Hippek 30.10.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 (edytowane) A tak na marginesie - jak to się mówi? - przyganiał kocioł garnkowi to chyba z Twojej stopki : ": ıʞdǝzɔɐz ǝulıqǝp ɐu ɯɐpɐıʍodpo ǝıu :" asbe, wyluzuj:-) bez róży wiatrów wyglądasz zwyczajnie nieprofesjonalnie:-) Edytowane 30 Października 2012 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 30.10.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 asbe, wyluzuj:-) bez róży wiatrów wyglądasz zwyczajnie nieprofesjonalnie:-) no tak, tak, ale już dosyć na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robet14 31.10.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Może się podłącze do tematu zamierzam kupić piec akumulacyjny ETS 200 do małego pokoju jakieś 10m2. Czy taki piec wystarczy ?? Co możecie powiedzieć o tej firmie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 31.10.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Może się podłącze do tematu zamierzam kupić piec akumulacyjny ETS 200 do małego pokoju jakieś 10m2. Czy taki piec wystarczy ?? 118kg żywego ciepła monster heater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 01.11.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Podłogówka z kaflami tylko w ~35% mieszkania. W pozostałej części nie ma u mnie szans zastosowania niestety - kafle/kamień w pokojach to tylko w krajach południowych, paneli nigdzie nigdy w życiu, poza tym dywany, różne meble i ich konfiguracje itp. Ja niestety mam dom w stylu ascezy meblowej. Nowoczesny wystrój z kaflami w 80% domu pozostałe 20% to panele (bo lubię). Bardzo mi się taki styl podoba ale niestety o akustyczności jak tafla jeziora czyli słychać wszystko wszędzie niestety. Może nie jakoś mocno ale jednak. Dodatkowo drzwi wewnętrzne ze względu na WM mają podcięcia co powoduje pewnie też lepszy przepływ dźwięków. Dywanów nie cierpię. Zresztą w łazience ich nie położysz a stamtąd dźwięki niestety też przechodzą. Ze względu na tę niedogodność dziś zastanowił bym się czy dom z gazobetonu nie byłby lepszy. Niby silikaty miały mieć najlepszy współczynnik tłumienia dźwięków ale nikt nie mówił o rezonansie i odbijaniu dźwięku. Biorąc jednak pod uwagę akumulacyjność są nie do pobicia. Gdzie tu więc złoty środek? (poza dywanami). Akumulacyjność też przeszkadza w dni przejściowe kiedy słońce wpadnie. Nie brałem pod uwagę ogrzewania nadmuchowego bo lubię ciepłą podłogę, ale gdyby rozważyć dom z lekkich materiałów ogrzewany nadmuchowo, bez akumulacji sterowanie temperaturą jest teoretycznie idealne. Tyle że nie da się zastosować taniej taryfy jako jedynego źródła - pozostaje więc pompa ciepła ... i zimna podłoga. Kurde ... będę budował trzeci dom??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.11.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 gdzie są wszyscy ? w lecie watek tętnił życiem, a teraz wszyscy zniknęli / zamilkli ... pewnie palą w swoich piecach na eko szczypek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.11.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 To zacznij podawać w tym wątku dobowe zużycie i średnie temperatury na zewnątrz i wewnątrz. Wtedy wątek pewnie rozrusza się. Węglarze zarzucą ci oszustwo, pompiarze wyśmieją cię za nadmierne zużycie prądu. Słowem normalka, ale inni poważnie zastanawiający się nad ogrzewaniem elektrycznym na pewno z tego skorzystają. Tak jak kiedyś korzystali z doświadczeń j-j ( a którego zaszczuto i zlikwidował swoje wpisy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 03.11.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 To zacznij podawać w tym wątku dobowe zużycie i średnie temperatury na zewnątrz i wewnątrz. Wtedy wątek pewnie rozrusza się. Węglarze zarzucą ci oszustwo, pompiarze wyśmieją cię za nadmierne zużycie prądu. Słowem normalka, ale inni poważnie zastanawiający się nad ogrzewaniem elektrycznym na pewno z tego skorzystają. Tak jak kiedyś korzystali z doświadczeń j-j ( a którego zaszczuto i zlikwidował swoje wpisy) Szkoda że J-J usunął wpisy, i po co było go drażnić Liwko!, z drugiej jednak strony zachował się trochę jak obrażona księżniczka. "Trochę w stylu na złość ciotce odmrożę sobie uszy". Ale to moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.11.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) dobowe zużycie podaje codziennie w swoim DB , już niedługo minie miesiąc odkąd grzeje - jak na razie poszło mi ok 350 kWh czyli 10,7% rocznego zapotrzebowania , średnie dobowe 15,2 kWh, powierzchnia grzewcza 173 m2wg OZC na 1m2 dzienni zużycie (sezon 220 dni) powinno wynosić 0,08590 kWh, obecne zużycie wynosi 0,08796 kWh czyli jest o 2% wyższe od wyliczonego - przy czym wiadomo jest że cały sezon nie będą takie temperatury jak teraz ...w dużej mierze przyczyna jest rozruch i wygrzewanie domu oraz jego duża bezwładność / pojemność cieplna (akumulacja)do tego mamy jeszcze do poprawy usytuowanie centrali od WM po to by rekuperator działa z jak największą sprawnością Edytowane 3 Listopada 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.11.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Szkoda że J-J usunął wpisy, i po co było go drażnić Liwko!, z drugiej jednak strony zachował się trochę jak obrażona księżniczka. "Trochę w stylu na złość ciotce odmrożę sobie uszy". Ale to moje zdanie. Jakiekolwiek słowo krytyki traktował jako atak na jego dom i niego samego. Próba wyciągnięcia rzetelnych informacji trwała kilkanaście stron, z wyzwiskami po drodze odnośnie mojej osoby (zauważcie, że Elfir kasowała niemal wyłącznie jego posty). Na koniec okazało się, że tak na prawdę to rodzina częściej się kąpie na mieście niż w domu. Rachunki za energie pokazał tylko kilku osobą stojącym po jego stronie. W dodatku okazało się, że caly czas operował stawką netto!!! Ale o tym nikogo wcześniej nie informował... Jakiś rok wcześniej chciał mi opisać na priva wady domu pasywnego, nie skorzystałem (teraz żałuję bo bym miał czarno na białym), jednak wyciągnąć od niego te wady oficjalnie na forum graniczyło z cudem. A cała awantura zaczęła się od tego, że do CWU zaproponowałem mu PC i to z Podziałało jak płachta na byka. A wykasowanie wpisów dobrze sam oceniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 03.11.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 asbe, mam Kospel Ln2p - sterownik załącza go beznapięciowo (poprzez zwarcie styków). Mój sterownik (termostat) to Insbud IB-Tron 3100HT. Wisi obok salonu w miejscu, gdzie nie jest wystawiony na działanie słońca. Jest do niego doprowadzone napięcie 230V, a od niego do kotła biegnie kabelek, który właśnie zwiera styk w kotle. Czyli tym sterownikiem ustawiam sobie np w godz.2.00do 5.30 temperatura zasilania np 30 st. A w godzinach np. 13.10 do 14.50 temp zasiania np 35 st? I dodatkowo każdy dzień inne nastawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 03.11.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Przepraszam, że tak nie na temat i pozwolę sobie wcisnąć się między jedną kłótnie a drugą, ale na forum jest organizowana akcja niesienia pomocy jednej z naszych forumowiczek - Nelli Sza, której w minioną środę spalił się dom. Jeśli ktoś z "kablarzy" i nie tylko chciałby pomóc to tutaj są linki: Nelli Sza spłonał dom Pomoc rzeczowa dla Nelli Dziennik budowy domku Nelli, który spłonał w środę 31.10.2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 03.11.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Czyli tym sterownikiem ustawiam sobie np w godz.2.00do 5.30 temperatura zasilania np 30 st. A w godzinach np. 13.10 do 14.50 temp zasiania np 35 st? I dodatkowo każdy dzień inne nastawy? Ten sterownik załącza kocioł w określonych zakresach czasowych gdy temperatura wewnętrzna spadnie poniżej zadanej wartości (+histereza), a wyłącza kocioł gdy temperatura przekroczy zadaną temperaturę (+histereza). Histerezę ustawiasz jaką chcesz. Np. ustawiasz 21,5*C, histereza 0,4*. Kocioł będzie pracował w zakresie temperatur 21-22*C. Sterownik ma możliwość ustawienia samodzielnie 4 zakresów czasowych w ciągu doby. Np.: 2:00-5:30 5:30-13:10 13:10-14:50 14:50-2:00 Jeśli chcesz korzystać tylko z taniej taryfy, to na tanią taryfę ustawiasz temp. np. 21*C, na drogą np. 10*C (tak by kocioł się nie załączał w drogiej). Sterownik jest w 2 wersjach - z wyjściem 230V albo z wyjściem zwiernym (do kotła Kospel ten drugi). Tu opis sterownika. Temperatura zasilania podłogówki ustawiana jest ręcznie na kotle (w moim modelu). bitter ma np. kocioł z ustawianą automatycznie temp. zasilania zależną od temp. zewnętrznej (tzw. "pogodówka"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.11.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 B_L - jak Twoje zużycie w tym sezonie ? i jak tam Twój dom ? bo wątek umarł ... jak rozumiem wszystko zakończyło się OK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 03.11.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Rok temu miałem 240 kWh za październik, w tym sezonie 260 kWh za ten miesiąc. Utrzymuję jednak w tym sezonie większą temperaturę - ok. 22,2-22,7*C, a i na zewnątrz zimniej. Co do domku... Będę musiał dopisać w tamtym wątku parę słów. Temat niestety nie jest zakończony Wam i innym kibicuję i śledzę Wasze wpisy - budownictwo energooszczędne i pasywne to przyszłość i wielka szkoda, że wszyscy inwestorzy nie mają takiej świadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 03.11.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Ten sterownik załącza kocioł w określonych zakresach czasowych gdy temperatura wewnętrzna spadnie poniżej zadanej wartości (+histereza), a wyłącza kocioł gdy temperatura przekroczy zadaną temperaturę (+histereza). Histerezę ustawiasz jaką chcesz. Np. ustawiasz 21,5*C, histereza 0,4*. Kocioł będzie pracował w zakresie temperatur 21-22*C. Sterownik ma możliwość ustawienia samodzielnie 4 zakresów czasowych w ciągu doby. Np.: 2:00-5:30 5:30-13:10 13:10-14:50 14:50-2:00 Jeśli chcesz korzystać tylko z taniej taryfy, to na tanią taryfę ustawiasz temp. np. 21*C, na drogą np. 10*C (tak by kocioł się nie załączał w drogiej). Sterownik jest w 2 wersjach - z wyjściem 230V albo z wyjściem zwiernym (do kotła Kospel ten drugi). Tu opis sterownika. Temperatura zasilania podłogówki ustawiana jest ręcznie na kotle (w moim modelu). bitter ma np. kocioł z ustawianą automatycznie temp. zasilania zależną od temp. zewnętrznej (tzw. "pogodówka"). Będę korzystał z taniej ,mam nadzieję ze ciepła starczy . Jeszcze jedno pytanie czy sterownikiem mogę zwiększyć temp kotła w godz np.13.10-14.50 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.11.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 To może dopytam o koszty, całkowite koszty JEDNEJ KWh łącznie ze wszystkimi dodatkowymi opłatami.Sama cena prądu nie odzwierciedla rzeczywistej ceny. Tak jak dla gazu, wysokie koszty dodatkowe. Jak sprawa wygląda przy prądzie?Powiem o moich rachunkach. Niby cena wychodzi 50gr brutto, ale uwzględniając wszystkie koszty, 64-67gr przy 900KWh za 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 03.11.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 już niedługo minie miesiąc odkąd grzeje - jak na razie poszło mi ok 350 kWh czyli 10,7% rocznego zapotrzebowania , średnie dobowe 15,2 kWh, powierzchnia grzewcza 173m2 jak teraz ... albo zbudowales niezgodnie z projektem, albo ogrzewasz i garaz i ten obszar przed wejsciem. 173m2 to powierzchnia zabudowy a powierzchnia ogrzewana to zapewne 146m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.11.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) albo zbudowales niezgodnie z projektem, albo ogrzewasz i garaz i ten obszar przed wejsciem. Ładuje akumulator w postaci ok.45m3 betonu Dla mnie jest to normalne zużycie a nawet za małe w stosunku do tego co Konrad posiada Ja za ok.dwa tygodnie będę takze ładował akumulator ok.53m3 betonu ale z COP ok.2,5 także zobaczymy i porównamy jak to się ma Edytowane 3 Listopada 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 04.11.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 No ja nie wiem czy to tak się ładuje. Mam przeczucie, że po prostu coś jest nie tak. Ja już ładuję 3 tygodnie i ciągle zużycie jakby za duże. Cały czas też eksperymentuję z ogrzewaniem domu. Od dwóch dni mam wyłączone pół podłogówki w domu (salon, kuchnia i jadalnia) bo nie mogę palić w kominku bo za gorąco )) Zobaczymy jak te kWh się rozłożą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts