Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

01.12 - 889,9

02.12 - 910,4

03.12 - 934,0

04.12 - 965,5

05.12 - 991,1

06.12 - 1023,9

07.12 - 1051,2

08.12 - 1085,3

za ostatnie 7 dni 174,9 kWh , prawie 25 kWh/24h

a teraz moje...:p

1,12 - 45,81 kwh

2,12 - 51,39 kwh

3,12 - 51,41 kwh

4,12 - 61,26 kwh

5,12 - 57,51 kwh

6,12 - 67,07 kwh

7,12 - 72,55 kwh

8,12 - 76,07 kwh

za ostatnie 7 dni 385,87 kwh , ok.55 kwh na dobę ...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Takie pytanko niedyskretne mam.

[...] Jeśli wychodzi się do pracy o 7 rano i wraca około 17 to wydaje mi się, że cała idea ciepłej podłogi nie ma sensu i zostaje tylko zaleta akumulacji.

Jak to wygląda w praktyce?

A jeszcze jak do tego dołożyć np. panele na podłodze...

No więc u mnie mimo, że coś tam czuje że jeszcze nie tak z tym ogrzewaniem temperatura odczuwalna (a o to przecież nam chodzi) nie zmienia się pomiędzy wyłączeniami taryfy na tyle żebym uznał to za jakikolwiek dyskomfort. Zapomniałeś, że od 13:00 do 15:00 (w G12) masz również tani prąd.

dopisz jeszcze jutro i pojutrze, bo tak naprawdę jutrzejszy odczyt pokaże zużycie przy tych -15stC

U mnie wczorajsza doba z zimną nocą 64kW ale ja jednak mam saunę w domu w porównaniu z niektórymi ;-)

A co do paneli na podłodze to pokażę Wam jak to wygląda. Ci co czytają moje wypociny wcześniej wiedzą, że wspaniałomyślnie położyłem pod panelami 5mm a pod niektórymi 10mm podkładu izolacyjnego o współczynniku 0,22m2*K/W. Nie był to najmądrzejszy pomysł ale .... pośpiech i zakupy przez Allegro ... miało być coś innego a przyszło jak przyszło.

Więc Ci co się obawiają paneli niech zobaczą moje pomiary panele 10mm plus podkład 5 lub 10mm styropianowy i terakota w łazienkach.

Temperatura wody w układzie 33 stopnie:

http://img152.imageshack.us/img152/9084/imag0169js.jpg

Pomiar termometrem co mierzenia temperatury w domu i na zewnątrz. Czujnik zewnętrzny przykleiłem taśmą do podłogi, urzadzenie stało na wysokości od 50 do 100cm nad podłogą, pokoje niestety były otwarte więc pewnie powietrze nieco się wymieszało pomiędzy pomieszczeniami. Pomiar 40 minut po wyłączeniu pieca w taniej taryfie.

Temperatura powietrza w łazience (pierwszy wynik od góry) i podłogi:

http://img201.imageshack.us/img201/2655/imag0173r.jpg

Sypialnia 10m2 (panele plus 10mm podkład pod nimi)

http://img689.imageshack.us/img689/4545/imag0179chu.jpg

Pokój dziecięcy 8m2 (panele plus podkład 5mm)

http://img855.imageshack.us/img855/1220/imag0180m.jpg

Pokój dziecięcy 12m2 (panele plus podkład 5mm)

http://img526.imageshack.us/img526/7133/imag0181a.jpg

Edytowane przez bitter

No fakt,temperaturę w domu masz "nie prądową" ;)

Ale temperatura podłogi jest ok.

Co zrobić kiedy moja narzeczona twierdzi, że zamarza w sypialni a termometr pokazuje 23 stopnie? Zresztą prawdę mówiąc nie odczuwa się tych 23 stopnie. Dla mnie to za dużo a w sypialni jakby czuć lekki chłodek ... możecie to jakoś wytłumaczyć?

Gość Arturo72
Co zrobić kiedy moja narzeczona twierdzi, że zamarza w sypialni a termometr pokazuje 23 stopnie?

Ja mam aktualnie w mieszkaniu 24,5st.C i chodzę w krótkim rękawku ale przy kaloryferach,niby przy podłogówce wystarczy mniejsza temperatura do odczuwalnia komfortu cieplnego ale na Twoim przykładzie widzę,że nie jest tak do końca.

Dodając do tego wannę chyba bym zbankrutował na prądzie w domu ;)

Gość Arturo72
Arturo - weź poprawkę na świeży dom i zwiększony poziom wilgoci...u mnie w 1 sezonie grzewczym, mimo że ostatnie mokre prace były na początku kwietnia i wydawałoby się że dom dobrze wysuszony, dodatkowo wygrzewany już w październiku i listopadzie, to podczas 1 sezonu odczuwanie ciepła było trochę inne niż np teraz....

Mam taką nadzieję bo też nie uśmiecha mi się grzać do 24st.C,

Co do wilgotności,nie wiem na ile to jest stała tendencja ale w domu systematycznie spada wraz z grzaniem kozą.

Ostanimi czasy na zewnątrz jest 67-80% a w domu 37-48%,reku chodzi cały czas.

A ja dzisiaj odpaliłam ogrzewanie, narazie temperatura podłogi ustawiona na 18 stopni. Mam tylko regulatory podłogi i devilinka do sterowania. Mój mąż co chwilę "macał" podłogę i ciągle ględził, że podłoga zimna:-). Chyba ciężko żeby przy pierwszym włączeniu i 10 stopniach betonu parzyło w rękę. Cóż... :-). Jutro zwiększam o 2 stopnie i tak dalej. Mam tylko nadzieję, że to wszysto jednak będzie działać:-)

A ja dzisiaj odpaliłam ogrzewanie, narazie temperatura podłogi ustawiona na 18 stopni. Mam tylko regulatory podłogi i devilinka do sterowania. Mój mąż co chwilę "macał" podłogę i ciągle ględził, że podłoga zimna:-). Chyba ciężko żeby przy pierwszym włączeniu i 10 stopniach betonu parzyło w rękę. Cóż... :-). Jutro zwiększam o 2 stopnie i tak dalej. Mam tylko nadzieję, że to wszysto jednak będzie działać:-)

a jaka masz temp. powietrza?

Mam taką nadzieję bo też nie uśmiecha mi się grzać do 24st.C,

Co do wilgotności,nie wiem na ile to jest stała tendencja ale w domu systematycznie spada wraz z grzaniem kozą.

Ostanimi czasy na zewnątrz jest 67-80% a w domu 37-48%,reku chodzi cały czas.

Arturo, chyba odwrotnie z tą wilgotnością, no chyba, że budujesz się na równiku:)

Jak może być więcej na zewnątrz na minusie jak w mokrym, nowym budynku na plusie?

Podłoga to nie grzejnik wodny na ścianie.

U mnie podłoga letnia lub nawet "zimna" ale przyjemna.

Zimna to jest dopiero w lipcu. Cieplej na trawie niż w domu. Na podwórzu, ogrodzie na bosaka w upale nawet przyjemnie a w domu kostki wykręca mimo, że temp. powietrza więcej niż gorąca.

To tyle na temat podłogi.

Podłogówkę mam już ok. 10 lat

Gość Arturo72
Arturo, chyba odwrotnie z tą wilgotnością, no chyba, że budujesz się na równiku:)

Jak może być więcej na zewnątrz na minusie jak w mokrym, nowym budynku na plusie?

No tak jest :)

Sam miałem zdziwko ale to odczyty z maszynki,przez ostatni tydzień wilgotność na zewnątrz jest zdcydowanie wyższa niż wewnątrz.

Gość Arturo72
widze że w prądzie jesteście chętniejsi do podawania licznika

w pompach jakoś tak cicho

Jak to piotrmak napisał,chyba odwrtotnie ;)

Tutaj doczekać się na wyniki to sztuka i kawałek a na pompach jadą równo :)

Może być jak się podaje wilgotność względną zamiast bezwzględnej.

Jak się to odczytuje i jaka jest różnica ?