lamia6806 08.01.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 U mnie prosty domek 125 m2 po podłodze, Poroterm 25 cm + 12 styro, podłoga 10 styro, dach 20 cm wełny, brak okien na pólnoc, fundamenty 10 styro. Domek w niskich górach.Domek na razie nie zamieszkany, palimy co 2-gi dzień w kominku z DGP i utrzymujemy temp. konwektorami ( chociaż na parter kupimy chyba piece aku dynamiczne dla większego komfortu cieplnego ), mata el. w wiatrołapie. Temp. w domu przy naszej nieobecności ok. 19 st. C. Na dobe spada ok. 1 stopień, gdy przyjeżdżamy rozpalamy kominek.W II taryfie chodzi 1 konwektor na dole 2,5 kW, i 1 lub 2 na górze, drzwi do pomieszczeń uchylone. Oczywiście nie działa to wszystko we wszystkich godzinach. Ustawiamy zawsze indywidualnie.Rachunek 27.08.2009 - 31.12.2009 ( a więc w tym półora miesiąca bez grzania ) - 600 PLN za prąd w sumie ( wszystko z ogrzewaniem ), I taryfa 540 kW, II tania - 1024 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutiturumtu 08.01.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 14.10.09-31.12.09 taryfa dzienna: 986kWh, nocna: 3804kWh pzdr czym sterujesz? masz jakies termostaty elektroniczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 08.01.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 U mnie prosty domek 125 m2 po podłodze, Poroterm 25 cm + 12 styro, podłoga 10 styro, dach 20 cm wełny, brak okien na pólnoc, fundamenty 10 styro. Domek w niskich górach. Domek na razie nie zamieszkany, palimy co 2-gi dzień w kominku z DGP i utrzymujemy temp. konwektorami ( chociaż na parter kupimy chyba piece aku dynamiczne dla większego komfortu cieplnego ), mata el. w wiatrołapie. Temp. w domu przy naszej nieobecności ok. 19 st. C. Na dobe spada ok. 1 stopień, gdy przyjeżdżamy rozpalamy kominek. W II taryfie chodzi 1 konwektor na dole 2,5 kW, i 1 lub 2 na górze, drzwi do pomieszczeń uchylone. Oczywiście nie działa to wszystko we wszystkich godzinach. Ustawiamy zawsze indywidualnie. Rachunek 27.08.2009 - 31.12.2009 ( a więc w tym półora miesiąca bez grzania ) - 600 PLN za prąd w sumie ( wszystko z ogrzewaniem ), I taryfa 540 kW, II tania - 1024 kW. jak na mój gust extra wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahiha 08.01.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 14.10.09-31.12.09 taryfa dzienna: 986kWh, nocna: 3804kWh pzdr czym sterujesz? masz jakies termostaty elektroniczne? Pokojowe regulatory Euroster 2006, ustawiona raczej stała temperatura (bez wyraźnej różnicy dzienna/nocna), bo piece nie dają rady szybko nadrobić nocnej straty. Zresztą z tego samego powodu nie mogę opuścić temperatury w czasie wyjazdów, po powrocie marzniemy przez 2 dni... To oczywiście kwestia piecy, nie sterowników. Sterowniki super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahiha 08.01.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Rachunek 27.08.2009 - 31.12.2009 ( a więc w tym półora miesiąca bez grzania ) - 600 PLN za prąd w sumie ( wszystko z ogrzewaniem ), I taryfa 540 kW, II tania - 1024 kW. A dużo tego drewna poszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutiturumtu 08.01.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Zresztą z tego samego powodu nie mogę opuścić temperatury w czasie wyjazdów, po powrocie marzniemy przez 2 dni... To oczywiście kwestia piecy, nie sterowników. Sterowniki super ja na podobny dom mam w kablach 16kW i przy duzych mrozach grzaly max 8-9h takze zapas mam spory; o ile Ci instalacja wytrzyma, to spokojnie mozesz cos dolozyc przeciez... moze konwektorek zamiast pieca pracujacy w godzinach 2 taryfy rozwiaze problem podczas wyjazdow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahiha 08.01.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Zresztą z tego samego powodu nie mogę opuścić temperatury w czasie wyjazdów, po powrocie marzniemy przez 2 dni... To oczywiście kwestia piecy, nie sterowników. Sterowniki super ja na podobny dom mam w kablach 16kW i przy duzych mrozach grzaly max 8-9h takze zapas mam spory; o ile Ci instalacja wytrzyma, to spokojnie mozesz cos dolozyc przeciez... moze konwektorek zamiast pieca pracujacy w godzinach 2 taryfy rozwiaze problem podczas wyjazdow? Instalacja spokojnie wytrzyma, była robiona na znacznie więcej, w przyszłości TRZEBA coś dołożyć - nie wiem jeszcze co. Konwektory, powiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutiturumtu 08.01.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 koszt zaden, sterownik masz a termostat w konwektorku mozesz potraktowac jako dodatkowe zabiezpieczenie - ja tak zrobilem do testow: http://img695.imageshack.us/i/37723903.jpg/ troszke masz tez tutaj http://forum.muratordom.pl/ogrzewajacy-pradem-zuzycie-energii,t177102.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 08.01.2010 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 ... jedyne wyjscie to grzac od 24 do 6 i 13-15 badz ... 22-24, 24 -6. A nie możesz mu przestawić zegarka i oszukać, że noc to dzień ? Genialne !!! Wirtualne piwko raz Nie pomyslalem zeby mu tak dzien z noca przestawic Ciekawe jakie beda rachunki za styczen bo zapowiada sie mroz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.01.2010 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 się pochwalę: 5 listopada odpaliłem ogrzewanie (zimno - w domu ze 4 stopnie) Stan podlicznika na 5 stycznia - 1650 kWh. Chałupka 134 m2. Jest fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.01.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 się pochwalę: 5 listopada odpaliłem ogrzewanie (zimno - w domu ze 4 stopnie) Stan podlicznika na 5 stycznia - 1650 kWh. Chałupka 134 m2. Jest fajnie Gratulacje! Niezły wynik. Sprawdzają się założenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahiha 08.01.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 się pochwalę: 5 listopada odpaliłem ogrzewanie (zimno - w domu ze 4 stopnie) Stan podlicznika na 5 stycznia - 1650 kWh. Chałupka 134 m2. Jest fajnie Rispekt, master. A kominkiem grzejesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahiha 08.01.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Zresztą z tego samego powodu nie mogę opuścić temperatury w czasie wyjazdów, po powrocie marzniemy przez 2 dni... To oczywiście kwestia piecy, nie sterowników. Sterowniki super ja na podobny dom mam w kablach 16kW i przy duzych mrozach http://forum.muratordom.pl/posting.php?mode=quote&p=3928059grzaly max 8-9h takze zapas mam spory; o ile Ci instalacja wytrzyma, to spokojnie mozesz cos dolozyc przeciez... moze konwektorek zamiast pieca pracujacy w godzinach 2 taryfy rozwiaze problem podczas wyjazdow? I jeszcze kołacze mi się po głowie: A jakby wstawić kozę ? Może by wystarczyło? Przy okazji - poszukuję na rynku kozy z zewnetrznym doprowadzeniem powietrza, szczelnej, ładnej jak Morso 3400, taniej jak HS Flamingo Znacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_1961 08.01.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Grzeje prądem juz 13 lat. Jakies pytanie? Chetnie odpowiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutiturumtu 08.01.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Grzeje prądem juz 13 lat. Jakies pytanie? Chetnie odpowiem! jedno pytanie: co jest ekonomiczniejsze? otrzymywanie stałej temperatury cała dobę - czy obniżanie temperatury w domu podczas nieobecności w ciągu dnia oraz w nocy? wystarczy odpowiedź jednym zdaniem dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 08.01.2010 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Najrozsądniej jest grzać w II taryfie czyli w nocy i korzystać z ciepła nagromadzonego w murach i posadzce w dzień. Oczywiście obniżenie temperatury w czasie naszej nieobecności daje oszczędność zużytej energii, ale niekoniecznie przełoży się to na złotówki, jeśli grzejmiki będą nam się włączać w droższej taryfie, a wyłączać w tańszej. Czyli podłogówką grzejemy w II taryfie, bo ma dużą bezwładność i będzie nam oddawała ciepło po wyłączeniu jeszcze przez kilka godzin, a w I taryfie dogrzewamy np. termowentylatorami, które natychmiast podgrzeją powietrze. Ostatnio podliczyłem koszt kWh w II taryfie i po uwzględnieniu wszystkich składników "stało-zmiennych" wyszło mi 31gr, a w I taryfie 64gr. Taryfa weekendowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 09.01.2010 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Grzeje prądem juz 13 lat. Jakies pytanie? Chetnie odpowiem! jedno pytanie: co jest ekonomiczniejsze? otrzymywanie stałej temperatury cała dobę - czy obniżanie temperatury w domu podczas nieobecności w ciągu dnia oraz w nocy? wystarczy odpowiedź jednym zdaniem dziękuję Był tutaj kiedyś na forum taki pan którego nikt nie lubił. Był on zwolennikiem ocieplania od środka, niskiej akumulacyjnyności, nie CO, i grzania konwektorami/promiennikami tylko wtedy gdy potrzeba. Wydaje mi się, że miał sporo racji w swoich poglądach. No bo po co w salonie grzać w nocy gdy nikt tam nie przebywa? Po cos w sypialnii grzać w ciągu dnia gdy nikogo tam nie ma? Po co grzać do 20oC gdy się śpi, ..... Chyba nikt nie policzy co jest bardziej opłacalne. Może kiedyś się znajdzie jakiś j-j_v2 i wybuduje dom pasywny nieakumulacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.01.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Był tutaj kiedyś na forum taki pan którego nikt nie lubił. Był on zwolennikiem ocieplania od środka, niskiej akumulacyjnyności, nie CO, i grzania konwektorami/promiennikami tylko wtedy gdy potrzeba. Wydaje mi się, że miał sporo racji w swoich poglądach. Ten pan nie potrafił na przykład odpowiedzieć w jaki sposób uniknąć olbrzymich mostków termicznych w technologi murowanej ocieplanej od środka (wszystkie ściany, sufity i podłogi). Lub też inaczej, nie potrafił zaprezentować jak to ocieplenie od środka miałoby wyglądać. No bo po co w salonie grzać w nocy gdy nikt tam nie przebywa? Po cos w sypialnii grzać w ciągu dnia gdy nikogo tam nie ma? Po co grzać do 20oC gdy się śpi, ..... Chyba nikt nie policzy co jest bardziej opłacalne. Może kiedyś się znajdzie jakiś j-j_v2 i wybuduje dom pasywny nieakumulacyjny. W salonie grzejesz nie tylko powietrze ale też ściany które przylegają do innych pomieszczeń, sypialni również. Oczywiście mozna sobie 20 cm warstwą styro zaizolować od środka wszystkie ściany, sufity i podłogi i wtedy grzanie salonu sensu mieć nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 09.01.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Generalnie dobre dla budynku o małej akumulacji - szkieletor albo lekki beton komórkowy, strop drewniany, ścianki K-G, .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_1961 10.01.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Grzeje prądem juz 13 lat. Jakies pytanie? Chetnie odpowiem! jedno pytanie: co jest ekonomiczniejsze? otrzymywanie stałej temperatury cała dobę - czy obniżanie temperatury w domu podczas nieobecności w ciągu dnia oraz w nocy? Mam kable grzejne w grubej płycie betonowej (20 cm) - to podloga na gruncie oraz w sypialniach piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem. Grzeje wyłącznie w II taryfie. Np. na zewnątrz minus 10 st. ogrzewam płytę podlogową - w sumie 6 godz. (13 - 15; 22 - 0; 4 - 6). Mam temp. w domu plus 23 - 24 stopnie (żona jest ciepłolubna). Piece akumulacyjne po nocnym (22 - 6) ładowaniu, sumiennie "rozładowuja" się cały dzień ( z krótkim "doładowaniem" w godz. 13 - 15). Dla ciekawskich: za 2009 rok zapłaciłem za ogrzewanie domu 220 mkw, podgrzewanie wody (przepływowe ogrzewacze) oraz oświetlenie i prace w kuchni (po prostu w domu mam jedno źródlo energii: elektryczność) - 6496 złotych (a pr ądu dostarcza mi najdroższy w kraju dostawca: szwedzki Vattenfall) Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts