Zonzi 09.11.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Jak tam wasze zuzycie energii ? U mnie jeszcze podlogowe nie odpalone bo mnie PGE ZEWT z torbami pusci przez te budowlane przylacze. Ogrzewanie wody kapiel dzieci - 2 wanienki + 2x prysznic z przeplywek 21 KW + dmuchawa zeby nagrzac lazienke z 20 stopni - zuzycie ok 9 kwh konwektory atlantic 2 szt po 1.5 kW - zuzycie 16 kwh Dzienne zuzycie jakies 34 -40 kwh. W domu stala temp ok 20-21 stopni, kominek odpalany codziennie wieczorem podnosi temp na parterze do 23 stopni. Na stronie vatenfalla jest fajny kalkulator zuzycia energii. Jak sie podsumuje ile czasu sie cos robi to okazuje sie np tv zuzywa 1.7 kwh na dobe. Tak a propo gazu to gdyby byl blisko to bym sam zamontowal. Koszt instalacji elektrycznej - kable, sterowniki, ogrzewacze przeplywowe etc tez jest znaczacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 09.11.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 A mnie się zdaje, że nie bez powodu organizowany jest program biogazowni w każdej gminie. Mam wrażenie, że oprócz produkcji prądu miałyby one ewentualnie służyć do wtłaczania tego biogazu do sieci. Zobacz: http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/sng-sztuczny-gaz-ziemny/ Ten biogaz jest strasznie brudny. I bez klasowy. Nie wolno go wprowadzać do sieci. Więcej strat będzie niż zysków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian m 03.12.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Witam Wszystkich . Wielokrotnie zastanawiałem się nad zakupem pieca plazmowego do ogrzewania jest ponoć bardziej wydajny niż najlepszy piec kondensacyjny. Jest patentem polskim i Politechniki wrocławskiej Proszę o komentarze na ten temat oraz porównanie z PC na drugiej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.12.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Witam Wszystkich . Wielokrotnie zastanawiałem się nad zakupem pieca plazmowego do ogrzewania jest ponoć bardziej wydajny niż najlepszy piec kondensacyjny. Jest patentem polskim i Politechniki wrocławskiej Proszę o komentarze na ten temat oraz porównanie z PC na drugiej taryfie? Już nawet nie pytam gdzie to można kupić ale gdzie można o tym choćby poczytać! Nie chodzi o taki piec wielkości małego domku do spalania odpadów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian m 05.12.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Witam. Jest wszystko ? Na forum ale może jest coś nowszego wymyślone.Nie zdążyłem wszystkiego przeczytać ale jest to na forum jako zimno plazmowy piec ogrzewacz . Zasada jego jest taka że woda jest podgrzewana plazmą w impulsach co jest bardzo ekonomiczne jak twierdzi właściciel patentu . proszę jak ktoś posiada to urządzenie o opinie o nim? Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 05.12.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Jak jest, to podrzuć linka. Mnie śmierdzi perpetuum mobile na odległość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.12.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Jak jest, to podrzuć linka. Mnie śmierdzi perpetuum mobile na odległość... Zapewne chodzi o to : http://www.yox-pol.wroclaw.pl/ekologia.html Niedawno pisałem co o tym sądzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 05.12.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 "Może nie jest on zbyt urodziwy, ale za to ma wiele niewątpliwych zalet, jak choćby ; najwyższą z możliwych sprawność energetyczną (99,999 %) ; Najwyższą z możliwych skuteczność cieplną ( z 1 kilowatogodziny energii elektrycznej uzyskujemy 3,6 kJ ciepła w czynniku grzewczym )" pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.12.2009 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Witam kolegów. Temat ogrzewania elektrycznego, akumulacyjnego jest mi kompletnie obcy. Tymczasem zostałam poproszona przez znajomą o zorientowanie się w temacie i postanowiłam uderzyć do Was. 1. Chodzi o mieszkanie w kamienicy (czyli na wstępie należy chyba założyć, że nie jest zbyt dobrze z izolacją, choć tu musiałabym jeszcze dopytać). 2. W tym mieszkaniu są piece kaflowe w których są zamontowane wkłady akumulacyjne (niestety z jakiegoś powodu trzeba je wymienić), co oznacza, że podobno to mieszkanie było tak właśnie ogrzewane. 3. Przyszli właściciele musieliby wymienić te wkłady i dorzucić tu i ówdzie dodatkowe piece, co jest w ich zasięgu finansowym. 4. Chcieliby założyć w tym mieszkaniu licznik dwutaryfowy i wyłącznie w ten sposób ogrzewać je. Według obecnego właściciela jest to możliwe. Pytanie do Was. Uważacie, że to ma sens i nie pójdą z torbami, czy też właściciel ściemnia i albo będą płacić bajońskie sumy za ogrzewanie, albo przymarzać do stołków? Czego trzeba się dowiedzieć o tym mieszkaniu, na co zwrócić uwagę, żeby się nie wpakować na minę? Możecie coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.12.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Jeżeli mieszkanie jest w kamienicy to problemem moze być to czy sasiędzi ogrzewaja mieszkania czy oszczedzają, jeśli tak to moze być problem. Co do wkładów w piecach kaflowych to spotkałem się z negatywnymi opiniami, sugerowałbym piece akumulacyjne co niekoniecznie musi byc drogie.(inwestycyjnie i eksploatacyjnie) Najlepiej byłoby zrobic wywiad z sasiadami jak u nich wygląda kwestia kosztów ogrzewania i przesłuchac sprzedajacego mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.12.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Witam kolegów. Temat ogrzewania elektrycznego, akumulacyjnego jest mi kompletnie obcy. Tymczasem zostałam poproszona przez znajomą o zorientowanie się w temacie i postanowiłam uderzyć do Was. 1. Chodzi o mieszkanie w kamienicy (czyli na wstępie należy chyba założyć, że nie jest zbyt dobrze z izolacją, choć tu musiałabym jeszcze dopytać). 2. W tym mieszkaniu są piece kaflowe w których są zamontowane wkłady akumulacyjne (niestety z jakiegoś powodu trzeba je wymienić), co oznacza, że podobno to mieszkanie było tak właśnie ogrzewane. 3. Przyszli właściciele musieliby wymienić te wkłady i dorzucić tu i ówdzie dodatkowe piece, co jest w ich zasięgu finansowym. 4. Chcieliby założyć w tym mieszkaniu licznik dwutaryfowy i wyłącznie w ten sposób ogrzewać je. Według obecnego właściciela jest to możliwe. Pytanie do Was. Uważacie, że to ma sens i nie pójdą z torbami, czy też właściciel ściemnia i albo będą płacić bajońskie sumy za ogrzewanie, albo przymarzać do stołków? Czego trzeba się dowiedzieć o tym mieszkaniu, na co zwrócić uwagę, żeby się nie wpakować na minę? Możecie coś doradzić? Jeśli tak było i takie ogrzewanie było wystarczające to wprowadzenie drugiej taryfy i pieców akumulacyjnych prawdopodobnie sporo obniży koszty ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 08.12.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Witam kolegów. Temat ogrzewania elektrycznego, akumulacyjnego jest mi kompletnie obcy. Tymczasem zostałam poproszona przez znajomą o zorientowanie się w temacie i postanowiłam uderzyć do Was. 1. Chodzi o mieszkanie w kamienicy (czyli na wstępie należy chyba założyć, że nie jest zbyt dobrze z izolacją, choć tu musiałabym jeszcze dopytać). 2. W tym mieszkaniu są piece kaflowe w których są zamontowane wkłady akumulacyjne (niestety z jakiegoś powodu trzeba je wymienić), co oznacza, że podobno to mieszkanie było tak właśnie ogrzewane. 3. Przyszli właściciele musieliby wymienić te wkłady i dorzucić tu i ówdzie dodatkowe piece, co jest w ich zasięgu finansowym. 4. Chcieliby założyć w tym mieszkaniu licznik dwutaryfowy i wyłącznie w ten sposób ogrzewać je. Według obecnego właściciela jest to możliwe. Pytanie do Was. Uważacie, że to ma sens i nie pójdą z torbami, czy też właściciel ściemnia i albo będą płacić bajońskie sumy za ogrzewanie, albo przymarzać do stołków? Czego trzeba się dowiedzieć o tym mieszkaniu, na co zwrócić uwagę, żeby się nie wpakować na minę? Możecie coś doradzić? Jeśli tak było i takie ogrzewanie było wystarczające to wprowadzenie drugiej taryfy i pieców akumulacyjnych prawdopodobnie sporo obniży koszty ogrzewania. Bardzo słuszna uwaga. Może jest możliwość podłaczenia się do komina dymowego ? (i zakupić kozę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniecki 08.12.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 A co z instalacja elektr.i przydzialem mocy,bo jesli chca dodac jeszcze piece aku.to pytanie czy im instalacja na to pozwoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.12.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Jeśli tak było i takie ogrzewanie było wystarczające to wprowadzenie drugiej taryfy i pieców akumulacyjnych prawdopodobnie sporo obniży koszty ogrzewania. Wiesz. Tak twierdzi dotychczasowy właściciel. Nie wiadomo czy mówi prawdę A co z instalacja elektr.i przydzialem mocy,bo jesli chca dodac jeszcze piece aku.to pytanie czy im instalacja na to pozwoli. To oczywiście trzeba sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 04.01.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Witam W koncu podpieli mnie pod 2 taryfe i niestety od razu zonk. Nie kupujcie termostatow Devireg 535 do sterowania grzaniem - szczegolnie w 2 taryfie. Bezuzyteczny badziew nie potrafi sie wlaczyc od 22 do 6 rano bo ma fabrycznie ustawiony ze to czas bez grzania. Ma na stale wbudowany podzial na okresy i np rano to moze byc od 24:00 do 12:00 czyli nie mozna uzyc tego do zalaczenia grzejnikow ani od 22 ani od 13 ... jedyne wyjscie to grzac od 24 do 6 i 13-15 badz ... 22-24, 24 -6. Jedyna zaleta to to ze daje sie wpiac w ramke razem z berkerem. W porownaniu do sterownikow Eurosteru to jest milion lat do tylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 07.01.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Odpisz nam jak przyjdzie rachunek ... ciekawi jesteśmy efektów wyboru.W jakich godzinach masz II taryfę - nie kazdy operator ma stałe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 07.01.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Witam W koncu podpieli mnie pod 2 taryfe i niestety od razu zonk. Nie kupujcie termostatow Devireg 535 do sterowania grzaniem - szczegolnie w 2 taryfie. Bezuzyteczny badziew nie potrafi sie wlaczyc od 22 do 6 rano bo ma fabrycznie ustawiony ze to czas bez grzania. Ma na stale wbudowany podzial na okresy i np rano to moze byc od 24:00 do 12:00 czyli nie mozna uzyc tego do zalaczenia grzejnikow ani od 22 ani od 13 ... jedyne wyjscie to grzac od 24 do 6 i 13-15 badz ... 22-24, 24 -6. Jedyna zaleta to to ze daje sie wpiac w ramke razem z berkerem. W porownaniu do sterownikow Eurosteru to jest milion lat do tylu. A nie możesz mu przestawić zegarka i oszukać, że noc to dzień ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahiha 08.01.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Może czas ożywić temat zużycia prądu w tę surową, mroźną zimę: 14.10.09-31.12.09 taryfa dzienna: 986kWh, nocna: 5136kWh grzanie piecami dynamicznymi (w sumie 9kW), bojler 200l, 2 maty i 1 (4m2) kabel głeboko zatopiony Dom 140m2 typu stodoła, 25cm porotherm + 20cm styro, 25cm wełny w dachu, 3 osoby. temp. w domu 19-20 stopni (wiecej się nie da bo za mało pieców ) Dużo? Normalnie? Powiedzcie, że w drugim sezonie będzie mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.01.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Może czas ożywić temat zużycia prądu w tę surową, mroźną zimę: 14.10.09-31.12.09 taryfa dzienna: 986kWh, nocna: 3804kWh grzanie piecami dynamicznymi (w sumie 9kW), bojler 200l, 2 maty i 1 (4m2) kabel głeboko zatopiony Dom 140m2, 25cm porotherm + 20cm styro, 3 osoby. temp. w domu 19-20 stopni (wiecej się nie da bo za mało pieców ) Dużo? Normalnie? Powiedzcie, że w drugim sezonie będzie mniej... A co to (?), zużycie całego prądu czy tylko to co wymieniłaś? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahiha 08.01.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Może czas ożywić temat zużycia prądu w tę surową, mroźną zimę: 14.10.09-31.12.09 taryfa dzienna: 986kWh, nocna: 3804kWh grzanie piecami dynamicznymi (w sumie 9kW), bojler 200l, 2 maty i 1 (4m2) kabel głeboko zatopiony Dom 140m2, 25cm porotherm + 20cm styro, 3 osoby. temp. w domu 19-20 stopni (wiecej się nie da bo za mało pieców ) Dużo? Normalnie? Powiedzcie, że w drugim sezonie będzie mniej... A co to (?), zużycie całego prądu czy tylko to co wymieniłaś? pzdr to zuzycie całego prądu, czyli dochodzą standardowe sprzety domowe (płyta ind, piekarnik, zmywarka, pralka, komputery, reku - no właśnie, zapomniałam o reku ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts