Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bitter przy 10 cm to rzeczywiście ciężko ogrzać chatę :):):)

Ja mam 8mm panele praktycznie w całym domu pod nimi 2mm podkładu xps, dom 108 m2 w pokojach 22-23 C w łazienka grzana o wiele mocniej do 28 C na podłodze ale nie mam takiego zużycia. podkład specjalnie do podłogówki dziurkowany ale nie wiem czy to ma takie duże znaczenie.

Daje sporo - i dobry panel do podłogówki i dobry podkład. Oprócz danych producentów i obliczeń, testowałem kilka kombinacji w rożnych pomieszczeniach naprzemiennie.

Kilka drobiazgów jak się zsumuje potrafi bardzo zmienić charakterystykę przekazywania ciepła i mamy ciepłą "wylewkę", chłodną podłogę i chłodne pomieszczenie. Jak do tego dodamy mało wydajny reku i w pomieszczeniu mamy nawiew, to jest nieekonomicznie i niefajnie.

Najlepiej zmierzyć pirometrem, temp na powierzchni posadzki. Znasz temp zasilania, może nawet masz czujnik i znasz temp posadzki. więc sprawdź w różnych pomieszczeniach. Porównaj pomieszczenia z panelami i kaflami, a może nawet masz w jednym pomieszczeniu kafle i palele (jadalnia, kuchnia salon?). Empirycznie najlepiej to sprawdzić.

Daje sporo - i dobry panel do podłogówki i dobry podkład. Oprócz danych producentów i obliczeń, testowałem kilka kombinacji w rożnych pomieszczeniach naprzemiennie.

Kilka drobiazgów jak się zsumuje potrafi bardzo zmienić charakterystykę przekazywania ciepła i mamy ciepłą "wylewkę", chłodną podłogę i chłodne pomieszczenie. Jak do tego dodamy mało wydajny reku i w pomieszczeniu mamy nawiew, to jest nieekonomicznie i niefajnie.

Ja bym delikatnie zmodyfikował Twój wpis:

Kilka drobiazgów jak się zsumuje potrafi bardzo zmienić charakterystykę przekazywania ciepła i mamy ciepłą "wylewkę", POTĘŻNY MOSTEK CIEPLNY DO GRUNTU PRZEZ ŁAWĘ i chłodne pomieszczenie. to jest nieekonomicznie i niefajnie.

W/g moich zgrubnych szacunków oceniam stratę przez fundament bittera dla warunków listopadowych 15 -25 kWh na dobę

... Też się zastanawiałem czy to nie zwiększa zużycia takie cykanie ale na zdrowy rozum to czy dam 12kW w dwie godziny czy wpompuję 2kW przez 12 godzin to przecież tyle samo prądu. Czy grzanie ciągłe może zaoszczędzić energii poprzez to że jest ciagłe a nie szarpane? Ktoś to może udowodnić?

TB udowadniał tu i tam a ja streszczę CI łopatologicznie:

grzałką 0,1kWh przez 100h nie zagotujesz wiadra wody ale grzałką 10kW w 1h już tak

Co do wiadra to zgoda, ale co do ogrzewania domu kompletne pudło.

za cały listopad 85.1 kWh na CO. domek 71.1 m2 . na razie klimatyzator daje radę.

poprzedni rok - ten sam okres samymi kablami 174 kWh

Z tego wynika że taki klimatyzator ma cop tylko 2 (listopad wiec ciepło). Czy może inne masz temp. w teraz a inne rok temu.

174kWh to niecałe 6kWh/dobę, jak by nie było bardzo mało, możesz powiedzieć jaki masz projekt i jak dom jest wykonany? Bo wynik budzi szacunek

Ale to daje od 15*200=3000 kwh do 25*200 = 5000 kwh na sezon grzewczy. Oj naczytałeś się wypowiedzi TB, ale za to domek masz niezły.

to może przedstaw swoje wyliczenia tego mostka i podyskutujemy merytorycznie ( może przyznam rację ) zamiast wyciągać pochopne wnioski. ( TB nie czytam )

Z tego wynika że taki klimatyzator ma cop tylko 2 (listopad wiec ciepło). Czy może inne masz temp. w teraz a inne rok temu.

174kWh to niecałe 6kWh/dobę, jak by nie było bardzo mało, możesz powiedzieć jaki masz projekt i jak dom jest wykonany? Bo wynik budzi szacunek

Tak, w zeszłym roku grzałem tylko do 20 C , teraz 21 - 22. Poza tym obserwuję przewagę ogrzewania podłogowego nad nadmuchem ciepłego powietrza.

Domek własnego projektu - typ stodoła. Płyta fundamentowa - 35 cm styro 0.038 ściany gazobeton klejony 30 cm styro 0.04 okna fix trzy szyby U 0.8 - 82% orientacja południowa, 18% zachodnia. strop drewniany wełna 60 cm 0.04. GWC rurowy . reku własnej konstrukcji na wymienniku Hitex, went EBM. kable grzewcze w płycie

Tak, w zeszłym roku grzałem tylko do 20 C , teraz 21 - 22. Poza tym obserwuję przewagę ogrzewania podłogowego nad nadmuchem ciepłego powietrza.

Domek własnego projektu - typ stodoła. Płyta fundamentowa - 35 cm styro 0.038 ściany gazobeton klejony 30 cm styro 0.04 okna fix trzy szyby U 0.8 - 82% orientacja południowa, 18% zachodnia. strop drewniany wełna 60 cm 0.04. GWC rurowy . reku własnej konstrukcji na wymienniku Hitex, went EBM. kable grzewcze w płycie

Zawstydzilbys nawet turbodymomena