jasiek71 27.11.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 tobie chodzi żeby nie wyłączać różnych pomieszczeń a następnie je odpalać? z tego co wyczytałem to bitter nie ogrzewa salonu podłogówką tylko kominkiem, nie wiem jak inne pomieszczenia... budynek łącznie ze wszystkimi przegrodami trzeba ogrzewać równomiernie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k-g 27.11.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Witam wszystkich.Od dawna śledzę kilka wątków z forum, począwszy od dzienników j-j, lobo_M, piczmana, R&K, jaśka71. Ten również należy do moich ulubionych, jak i kilka założonych przez adama_mk. Powoli kompletuję projekt i może kiedyś dołączę do grzejących prądem.Zastanawiam się czy problemów bittera nie należy upatrywać również w ociepleniu fundamentówhttp://img208.imageshack.us/img208/2914/192vpl.jpgzwłaszcza, że nie stosował chyba żadnej izolacji cieplnej ścian zewnetrzych w poziomie ocieplenia posadzki. Przy dość płytkim posadowieniu daje to niezły mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.11.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Zastanawiam się czy problemów bittera nie należy upatrywać również w ociepleniu fundamentów czołem... mój dom wcale nie ma ocieplenia fundamentów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k-g 27.11.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Ale z tego co pamiętam masz termomury ze styropianu czyli jest jednak cieplej niż tu http://img827.imageshack.us/img827/4084/074bi.jpghttp://img713.imageshack.us/img713/2324/076zw.jpg i decyduje też poziom posadowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.11.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 http://img827.imageshack.us/img827/4084/074bi.jpg http://img713.imageshack.us/img713/2324/076zw.jpg bitter a gdzie ocieplenie ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.11.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 bitter a gdzie ocieplenie ...??? znalazłem... http://img28.imageshack.us/img28/5254/112om.jpg przecież ty masz zajeb.... mostek do gruntu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 27.11.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) a nie wpadło ci do głowy że musisz rozgrzać podłogę do temperatury roboczej do tej pory jej nie używałeś więc jej temp. była znacznie niższa ... najpierw ustabilizuj temperaturę a potem będziemy debatowali ... właśnie dla tego ja mam włączone ogrzewanie cały rok na okrągło masz sterownik pokojowy czy sterujesz temp. wody w układzie ? Sterowanie mam pogodowe. Piec Kospel mierzy sobie temperaturę na zewnątrz i ustawia na tej podstawie i na podstawie ustawionej krzywej grzania temperaturę wody w podłogówce. Wiem, że odpaliłem nieużywaną część podłogi i musi się podgrzać ale i tak kiedy była wyłączona zużycie zaczęło wynosić ponad 30kWh przy ogrzewaniu połowy domu kominkiem Bitter a sprawdzałeś jak masz ustawione sterowanie? U nas przez pierwsze dwa tygodnie żarło jak głupie po 70kwh na dobę i nie mogliśmy załapać "o co kaman" a okazało się, że winne są sterowniki - przestawiały się jak chciały. U mnie steruje całym domem piec Kospela, mam wodną podłogówkę jak pisałem przy ogrzewaniu akumulacyjnym cały pic polega na ładowaniu i rozładowywaniu ... cały budynek musi pracować w jednym rytmie, takie popierdywanie raz tu a raz tam niczemu nie służy u mnie wystarczy przełączyć sterowniki na stałą temperaturę bez ładowania i rozładowywania a zużycie będzie średnio z 10-15kwh wyższe a w odczuciu nic się nie zmienia i temp. też są na tym samym poziomie ... Ja mam ustawione to tak, że w taniej taryfie sterownik ma ustawione że ma grzać pomieszczenia do wirtualnej temperatury (wirtualnej bo nie ma czujnika wewnątrz) 26 stopni. W ten sposób w taniej taryfie udaje mu się dogrzać podłogę do temperatury 23 stopnie. W taryfie drogiej mam ustawioną temperaturę 18 stopni tak aby piec się nie włączał no chyba że nagle przymrozi o 20 stopni na dworze mocniej z tego co wyczytałem to bitter nie ogrzewa salonu podłogówką tylko kominkiem, nie wiem jak inne pomieszczenia... budynek łącznie ze wszystkimi przegrodami trzeba ogrzewać równomiernie:yes: No tak właśnie robiłem do tej pory a teraz eksperymentuje i wyłączyłem grzanie kominkiem a właczyłem podłogówkę w salonie. Dla tych co mówią, że dom musi się wygrzać. Mieszkam już miesiąc, nie raz zdarzyło mi się w salonie grzać kominkiem i się tak rozpędziłem, że było 27 stopni! Moim zdaniem przez ten miesiąc dom się wygrzał jak cholera. Witam wszystkich. Zastanawiam się czy problemów bittera nie należy upatrywać również w ociepleniu fundamentów http://img208.imageshack.us/img208/2914/192vpl.jpg zwłaszcza, że nie stosował chyba żadnej izolacji cieplnej ścian zewnetrzych w poziomie ocieplenia posadzki. Przy dość płytkim posadowieniu daje to niezły mostek. Halo halo to nie tak. zobacz na zdjęciu poniżej. Mam ocieplone ściany fundamentowe , na nich listwa startowa i ocieplenie ścian. W szczelinę pomiędzy listwę a styropian zapakowałem 3 puszki pianki i robiłem to sam pół dnia. Nie ma tam szczeliny dla komara nawet. Rzeczywiście mam płytko fundamenty (ławy zaczynają się na głębokości 80 cm poniżej gruntu a ściany fundamentowe tylko 40cm) i styropianu jest raptem ze 30-40 cm pod ziemią ale nie widziałem jeszcze żeby ktoś ocieplał ławy. http://img37.imageshack.us/img37/4897/191te.jpg Nieocieplone belki o których pisałem wcześniej widać tutaj ->> http://img854.imageshack.us/img854/6776/185nj.jpg Pozostaje jeszcze kwestia licznika .... może źle pokazuje zaraz wyskoczę na dwór do głównego licznika i po nocy go sprawdzę, jak się okaże że podlicznik do pieca pokaże więcej niż licznik z elektrowni to wiadomo ... boje się jednak, że nie pokaże Edytowane 27 Listopada 2012 przez bitter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.11.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 bitter podłącz sobie normalny sterownik pokojowy do tego kociołka, ustaw taką temperaturę jaka was interesuje i czekaj aż budynek ( ziemia pod nim też... ) na akumuluje odpowiednią ilość energii masz ściany z silikatów bezpośrednio na ścianach fundamentowych a izolacji tyle co kot napłakał ... ocieplenie powinno sięgać przynajmniej do ław a nie tyle że pod ziemię ... teraz grzejesz ziemię za pośrednictwem ścian, po jakimś czasie temperatura gruntu się ustabilizuje na jakimś uśrednionym poziomie ale cudów nie oczekuj, a już na pewno nie w tym sezonie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.11.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Moim zdaniem przez ten miesiąc dom się wygrzał jak cholera. zmierz temperaturę ścian w narożnikach przy podłodze... obstawiam ze 12-13*... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 27.11.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 zmierz temperaturę ścian w narożnikach przy podłodze... obstawiam ze 12-13*... Też obstawiam, że się nie wygrzał. Co najwyżej nagrzał i chwilowo przegrzał w trakcie odpalania kominka. Grzać, grzać i jeszcze raz grzać. Woda musi wyjść poza ocieplenie (styropian). Co z licznikami? Są jakieś znaczące różnice? Jeśli się nie ustabilizuje i jest zrobiony duży błąd w ociepleniu, to w nieszczęściu szczęście, że masz bitter rurki z wodą. Co najwyżej zaczniesz się w przyszłym sezonie udzielać na wątku "ekonomiczne spalanie węgla" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 27.11.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Jeśli się nie ustabilizuje i jest zrobiony duży błąd w ociepleniu, to w nieszczęściu szczęście, że masz bitter rurki z wodą. Co najwyżej zaczniesz się w przyszłym sezonie udzielać na wątku "ekonomiczne spalanie węgla" Zawsze może odkopać fundamenty i zaizolować ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.11.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Zawsze może odkopać fundamenty i zaizolować ponownie szczególnie jak się ma zagospodarowane podwórko (kostka i inne duperele )... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.11.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) bitter a miałeś przy takim przepalaniu do 27 stop pełno wilgoci w domujak u mnie posadzka miała na wierzchu 35-37 stop to miałem 2-3 dnii że jak otwierałem drzwi to wilgoć czułem na twarzy-jakbym wchodził do saunymoim zdaniem to jest kwestia wygrzewania , czekaj spokojnie na przyszły sezon .a ile w pionie u niego przez fundamenty ucieknie szacuję że ma z50mb nośnych Edytowane 27 Listopada 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 27.11.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Zawsze może odkopać fundamenty i zaizolować ponownie Chyba właśnie to rrrrroooobbbbiiiii:P bo miał podać ewentualne różnice w licznikach (legalizowany i nielegalizowany) ale przepadł bez wieści:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 27.11.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 szczególnie jak się ma zagospodarowane podwórko (kostka i inne duperele )... Najgorzej wyciągnąć pierwszą, reszta łatwo pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.11.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 a ile w pionie u niego przez fundamenty ucieknie szacuję że ma z50mb nośnych obstawiam tak z 700kwh może trochę mniej bo mu się temp. pod chałupą podniesie po kilku sezonach... w tym sezonie pewnie z 800-900kwh wessie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 27.11.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 zmierz temperaturę ścian w narożnikach przy podłodze... obstawiam ze 12-13*... U mnie też nie za dobrze z ociepleniem fundamentu (cholerny kierbud) tylko 8cm, sprawdziłem temp w narożniku 18,5 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.11.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Chyba właśnie to rrrrroooobbbbiiiii:P bo miał podać ewentualne różnice w licznikach (legalizowany i nielegalizowany) ale przepadł bez wieści:) Może padł pod licznikiem i potrzebuje pomocy, a ty się tu nabijasz Schwarz żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.11.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Może padł pod licznikiem i potrzebuje pomocy, a ty się tu nabijasz pewnie latarki nie może znaleźć ... a tak na poważnie to nie ma co siać paniki... zeżre mu prądu za 2-3 stówy więcej w sezonie i tyle:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.11.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 jednak liczniki różnie naliczały?ten energetyki więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts