Liwko 01.12.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 26m2 ? Ja mam w mniejszym domu 41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.12.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Ja mam w mniejszym domu 41 współczuję żonie z myciem... no chyba że ty jedziesz na szmacie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.12.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 współczuję żonie z myciem... no chyba że ty jedziesz na szmacie ... Ja tylko trójkąty nad drzwiami frontowym i na taras. Są najbardziej upierdliwe. Ostatnio ktoś powiedział o naszym domu, że wieczorem wygląda jak z bajki, tak oświetlony od wewnątrz:) Aż urosłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.12.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Ostatnio ktoś powiedział o naszym domu, że wieczorem wygląda jak z bajki, tak oświetlony od wewnątrz:) Aż urosłem he he... http://www.huf-haus.com/en/home.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.12.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 he he... http://www.huf-haus.com/en/home.html O rzesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.12.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 ostatnie 7 dni od soboty do soboty 24.11 - 783,3 --> 01.12 889,9 7 dni = 106,4kWh tydzien wcześniej od niedzieli do niedzieli było 156,5 kWh za cały listopad 01.11 - 336,8 --> 01.12 889,9 30 dni = 553,1 kWh co daje 18,44 na dobę Konrad mam pytanie,ile m2 grzejesz w swoim domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.12.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Co do wiadra to zgoda, ale co do ogrzewania domu kompletne pudło. do domu jest dokładnie odwrotnie ale ja daję wedkę a nie rybę - taka już jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 01.12.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 bitter przy 10 cm to rzeczywiście ciężko ogrzać chatę :) oczywiście 10 mm Najlepiej zmierzyć pirometrem, temp na powierzchni posadzki. Znasz temp zasilania, może nawet masz czujnik i znasz temp posadzki. więc sprawdź w różnych pomieszczeniach. Porównaj pomieszczenia z panelami i kaflami, a może nawet masz w jednym pomieszczeniu kafle i palele (jadalnia, kuchnia salon?). Empirycznie najlepiej to sprawdzić. Mam w pomieszczeniach albo panele albo gres, pirometru nie posiadam np ja zboczeniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 01.12.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Jeszcze jedna ciekawostka z dzisiaj. Wpadłem na strych aby zając się dociepleniem moich belek żelbetowych. Proste to nie jest bo dostęp do narożnika jest dla szczura może i łatwy dla człowieka masakra. Czuje się jak grotołaz w gardzieli. Ale do rzeczy. Robię inspekcję wykonania ocieplenia stropu i zauważyłem jedną rzecz. Wełna przykrywa w jednym miejscu ścianę i wystaje poza obrys tej ściany ledwo kilka cm wchodząc na styropian. Miało to być tak zrobione, że wełna pokrywająca strop wchodzi na ścianę i dalej na styropian na elewacji aż do jego końca. Mam nadzdzieję że rozumiecie. Chcąc sprawdzić jak daleko jest mur pod wełną wsadziłem pod nią rękę i .... mokro. Co ciekawe przesuwając po murze 10cm w lewo i w prawo od tego miejsca już mokro nie było. Czyżby rosa? Jeżeli tak to dlaczego w jednym miejscu a nie na całej ścianie? Jutro wparuję na strych i posprawdzam w kilku innych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 01.12.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Tak, w zeszłym roku grzałem tylko do 20 C , teraz 21 - 22. Poza tym obserwuję przewagę ogrzewania podłogowego nad nadmuchem ciepłego powietrza. Domek własnego projektu - typ stodoła. Płyta fundamentowa - 35 cm styro 0.038 ściany gazobeton klejony 30 cm styro 0.04 okna fix trzy szyby U 0.8 - 82% orientacja południowa, 18% zachodnia. strop drewniany wełna 60 cm 0.04. GWC rurowy . reku własnej konstrukcji na wymienniku Hitex, went EBM. kable grzewcze w płycie Mogłbyś rozwinąć zdanie co znaczy orientacja południowa 82%, zachodnia 18% ? To już daje 100%. Co z północą i wschodem? Masz dom na północ i wschód grubości żyletki? Tylko nie mów, że na 71 m2 masz korytarz 30-to metrowy:P Jak w hotelu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 01.12.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Mogłbyś rozwinąć zdanie co znaczy orientacja południowa 82%, zachodnia 18% ? To już daje 100%. Co z północą i wschodem? Masz dom na północ i wschód grubości żyletki? Tylko nie mów, że na 71 m2 masz korytarz 30-to metrowy:P Jak w hotelu:) widzę, że z dodawaniem jakoś sobie radzisz, ale już z wnioskowaniem nie za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.12.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 widzę, że z dodawaniem jakoś sobie radzisz, ale już z wnioskowaniem nie za bardzo. Wnioski takie,że dom jest obrotowy w promieniu 90st lub bliźniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 01.12.2012 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Wnioski takie,że dom jest obrotowy w promieniu 90st lub bliźniak możesz przybliżyć tę jednostkę " promień 90 st " - może czegoś nowego się nauczę. to z matematyki, astronomii, czy z innej dziedziny nauki...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.12.2012 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Arturo to pompiarz i wszystko liczy przy współczynniku COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.12.2012 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 możesz przybliżyć tę jednostkę " promień 90 st " - może czegoś nowego się nauczę. to z matematyki, astronomii, czy z innej dziedziny nauki...? To podobna jednostka do takiej gdzie miarę kąta podajemy w % a nie w stopniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.12.2012 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 (edytowane) możesz przybliżyć tę jednostkę " promień 90 st " - może czegoś nowego się nauczę. to z matematyki, astronomii, czy z innej dziedziny nauki...? No dobra,niech Ci będzie k o n t 90st ale to jest podobne do 82% strona południowa i 18% strona zachodnia,przynajmniej ja się czegoś nowego nauczę z geografii Arturo to pompiarz i wszystko liczy przy współczynniku COP Ale za to cwu liczę w m3 a nie w kWh lub co gorsza jak robią niektórzy nie liczą wogóle Edytowane 1 Grudnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 01.12.2012 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 To jest "arturologia stosowana", bardzo dobra bo można postawić każdą tezę a nawet wszystko udowodnić... przyzwyczaj się na tym forum;) spoko... jakie ...... pytanie, taka .... odpowiedź. ot co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.12.2012 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 spoko... jakie ...... pytanie, taka .... odpowiedź. ot co. nie wiem, kim jestes, ale juz Cie lubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.12.2012 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 To jest "arturologia stosowana", bardzo dobra bo można postawić każdą tezę a nawet wszystko udowodnić... przyzwyczaj się na tym forum;) a forumowy mentor, ktorego cytuje, najlepiej zapetla rzeczy proste czego przykladem jego autorski watek o wentylu i hydroforze:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.12.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 587kWh-> 19,6kWh/dobę, 0,12mp drzewa (dla zobrazowania do jedna półka koło mojego komika, w moim DB można ocenić jak wygląda). XI 2010 było 552kWh XI 2011 520kWh Jak widac u mnie zużycie rośnie, chyba myszy wynoszą mi styropian:-) jak na chałupę parterową to dla mnie mistrzostwo zresztą każdy z was robi wrażenie ma mnie swoimi domami ja na 123m2 w tamtym tygodniu miałem57kwh temp w domu śr 21-22[cop pewnie 3-4] szacunkowo listopad 180-200kwh-bo to pierwsze dnii mojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts