Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no właśnie jakie ryzyko? bo akurat to mnie nie stać :)

Generalnie będę grzał kominkiem (puki się nie znudzi;)). Dlatego też muszę mieć alternatywę. Mógłbym po prostu dać grzejniki konwektorowe elektryczne (najtańsze rozwiązanie jeśli chodzi o inwestycję), ale temat grzanej podłogi bardzo mnie zainteresował, choćby ze względu na to, że wylewkę i tak będę robił więc kabelki można by zalać. No z tym że tak czy siak będzie to drożej niż grzejniki. Ale z drugiej strony pojawia się możliwość korzystania z dwóch taryf.

No i dlatego poszukują kogoś kto ma to zrobione w szkielecie. Tak żeby wiedzieć czy to się sprawdza. Czy w budynku, który z natury rzeczy nie ma bezwładności cieplnej i nie akumuluje ciepła, jest sens na siłę tą bezwładność dodawać?

No ale gdzie to ryzyko? Wytlumacz czym ryzykuje dajac kable w szkielecie? Jesli nie chce miec akumulacji to moze dac kable na wierzch, ale po co? W szkieletach daja tez kable w podlogach na legarach. Pytanie jaki to bedzie szkielet ile kWh bedzie pochlanial, bo sama informacja ze szkoelet to malo. Edytowane przez Lobo_M

To może w wątku elektrycznym przemycisz dobowe zużycia prądu - tak jak podawałeś do tej pory (bez zdjęć licznika - wierzymy na słowo ):yes:

w niedziele rano było 648,1 przyrost 26 kWh

w niedzielę był 18.11 stan 648,1 , miesiąc temu we wpisie z 19.10 podawałem stan z 18.10 z rana 179,1 = 469 kWh / 31 dni = 15,13 kWh / dobę

data / stan licznika kWh

20.11 - 704,0

21.11 - 728,1

24.11 - 783,3

25.11 - 804,6 - niedziela

od niedzieli do niedzieli - 156,5 kWh/ 7 dni = 22,36 kWh

data / stan licznika kWh

20.11 - 704,0

21.11 - 728,1

24.11 - 783,3

25.11 - 804,6 - niedziela

od niedzieli do niedzieli - 156,5 kWh/ 7 dni = 22,36 kWh

R&K jeszcze raz zapytam ... jakim cudem takie wyniki w pierwszym roku? Masz dom o 70% większy od mojego i zużycie 2/3 mojego. Różnice to że ja mam fundamenty Ty płytę i 10cm więcej styro na ścianach.

R&K jeszcze raz zapytam ... jakim cudem takie wyniki w pierwszym roku? Masz dom o 70% większy od mojego i zużycie 2/3 mojego. Różnice to że ja mam fundamenty Ty płytę i 10cm więcej styro na ścianach.

kluczem do sukcesu poza izolacją , dokładnością wykonani jest stosunek powierzchni ścian zewnętrznych do objętości, nie bez powodu mówi się że kula jest idealnym kształtem, no ale takiego domu nikt nie zbuduje , więc 2 w kolejności jest typowy klocek z PRLu - o tym wiele osób zapomina - nie da się więc porównać typowej parterówki do domu z poddaszem użytkowym, czy domu piętrowego z płaskim dachem

do do wyników z tego tygodnie - chyba jestem rozczarowany, wg mnie powinno być lepiej , było całkiem ciepło na zewnątrz

muszę wejść jeszcze na poddasze o poprawić część izolacji którą rozbebeszyliśmy podczas podłączania TV SAT, do tego już pisałem o tym wcześniej nie mam na poddaszu 3 drzwi do stref nieogrzewanych, przez co powierzchnia i kubatura grzania jest jak narazie większa niż w OZC

Edytowane przez R&K

Bitter, a ociepliles juz ten strop? Bo nie pamietam jak to sie skonczylo.

No mam, mam. Co prawda dwa nadproża betonowe (nad tarasami) świecą golizną i nie są ocieplone czym pewnie wyziębiają ściany ale nie sądzę, że tyle.

kluczem do sukcesu poza izolacją , dokładnością wykonani jest stosunek powierzchni ścian zewnętrznych do objętości, nie bez powodu mówi się że kula jest idealnym kształtem, no ale takiego domu nikt nie zbuduje , więc 2 w kolejności jest typowy klocek z PRLu - OZC

Zapewne zapewne. Jak mi się w drugim roku nie poprawi zużycie to zainwestuje w termowizję. Coś mi się nie podoba w tym moim zużyciu, teraz mam ok 30-40 kWh a pół domu dogrzewam kominkiem.

Zapewne zapewne. Jak mi się w drugim roku nie poprawi zużycie to zainwestuje w termowizję. Coś mi się nie podoba w tym moim zużyciu, teraz mam ok 30-40 kWh a pół domu dogrzewam kominkiem.

a jak u ciebie ze szczelnością domu z jaką wydajnością chodzi wentylacja?

coś dużo...

ja mam większy dom z gorszymi parametrami a mam niewiele więcej a kominka nawet nie dotykam...

Dzięki za odzew. Sam będę kładł kable to takie dane przydadzą się i mnie i z pewnością innym. Nawet dla pompiarzy:cool:

proszę bardzo - mi się przydaję dla porównania

ostatnie 7 dnii 47kwh plus 4-5kg brykietu w sobotę

średnia ok

jasiu gdyby nie ten brykiet to zużycie mamy podobne

aha temp w domu to 21,5-22,5

Edytowane przez malux20

Bo co ma grzanie prądem do piłowania, własna betoniarka na własnej budowie i inne żenujące przykłady? A pompy głębinowej (nigdy nie zwanej hydroforem) nie podłączę na "sztywno" bo bez przyrządu nie wiem jak a eksperymenty jej bardzo nie służą.

Problemu by nie było gdyby stosować jakieś standardy a nie pieprzyć bez sensu... dlatego ze swojej strony kończę.

A co ma grzanie prądem do trzech faz podłączonych do zabezpieczenia przedlicznikowego? Od tego wszystko się zaczęło:(

Jeśli chcesz pompę głębinową zatopić ufając jakiemuś miernikowi to gratuluję dobrego samopoczucia:P

Jest jakiś problem jeśli jednorazowo włączysz pompę na sucho na 2-3 sekundy żeby sprawdzić obroty? Jednorazowo?

Jeśli ktoś chce zasypać pompę (nową i nie używaną) nie sprawdzając jej na 2-3 sekundy wierząć tylko miernikowi z Castoramy za 25 PLN to ja też kończę dyskusję. Zawsze jest gwarancja:P

Obecnie ogrzewam gazem, ale zamieszczam poniżej moje obliczenia z 2005/2006r, kiedy wszystko miałem na prąd.

Kolumny opłata jest z tamtych lat, w kolumnie rok średnie dobowe wartości pomnożyłem przez obecny koszt kWh 0,48zł/ h, z TAURON.

Dodam ze nie likwidowałem pieca KOSPEL, zostawiając jako awaryjne źródło CO.

Pozdrawiam wszystkich

ScreenShot72.jpg

ScreenShot73.jpg

300 tyś za 123 m3 użytkowej jeszcze nie dobiłem do tej kwoty

środek zrobiony [jedynie brak sypialni i mebli w dzieciećym[

pompa to koszt 15750 łącznie z montażem oczywiście minus bojlery , zasobniki itp wynalazki plus w każdej chwili inne żr,ciepła do zastosowania

ale złego słowa o kablach nie powiem