bitter 12.12.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Dobrym uzupełnieniem ogrzewania elektrycznego jest tania pc pp - polecam, warto, zwłaszcza, że może się również przydać latem.kbab chętnie zainwestuję ale u mnie salon, jadalnię i kuchnię dogrzewam kominkiem bo lubię ogień. Spalam na dzień wiaderko 10l drewna i mam 23-26 stopni. Najzimniej i najwięcej energii (a kominek tam nie sięga bo bez płaszcza i DGP) mam w pokojach na północnej ścianie ... i jak to ogrzać tą klimą PP? Mogę zrobić nadmuchy bo mam strop drewniany i wełnę ale czy nadmuch z sufitu da radę ogrzać? Nie da się tym sterować indywidualnie pokoi .. lipa, chyba że masz jakiś pomysł to skorzystam [..] Ciepłą planuje mieć z przepływowego ogrzewacza około 5-7kw [...]. Chłopie ja pod zlewozmywakiem mam 9kW a Ty chcesz pod prysznic wstawić przepływowy 5-7kW? Chyba że zamiast słuchawki wstawisz do baterii wężyk od akwarium i będziesz się spłukiwał strumieniem o średnicy ołówka ale trochę Ci to zajmie zanim szampon zmyjesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 12.12.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 kbab chętnie zainwestuję ale u mnie salon, jadalnię i kuchnię dogrzewam kominkiem bo lubię ogień. Spalam na dzień wiaderko 10l drewna i mam 23-26 stopni. Najzimniej i najwięcej energii (a kominek tam nie sięga bo bez płaszcza i DGP) mam w pokojach na północnej ścianie ... i jak to ogrzać tą klimą PP? Mogę zrobić nadmuchy bo mam strop drewniany i wełnę ale czy nadmuch z sufitu da radę ogrzać? Nie da się tym sterować indywidualnie pokoi .. lipa, chyba że masz jakiś pomysł to skorzystam ) da rady ogrzać od góry, całe poddasze tak ogrzewam, jak chcesz kazdy pokój osobno to zakładasz 1 jednostkę zewnetrzna i wiele wewnętrznych, jeżeli może być razem to wtedy jednostkę kanałową, i wszystko załatwiasz za jednym zamachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 12.12.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Pochwal się co to za domowa pompa, która daje prawie 6m3/h pod ciśnieniem (bo zakładam, że jakieś masz)? I nie zapominaj, że zużycie energii w cyklach wł./wył. na pewno będzie większe niż gdy pompa pracuje bez przerwy. w tej chwili na wyjściu z węża 1cal mam wydajność 8m3/h .pobiera 2,2kw, Pompa jest chyba grundfosa, wszystko chce podłączyć pod hydrofor żeby pompa się tak często nie włączała, i żeby można było odpowiednio ustawić ciśnienie. Pompę dałem większą bo ciśnienie potrzzebne mi będzie do systemu podlewania ogodu, im większa wydajność pompy tym mniej rozbudowana sieć do podlewania a na przykład jeden elektrozawór to koszt około 200zł imwięcej tych elektozaworów tym większy i droższy komputer sterujący tymi wszystkimi sekcjami a tak to będe potrzebowal trzy sekcje żeby podlać ogród 1200m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 12.12.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 mar1982kaz weź pod uwagę że z przeplywowego sredni strumien wody zima o odpowiednim przyroscie temp wynosi cos kolo 2-3 L/ min Napełnienie wanny 120 woda o temp (+38*C) zajmie jakies 45 min (nie liczac ile sie ochłodzi w czasie wlewania) przy 7kW mocy zuzyje jaies 5,5kWh x 0,65 PLN = 3,6PLN/1 wanne, a i tak bedziesz siedział w chlodnej wodzie po 45 minutach nalewania tylko bojler-zasobnik z mozlowoscia akumulacji cieplej (nawet goracej) wody No to założę o większej mocy.... przecież bojler też zużywa prąd i dodatkowo grzeje wodę nie tylko wtedy gdy jest ona potrzebna ale non-stop, nie raz domowników nie ma cały dzień w domu (10-12h)a bojler i tak grzeje, natomiast przepływowy podgrzewacz zużywa prąd tylko wtedy gdy jest nam potrzebna gorąca wody, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 12.12.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 mar1982kaz też mam hydrofor, ale go nie używam, bo się nie opłaca. 1000 litrów czyli m3 kosztuje u mnie we wsi 3,86 zł. Hydrofor chodzi przez kilka minut, co kilka minut, nawet jak się nie używa wody, co by ciśnienie nabić. Czyli dużo strat postojowych. Policzyłem to sobie na spokojnie i podlewam ogródek wodą z sieci, a mam większy od Twojego. Do tego z hydroforu ciśnienie dużo słabsze niż z sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.12.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 nawet jak się nie używa wody, co by ciśnienie nabić. Czyli dużo strat postojowych. może zacznij od naprawy instalacji ... jak nie pobierasz wody to ciśnienie nie ma prawa spadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.12.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) kbab chętnie zainwestuję ale u mnie salon, jadalnię i kuchnię dogrzewam kominkiem bo lubię ogień. Spalam na dzień wiaderko 10l drewna i mam 23-26 stopni. Najzimniej i najwięcej energii (a kominek tam nie sięga bo bez płaszcza i DGP) mam w pokojach na północnej ścianie ... i jak to ogrzać tą klimą PP? Mogę zrobić nadmuchy bo mam strop drewniany i wełnę ale czy nadmuch z sufitu da radę ogrzać? Nie da się tym sterować indywidualnie pokoi .. lipa, chyba że masz jakiś pomysł to skorzystam U siebie zainstalowałem 2 klimatyzatory w sypialniach na poddaszu, jesteśmy sami i nie zamykamy drzwi wewnętrznych, jestem zaskoczony bo klima potrafi w krótkim czasie podnieść temperaturę na całej górze. Masz mały dom, dlatego jeśli zastosujesz klimę w chłodniejszych pomieszczeniach to przy otwartych drzwiach powinna wpłynąć na komfort cieplny całego mieszkania. W tym nie jestem teoretykiem, praktyka to potwierdza, początkowo sam w to nie wierzyłem, ale w ciepłych domach ruch ciepłego powietrza wymuszony wentylatorem klimy szybko penetruje cały dom, przekonałem się o tym już w ubiegłym sezonie grzewczym - uruchomiona klima w drugim pokoju poprawiała komfort cieplny całej góry - zupełnie inaczej rano się wstaje. Oczywiście multi-split to większy komfort, ale sporo wyższy koszt inwestycyjny, i może osiągać niższą sprawność, ponieważ jego nominalna praca jest dopiero przy uruchomionych wszystkich jednostkach wewnętrznych. Edytowane 12 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.12.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 jestem zaskoczony bo klima potrafi w krótkim czasie podnieść temperaturę na całej górze. tylko czy tak samo będzie się zachowywała w domu o dużej akumulacji i bezwładności ...? my mamy dość specyficzne konstrukcje budynków ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 12.12.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 A ja właśnie uruchomiłem moje solisuy W domku miło i ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.12.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 A ja właśnie uruchomiłem moje solisuy W domku miło i ciepło tylko czy tarcza licznika to przetrzyma ... no chyba że cyfrowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.12.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) tylko czy tak samo będzie się zachowywała w domu o dużej akumulacji i bezwładności ...? my mamy dość specyficzne konstrukcje budynków ... U mnie jest strop ceramiczny i podłogówka oraz ceramiczne ściany wew - coś tam akumuluje ciepło, ale klima nie jest jakimś panelem na podczerwień czy grzejnikiem na promienie, ona ogrzewa głównie powietrze wew. Najszybciej można się o tym przekonać uruchamiając rano farelkę - ten sam efekt, ale nieco drożej. Już wcześniej wspominałem, że obniżyłem temp nocną z 22* do 20*, a rano podnoszę ją do 23* - dla nas jest to odpowiedni komfort do spania i rano super się wstaje - do tego są wymierne oszczędności w kWh. Sama podłogówka tak nie potrafi. Edytowane 12 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 12.12.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 tylko czy tarcza licznika to przetrzyma ... no chyba że cyfrowy ... Ustawiona są na drugiej taryfie od 22 a odpaliłem je wcześniej około 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.12.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Chłopie ja pod zlewozmywakiem mam 9kW a Ty chcesz pod prysznic wstawić przepływowy 5-7kW? Chyba że zamiast słuchawki wstawisz do baterii wężyk od akwarium i będziesz się spłukiwał strumieniem o średnicy ołówka ale trochę Ci to zajmie zanim szampon zmyjesz Ja miałem do prysznica i umywalki 21kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.12.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) A ja właśnie uruchomiłem moje solisuy W domku miło i ciepło Przecież ludziom instalujesz lepsze grzejniki? Ostatnio kupiłem pc-pp split za 400zł, kompletny z przewodami. Edytowane 12 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.12.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 może zacznij od naprawy instalacji ... jak nie pobierasz wody to ciśnienie nie ma prawa spadać Poprostu zawor zwrotny szlak trafil, dwa razy to przerabialem, teraz mam zalozony zwrotny na dole i klapkowy na gorze i od tamtej pory spokoj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.12.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 U mnie jest podłogówka i ceramiczne ściany wew - coś tam akumuluje ciepło, ja też mam podłogówkę i silikaty... ale większość budynku to wata, dykta i styropian ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 12.12.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Przecież ludziom instalujesz lepsze grzejniki? Ostatnio kupiłem pc-pp split za 400zł, kompletny z przewodami. Mam skopane w nowym domu 40% podłogówki i trzeba było coś na szybko zrobić.. Padło na grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.12.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 ja też mam podłogówkę i silikaty... ale większość budynku to wata, dykta i styropian ... Nie wiem czy Tobie taki system grzania będzie odpowiadał, dlatego jak w/w wypróbuj na farelce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.12.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 bitter to większość energii masz z czego? prąd czy drewnozrobiłeś wodną podłog to ją wykorzystaj - w sensie jakiejs pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.12.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Mam skopane w nowym domu 40% podłogówki i trzeba było coś na szybko zrobić.. Padło na grzejniki Tylko, że jak naprawisz podłogówkę to coś z nimi musisz zrobić - a klima mogłaby się przydać. Chociaż dobra ekipa szybko z tym problemem (uszkodzona podłogówka) by sobie poradziła. 40% - czy dobre pętle w tym sezonie uruchomisz? Edytowane 12 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts