miki121 12.12.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 zobaczymy jak wyjdzie finansowo bo może zostaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.12.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Nie wiem czy Tobie taki system grzania będzie odpowiadał, dlatego jak w/w wypróbuj na farelce. jakoś powoli odchodzą mi te dłubanki na domu... moje ogrzewanie "fazowe" jest gites i nie widzę potrzeby jakichkolwiek usprawniaczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.12.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 bitter to większość energii masz z czego? prąd czy drewno zrobiłeś wodną podłog to ją wykorzystaj - w sensie jakiejs pompy albo kominek z płaszczem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.12.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 płaszcz wodny to jakoś tak dziwneale skuteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.12.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 płaszcz wodny to jakoś tak dziwne ale skuteczne jak ktoś lubi często kotłować w kominku to czemu nie ...? mniej salony się nagrzewają a więcej po całej chałupie rozłazi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.12.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 i w lipcu tansze cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 12.12.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 da rady ogrzać od góry, całe poddasze tak ogrzewam, jak chcesz kazdy pokój osobno to zakładasz 1 jednostkę zewnetrzna i wiele wewnętrznych, jeżeli może być razem to wtedy jednostkę kanałową, i wszystko załatwiasz za jednym zamachem Kurde jakoś mnie to estetycznie przeraża, choć mógłbym jednostki wewnętrzne zainstalować nad stropem w wełnie ale jakoś to granie pod sufitem mnie nie przekonuje poza tym wiele jednostek wewn, to pewnie wiele złociszy. A z kolei jednostka centralna to brak sterowalnosci pomieszczeń (chyba) No to założę o większej mocy.... przecież bojler też zużywa prąd i dodatkowo grzeje wodę nie tylko wtedy gdy jest ona potrzebna ale non-stop, nie raz domowników nie ma cały dzień w domu (10-12h)a bojler i tak grzeje, natomiast przepływowy podgrzewacz zużywa prąd tylko wtedy gdy jest nam potrzebna gorąca wody, Daj sobie spokój z przepływowym ogrzewaczem w domu do prysznica chyba, że chcesz sobie dupę poparzyć albo jajka odmrozić. Nie ustawisz komfortowej temperatury na przepływówce. Pod prysznicem ma być taka temperatura jaką sobie ustawie i mam mieć komfort. Kup dobry bojler. Zimą straty są nieistotne bo te straty grzeją dom a latem ... ile stracisz stówkę na rok? Chyba warto zapłacić za komfort kąpieli w końcu pewnie nie można oszczędzać na wszystkim inaczej zamaist prysznica taniej byłoby wstawić wiaderko na haczyku uruchamiane sznurkiem. U siebie zainstalowałem 2 klimatyzatory w sypialniach na poddaszu, jesteśmy sami i nie zamykamy drzwi wewnętrznych, jestem zaskoczony bo klima potrafi w krótkim czasie podnieść temperaturę na całej górze. Masz mały dom, dlatego jeśli zastosujesz klimę w chłodniejszych pomieszczeniach to przy otwartych drzwiach powinna wpłynąć na komfort cieplny całego mieszkania. W tym nie jestem teoretykiem, praktyka to potwierdza, początkowo sam w to nie wierzyłem, ale w ciepłych domach ruch ciepłego powietrza wymuszony wentylatorem klimy szybko penetruje cały dom, przekonałem się o tym już w ubiegłym sezonie grzewczym - uruchomiona klima w drugim pokoju poprawiała komfort cieplny całej góry - zupełnie inaczej rano się wstaje. Ja mam parterówkę. To nie podziała tak samo. Jak napalę na maksa w kominku to mam w salonie nawet 28 stopni a w pokojach maks 23 a drzwi cały dzień otwarte. albo kominek z płaszczem ... Never never never. Teraz palę w kominku bo lubię a przy okazji oszczędzam. Jak miałem (a miałem) z płaszczem to paliłem bo musiałem. Spaliłem w rok 20m3 mokrego drewna i mam do dziś ból kręgosłupa i drzazgi w rękach Piec na drewno grzejący podłogę to tylko i wyłącznie w kotłowni nie w salonie. Poza tym jak policzyć koszty to taniej wychodzi PCi P-W. Ja pompy nie założyłem tylko dlatego, że z wyliczeń mi wychodziło, że zwrot nastąpił by po min 15 latach. Kąpiel pod prysznicem a dom zużywać miał poniżej 6 tyskWh rocznie. Dziś wychodzi, że zużyje deczko więcej ale i tak by się nie kalkulowało. Za to gdyby ktoś przerobił 3kW klimatyzator na wspomagającą pompę ciepła do podłogówki wodnej i to za 3 tys zł to by była gra warta świeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.12.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 zrobiłeś wodną podłog to ją wykorzystaj - w sensie jakiejs pompy I kto to mówi No chyba,ze proponujesz bitterowi gruntową...widzę jak się już za nią zabiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.12.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Za to gdyby ktoś przerobił 3kW klimatyzator na wspomagającą pompę ciepła do podłogówki wodnej i to za 3 tys zł to by była gra warta świeczki. Dojrzewam do "bufora" Ale nie ze względów na II taryfę a z uwagi na mozliwość podłączenia do niego taniej pompy ciepła i podłogówki.Czyli takie 3w1 Jako,że bufor 1000l+zasobnik na cwu zajmują sporo przestrzeni wymyśliłem sobie kompromisowe rozwiązanie czyli zasobnik/bufor 400-500l ładowany małą PCi+spora grzała.Schemat poniżej: [ATTACH=CONFIG]90078[/ATTACH] Ale czy ja wiem czy to jest gra warta świeczki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.12.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 może moją używaną mu sprezentuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 12.12.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Tak mi się nasunął taki chyba trochę poroniony pomysł/pytanie. Czy można ze sobą zespolić w jeden ukłąd Rekuperator z Pompą ciepła powietrze-woda? Czyli np. powietrze z wyrzutni Rekuperatora zapiąć na wejście do pompy i dopiero potem wypuścić na zewnątrz. Przykładowo do takiego urzdzenia http://www.ariston.com/pl/NUOS_80_100_120 nominalny przepływ powietrza 150 m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 12.12.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) nie pokój tylko wodę... CWU. Tak aby zimą tez korzystać z PC do ciepłej wody użytkowej.Nie wiem jaka jest temperatura na wyrzutni Rekuperacji w zimę, ale na pewno więcej niż +5 C więc czemu tego nie wykorzystać? Edytowane 12 Grudnia 2012 przez MasterCheat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.12.2012 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 nie pokój tylko wodę... CWU. Tak aby zimą tez korzystać z PC do ciepłej wody użytkowej. I jest to opłacalne ? Nawet dla mnie nie było biorąc pod uwagę cały system grzewczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 13.12.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 na razie bardziej mnie interesuje kwestia czy się da? To czy się opłaci będe liczył dopiero jak będę to wiedział. Ale generalnie takie ariston 120 l kosztuje na aledrogo 3400 złZa zwykły bojler 120 l też trzeba zapłacić. Jakiś 800 zł więc róznica 2600 zł i teraz przy takim zwykłym bojlerze 120 l to wydatek 140-150 zł miesięcznie na prąd czyli około 1700 zł rocznie. Jeśli z tego Aristona wyciągnąć by COP 2 średnio przez cały rok to 850 zł rocznie w kieszeni. Czyli na zero wychodzimy po 3 latach. No dodać do do tego trójnik i kanały to powiedzmy po 3,5 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 13.12.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 U siebie zainstalowałem 2 klimatyzatory w sypialniach na poddaszu, jesteśmy sami i nie zamykamy drzwi wewnętrznych, jestem zaskoczony bo klima potrafi w krótkim czasie podnieść temperaturę na całej górze. Masz mały dom, dlatego jeśli zastosujesz klimę w chłodniejszych pomieszczeniach to przy otwartych drzwiach powinna wpłynąć na komfort cieplny całego mieszkania. W tym nie jestem teoretykiem, praktyka to potwierdza, początkowo sam w to nie wierzyłem, ale w ciepłych domach ruch ciepłego powietrza wymuszony wentylatorem klimy szybko penetruje cały dom, przekonałem się o tym już w ubiegłym sezonie grzewczym - uruchomiona klima w drugim pokoju poprawiała komfort cieplny całej góry - zupełnie inaczej rano się wstaje. Oczywiście multi-split to większy komfort, ale sporo wyższy koszt inwestycyjny, i może osiągać niższą sprawność, ponieważ jego nominalna praca jest dopiero przy uruchomionych wszystkich jednostkach wewnętrznych. rozumiem, że jednostki zewnętrzne masz zainstalowane na zewnątrz budynku. jak oceniasz COP przy ujemnych temperaturach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 13.12.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Nie mam wielkiego pojęcia o aerodynamice dlatego właśnie pytanie moje czy to się w ogóle da. Na chłopski rozum to sobie można wiele wytłumaczyć i w teorii będzie działała, ale od teorii do praktyki..... wiadomo jak jest... Miało by to wyglądać jak na rysunku. Mała domek więc mała rekuperacja (do 200 m3/h) PC Ariston bierze 150m3/h (liczę widełki 100-200m3/h) jeśli reku będzie wiała z mniejszą wydajnością niż PC potrzebuje (lub ewentualnie całkiem się wyłączy) to pozostałe powietrze teoretycznie PC powinna zassać przez trójnik z zewnątrz budynku. chodzi tu głównie o okresy zimowe. A na lato można dodać jeszcze po drodze jeden trójnik z dodatkowym dolotem powietrza z zewnątrz i 2 przepustnice jedną od strony trójnika z rekuperacji, a jedną z zewnątrz (w okresie letnim jeden zamykać a drugi otwierać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 13.12.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 A to mierzyłeś czy odczytałeś z karty charakterystyki? Jaka wydajność przy jakiej wysokości podnoszenia? Musisz odjąć z krzywej wydajności metry zanurzenia pompy (np. -20m) oraz ciśnienie w hydroforze (1bar to -10m) wiec jeśli z bazowych 8m3/h zostanie 4m3/h to i tak będzie dużo. wydajność mierzona, (beczka 200litrowa i stoper w ręku) pompa zanurzona jest na 20metrach i z tej głębokości daje w tej chwili 8m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.12.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) rozumiem, że jednostki zewnętrzne masz zainstalowane na zewnątrz budynku. jak oceniasz COP przy ujemnych temperaturach? Oczywiście na zewnątrz na tarasie. Akurat dzisiaj rano testowałem, opis jest tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda&p=5678618&viewfull=1#post5678618 Opis, testy i wyniki z ubiegłego roku są w temacie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5244742&viewfull=1#post5244742 Edytowane 13 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 13.12.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Oczywiście na zewnątrz na tarasie. Akurat dzisiaj rano testowałem, opis jest tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda&p=5678618&viewfull=1#post5678618 Opis, testy i wyniki z ubiegłego roku są w temacie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5244742&viewfull=1#post5244742 dzięki za odnośniki. nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale przy - 10 C na zewnątrz COP wychodzi Ci ponad 4 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.12.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 dzięki za odnośniki. nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale przy - 10 C na zewnątrz COP wychodzi Ci ponad 4 ? Nie tak do końca - inwerter pracuje z różnym cop w jednym cyklu - ten podany był w danym momencie i trwało to dłuższy czas aż do osiągnięcia temp 23* w pomieszczeniu, potem do utrzymania temp był gorszy - jak podałem - może kiedyś przetestuję urządzenie włączone w systemie ciągłym - do tej pory jest używane doraźnie - tylko do szybkiej zmiany komfortu cieplnego - podłogówka utrzymuje stałą temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts