Hippek 20.11.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Co ten wątek robi w dziale "Zapytaj Eksperta. PCPM - Instytut Miedzi - wszystko o wyrobach z miedzi w domu" ? Kto nie ma miedzi, ten na d...pie siedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 20.11.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Co ten wątek robi w dziale "Zapytaj Eksperta. PCPM - Instytut Miedzi - wszystko o wyrobach z miedzi w domu" ? Przecież jest w kablach:) No chyba, że macie alu w podłogach:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 21.11.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Co ten wątek robi w dziale "Zapytaj Eksperta. PCPM - Instytut Miedzi - wszystko o wyrobach z miedzi w domu" ? ale dupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.11.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 ale dupa W awatarze? Eee, to gitarzysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 22.11.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 no niestety Murator musi zarabiać jakoś po to by niektórzy mogli wypisywać głupoty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 22.11.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 no niestety Murator musi zarabiać jakoś po to by niektórzy mogli wypisywać głupoty ... wspiera też mentorów - docentów i profesorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.11.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 a co tam w kwh słychać...???tarcze w licznikach nie poodpadały... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 tarcze w licznikach nie poodpadały... ? Byście nie mieli gdzie zimą noży ostrzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Tarcz coraz mniej uświadczysz I nie będzie ostrzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 22.11.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 I nie będzie ostrzenia niektórzy na tej tarczy drewno do kominka tną z niezłym efektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 niektórzy na tej tarczy drewno do kominka tną z niezłym efektem Nie kupują pociętego i połupanego, to niech się męczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 22.11.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 a co tam w kwh słychać...??? tarcze w licznikach nie poodpadały... ? A co ma być słychać? Standardowo, latem 7-9 kWh, teraz 10-12 kWh na dobę. Odpali się choinkę przed domem to skoczy zużycie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.11.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 tak przemiana fazowa z lodu/ śniegu na lampkach w pare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.11.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 u mnie wszystkie kable do całego domu ze sterownikami kosztowały tyle co TY chcesz do łazienki włożyć - bez sensu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 24.11.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Trochę odbiega od grzania ale czy w swoich skrzynkach ZK macie zabezpieczenie podlicznikowe podłączone kolorowymi żyłami czy wszystko czarne? U mnie wszystko czarne a żyły na dodatek w kablu więc się zastanawiam czy "energetyki" aby na pewno dobrze to podłączyli. Do zwykłego stosowania nie ma znaczenia pomyłka w fazach ale już taki silnik 3 fazowy nie da rady. sorki, ale od razu mi się skojarzyło http://www.youtube.com/watch?v=45x1dSsUJdc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 24.11.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Trochę odbiega od grzania ale czy w swoich skrzynkach ZK macie zabezpieczenie podlicznikowe podłączone kolorowymi żyłami czy wszystko czarne? U mnie wszystko czarne a żyły na dodatek w kablu więc się zastanawiam czy "energetyki" aby na pewno dobrze to podłączyli. Do zwykłego stosowania nie ma znaczenia pomyłka w fazach ale już taki silnik 3 fazowy nie da rady. EDIT: po temacie - wg. "energetyka" u nas nigdy nie można być pewnym czy kolejność faz odpowiada opisowi więc montaż gniazda 3-fazowego powinno się robić z testerem... inaczej by ich nie sprzedawano;) Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Masz trzy fazy, u Ciebie żyły czarne, ja mam też trzy fazy, u mnie żyły biało-mleczne. Tylko jakie to ma znaczenie i w czym problem? Silnik 3-fazowy zawsze trzeba sobie samemu sfazować. Urządzenia podłączone na stałe nie wymagają później zmian. Nie wiem o co Ci chodzi? Chcesz pożyczać piłę tarczową od teścia? Chcesz ciąć drewno przed każdym sezonem? Zmienisz sobie dwie żyły w gnieździe i po problemie. Tym bardziej, że zrobisz to tylko raz. Zawsze masz 50% szansy, że trafisz bez zmieniania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 24.11.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Problem dotyczy niewielkiej liczby urządzeń. Silnikowi to rybka w jaką stronę się kręci.Może to dotyczyć jedynie pomp wirnikowych.Spawarek transformatorowych, spawarek mig-mag, urządzeń rozruchowych, pomp tłokowych itp. to w zasadzie nie dotyczy.Normalny użytkownik "domu" też nie używa kompresora "siłowego". Co najwyżej 240V.Nie bardzo wiem w czym problem.No chyba, że posadzka w salonie zaczyna grzać od drugiej strony. Wtedy może być problem. U "wodniaków" woda przeniesie ciepło, ale przy kablach mogą się rozlatywać meble z taniej płyty wiórowej a na środku salunu może być chłodno. Wtedy trzeba zmienić zasilanie przedlicznikowe:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 24.11.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Czy jest to na forum ktoś kto ma podłogówkę na kablach w domu szkieletowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 24.11.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Problemu nie powinno być gdyby stosować się do standardów a nie jak to często u nas bywa, szukać idiotycznych argumentów na zwykły błąd. A silnikowi bardzo nie obojętne w którą stronę się kręci - polecam piłę tarczową stołową, pompę głębinową a nawet głupią betoniarkę z profilowanymi łopatkami. Podtrzymuję to co napisałem. Silnikowi to rybka. Problem ma piła, pompa wirnikowa i betoniarka. Problem piły nie istnieje, bo grzejący prądem nie używają piły do drewna. Problem dotyczy palących węglem. Pompa wirnikowa do wody zwana hydroforem jest podłączona na "stałe" i problem faz nie dotyczy. Betoniarka to tylko budowa i problem dotyczy jednorazowo ekipy a nie "płatnika" za usługi. Na moje subiektywne i obiektywne odczucie oraz doświadczenie mieszkania na jednej działce przez 20 lat (w domu ok. 9-10 lat, wcześniej w zakładzie) problem nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 24.11.2012 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Dlaczego uważasz, że stek bzdur?Zawodowo wykorzystuję pompę tłokową zasilaną 3-fazowo u klientów w różnych lokalizacjach i nie problemem jest silnik czy pompa w którą stronę się kręci. Są większe problemy w "życiu".Np. czy:Gniazdo jest 16A czy 32?Czy bolce są okrągłe czy bardzo starego tybu płaskie?Czy są 4 bolce czy może 5 sztuk?A może 64A okrągłe w wydaniu 5-cio czy 4 bolcowym?Występują jeszcze 64A płaskie.Robienie problemu z koloru żył jest naprawdę szukaniem dziury w całym:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts