Lobo_M 25.11.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Czy jest to na forum ktoś kto ma podłogówkę na kablach w domu szkieletowym ? Ryzykownie,aczkolwiek skoro Cię stać to czemu nie Będzie działać i grzać. A jakie ryzyko masz na mysli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 25.11.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 no właśnie jakie ryzyko? bo akurat to mnie nie stać Generalnie będę grzał kominkiem (puki się nie znudzi;)). Dlatego też muszę mieć alternatywę. Mógłbym po prostu dać grzejniki konwektorowe elektryczne (najtańsze rozwiązanie jeśli chodzi o inwestycję), ale temat grzanej podłogi bardzo mnie zainteresował, choćby ze względu na to, że wylewkę i tak będę robił więc kabelki można by zalać. No z tym że tak czy siak będzie to drożej niż grzejniki. Ale z drugiej strony pojawia się możliwość korzystania z dwóch taryf. No i dlatego poszukują kogoś kto ma to zrobione w szkielecie. Tak żeby wiedzieć czy to się sprawdza. Czy w budynku, który z natury rzeczy nie ma bezwładności cieplnej i nie akumuluje ciepła, jest sens na siłę tą bezwładność dodawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.11.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) No ale gdzie to ryzyko? Wytlumacz czym ryzykuje dajac kable w szkielecie? Jesli nie chce miec akumulacji to moze dac kable na wierzch, ale po co? W szkieletach daja tez kable w podlogach na legarach. Pytanie jaki to bedzie szkielet ile kWh bedzie pochlanial, bo sama informacja ze szkoelet to malo. Edytowane 25 Listopada 2012 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.11.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 To może w wątku elektrycznym przemycisz dobowe zużycia prądu - tak jak podawałeś do tej pory (bez zdjęć licznika - wierzymy na słowo ) w niedziele rano było 648,1 przyrost 26 kWh w niedzielę był 18.11 stan 648,1 , miesiąc temu we wpisie z 19.10 podawałem stan z 18.10 z rana 179,1 = 469 kWh / 31 dni = 15,13 kWh / dobę data / stan licznika kWh 20.11 - 704,0 21.11 - 728,1 24.11 - 783,3 25.11 - 804,6 - niedziela od niedzieli do niedzieli - 156,5 kWh/ 7 dni = 22,36 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.11.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Dzięki za odzew. Sam będę kładł kable to takie dane przydadzą się i mnie i z pewnością innym. Nawet dla pompiarzy:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 25.11.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 data / stan licznika kWh 20.11 - 704,0 21.11 - 728,1 24.11 - 783,3 25.11 - 804,6 - niedziela od niedzieli do niedzieli - 156,5 kWh/ 7 dni = 22,36 kWh R&K jeszcze raz zapytam ... jakim cudem takie wyniki w pierwszym roku? Masz dom o 70% większy od mojego i zużycie 2/3 mojego. Różnice to że ja mam fundamenty Ty płytę i 10cm więcej styro na ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.11.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Bitter, a ociepliles juz ten strop? Bo nie pamietam jak to sie skonczylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.11.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) R&K jeszcze raz zapytam ... jakim cudem takie wyniki w pierwszym roku? Masz dom o 70% większy od mojego i zużycie 2/3 mojego. Różnice to że ja mam fundamenty Ty płytę i 10cm więcej styro na ścianach. kluczem do sukcesu poza izolacją , dokładnością wykonani jest stosunek powierzchni ścian zewnętrznych do objętości, nie bez powodu mówi się że kula jest idealnym kształtem, no ale takiego domu nikt nie zbuduje , więc 2 w kolejności jest typowy klocek z PRLu - o tym wiele osób zapomina - nie da się więc porównać typowej parterówki do domu z poddaszem użytkowym, czy domu piętrowego z płaskim dachem do do wyników z tego tygodnie - chyba jestem rozczarowany, wg mnie powinno być lepiej , było całkiem ciepło na zewnątrz muszę wejść jeszcze na poddasze o poprawić część izolacji którą rozbebeszyliśmy podczas podłączania TV SAT, do tego już pisałem o tym wcześniej nie mam na poddaszu 3 drzwi do stref nieogrzewanych, przez co powierzchnia i kubatura grzania jest jak narazie większa niż w OZC Edytowane 25 Listopada 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 25.11.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Bitter, a ociepliles juz ten strop? Bo nie pamietam jak to sie skonczylo. No mam, mam. Co prawda dwa nadproża betonowe (nad tarasami) świecą golizną i nie są ocieplone czym pewnie wyziębiają ściany ale nie sądzę, że tyle. kluczem do sukcesu poza izolacją , dokładnością wykonani jest stosunek powierzchni ścian zewnętrznych do objętości, nie bez powodu mówi się że kula jest idealnym kształtem, no ale takiego domu nikt nie zbuduje , więc 2 w kolejności jest typowy klocek z PRLu - OZC Zapewne zapewne. Jak mi się w drugim roku nie poprawi zużycie to zainwestuje w termowizję. Coś mi się nie podoba w tym moim zużyciu, teraz mam ok 30-40 kWh a pół domu dogrzewam kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.11.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 od niedzieli do niedzieli - 156,5 kWh/ 7 dni = 22,36 kWh u mnie w tym samym okresie... 325,51 kwh / 7 dni = 46,5 kwh na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.11.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Zapewne zapewne. Jak mi się w drugim roku nie poprawi zużycie to zainwestuje w termowizję. Coś mi się nie podoba w tym moim zużyciu, teraz mam ok 30-40 kWh a pół domu dogrzewam kominkiem. a jak u ciebie ze szczelnością domu z jaką wydajnością chodzi wentylacja? coś dużo... ja mam większy dom z gorszymi parametrami a mam niewiele więcej a kominka nawet nie dotykam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.11.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) Dzięki za odzew. Sam będę kładł kable to takie dane przydadzą się i mnie i z pewnością innym. Nawet dla pompiarzy:cool: proszę bardzo - mi się przydaję dla porównania ostatnie 7 dnii 47kwh plus 4-5kg brykietu w sobotę średnia ok jasiu gdyby nie ten brykiet to zużycie mamy podobne aha temp w domu to 21,5-22,5 Edytowane 25 Listopada 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 25.11.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Bo co ma grzanie prądem do piłowania, własna betoniarka na własnej budowie i inne żenujące przykłady? A pompy głębinowej (nigdy nie zwanej hydroforem) nie podłączę na "sztywno" bo bez przyrządu nie wiem jak a eksperymenty jej bardzo nie służą. Problemu by nie było gdyby stosować jakieś standardy a nie pieprzyć bez sensu... dlatego ze swojej strony kończę. A co ma grzanie prądem do trzech faz podłączonych do zabezpieczenia przedlicznikowego? Od tego wszystko się zaczęło:( Jeśli chcesz pompę głębinową zatopić ufając jakiemuś miernikowi to gratuluję dobrego samopoczucia:P Jest jakiś problem jeśli jednorazowo włączysz pompę na sucho na 2-3 sekundy żeby sprawdzić obroty? Jednorazowo? Jeśli ktoś chce zasypać pompę (nową i nie używaną) nie sprawdzając jej na 2-3 sekundy wierząć tylko miernikowi z Castoramy za 25 PLN to ja też kończę dyskusję. Zawsze jest gwarancja:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.11.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 jasiu gdyby nie ten brykiet to zużycie mamy podobne może mała konfrontacja kosztów budowy domów w przeliczeniu na 1m2:cool: podejrzewam że za jakieś 30-40 lat się zrównamy po uwzględnieniu kosztów ogrzewania;) zobaczymy jaki sens ma pompowanie kasy w celu zmniejszenia rachunków ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekw14 25.11.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Obecnie ogrzewam gazem, ale zamieszczam poniżej moje obliczenia z 2005/2006r, kiedy wszystko miałem na prąd. Kolumny opłata jest z tamtych lat, w kolumnie rok średnie dobowe wartości pomnożyłem przez obecny koszt kWh 0,48zł/ h, z TAURON. Dodam ze nie likwidowałem pieca KOSPEL, zostawiając jako awaryjne źródło CO. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.11.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 300 tyś za 123 m3 użytkowej jeszcze nie dobiłem do tej kwotyśrodek zrobiony [jedynie brak sypialni i mebli w dzieciećym[ pompa to koszt 15750 łącznie z montażem oczywiście minus bojlery , zasobniki itp wynalazki plus w każdej chwili inne żr,ciepła do zastosowaniaale złego słowa o kablach nie powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.11.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 300 tyś za 123 m3 użytkowej jeszcze nie dobiłem do tej kwoty środek zrobiony [jedynie brak sypialni i mebli w dzieciećym[ znaczy sie jeszcze nie skończyłeś i nie mieszkasz... jak skończysz i zamieszkasz to porównamy... ja też złego słowa o PC nie powiem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.11.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 z 23 aramiacha jeszcze dojdzie koszt przyłacza energ , mapkina wnetrze nie było u nas limitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.11.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 jasiu skonczylem dzisiaj żona układała szklanki , talerzeno jak zamieszkam to się będę cieszył tanim cwua jak oceniasz zyski z telewizora, kuchenek kompów w kilowatach będzie z 1 kwh na dobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.11.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 zimą to wszystko dokładnie policzę teraz liczę jaką wybrać taryfęwezmę weekendową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts