Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hipka - wg projektu pow użytkowa to 146 m2 jeśli dobrze pamiętam , na poddaszu powierzchnię użytkową liczy się dla pomieszczenia pow. 1,5m, ponadto łazienka na poddaszu jest większa , ścianka działowa została przesunięta , zmniejszone pomieszczenie nad garażem (tam gdzie teraz mam rekuperator a docelowo będzie sauna), przedsionek też jest ogrzewany - ale tam temperatura ustawiona jest na 18 stopni ale bardzo często osiąga nawet 24 stopnie - zyski słoneczne np teraz mam tam 20,5 stopnia

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No ja nie wiem czy to tak się ładuje. Mam przeczucie, że po prostu coś jest nie tak. Ja już ładuję 3 tygodnie i ciągle zużycie jakby za duże. Cały czas też eksperymentuję z ogrzewaniem domu. Od dwóch dni mam wyłączone pół podłogówki w domu (salon, kuchnia i jadalnia) bo nie mogę palić w kominku bo za gorąco ;-))) Zobaczymy jak te kWh się rozłożą.

Kurcze Bitter, jak by Ci to powiedziec.... nie do konca odrobiles lekcje. Za bardzo znowu skomplikowales instalacje... W zyciu bym nie zaryzykowal podlogowki.

Witajcie... Niedługo zacznę sie bardziej udzielać bo na wiosnę chyba ruszy machina budowlana i u mnie..

Kurcze Bitter, jak by Ci to powiedziec.... nie do konca odrobiles lekcje. Za bardzo znowu skomplikowales instalacje... W zyciu bym nie zaryzykowal podlogowki.

A te piece akumulacyjne jakie masz konkretniena powierzchnie? Starczają na grzanie w 2giej taryfie w zmniejszenie miesiące?

Od 09.10 do 04.11 (26 dni) zuzylem na ogrzanie domu 321 kWh w taniej taryfie, 80 m2 w temp 22-22,5 st., 45 m2 20 st. Daje to ok. 12,35 kWh dziennie. COP = 1.

Powierzchnia po podlogach ok. 165 m2.

Czas zacząć podawać zużycie dzieląc również nieogrzewany garaż łącznie z graciarnią nad nim. Będem miszczem :p

No własnie ? Jak planuje dom 14.4x10m licząc po scianach zew. To podawać powierzchnie 144 czy użytkową czy tylko tam gdzie grzać będę (bez pom gosp. w środku domu)?

Pozdrawiam

Artur

A jak tam przedstawia się zużycie energii na cwu ? Konrad,bitter,malux i inni ?

od 20 października do dziś 67 kWh , daje ok 4,46 kWh/doba

100% w taniej taryfie COP=1

liczba osób 2+2

w domu małe dziecko i duża wanna

Edytowane przez R&K