Gość Arturo72 14.11.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Też miałem podobny link Na wsi zawsze chłodniej Tak jakby Przyszowice były metropolią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 14.11.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Też miałem podobny link Tak jakby Przyszowice były metropolią zezol a Ty ile kWh pusciles z dymem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.11.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 zezol a Ty ile kWh pusciles z dymem? Ja puszczam kwh w kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 14.11.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Ja puszczam kwh w kg z tego, co wiem, sa tutaj dwa konwertery jednostek ukladu SI - kbab i asolt - jakby co, to przelicza, jak dasz na tace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.11.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) z tego, co wiem, sa tutaj dwa konwertery jednostek ukladu SI - kbab i asolt - jakby co, to przelicza, jak dasz na tace Od 1 października do dzisiaj 18,75 kg dziennie na CO 350m2 ogrzewanej powierzchni i CWU 300 litrów. Edytowane 15 Listopada 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 14.11.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Od 1 października do dzisiaj 18,75 kg na CO 350m2 ogrzewanej powierzchni i CWU 300 litrów. czyli na moj babski mozdzek woreczek ekokulek:-) chlopaki przelicza w wolnej chwili i porownamy do siwki, bo podala dzis swiezutki odczycik. p.s. kbab chyba jest freeware a asolt shareware Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.11.2012 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) Od 1 października do dzisiaj 18,75 kg na CO 350m2 ogrzewanej powierzchni i CWU 300 litrów. W czym te kilo? Drewno (można), ekogroszek (ekosefek?) gazu, powietrza, benzyny, lpg, ziemnego (ups, chyba masz stadion)? Pzdr. Edytowane 15 Listopada 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 15.11.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 mi ok 10-11 idzie na dobe Kurde mnie dwa razy tyle ;(. Zauważyłem też, że na zużycie nie ma kompletnie wpływu sposób palenia w kominku czy mało czy dużo to i tak te dwadzieściakilka kilowatów pochłonie. Może dlatego, że nie mam właczonej podłogówki w części dziennej domu. Oby to było pokłosiem dopiero co wybudowanego domu bo jak tak zostanie to OZC się chyba pomylił. A przy okazji skoro mi wyliczył zapotrzebowanie domu na poziomie 3,8kW przy założeniu najzimniejszych dni -16 stopni to można jakoś sprawdzić ile powinno być w jak jest zero na dworze? No bo w sumie przy minus 16 to powinienem miec zużycie dobowe 3,8 razy 24h czy tak? Czyli 91kWh ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.11.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) Kurde mnie dwa razy tyle ;(. Zauważyłem też, że na zużycie nie ma kompletnie wpływu sposób palenia w kominku czy mało czy dużo to i tak te dwadzieściakilka kilowatów pochłonie. Może dlatego, że nie mam właczonej podłogówki w części dziennej domu. Oby to było pokłosiem dopiero co wybudowanego domu bo jak tak zostanie to OZC się chyba pomylił. A przy okazji skoro mi wyliczył zapotrzebowanie domu na poziomie 3,8kW przy założeniu najzimniejszych dni -16 stopni to można jakoś sprawdzić ile powinno być w jak jest zero na dworze? No bo w sumie przy minus 16 to powinienem miec zużycie dobowe 3,8 razy 24h czy tak? Czyli 91kWh ... Wszystkie obliczenia ozc bazują na kilku warunkach, jednym z nich usuniecie wilgoci technologicznej czyli prosto mówiąc wyschniecie domu. W pierwszym sezonie to wysuszenie trwa i zapotrzebowanie na ciepło i obciązenie cieplne budynku bedzie wieksze od wyliczonych. O ile wieksze ? Bez dokładnych badań wilgotności scian, posadzek, stropów te obliczenia nie sa mozliwe, które są dosyć skomplikowane. Nie spotkałem się jeszcze z takimi obliczeniami. Kolejnym warunkiem jest 100 % zgodność ocieplenia, wsp okien i drzwi oraz parametrów wentylacji przyjetych do obliczeń a takze temperatur (obliczeniowych i rzeczywistych) Kolejnym bardzo waznym warunkiem jest dokładnośc i rzetelność wykonanych obliczeń. W innych postach wypunktowałem najcześciej popełniane błedy przy obliczeniach ozc. Myśle ze ostatecznymi wnioskami odnośnie wiarygodności ozc trzeba poczekać 3-4 lata. Przykład zapotrzebowania na energie domu Jaśka na to wskazuje Edytowane 15 Listopada 2012 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 15.11.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 A przy okazji skoro mi wyliczył zapotrzebowanie domu na poziomie 3,8kW przy założeniu najzimniejszych dni -16 stopni to można jakoś sprawdzić ile powinno być w jak jest zero na dworze? No bo w sumie przy minus 16 to powinienem miec zużycie dobowe 3,8 razy 24h czy tak? Czyli 91kWh ... Tak szacunkowo możesz policzyć to tak: P(0) = dT(0) * P(-16) / dT(-16) czyli u ciebie (przy założeniu Twewn = 20C i Tzewn = 0C) będzie P(0) = 2,11 kW i na dobę wyjdzie 50,64 kWh, to jest chyba bez uwzględnienia zysków bytowych to szacunkowo. a czym grzejesz? PC czy kable/rurki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 15.11.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) Myśle ze ostatecznymi wnioskami odnośnie wiarygodności ozc trzeba poczekać 3-4 lata. Przykład zapotrzebowania na energie domu Jaśka na to wskazuje 1 rok wystarczy przy solidnym wentylowaniu TAKZE podczas mrozów - także drugi sezon jest w zasadzie miarodajny i w trzecim, czwartym, n-tym większy wpływ ma na zuzycie ma róża wiatrów czy miejska wyspa ciepła oraz koniunkcja jowisza względem saturna i marsa. a największy to, co za oknem - czyli jaka zima się wylosuje. tak czy tak roznica pomiedzy 2 a ntym rokiem nie bedzie wieksza niz plus minus 10% ale przy naszych domach to jakies 300kWh czyli raptem 99pln Edytowane 15 Listopada 2012 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 15.11.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Czyli 91kWh ... pachnie wiadrem tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.11.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 A kominkowe drogie ostatnio. Łobuzy z lasu wołają już 155 za kubik. Do tego transport, cięcie z łupaniem i sezonowanie. Chyba przejdę na opony - teraz dużo letnich do podjęcia. Se mózg spal, tam też są opony! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.11.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 1 rok wystarczy przy solidnym wentylowaniu TAKZE podczas mrozów - także drugi sezon jest w zasadzie miarodajny i w trzecim, czwartym, n-tym większy wpływ ma na zuzycie ma róża wiatrów czy miejska wyspa ciepła oraz koniunkcja jowisza względem saturna i marsa. a największy to, co za oknem - czyli jaka zima się wylosuje. tak czy tak roznica pomiedzy 2 a ntym rokiem nie bedzie wieksza niz plus minus 10% ale przy naszych domach to jakies 300kWh czyli raptem 99pln Uwazasz ze tak jest na podstawie rzeczywistych danych jezeli tak to podaj zródło tych informacji, czy raczej swoich przemysleń ? Dom domowi nierówny, jeden jest budowany w kilka czy kilkanaście miesiecy i tu jeden sezon nie wystarczy, drugi jest budowany kilka lat i tu jeden sezon moze wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 15.11.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Uwazasz ze tak jest na podstawie rzeczywistych danych jezeli tak to podaj zródło tych informacji, czy raczej swoich przemysleń ? Dom domowi nierówny, jeden jest budowany w kilka czy kilkanaście miesiecy i tu jeden sezon nie wystarczy, drugi jest budowany kilka lat i tu jeden sezon moze wystarczyć. raczej właściciel włascicielowi nie równy - jeden wentyluje/wietrzy a drugi zalepia kratke wentylacyjna. zródło: zdrowy rozsądek i obserwacje własne założenia: standardowy dom czyli 150m2 i mokre ekstremum w postaci stropu lanego i tynków gipsowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 15.11.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Tak szacunkowo możesz policzyć to tak: P(0) = dT(0) * P(-16) / dT(-16) czyli u ciebie (przy założeniu Twewn = 20C i Tzewn = 0C) będzie P(0) = 2,11 kW i na dobę wyjdzie 50,64 kWh, to jest chyba bez uwzględnienia zysków bytowych to szacunkowo. a czym grzejesz? PC czy kable/rurki ? Czystym prądem podgrzewającym wodę w rurkach w podłodze . Czyli skoro zużycie mam teraz na poziomie ok 25kWh na dobę przy domu gdzie budowa się rozpoczęła w marcu tego roku to znaczy że mam zajebiście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.11.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Czystym prądem podgrzewającym wodę w rurkach w podłodze . Czyli skoro zużycie mam teraz na poziomie ok 25kWh na dobę przy domu gdzie budowa się rozpoczęła w marcu tego roku to znaczy że mam zajebiście? 25kWh z CWU włącznie, czy tlko same CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 15.11.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.11.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Nawet jeśli same CO, moim zdaniem średnia 25/doba to i tak bardzo dobry wynik. Będzie jakieś 300zł/miesiąc. Czy to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 15.11.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Nawet jeśli same CO, moim zdaniem średnia 25/doba to i tak bardzo dobry wynik. Będzie jakieś 300zł/miesiąc. Czy to dużo? 100 piw podpowiada moj mąż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts