jasiek71 29.11.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Wyłączenie wentylacji nic nie dało bo zużycie spadło o 1kWh ... a jakie odczucia po dobie bez went ...? może sobie z COP 1 przez dziurki wentyluje ... spraw sobie jakiś higrometr będziesz miał jakieś odniesienie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.11.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) wtedy wstawiasz choinkę z lasu 1:1 na święta i masz 900m3 do oddychania ponoć balia z planktonem jest lepsza ... a dokładniej fitoplanktonem ... Edytowane 29 Listopada 2012 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 29.11.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) hmm ja mam dom zbudowany wg tego samego projektu ... Ale jakoś się nie rozsechł na szczęście. a "Blower Door Test" robiłaś? bo tam może to było przyczyną popękania Edytowane 29 Listopada 2012 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 29.11.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) ponoć balia z planktonem jest lepsza ... a dokładniej fitoplanktonem ... a gdzie Dziad Mróz zostawi prezenty? elektronika pod wodą to niedobry pomysł a jak przyniesie DEVI TOUCH? Edytowane 29 Listopada 2012 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 29.11.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Nie, bo się bałam o wynik:) Zresztą i tak wiem, że mam nieszczelności, np. durszlak w suficie. W tym roku poprawialiśmy w miarę możliwości te nieszczelności. Ale nie chcę się dobijać testem - jest jak jest:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 29.11.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 @bittercoś nie pasuje z tym kosztem energii (rozumiem, że to całość zużycia?) 100 zł na tydzień wg stawek u mnie (Enea Ciepły Dom): 134 kwh x 0,68 pln = 91,12 PLN, 396 kwh x 0,29 PLN =114,84 PLN, czyli łacznie nieco ponad 200 zł na tydzień. To tak dla porządku, bo skrupulatna bywam:)Wg mnie niepotrzebnie wyłączyłes wentylację w ogóle. Przecież wiadomo, że użytkowac będziesz wentylowany dom. W dodatku wyłączenie i wyciąganie wniosków po 1 dobie to trochę bez sensu. Dom musi mieć czas na reakcję, zwłaszcza taki o raczej akumulacyjnej konstrukcji (masz sciany z silikatów). Daj tę wentylację na 0,3 wymiany, poczekaj KILKA dni. Wtedy ocenisz, czy zużycie spadło i czy rzeczywiscie odczuwasz dyskomfort przy zmniejszonej wymianie. Ja osobiście uważam, że taki poziom wymiany jest ok, a nie znoszę zaduchu.Jak grzejesz wodę? W tych 50 kwh zużycia przez piec jest też grzanie cwu? Piec załącza Ci się też w drogiej taryfie (9 kwh) czy źle zrozumiałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.11.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Nie wyłączaj wentylacji!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 29.11.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) Nie, bo się bałam o wynik:) Zresztą i tak wiem, że mam nieszczelności, np. durszlak w suficie. W tym roku poprawialiśmy w miarę możliwości te nieszczelności. Ale nie chcę się dobijać testem - jest jak jest:) to trochę tak, jakby nadmuchać prezerwatywkę przed użyciem - później może zadziała a może nie ale w chwili dmuchania była szczelna budowlanemu laikowi pękła przy normalnym użyciu ale test przeszła pokazowo Edytowane 29 Listopada 2012 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 29.11.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Raczej sobie przez dziurki nie wentyluje. Kiedyś wyłączyłem niechcący wentylację i zapomniałem o tym. Po dwóch dniach woda na szybkach w drzwiach w wiatrołapie, w łazienkach. Mówię co jest grane, miało być bez wilgoci a tu dupa. No i jak włączyłem wilgoci niet. Co do nocy bez wentylacji w sypialni zaduch jak ja pierniczę. Muszę ten higrometr na gwiazdkę sobie sprawić. @bitter coś nie pasuje z tym kosztem energii (rozumiem, że to całość zużycia?) 100 zł na tydzień wg stawek u mnie (Enea Ciepły Dom): 134 kwh x 0,68 pln = 91,12 PLN, 396 kwh x 0,29 PLN =114,84 PLN, czyli łacznie nieco ponad 200 zł na tydzień. To tak dla porządku, bo skrupulatna bywam:) Wg mnie niepotrzebnie wyłączyłes wentylację w ogóle. Przecież wiadomo, że użytkowac będziesz wentylowany dom. W dodatku wyłączenie i wyciąganie wniosków po 1 dobie to trochę bez sensu. Dom musi mieć czas na reakcję, zwłaszcza taki o raczej akumulacyjnej konstrukcji (masz sciany z silikatów). Daj tę wentylację na 0,3 wymiany, poczekaj KILKA dni. Wtedy ocenisz, czy zużycie spadło i czy rzeczywiscie odczuwasz dyskomfort przy zmniejszonej wymianie. Ja osobiście uważam, że taki poziom wymiany jest ok, a nie znoszę zaduchu. Jak grzejesz wodę? W tych 50 kwh zużycia przez piec jest też grzanie cwu? Piec załącza Ci się też w drogiej taryfie (9 kwh) czy źle zrozumiałam? Ja podałem stany liczników od zera zamontowania licznika. Wyliczone zużycie jest już po pierwszej fakturze, która była na 114 zł. Tak więc 114+100 to jest jak słusznie piszesz nieco ponad 200 ale za 10 dni bo pierwsza faktura była za 5 dni i od niej minęło kolejne 5 i odczytałem liczniki. Już pisałem że mierzę tylko CO. Piec załącza się tylko w taniej. Te 9kW to była tania ale pomiędzy 13:00 a 15:00. Włączyłem wentylację i dogrzewam kominkiem. Zrobię teraz test przy włączonej podłogówce w całym domu i grzaniu kominkiem. Co do odczekania kilku dni. Sądzę, że jeżeli wentylacja miała powodować większe zużycie to już po pierwszym dniu byłoby to widoczne a nie jest. Kupię higrometr i będę wentylował tak aby nie przesuszać domu. Zimą koniecznie muszę zrobić termowizję. A już od tego weekendu zabieram się za ocieplanie nadproży i uszczelnianie połączenia krokwii i wieńca. Więcej nie jestem w stanie poprawić. Dom jest szczelny na tyle na ile mogłem zmierzyć kadzidełkiem przy drzwiach i oknach. Nawet folia sufitowa jest klejona taśmą do ścian. Kurde nie wiem co jest. Najbardziej mi tu prawdopodobne jest spieprzanie ciepła gdzieś w grunt chyba. A możecie mi powiedzieć ile spada Wam temperatura wody w instalacji (kto ma CO wodne) w momentach przerw w ogrzewaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.11.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 [quote=bitter;5653780 A już od tego weekendu zabieram się za ocieplanie nadproży i uszczelnianie połączenia krokwii i wieńca. Więcej nie jestem w stanie poprawić. Dom jest szczelny na tyle na ile mogłem zmierzyć kadzidełkiem przy drzwiach i oknach. Nawet folia sufitowa jest klejona taśmą do ścian. Kurde nie wiem co jest. Najbardziej mi tu prawdopodobne jest spieprzanie ciepła gdzieś w grunt chyba. Wg mnie obliczenia ozc które sam liczyłeś są zaniżone i nie o 40% a raczej o więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 29.11.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Wg mnie obliczenia ozc które sam liczyłeś są zaniżone i nie o 40% a raczej o więcej. asolt, nie dołożyłeś niepotrzebnie zera za tą czwórką? przecież to go zabije - kasuj to szybciutko albo chociaz przecinek postaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 29.11.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 spada w okolice temp posadzki jaka się ustali, u mnie ok 21-22C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.11.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 spada w okolice temp posadzki jaka się ustali, u mnie ok 21-22C U mnie podobnie. Teraz ma 21. Temperatura w domu 21,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.11.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 asolt, nie dołożyłeś niepotrzebnie zera za tą czwórką? przecież to go zabije - kasuj to szybciutko albo chociaz przecinek postaw Bitter sam wspomniał o 40 %. Błąd rzedu 4 % wymaga naprawdę duzo rzetelności i dokładności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 29.11.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Bitter sam wspomniał o 40 %. Błąd rzedu 4 % wymaga naprawdę duzo rzetelności i dokładności. ale u R&K tez się gibło nie w tę stronę moze to jednak kwestia wykonawstwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.11.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 asolt, nie dołożyłeś niepotrzebnie zera za tą czwórką? przecież to go zabije - kasuj to szybciutko albo chociaz przecinek postaw I tu wychodzi przewaga wodnej podlogowki Kable by go "zabiły" a tak istnieje alternatywa zbicia rachunków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 29.11.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) I tu wychodzi przewaga wodnej podlogowki Kable by go "zabiły" a tak istnieje alternatywa zbicia rachunków albo zbicia podłogówki jest jeszcze jedna alternatywa - zatrudnić się w elektrowni i mieć darmowe kWh jak któryśtam czarodziej ale jak znam życie, to właśnie teraz Dział Sprzedaży Liwko Limited wysyła ofertę na priv:) Edytowane 29 Listopada 2012 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 29.11.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Bitter, przy wentylacji wilgotnosc to jedno, a świeżość powietrza to drugie. Ja na to pierwsze już nawet nie patrze (ustalilo sie na poziomie 40-45% i nie ulega zmianom), bo musiałbym działać z Wm ponżej komfortu "świeżości powietrza". Nawet jeśli sprawność przy 10% (55m3/h) byłaby ok, to nie byłoby to dobre, bo raz masz zaduch, dwa nieświeże powietrze. Teoretycznie WM ma stałe nastawy, ale często przy smarzeniu np. ryby chodzi przez 1-2h na 60-70% żeby szybko "oczyść klimat": wiec nie eksperymentj z wyłaczaniem, ocieplaj, docieplaj, łataj dziury puki jeszcze ciepło na dworze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 29.11.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 ..... Jeżeli tak to przez tydzień zużyliśmy 134kWh drogie i 396 kWh taniej. Czyli jakoś tak 100pln za tydzień. No nic jutro rano odczyt po nocy bez wentylacji. Zgłaszam się rano. ?? albo ja mam kłopot ze zrozumieniem, albo się nieprecyzyjnie wyraziłeś z cwu nie doczytałam, nie jestem regularnie na forum A jak wyłaz na strych? Docieplony i uszczelniony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 29.11.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) Dodam jeszcze, ze też grzeję prądem:) Dom jest nieco większy (124 m2), gorzej ocieplony (ściany zewnętrzne 20cm styro 0,031, podłoga 18 cm styro 0,036, strop wełna 37-50 cm) + kilka mostków, większość nie do poprawienia (np. nie odcięta ściana zewnętrzna od fundamentowej, a ściany z silikatów Zużycie na ogrzewanie od 01.11.2012 do dzisiaj ok.650 kwh, czyli ok. 24 kwh na dobę (ostatnie dni to 21-22 kwh na dobę). Niemało, ale jednak mniej niż u bittera, mimo gorszych parametrów domu. Dom zamieszkany od 25.11.2011 (czyli drugi sezon grzewczy). A możesz zdradzić ile kWh zużyłaś na pierwszy sezon? Mam jeszcze jedno pytanie - czy rekuperatory przy zakupie "fabrycznym" ale bez dedykowanego sterownika mają możliwość włączenia paru "biegów" ręcznie - czyli jest jakiś sterownik gdzie podłączamy kable, bo planuję sterować wszystko ze sterownika PLC który będzie "mózgiem" domu i dedykowany osobny sterownik do reku mi nie pasuje.. Pozdrawiam Artur Edytowane 29 Listopada 2012 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts