Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedzi w kwestii grzejników.

Ostaecznie kupiłm/powiesiłem i odpaliłm F 18 atlantica z chronokartą. Na razie doprawdziły temp w domu do + 12 stC.t Wczoraj jak wychodziłem z domu to na liczniku było 7,5kWh (paliłem w kozie trochę) Ciekawe ile zużyły na podtrzymanie tej temp przez dobę. Dzisiaj sprawdzę.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ha!

28 kWh na podtrzymanie temp przy wyziębionych murach...

Nie jest źle...

No cóż może i nieźle :roll: ale 34-38 kwh to ja mam zużycie w tej chwili całkowite z gotowaniem cuw i utrzymaniem w domu normalnej temperatury. Nie mam reku , domu pasywnego ale nie mam i murów :wink: :lol:

teraz to jest niemiarodajne - patrzyłem raczej z ciekawości czy grzejniki nie będą pracować non stop bo mam jekiś dziury i przeciągi w domku...

Na razie mam do nagrzania kilkaset ton betonu w domku.

Jakiekolwiek miarodajne pomiary w okolicach stycznia.

A ja mam wątpliwości, może osoby doświadczone w temacie coś doradzą:

- będziemy budować domek w technologii tradycyjnej, zamierzamy go dobrze docieplić, kupić lepsze okna itd. aby jak najmniej energii tracić przez ściany i okna

Zamierzamy ogrzewać go za pomocą kominka z zamkniętym wkładem i DPG.

Czy lepiej połączyć kominek z elektrycznym ogrzewaniem w razie braku surowca lub czasu na palenie w nim czy lepiej zrobić gazową kotłownię? Czy tu jest sens zabawiać się w kosztowne wykonanie gazowej kotłowni i instalacji skoro np. w salonie i łazienkach planujemy elektryczną podłogówkę... wówczas nam wyjdą 3 typy ogrzewania w domu 150m :lol:

No właśnie domek ma 117m pow. użytkowej + 35 piwnica + 32 garaż podziemny.

Zaznaczam, że do przyłącza gazowego mamy ponad 60m w tym trzeba się przekopać przez drogę utwardzoną (jeszcze nie asfalt). A prąd wiadomo i tak będzie trzeba doprowadzić.

Czy zrezygnować z gazu i zarówno dom jak i wodę bieżącą podgrzewać prądem?

Nie będziemy mieć solarów, pompy ciepła ani nic takiego, co najwyżej rekuperator.

- będziemy budować domek w technologii tradycyjnej, zamierzamy go dobrze docieplić, kupić lepsze okna itd. aby jak najmniej energii tracić przez ściany i okna

Czy lepiej połączyć kominek z elektrycznym ogrzewaniem w razie braku surowca lub czasu na palenie w nim czy lepiej zrobić gazową kotłownię? Czy tu jest sens zabawiać się w kosztowne wykonanie gazowej kotłowni i instalacji skoro np. w salonie i łazienkach planujemy elektryczną podłogówkę... wówczas nam wyjdą 3 typy ogrzewania w domu 150m :lol:

Zaznaczam, że do przyłącza gazowego mamy ponad 60m w tym trzeba się przekopać przez drogę utwardzoną (jeszcze nie asfalt). A prąd wiadomo i tak będzie trzeba doprowadzić.

Nie będziemy mieć solarów, pompy ciepła ani nic takiego, co najwyżej rekuperator.

Bardzo ciekawe rozwiązanie. :roll:

Bardzo ciekawe rozwiązanie. :roll:

ee ??

Może coś więcej?

Czy lepiej połączyć kominek z elektrycznym ogrzewaniem w razie braku surowca lub czasu na palenie w nim

Zdecydowanie ogrzewanie alternatywne przy kominku jest wskazane, może gdzieś będziecie chcieli wyjechać zimą :roll:

...czy lepiej zrobić gazową kotłownię? Czy tu jest sens zabawiać się w kosztowne wykonanie gazowej kotłowni i instalacji skoro np. w salonie i łazienkach planujemy elektryczną podłogówkę... wówczas nam wyjdą 3 typy ogrzewania w domu 150m :lol:

Zdecydowanie nie koszt inwestycji jest znaczny gaz niestety nie jest za darmo nawet ziemny o czym niektórzy się przekonują po zamieszkaniu

Myślę że spokojnie co do cuw wystarczy większy bojler i taryfa G-12 zresztą i tak przy ogrzewaniu prądem będziecie mieli :wink:

Założenia macie słuszne i choć pewno wszyscy na około trąbią że o prądem najdrożej i nie wyzbędziecie się wątpliwości zanim sami sie nie przekonacie ze to nie jest tak drogo (sam miałem stracha :wink: :lol: ). Teraz nie mam stracha bo po 6 latach wiem że w domu mam ciepło a rachunki za prąd w skali miesiąca na poziomie pól tony cudownego półgroszku na przykład :wink: bez kotłowni brudu i bez problemów :wink:

Nic nie jest za darmo, komfort jakoś nie chce iść w parze z ekonomią 8)

Ale zdecydować trzeba się znając najlepiej przyszłe koszty ciepła :

1. Prąd elektryczny (tylko jedna taryfa) - 82,75 zł / GJ

2. Prąd elektryczny I taryfa - 93,39 zł / GJ

3. Prąd elektryczny II taryfa - 34,29 zł / GJ

4. Prąd elektryczny dwutaryfowy 50 % / 50 % - 63,92 zł / GJ

5. Węgiel - 29,00 zł / GJ

6. Koks - 30,15 zł / GJ

7. Olej opałowy - 42,57 zł / GJ

8. Gaz ziemny GZ 50 - 31,93 zł / GJ

9. Gaz płynny - 58,36 zł / GJ

Wybieraj co najlepiej tobie odpowiada.

6. Koks - 30,15 zł / GJ

Być może ale te statystyczne dane jakoś mnie nie przekonują ważne jest dla mnie to co mam na mojej fakturze do zapłaty i czy w domu mam 22 st c

6. Koks - 30,15 zł / GJ

Być może ale te statystyczne dane jakoś mnie nie przekonują ważne jest dla mnie to co mam na mojej fakturze do zapłaty i czy w domu mam 22 st c

I o to chodzi : każdy musi mieć swoje zdanie i tego się trzymać.

Właśnie przeczytałem że Dania chce się podłączyć do Nordstream bo kończą się jej złoża gazu na Morzu Północnym. Nordstream będzie wykorzystywany w połowie (jedna nitka z budowanych dwóch) bo Rosja nie ma tyle gazu. Nie rozumiem tych którzy tak optymistycznie oceniają przyszłe ceny gazu. Elektryczność można wytworzyć z różnych źródeł, w ostateczności państwo może ją kupić. Gaz może być tylko z rury i ze złoża. Taki który ze złoża nie jest kosztuje krocie.

A mnie się zdaje, że nie bez powodu organizowany jest program biogazowni w każdej gminie. Mam wrażenie, że oprócz produkcji prądu miałyby one ewentualnie służyć do wtłaczania tego biogazu do sieci.

Zobacz:

http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/sng-sztuczny-gaz-ziemny/

A mnie się zdaje, że nie bez powodu organizowany jest program biogazowni w każdej gminie. Mam wrażenie, że oprócz produkcji prądu miałyby one ewentualnie służyć do wtłaczania tego biogazu do sieci.

Zobacz:

http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/sng-sztuczny-gaz-ziemny/

Fajny artykuł i to zdaje się popełniony przez ciebie :). Jedyny i największy problem o czym też piszesz to możliwa do uzyskania ilość biogazu czy też metanu z kopalni. Lokalnie dobrze byłoby to wykorzystać ale problemów to nie rozwiąże.

Przy okazji chciałbym cię zapytać o spekulacje na temat olbrzymich złóż gazu ziemnego na terytorium Polski. Jeżeli są to czemu się ich nie eksploatuje?

Fajny artykuł i to zdaje się popełniony przez ciebie :).

Dziękuję -- to rzeczywiście mój artkuł. :)

Jedyny i największy problem o czym też piszesz to możliwa do uzyskania ilość biogazu czy też metanu z kopalni. Lokalnie dobrze byłoby to wykorzystać ale problemów to nie rozwiąże.

Mam wrażenie, że tego gazu może być więcej, niż bylibyśmy w stanie łatwo zużyć.

Bo problem jest taki, że w łatwy sposób możemy wprowadzić biogaz czy gaz z odmetanowania kopalń do sieci tylko w stosunkowo małych ilościach. Bo ten gaz to niestety nie jest metan w takim stężeniu, jak w gazociągu. Albo więc wywalimy z tego gazu wszystko to, co metanem nie jest, albo możemy go puścić w rurę tylko niedużo, by nie przekroczyć norm.

Na zachodzie Polski jest sieć gazowa do przesyłania gazu zaazotowanego. Tam łatwiej byłoby wtłaczać sztuczny gaz ziemny...

Przy okazji chciałbym cię zapytać o spekulacje na temat olbrzymich złóż gazu ziemnego na terytorium Polski. Jeżeli są to czemu się ich nie eksploatuje?

Nie wiem nic na ten temat. Osobiście wolałbym, żebyśmy w ogóle naszych złóż nie eksploatowali, tylko importowali surowce energetyczne póki są tanie. :)

:

Założenia macie słuszne i choć pewno wszyscy na około trąbią że o prądem najdrożej i nie wyzbędziecie się wątpliwości zanim sami sie nie przekonacie ze to nie jest tak drogo (sam miałem stracha :wink: :lol: ). Teraz nie mam stracha bo po 6 latach wiem że w domu mam ciepło a rachunki za prąd w skali miesiąca na poziomie pól tony cudownego półgroszku na przykład :wink: bez kotłowni brudu i bez problemów :wink:

Dokładnie jest tak, jak piszesz wszyscy się za głowę łapią jak się im powie, że nie robimy kotłowni na groszek albo że nie doprowadzamy gazu...

A kwestia mocy przyłączeniowej 14kW wystarczy? Zakładając na prawdę dużo urządzeń elektrycznych. Prąd oczywiście 3fazowy.

Bo tak dostaliśmy w warunkach, występował o nie nasz architekt zanim go uświadomiliśmy, że gazu jednak nie będzie...

14 kw moze być mało. Zależy co planujecie i jak będziecie mieli ocieploną chałupę. Przyłącze budowlane węźcie sobie nie za duże (6 kw starczy - w taryfie C płaci się co miesiąć za przydział mocy) a docelowe wźcie np 19 kW. I tak zamontują wam bezpieczniki 32 A więc mozna czerpać więcej :wink:

Choć przy 14 kW dostaniecie bezpieczniki 25 A. To i tak będzie 18 kW.

14 kw moze być mało. Zależy co planujecie i jak będziecie mieli ocieploną chałupę. Przyłącze budowlane węźcie sobie nie za duże (6 kw starczy - w taryfie C płaci się co miesiąć za przydział mocy) a docelowe wźcie np 19 kW. I tak zamontują wam bezpieczniki 32 A więc mozna czerpać więcej :wink:

Choć przy 14 kW dostaniecie bezpieczniki 25 A. To i tak będzie 18 kW.

Ja tak miałem 3x25A na rb i mieszkałem 3 zimy ogrzewając dom. Bo budowa przyłącza się opóźniła o 2 lata :evil: