Gość Arturo72 08.12.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Arturo, a ile to już mnie tu razy rozjechali:) Pierwszy startuje i podaje mało. A potem jego rozjeżdżają i jest jeszcze mniejsze zużycie. Murator:) Tak to jest,że nie wierzą a widać,ze to działa temperatury tez z dupy wziete Jabyś była trochę rozgarnięta to zobaczyłabyś,ze zdjęcie było robione 22.09 a wtedy takie temperatury były Edytowane 8 Grudnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.12.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 piotr nabijacie się ze mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.12.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Diametralna:) A zmierzysz to odp. miernikiem, np. http://www.thermopomiar.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=153:termochigrometry-humiport-1020&catid=16:regulatory&Itemid=17 Jutro zmierzę czujnikiem(anemometrem) do pomiaru przepływu powietrza w kanałach,on ma opcję pomiaru wilgotności i porównamy z moją maszynką Edytowane 8 Grudnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 08.12.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 klimatyzator made in. Casto... z wyprzedaży za 590 zł. jednostka zewnetrzna umieszczona w garażu, gdzie znajduje się też wyrzutnia reku. steruje programatorem za 15 zł z Alle... pow. ogrzewana 71 m2. kable płycie fundamentowej w tym sezonie jeszcze nie odpalone. w zeszłym sezonie kablami zużyłem 1610 kWh, co na powierzchnię 71 m2 daje 22,68 kWh/m2 rocznie. Albo zobacz arturo jeszcze to w postach Salon mam większy. Ponad 80 m2 Takie zużycia mam w przyczepie campingowej latem na chłodzeniu. Metraż podobny:) I żeby ktoś nie wpadł z pytaniem ilu calowy mam telewizor w salonie:) Nie mam telewizora, mam rzutnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 08.12.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Tak to jest,że nie wierzą a widać,ze to działa Jabyś była trochę rozgarnięta to zobaczyłabyś,ze zdjęcie było robione 22.09 a wtedy takie temperatury były zrob teraz, to obadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 08.12.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 piotr nabijacie się ze mnie? Ogólnie:P Nieraz jaja jak berety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 08.12.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Oj tak biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw to chyba jednak ja zdecyduję się na grzejniki konwektorowe (oczywiście + kominek + rekuperacja +dgp jeśli reku nie da rady wyrównać temperatur). Temat jest o ogrzewaniu prądem, ale króluje tu chyba podłogówka. Czy ma tu ktoś grzejniki konwektorowe? Proszę o podzielenie się doświadczeniami. Ja jak już pisałem będę miał szkielet drewniany więc zero akumulacji. Będzie to stało na płycie fundamentowej (najprawdopodobniej ale jeszcze nie na 100% płyta będzie posadzką) Teoretycznie po odpaleniu grzejników w 30-60min powinno być ciepło. Więc wychodząc do pracy spokojnie można wyłączyć ogrzewanie, a godzinkę przed powrotem włączać.Na noc można obniżać temperaturę żeby się lepiej oddychało. W dzień sypialnie można też wychładzać skoro się z nich nie korzysta.Tak tylko teoretyzuję na razie, ale wydaje mi się że w takim układzie 2 taryfy nie będę potrzebne. no a kabelki ewentualnie w łazience pod płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.12.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 spoko spokoja trochę się zadręczyłem dziś swoimi 14 kwh ale jak widzę chłopaków jak na luzie podają swoje 50-60 kwh to trochę się uspokajam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.12.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Oj tak biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw to chyba jednak ja zdecyduję się na grzejniki konwektorowe (oczywiście + kominek + rekuperacja +dgp jeśli reku nie da rady wyrównać temperatur). Temat jest o ogrzewaniu prądem, ale króluje tu chyba podłogówka. Czy ma tu ktoś grzejniki konwektorowe? Proszę o podzielenie się doświadczeniami. Ja jak już pisałem będę miał szkielet drewniany więc zero akumulacji. Będzie to stało na płycie fundamentowej (najprawdopodobniej ale jeszcze nie na 100% płyta będzie posadzką) Teoretycznie po odpaleniu grzejników w 30-60min powinno być ciepło. Więc wychodząc do pracy spokojnie można wyłączyć ogrzewanie, a godzinkę przed powrotem włączać. Na noc można obniżać temperaturę żeby się lepiej oddychało. W dzień sypialnie można też wychładzać skoro się z nich nie korzysta. Tak tylko teoretyzuję na razie, ale wydaje mi się że w takim układzie 2 taryfy nie będę potrzebne. no a kabelki ewentualnie w łazience pod płytkami. Ja właśnie skończyłem przerabiać okablowanie a jak dobrze pójdzie jutro będę wieszał grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 08.12.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Oj tak biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw to chyba jednak ja zdecyduję się na grzejniki konwektorowe (oczywiście + kominek + rekuperacja +dgp jeśli reku nie da rady wyrównać temperatur). Temat jest o ogrzewaniu prądem, ale króluje tu chyba podłogówka. Czy ma tu ktoś grzejniki konwektorowe? Proszę o podzielenie się doświadczeniami. Ja jak już pisałem będę miał szkielet drewniany więc zero akumulacji. Będzie to stało na płycie fundamentowej (najprawdopodobniej ale jeszcze nie na 100% płyta będzie posadzką) Teoretycznie po odpaleniu grzejników w 30-60min powinno być ciepło. Więc wychodząc do pracy spokojnie można wyłączyć ogrzewanie, a godzinkę przed powrotem włączać. Na noc można obniżać temperaturę żeby się lepiej oddychało. W dzień sypialnie można też wychładzać skoro się z nich nie korzysta. Tak tylko teoretyzuję na razie, ale wydaje mi się że w takim układzie 2 taryfy nie będę potrzebne. no a kabelki ewentualnie w łazience pod płytkami. Grzanie w taryfie G11 to czysta brawura. Kolega kbab ma świetny kalkulator dostępny na forum. Grzanie prądem bez akumulacji w taniej taryfie nie ma największego sensu. Rozważ inne nośniki energi, które potrzebujesz w określonych godzinach, (droższego prądu) a są o wiele tańsze. Zrób bezwzględzie OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.12.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 spoko spoko ja trochę się zadręczyłem dziś swoimi 14 kwh ale jak widzę chłopaków jak na luzie podają swoje 50-60 kwh to trochę się uspokajam Jak można się takim zużyciem zadręczać malux Ty masz dom 3-litrowy i grzejesz z COP2,5... i tego nie zmienisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.12.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Oj ważne aby było wszytko ok i ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandeska 09.12.2012 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Witam , niedawno wprowadziłem się na nowe mieszkania gdzie znajduje się Kocioł elektryczny Kospel 6kw. Jest to mieszkanie 57 m2 w pełni ocieplone i wyrmontowane . Rok czasu stało puste i nieogrzewane , aktualnie od czasu wprowadzenia mija właśnie tydzień i próbuje uporać się z tym rzekomo w miare oszczędnym piecem . Posiadam system II taryf - I taryfa 0,41 zł Kwh i II taryfa 0,26 zł kwh . Moglibyscie mi poradzić w jak miare uśredniony sposób ogrzewać mieszkanie ktore było wczesniej dlugo nie ogrzewane i na pewno na początku pochłoneło sporo energii. Generanie chodzi mi aby było w miare ekonomicznie grzane z utrzymaniem temperatur od 19 do 20,5 stopnia . System taryfowy pozwala mi na 10 godzin tanszego ogrzewania oraz korzystanie z droższej taryfy podczas sporo zimniejszych dni .Czy macie może jakieś doswiadczenia zwiazane z ustawieniem krzywej , histerezy itp itd. Czy lepiej jest ustawic ogrzewanie przez dłuższy czas a potem robić np przerwy mniej wiecej w granicach droższego prudu . Czy lepiej jednak korzystac z pieca praktycznie 3/4 dobowego czasu i wchodzic na pierwsza taryfe ? Aktualnie temp. wyjsciowa z pieca wynosi 45 C przy -5 na podwórku i ma utrzymac temp. pokojową do 20,5 C. Czy może zmniejszyc krzywą ? To tak na marginesie Pozdrawiam Pandeska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 09.12.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 WitamCo prawda watek o ogrzewaniu prądem ale PCi to też prąd, wiec postanowiłem napisać.Mnie też zastanawia niskie zużycie u R&K na samym prądzie.Obecnie mi pompa ciepła 10 kW w domu od 01-12-2012 do 08-12-2012 dziennie pociągnęła 40 kWh. Dom ma 225m2, kubatura coś ok. 600m3 (wszędzie podłogówka), obecnie jest jeszcze nie skończony ale temperaturę na sterowniki mam tylko 15 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 09.12.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Jeżeli dopiero teraz ruszyłeś z ogrzewaniem i to jest twój pierwszy sezon to musisz przeżyć władowanie około 1000 - 1500kWh Potem będzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.12.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 ponieważ mam chwilę wrzucę też stany licznika z tego tygodnia - temperatura na zewnątrz mocno spadła np dziś w nocy było ok -15stopni 01.12 - 889,9 02.12 - 910,4 03.12 - 934,0 04.12 - 965,5 05.12 - 991,1 06.12 - 1023,9 07.12 - 1051,2 08.12 - 1085,3 za ostatnie 7 dni 174,9 kWh , prawie 25 kWh/24h dopisz jeszcze jutro i pojutrze, bo tak naprawde jutrzejszy odczyt pokaze zuzycie przy tych -15stC 09.12 - 1126,9 - przyrost 41,6 - chodzi w końcu ogrzewanie w salonie, płyta w tej części jest wychlodzona i kilka dni wyniki będą wyższe bo musimy podnieść jej temperaturę Witam Co prawda watek o ogrzewaniu prądem ale PCi to też prąd, wiec postanowiłem napisać. Mnie też zastanawia niskie zużycie u R&K na samym prądzie. Obecnie mi pompa ciepła 10 kW w domu od 01-12-2012 do 08-12-2012 dziennie pociągnęła 40 kWh. Dom ma 225m2, kubatura coś ok. 600m3 (wszędzie podłogówka), obecnie jest jeszcze nie skończony ale temperaturę na sterowniki mam tylko 15 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandeska 09.12.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Dziś zwariowała mi temp. pogodowa , raptem od 7 zaczelo intensywnie świecic słonce i momentalnie zwiększała się temp zewnetrzna . Od - 5 wzrosło do 13 na plusie :/ i przestało grzać . A temp. pokojowa zaczeła spadać bo podawało tylko 22 C i z grzejników nawet ciut ciepła nie leciało ... Póki co dobowe zuzycie wyniosło 24 kwh na dzień wczorajszy . Ale jak uporac się z grzaniem w ciagu tygodniu bo jednak mam taryfe G12W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.12.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 A temp. pokojowa zaczeła spadać bo podawało tylko 22 C i z grzejników nawet ciut ciepła nie leciało ... Póki co dobowe zuzycie wyniosło 24 kwh na dzień wczorajszy . Ale jak uporac się z grzaniem w ciagu tygodniu bo jednak mam taryfe G12W Już trochę jaśniej, z tego co podajesz nie masz możliwości akumulowania ciepła w grzejnikach? Zatem problem polega na tym, że w czasie drogiej taryfy nie jesteś w stanie ogrzewać tanio mieszkania, pozostaje przegrzewanie go w taniej i wychładzanie w droższej - oczywiście utrzymywać różnicę temp w rozsądnych wielkościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 09.12.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Ostatni tydzien (nd-nd) 258 kWh w taniej co daje 36,85 kWh/doba.W calym budynku 21,5-22* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 09.12.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 09.12 - 1126,9 - przyrost 41,6 - chodzi w końcu ogrzewanie w salonie, płyta w tej części jest wychlodzona i kilka dni wyniki będą wyższe bo musimy podnieść jej temperaturę dzisiaj srednia skoczyla ci w gore do 31 kWh/doba... u mnie 36,8 pytanie jakie miales temperatury dobowe w stosunku do wlkp. ntb. jest jakas stronka z takimi statystykami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts