Hippek 28.11.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 każdy ma jakieś preferencję a co nie było tu takich , którzy byli zadowoleni z tych temp jak sie nie ma, co sie lubi, to sie lubi, co sie ma:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.11.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Do końca nie wiadomo ale prawdopodobnie jest to wada konstrukcyjna domu lub płyty. albo jedno i drugie ale tego na otodom.pl nie widac:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.11.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 jak mnie realia zmuszą do takich temperaturto wywieszę białą flagę i wstawię sobie kopciucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.11.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 jak mnie realia zmuszą do takich temperatur to wywieszę białą flagę i wstawię sobie kopciucha jesli celujesz w 23stC i 0,7 wymiany, to szkoda czasu na flirt z pradem:-) p,s jaki rejon kraju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.11.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 nad gopłem mieszkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 28.11.2012 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 jakoś tak dzis mi wychodzi' a w dupie miałbym dom w którym mam trzymać w dzień 20.0 co to jest ? dom i właściciel kto tu ważniejszy? Mam ciągle 22.5-23.00 st. C Kto ważniejszy? Często reklama:) Gdybym trzymał temperatury jak kurt:) Byłbym bogaty z samej różnicy temperatur:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 28.11.2012 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Zapotrzebowanie na temperaturę to kwestia bilansu energetycznego osobnika:) tak mi ktoś kiedyś wytłumaczył i tego się trzymam:)Jakbym miała w domu temp. stale 23st.C, to zostałabym przez moich domowników (wszyscy płci męskiej) wyeksmitowana do łazienki. Kompromis u nas to 21-21,5 st., czasem przemycę więcej (kominek wieczorem). Przy tych temperaturach moi synowie chodzą w koszulkach z krótkim rękawem, a ja w bluzie;) Może to kwestia wieku;) młodzi są .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 28.11.2012 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Do końca nie wiadomo ale prawdopodobnie jest to wada konstrukcyjna domu lub płyty. hmm ja mam dom zbudowany wg tego samego projektu ... Ale jakoś się nie rozsechł na szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 29.11.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 a teraz do bitter na uszko: chlopaku! zejdz do 20stC w drogiej i do 20,5stC w taniej + wymiana na poziomie 0,2 teraz i 0,1 - 0,05 kubatury przy mrozach i bedziesz mial zuzycie, jak reszta (lobo gdzies publikowal swoje zuzycie i bylo na poziomie 33kWh przy -15stC a Ty idziesz na przekor wszystkim i w domu pewnie 23stC i wymiana 0,7 Ponizej 0,2 mocno spada sprawnosc wiec nie ma to sensu. No a co wazniejsze to za mala wymiana by byla, ja w ciagu najwiekszej aktywnosci w domu mam 30%, noc 20%. jak sie nie ma, co sie lubi, to sie lubi, co sie ma:-) ...lubi, to sie kradnie co popadnie. Bardziej ekstremalna wersja, taka polska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.11.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 bitter, jeżeli OZC miałeś liczone na 20*, to utrzymywanie temperatury 23* to są wyższe koszta o około 15-18%. Do tego zmniejsz wentylacją na 0,2-0,3 kubatury a zużycie spadnie. Mam pytanie do mieszkających, budujących i planujących.Czy macie albo planujecie jedynie prysznic w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.11.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Czy macie albo planujecie jedynie prysznic w domu? Ja wręcz odwrotnie,w domu bedzie jedynie wanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 29.11.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 u mnie bedzie i jedno i drugie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.11.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 ok, ale pytam o sam prysznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 29.11.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 trzecie to suma pierwszego i drugiego:-) kolego, jak tak liczysz OZC jak czytasz licznik, to szacun:-) Hipka a co ja napisałem wcześniej jak nie właśnie to że trzecie to suma pierwszego i drugiego??? Może sama naucz się czytać ze zrozumieniem a teraz do bitter na uszko: chlopaku! zejdz do 20stC w drogiej i do 20,5stC w taniej + wymiana na poziomie 0,2 teraz i 0,1 - 0,05 kubatury przy mrozach i bedziesz mial zuzycie, jak reszta (lobo gdzies publikowal swoje zuzycie i bylo na poziomie 33kWh przy -15stC a Ty idziesz na przekor wszystkim i w domu pewnie 23stC i wymiana 0,7 Hipka gdybym chciał mieć 20 stopni w domu to zamieszkał bym w szopce za domem tam bez ogrzewania jak słońce zaświeci tyle mam. Mam noworodka w domu i nie wyobrażam sobie żyć w temperaturze 20 stopni. A co do wymiany to ... chce mieć świeże powietrze a nie kisić się w dwutlenku bitter, jeżeli OZC miałeś liczone na 20*, to utrzymywanie temperatury 23* to są wyższe koszta o około 15-18%. Do tego zmniejsz wentylacją na 0,2-0,3 kubatury a zużycie spadnie. Liwko OZC miałem liczone na 23 w pomieszczeniach i 25 w łazienkach (sic!) tak więc pomyłki nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.11.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) Liwko OZC miałem liczone na 23 w pomieszczeniach i 25 w łazienkach (sic!) tak więc pomyłki nie ma Ja stawiam na "wsysanie" ciepła w dalszym ciągu przez świeży dom. Po miesiącu grzania podłogówką można wg mnie coś już powiedzieć na temat zużycia energii. Dlatego byłem wielce zdziwiony mikro zużyciem u Konrada w pierwszych dniach po odpaleniu kabli. Grzanie kominkiem nie wygrzeje i nie wypędzi wilgoci z wylewek. Zaciśnij zęby,grzej normalnie a po miesiącu jak zużycie nie spadnie zrób badania termowizyjne Edytowane 29 Listopada 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malachio 29.11.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Mam noworodka w domu i nie wyobrażam sobie żyć w temperaturze 20 stopni. Co wy z tymi noworodkami, jak ci zacznie chorować to się będziesz zastanawiał od czego to. Dzieci nie powinny przebywać w przegrzewanych pomieszczeniach max 22'C, optymalnie 20-21 (w nocy nawet do 19), no chyba że brzdąc goły lata cały dzień ale jak znam życie to pewnie nawet część babć by mu czapkę na głowę włożyło. A na zimę sobie nawilżacz kup, bo bobas jak nic będzie miał katarek i kaszelek od suchego powietrza. Dziecko tylko w czasie kąpieli powinno mieć ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 29.11.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 No i poszedłem do licznika i szczena mi opadła. Jakie mam nowoczesne cudo! I cholera nie wiem co co pokazuje: A więc o 21:55 mamy: 15.8.1 - 222.74 15.8.2 - 589.14 15.8.0 -811.89 Domyślam się, że to pierwsze to zużycie w taryfie drogiej, drugie w taniej a trzecie w sumie? Jeżeli tak to przez tydzień zużyliśmy 134kWh drogie i 396 kWh taniej. Czyli jakoś tak 100pln za tydzień. No nic jutro rano odczyt po nocy bez wentylacji. Zgłaszam się rano. No to się zgłaszam O 7 rano było droga 224.37 tania 629.01 Zużycie jakie pokazał mi podlicznik tylko na samym piecu CO pokazał 49kWh ale cholera spisałem go rano a między 13-15 pociągnął trochę energii natomiast z odczytów od wczoraj wychodzi, że w taniej poszło prawie 40kWh tak więc licznik raczej działa dobrze bo te 9kWh różnicy przez w taniej taryfie po południu dał radę pociągnąć. Wyłączenie wentylacji nic nie dało bo zużycie spadło o 1kWh ... czas odpalić kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.11.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Co wy z tymi noworodkami, jak ci zacznie chorować to się będziesz zastanawiał od czego to. Dzieci nie powinny przebywać w przegrzewanych pomieszczeniach max 22'C, optymalnie 20-21 (w nocy nawet do 19), no chyba że brzdąc goły lata cały dzień ale jak znam życie to pewnie nawet część babć by mu czapkę na głowę włożyło. A na zimę sobie nawilżacz kup, bo bobas jak nic będzie miał katarek i kaszelek od suchego powietrza. Dziecko tylko w czasie kąpieli powinno mieć ciepło. I tu się całkowicie z tym zgadzam! Lepiej jak dzieciak trochę zmarznie niż się przegrzeje. Przy 23* i ogrzewaniu podłogowym to już jest dla nas koszmar. Idealnie jest między 21 a 22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 29.11.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Co wy z tymi noworodkami, jak ci zacznie chorować to się będziesz zastanawiał od czego to. Dzieci nie powinny przebywać w przegrzewanych pomieszczeniach max 22'C, optymalnie 20-21 (w nocy nawet do 19), no chyba że brzdąc goły lata cały dzień ale jak znam życie to pewnie nawet część babć by mu czapkę na głowę włożyło. A na zimę sobie nawilżacz kup, bo bobas jak nic będzie miał katarek i kaszelek od suchego powietrza. Dziecko tylko w czasie kąpieli powinno mieć ciepło. dobrze prawisz ale w nowym domu akurat wilgoci to ma aż nadto nawilżacz tak ale najwcześniej za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 29.11.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Hipka a co ja napisałem wcześniej jak nie właśnie to że trzecie to suma pierwszego i drugiego??? Może sama naucz się czytać ze zrozumieniem czasem interpunkcja ma znaczenie Hipka gdybym chciał mieć 20 stopni w domu to zamieszkał bym w szopce za domem tam bez ogrzewania jak słońce zaświeci tyle mam. Mam noworodka w domu i nie wyobrażam sobie żyć w temperaturze 20 stopni. A co do wymiany to ... chce mieć świeże powietrze a nie kisić się w dwutlenku zrobiłes błąd w wyborze projektu - trzeba było wybrać dom z antresolą czy jak to się zwie - jak u Liwko - wtedy wstawiasz choinkę z lasu 1:1 na święta i masz 900m3 do oddychania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts