coulignon 02.12.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 No dobra,niech Ci będzie k o n t 90st nie chciałbam się jakoś specjalnie pastwić ..... ale..... kur....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.12.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) nie chciałbam się jakoś specjalnie pastwić ..... ale..... kur....... Ale o co chodzi ? O k o n t ? Przecież specjalnie napisałem kursywą,bo chyba nie o st. To specjanie dla ludzi podniecających się w trakcie czytania,zrobiłem jeszcze przerwy między literami,żeby można było łatwiej przeczytać To nic nie da, szczególnie tutaj... poziom niekumacji taki, że... tylko olać... Kto tu jest bardziej nie kumaty to nie będę polemizował,tym bardziej z Tobą,bo jesteś już na starcie na przegranej pozycji... Edytowane 2 Grudnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.12.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) Konrad mam pytanie,ile m2 grzejesz w swoim domu ? cały dom jest ogrzewany zgodnie z OZC tj do 21 stopni jesli pytasz czy czegoś nie grzeje to - nie poniewaz poddasze to skosy pow uzytkowej w domu mam ok 145 2 obecnie ogrzewam tez 3 schowki na poddaszu bo nie mam do nich drzwi a one do OZC nie były brane pod uwage bo z założenia maja być nie ogrzewane Edytowane 2 Grudnia 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.12.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 cały dom jest ogrzewany zgodnie z OZC tj do 21 stopni jesli pytasz czy czegoś nie grzeje to - nie poniewaz poddasze to skosy pow uzytkowej w domu mam ok 145 2 Czyli rozumiem,ze garaż też grzejesz do tej temperatury ? Tak się pytam bo przeglądnąłem Arizonę i tam wychodzi trochę mniej m2 jak masz w stopce,nawet z garażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 02.12.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 jeszcze pytanie z innej beczki dot. kabli..do jakiej temperatury rozgrzewa się kabel np. 10W/m czy 17W/m ? i mniej więcej w jakim czasie? czy przy sterowaniu (akumulacyjnym) robimy tak ze grzejemy płytę do np. 23* wyłączamy i płyta oddaje ciepło a sterownik mierzy temp. w płycie czy jakoś tak jest to realizowane?bo zakładam że kabel 10 czy 17W/m ma inną temp maksymalną więc trzeba mierzyć gdzieś pod posadzką.. i jak mniej więcej oceniacie zdolność akumulacji ciepła przez płyty wasze fundamentowe? czy jest to zależne od ustawionej temperatury? czy raczej czasu grzania? wiadomo że teoretycznie damy albo wyższą temp ale krócej lub niższą dłużej ale czy widzicie różnicę przy różnych ustawieniach.. oczywiście ideałem byłoby w 2giej taryfie zrobić tylko grzanie.. projekt się robi, płyta się liczy więc na OZC i wybór konkretnych materiałów jeszcze będzie trochę czasu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.12.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 miałem wcześniej w stopce pow. użytkową czyli 145 m2 ale były pytania o tą nieścisłość w stosunku do wpisów w moim DB dotyczącym wyliczeń asolt'a - przez kogoś została mi wytknięta .... dlatego zmieniłem w stopce i jest nie pow użytkowa tylko pow. grzewcza - nigdy tego nie ukrywałem i nie zatajałem - żeby nie było !!! i garażu nie ogrzewamponadto moja pow użytkowa jest nieco większa niż w projekcie (o kilka m2) bo mam znacznie większą łazienkę na poddaszu pow użytkowa liczona jest bodajże pow. 1,5 stąd powierzchnia podłóg jest znacznie większa niż pow. użytkowa w domach z poddaszem użytkowym ...aby było miarodajne i porównywalne chyba wszyscy powinnyśmy się przerzucić na kubaturę (m3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.12.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 jeszcze pytanie z innej beczki dot. kabli.. do jakiej temperatury rozgrzewa się kabel np. 10W/m czy 17W/m ? i mniej więcej w jakim czasie? czy przy sterowaniu (akumulacyjnym) robimy tak ze grzejemy płytę do np. 23* wyłączamy i płyta oddaje ciepło a sterownik mierzy temp. w płycie czy jakoś tak jest to realizowane? bo zakładam że kabel 10 czy 17W/m ma inną temp maksymalną więc trzeba mierzyć gdzieś pod posadzką. u mnie w większości pomieszczen są kable 10W mocniejsze chyba tylko w lazience gdzie mala powierzchnia grzewcza , bo masz geberit, prysznic, jakas szafke etc .... - wtedy potrzebny jest mocniejszy kable .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.12.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) miałem wcześniej w stopce pow. użytkową czyli 145 m2 ale były pytania o tą nieścisłość w stosunku do wpisów w moim DB dotyczącym wyliczeń asolt'a - przez kogoś została mi wytknięta .... dlatego zmieniłem w stopce i jest nie pow użytkowa tylko pow. grzewcza - nigdy tego nie ukrywałem i nie zatajałem - żeby nie było !!! i garażu nie ogrzewam ponadto moja pow użytkowa jest nieco większa niż w projekcie (o kilka m2) bo mam znacznie większą łazienkę na poddaszu pow użytkowa liczona jest bodajże pow. 1,5 stąd powierzchnia podłóg jest znacznie większa niż pow. użytkowa w domach z poddaszem użytkowym ... aby było miarodajne i porównywalne chyba wszyscy powinnyśmy się przerzucić na kubaturę (m3) No właśnie nie jest prawdą,że w Twoim przypadku pow.grzewcza to 175m2 a tylko 145m2 bo taką powierzchnie grzejesz i do takiej powierzchni trzeba by odnościć Twoje zużycie energii. Czyli biorąc pod uwagę wyliczenia asolta 18kWh/m2/rok wychodzi,że przez sezon powinieneś zużyć 2610kWh,średnio ok.12kWh/dobę. Jestem ciekawy posezonowego zużycia. Jeśli chodzi o kubaturę to jest to dobre rozwiązanie bo wiadomo,że parterówka o pow.użytkowej 120m2 to nie jest to samo co poddasze o takiej samej powierzchni i rachunki będą wyższe w przypadku parterówki. Przy takim odniesieniu dotychczasowe zużycie energii przez maluxa budzi respekt Edytowane 2 Grudnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.12.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Przy takim odniesieniu dotychczasowe zużycie energii przez maluxa budzi respekt poczekajmy do końca zimy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.12.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 No właśnie nie jest prawdą,że w Twoim przypadku pow.grzewcza to 175m2 a tylko 145m2 bo taką powierzchnie grzejesz i do takiej powierzchni trzeba by odnościć Twoje zużycie energii. i tak i nie! grzeje 173 m2 i czy Ci sie to podoba czy nie to tak jest ! podawanie 145 m2 tez nie jest prawdziwe bo co z powierzchnia poniżej 150 cm wysokości ? gdzie sa rozłożone kable ?? - dlatego jesli ktokolwiek chce porównywać moje wyniki ze swoimi powinien też wziąć pod uwagę kubaturę wyliczenia są dla powierzchni podłóg robione a nie dla powierzchni użytkowej i cały sezon będzie pow 3200 kWh (1 sezon zakładam nawet pod 4000) masz pytania o metodologię lub wątpliwości ? pytaj Asolt'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.12.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 i tak i nie! grzeje 173 m2 i czy Ci sie to podoba czy nie to tak jest ! podawanie 145 m2 tez nie jest prawdziwe bo co z powierzchnia poniżej 150 cm wysokości ? Masz ściankę kolankową? Co masz nad głową od momentu 150cm aż do poziomego sufitu? Powierzchnia użytkowa to dobry sposób podawania powierzchni domu i grzania. (czasami obarczona niewielkim błędem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 02.12.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) Mimo wszystko kubatura bylaby najlepszym sposobem porownywania domów; moj np. ma 450 m3 i cala ta objetosc jest grzana (po kalenice). info dla bittera: dokopalem sie do archiwalnych danych i moj pierwszy sezon grzewczy zakonczylem srednia dobowa 42 kWh/doba, temp. parter 21* pietro 19*. Wszystko w taniej.... a zima to byla straszliwa za ostatni tydz. 26.11-02.12 srednia 19,14 kWh na dobe. hmmm.. cos malo poprzedni odczyt robilem w pon. po 15-tej, a ostatni przed chwila czyli 6 czy 7 podzielnik? jak 6 to srednia wynosi 24 kWh/doba Edytowane 2 Grudnia 2012 przez kurt76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.12.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 z mojego OZC Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 3266 kWh/rokPowierzchnia ogrzewana budynku AH: 173 m2Kubatura ogrzewana budynku VH: 419,8 m3Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 18,9 kWh/(m2·rok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.12.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) Kubatura ogrzewana budynku VH: 419,8 m3 A no właśnie,grzejesz przestrzeń o pojemności 420m3,ja będę grzał tylko 118m2 pow.użytkowej ale pojemność tej powierzchni to 350m3. Edytowane 2 Grudnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 02.12.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 A no właśnie,grzejesz przestrzeń o pojemności 420m3,ja będę grzał tylko 118m2 pow.użytkowej ale pojemność tej powierzchni to 350m3. Zdecydowanie poslugujmy sie kubatura grzana..... jasiek skomentuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.12.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Wysokosc liczyć do sufitu, czy może do stropu, jak by nie bylo tą przestrzeń też się ogrzewa. Bo przy sufikach podwieszanych to różnica, u mnie 15cm. 418m3 do sufity, 440 do stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.12.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 ja też mam z tym kłopot - antresola nie ma podłogi ale to nie oznacza że jej nie grzeję. Niby 134m2 uzytkowej a kubatury aż 440m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 02.12.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 a tak wogole to co robi ten temat w tym dziale? Co ogrzewanie podłogowe ma współnego z międzią i jak ktoś kto chce się cośdowiedzieć na ten temat ma TU TRAFIĆ? bO JA BYM NIGDY NIE WPADŁA NA TO ŻE O OGRZEWANIU WYCZYTAM W DZIALE EKSPERTÓW Anie ogrzewaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 02.12.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 17W/m po kilku min nie do utrzymania w ręce; nie wiem jaka temp. i do ilu by się rozgrzał bo wyłączyłem z obawy o przegrzanie. a jak sterujesz kablami? grzejesz i sterownik wyłącza jak jest określona temp w pomieszczeniu czy dodatkowo kaganiec drugotaryfowy czy jeszcze do tego temp. płyty gdzies badasz? btw. czy kabel grzejny moze sie przegrzac? w sumie to drut oporowy wiec nie powinien.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.12.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 a jak sterujesz kablami? grzejesz i sterownik wyłącza jak jest określona temp w pomieszczeniu czy dodatkowo kaganiec drugotaryfowy czy jeszcze do tego temp. płyty gdzies badasz? btw. czy kabel grzejny moze sie przegrzac? w sumie to drut oporowy wiec nie powinien.. Nie moze sie przegrzac, takie kable uklada sie rowniez w "powietrzu" pod podlogami na legarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts