korys 13.12.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Nie tak do końca - inwerter pracuje z różnym cop w jednym cyklu - ten podany był w danym momencie i trwało to dłuższy czas aż do osiągnięcia temp w pomieszczeniu, potem do utrzymania temp był gorszy - jak podałem - może kiedyś przetestuję urządzenie włączone w systemie ciągłym - do tej pory jest używane doraźnie - tylko do szybkiej zmiany komfortu cieplnego. no właśnie. chodziło mi bardziej jakie masz subiektywne odczucia grzania przy - 10 C na zewnątrz. ( jak szacujesz COP , - to przecież mogą być tylko bardzo zgrubne szacunki - nie mamy warunków do laboratoryjnych badań) ja w zeszłym roku grzałem kablami , a w tej chwili tylko klimatyzatorem. obserwując temperaturę w budynku - porównuję do ubiegłego roku w analogicznym okresie i na tej podstawie szacuję COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.12.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 ja w zeszłym roku grzałem kablami , a w tej chwili tylko klimatyzatorem. obserwując temperaturę w budynku - porównuję do ubiegłego roku w analogicznym okresie i na tej podstawie szacuję COP To super - podaj wyniki - mogą być ciekawe, opisz najpierw swój system, jaka klima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 13.12.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 To super - podaj wyniki - mogą być ciekawe, opisz najpierw swój system, jaka klima. od początku sezonu grzewczego do tej chwili mam na podliczniku 179 kWh. poszperaj w moich postach - jest ich niewiele - tam w skrócie opisałem. jak będziesz miał jakieś pytania - jutro odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 15.12.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Po co te nerwy? Ja tylko żartowałem! W oponach jest siatka i trudno pociąć Liwko nie lubi konkurencji. Pies ogrodnika. Sam pali a drugiemu nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom ash 15.12.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Mam pytanie odnośnie sterowania pompami rozdzielaczy:Układ wygląda następująco: Kospel 12 kW zasila dwa układy - parter (80m2 + poddasze 100m2). Oba rozdzielacze wyposażone w pompy, czy będzie prawidłowym podpięcie ich pod wyjście zasilania pompy w kotle, tak aby pracowały jednocześnie, czy trzeba zastosować inne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 15.12.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Widzę że większość z Was ma podłogówkę. Czy ktoś posiada piece akumulacyjne? Jeszcze myślimy nad ogrzewaniem, ale skłaniamy się ku prądowi. Na pewno będzie kominek z płaszczem wodnym, maty grzejne w łazience. W kuchni przepływowy podgrzewacz wody. W łazience (bo chyba tam najlepiej) bojler 120l-180l (na razie dla dwóch osób, pewno w niedalekiej przyszłości dla trzech). I teraz tak - czy piece akumulacyjne po jednym w każdym pomieszczeniu? i co dodatkowo grzejniki od kominka? jak to rozwiązać, bo tak to trochę dużo tych grzejników by było. I piszecie o kotłach np.Kospel - rozumiem, że one są tylko w przypadku podłogówki - czyli w moim przypadku nie będzie potrzebny. Sorki,może ''głupie '' pytania, ale im więcej stron przeczytanych w tym wątków, tym mniej wiem No i co to jest ten COP ? W wrzucam rzut domku, może coś pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 15.12.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 W wrzucam rzut domku, może coś pomoże [ATTACH=CONFIG]154761[/ATTACH] odpowiedzą starsi i madrzejsi a ja tylko pochwalę projekt - te ręcznie rysowane mają duszę; dziś to rzadkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 16.12.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Sorki,może ''głupie '' pytania, ale im więcej stron przeczytanych w tym wątków, tym mniej wiem No i co to jest ten COP ? tak "łopatologicznie" to jest taki współczynnik sprawności energetycznej urządzenia grzewczego . np. dla pompy ciepła cop 3 oznacza, że jeżeli dostarczysz do niej 1 kWh prądu, to otrzymasz " 3 kWh ciepła " dla pieca akumulacyjnego cop zawsze będzie 1 ( z każdej dostarczonej 1 kWh prądu zawsze otrzymasz 1 "kWh ciepła"). napisz jaki przewidujesz całkowity koszt wykonania kominka, wraz z kominem do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.12.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 U mnie projekt z jednym kibelkiem by nie przeszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 16.12.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Korys dzięki za wyjaśnienie A co do kominka to komin kosztował nas niewiele ponad 1200zł, kominek myślę w granicach 4 tyś do tego prosta obudowa. Liwko - w mieszkaniu mieliśmy jeden i było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 16.12.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Korys dzięki za wyjaśnienie A co do kominka to komin kosztował nas niewiele ponad 1200zł, kominek myślę w granicach 4 tyś do tego prosta obudowa. domyślam się, że na budowę macie ograniczone fundusze, a z tego projektu trudno będzie wam zrobić niskoenergetyczny dom. trudno coś sensownego doradzić - wszystko to będą półśrodki. przy ogrzewaniu czystym prądem musicie się liczyć z comiesięcznymi wysokimi rachunkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 16.12.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 ja tylko pochwalę projekt - te ręcznie rysowane mają duszę; dziś to rzadkość rzeczywiście przyjemnie się ogląda. szkoda tylko, że w ślad za tym nie idzie rzetelny audyt energetyczny i " oświecenie" inwestora co do alternatywnych form ogrzewania. dla mnie, to tak jakby dopiero 50% projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.12.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Korys dzięki za wyjaśnienie A co do kominka to komin kosztował nas niewiele ponad 1200zł, kominek myślę w granicach 4 tyś do tego prosta obudowa. Liwko - w mieszkaniu mieliśmy jeden i było ok. Masz łazienkę 11m2, spokojnie można wydzielić osobną przestrzeń na osobny (drugi) kibelek. Nie wiem jak tam sobie żyjecie ale dla mnie tuptanie rano w oczekiwaniu na kibelek, kiedy w łazience pindrzy się jedna albo druga (a rośnie trzecia) ślicznotka jest nie do wyobrażenia. Już nie mówię jak masz nocujących gości i rano wszyscy chcą siusiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.12.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Widzę że większość z Was ma podłogówkę. Czy ktoś posiada piece akumulacyjne? A jaki jest powód że piece zamiast podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 16.12.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Masz łazienkę 11m2, spokojnie można wydzielić osobną przestrzeń na osobny (drugi) kibelek. Nie wiem jak tam sobie żyjecie ale dla mnie tuptanie rano w oczekiwaniu na kibelek, kiedy w łazience pindrzy się jedna albo druga (a rośnie trzecia) ślicznotka jest nie do wyobrażenia. Już nie mówię jak masz nocujących gości i rano wszyscy chcą siusiu. Pewno, że można nie wiem tylko czy nie za późno na to-dom już stoi, wyprowadzone są już rury w łazience (f fundamencie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 16.12.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Korys dzięki za wyjaśnienie A co do kominka to komin kosztował nas niewiele ponad 1200zł, kominek myślę w granicach 4 tyś do tego prosta obudowa. domyślam się, że na budowę macie ograniczone fundusze, a z tego projektu trudno będzie wam zrobić niskoenergetyczny dom. trudno coś sensownego doradzić - wszystko to będą półśrodki. przy ogrzewaniu czystym prądem musicie się liczyć z comiesięcznymi wysokimi rachunkami. Generalnie myślałam, że więcej będziemy grzać kominkiem a dodatkowo ogrzewanie elektryczne. A co masz na mysli mówiąc wysokie rachunki - bo wiesz dla niektórych wysokie to będą 400zł a dla innych 800zl :)Jak bym płaciła około 400-500zł to chyba bym przeżyła. Niestety u nas nie ma gazu, gaz z butli nie wchodzi w grę, olejowe też nie bardzo. Rozważaliśmy ostatnio ekogroszek, ale jesteśmy za wygodni:) poza tym palenie w piecu w lecie żeby mieć ciepłą wodę, średnio to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 16.12.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 A jaki jest powód że piece zamiast podłogówki? Hm w sumie to wydaje mi się, że piece wyjdą taniej? I w końcu nie wiem jak to jest z tymi panelami - nadają się na podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 16.12.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Piszesz, że generalnie więcej kominkiem niż prądem, ale jesteście za wygodni na ekogroszek.Super podejście:)Syfić w głównym pomieszczeniu, żeby było czysto w kotłowni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 16.12.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Generalnie myślałam, że więcej będziemy grzać kominkiem a dodatkowo ogrzewanie elektryczne. zawsze tak się zaczyna, a często kończy na samym kominku - bo rachunki za prąd przytłaczają. a wtedy nie jest już wesoło. A co masz na mysli mówiąc wysokie rachunki - bo wiesz dla niektórych wysokie to będą 400zł a dla innych 800zl Jak bym płaciła około 400-500zł to chyba bym przeżyła. na to pytanie nie da się odpowiedzieć patrząc tylko na ten " ładny rysunek" najlepiej zajrzyj do świadectwa energetycznego, które powinno być dołączone do projektu przy składaniu o pozwolenie na budowę. tam znajdziesz roczne zapotrzebowanie na ciepło i wentylację Twojego domu. pomnóż to przez cenę energii elektrycznej i wyjdzie Ci ile zapłacisz za cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 16.12.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 statystyki za ostatni tydz. 09-16.12.12, dodam najzimniejszy tydzien jak narazie.... http://www.wunderground.com/history/airport/EPPO/2012/12/9/WeeklyHistory.html temp srednia zew -5*C, temp srednia wew 21,5*C, zuzycie 309 kWh w taniej taryfie, tj. 44,15 kWh/doba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts