ 13 l/min., dT 5-6*K. Jeśli kocioł jest w izolowanej części domu, to ciepło pompki nie jest prawie żadną stratą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 29.10.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Wydaje mi się jednak, że im mniejsza dT, z tym mniejszą mocą grzeje grzałka a ilość energii potrzebnej do podgrzania wody np. o 5 st. jest mniejsza od potrzebnej do podgrzania o 7 st... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 30.10.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 a ja dodam że cieszę się z moich silikatów bo jak mi wysiadło ogrzewanie to mimo braków w ociepleniu stropu w domu temperatura spadła o 1 stopień. Minusem natomiast jest niestety echo w pokojach ;-( też tak macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 30.10.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 bitter, echo może powodować np. brak firan i niepełne umeblowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.10.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 może też chwilowo stropja jak wygrzewałem posadzkę to silikat trzymał temperaturę posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.10.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 ale do słuchania muzyki... I tutaj dostrzegam największą wadę ogrzewania podłogowego pod kaflami czy panelami:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.10.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 raczej pogłos niż echo:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 30.10.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 No to jest tragedia. Dlatego np. zastosowałem wypchane wełną działówki z g.k. - pomagają ale do słuchania muzyki muszą być zasłony, dywany i najlepiej jakieś pledy/kobierce na ścianach jak kto ma dobre ucho i wymagania;) ciekawe uzasadnienie a ten betonowy rdzeń stabilizuje je przed przewróceniem spowodowanym uderzeniem fali dźwiękowej z supersubwoofera:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 30.10.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Echo jak echo, ale to pilnowanie zegarków kilka razy w roku co by rozpierduchy nie zrobiło w domowym budżecie:PTo już ekogroszkowcy mają lepiej. Przynajmniej psychicznie, wsypie ze dwa wory i nie stresuje się taryfami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.10.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Echo jak echo, ale to pilnowanie zegarków kilka razy w roku co by rozpierduchy nie zrobiło w domowym budżecie:P To już ekogroszkowcy mają lepiej. Przynajmniej psychicznie, wsypie ze dwa wory i nie stresuje się taryfami Tyle, że my jesteśmy o jeden krok w cywilizacji dalej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.10.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 na podłogówce też dechy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 30.10.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Tyle, że my jesteśmy o jeden krok w cywilizacji dalej;) Tylko przez ten stres może być parę lat mniej z korzystania jej dobrodziejstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.10.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 dobre już tylko jeden krok do przepaści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duss 30.10.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 pytanie do ogrzewajacych pradem - jezeli bede chcial grzac ~ 300m2 domu (100% podlogowki, OZC ok 35W/m2), to jak obliczyc srednie koszty ogrzewania domu pradem, a np PC? bo musze policzyc koszty i zyski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts