noname2 19.12.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Dobra .Nie męcze. Jutro z rana koza bedzie chciała żreć. Cza opału nadziabać Dobranoc. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 19.12.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Trzeba by napisać do gościa, żeby przysłał jakąś dokumentację, jak zalecają to podłączać, bo jeśli rury z co mają być na zewnątrz, to trzeba by w nich puścić roztwór glikolu. Jeśli miałaby grzać też cwu, to propylenowego (żeby się nie otruć przy nieszczelności), jeśli tylko co, to może być dowolny. Wymiennik to straty, czym większy tym mniejsze, ale zawsze bedą, Straty na drugiej obiegówce, na cop pompy i spadek mocy grzewczej. O ile, trudno powiedzieć. Albo cały układ zalć glikolem. Tylko te koszta. Chyba ze można to rozcieńczyć ? Można ? jak bardzo? Jeśli na zewnątrz, to jak w chłodnicy auta 50/50, no może 40/60. Edytowane 19 Grudnia 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 19.12.2012 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 rwxw Zaczekaj! Chyba ze można to rozcieńczyć ? Można ? jak bardzo? Można zawsze rozcieńczyć. Jak bardzo? Na tyle, żeby nie dostaćwzdęcia od nadmiaru wody ale, żeby w głowie zaszumiało:) Piszesz kolego tak chaotycznie myląc pojęcia, że ja laik grzewczy już się pogubiłem. Jeszcze ze dwie godziny i zostaniesz "najlepszym doradcą na forum" licząc posty. O co tobie właściwie chodzi? Tak na serio. Myląc pojęcia, pisząc o przepływowym CWU do CO, Pompie z Berlina itp. Nie lepiej kupić w Pekinie? Będzie jeszcze taniej. Zatrudnij jakiegoś hydraulika i problem zniknie. Rozwiążesz problem raz a porządnie. Ktoś, kto nie potrafi zmienić wkładki w bezpieczniku też PC z Berlina sobie nie podłączy. Po kiego grzyba sobie komplikujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 19.12.2012 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 piotrmak Aż się zalogowalem... Myląc pojęcia? A czym że jest przeplywowy jak nie kotlem. ustawiam na nim np 30 stopni i działa tak samo jak kocioł. Nie myle pojęc. dopytałem się (taraz sprawdzilem) w eltermie. Tam mi powiedzieli ze można spokojnie go podłączyć jak kocioł . Zreszta jeden z Was na privie powiedzial mi że da rade. O co mi chodzi. ? O taniość: Mam 2 elementy .Przeplywowy ktory może pelnic role kotla elektrycznego do CO i Pompe do CWU . Teraz możnaby zjechac jeszcze z kosztów na grzanie CO. A co do" wkladki "O ile sie nie mylę to zmiana takiej wkladki w ich skrzynce to można nieźle beknąc finansowo. Na lidera to trzeba miec czas i wiedzę na razie nie mam ani jednego ani drugiego dlatego szukam tu pomocy u Was dobrzy ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 19.12.2012 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 piotrmakZatrudnij jakiegoś hydraulika ....Mierzycie" fachwcuf" swoją miarką. Przez moja budowę przewinęlo się 3 hydraulików. Każdy sie pytał co to za rura leży koło domu. (miał byc bufor) Kiedy mówiłem ze właśnie wspomniany bufor to oczy otwierali. To mówiłem zeby zajarzyli .To taki zasobnik .. acha odpowiadali . Na to ja - tylko odwrotnie .Tlumacząc zasade. I znów te oczy kota ze shreka. Uprzedzam pytanie gdzie mieszkam. W Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 19.12.2012 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Zaraz tu wpadną mądrzejsi odemnie.Ale podgrzewacz CWU ma inne priorytety od CO. I nawet nie wiadomo czy presostat włączy grzałki przy 1barze w CO.Po drugie, zawór steruje stałą temperaturą na wyjściu a Ty potrzebujesz zupełnie odwrotnie. Duży przepływ i różne temperatury wody zależnie od temp. zewnętrznej.A po trzecie, wkładki bezpieczników przekłada się "bezkolizyjnie". Nie ma śladu po tym. Kara ma być za co? Za oryginalny bezpiecznik, który wcześniej założyli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 19.12.2012 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Teraz dopiero zaskoczyłem do końca:) Nie da się wpiąć ogrzewacza CWU do CO bez mocnych przeróbek w urządzeniu. Kilkukrotnie mocniejszych jak głupiego bezpiecznika. Na wyjściu musi być duży spadek ciśnienia w stosunku do ciśnienia wejściowego. Tego nie zapewni pompa do CO i zamknięty układ, ale bez problemu wodociągi i odkręcony kran. Niestety nieda rydy jak tu już ktoś pisał PS. W TV nie posłuchamy radia bo brak częstotliwości a w radiu nie obejrzymy nic poza rysami na obudowie. Bez gruntowych przeróbek nie da rydy:) Podobnie z kospelem, a przepływowym do CO. Nie da rydy i kropka. Pod kospelem też rąk nie umyjesz bo grzałki szlak trafi. Edytowane 19 Grudnia 2012 przez piotrmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 20.12.2012 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Teraz dopiero zaskoczyłem do końca:) Nie da się wpiąć ogrzewacza CWU do CO bez mocnych przeróbek w urządzeniu. Kilkukrotnie mocniejszych jak głupiego bezpiecznika. Na wyjściu musi być duży spadek ciśnienia w stosunku do ciśnienia wejściowego. Tego nie zapewni pompa do CO i zamknięty układ, ale bez problemu wodociągi i odkręcony kran. Niestety nieda rydy jak tu już ktoś pisał PS. W TV nie posłuchamy radia bo brak częstotliwości a w radiu nie obejrzymy nic poza rysami na obudowie. Bez gruntowych przeróbek nie da rydy:) Podobnie z kospelem, a przepływowym do CO. Nie da rydy i kropka. Pod kospelem też rąk nie umyjesz bo grzałki szlak trafi. hmm .....jutro postaram się to potwierdzić w Clage to o czym piszesz .Tam skąd mam ten przeplywowy. Jeśli masz racje to pozostaje kupic cos , jakiś kocioł na co a CWU czerpać z tej pompy. Tylko ze i tak jestem uziemniony. Taryfa budowlana to 0,85 zł/kwh. Musze poczekać na docelową. Doooopa i tak z tylu. ale mimo wszystko dzięki a teraz mi się przełączyło na j.polski i normalnie mozna wklejać. Mowiłem że pod ubuntuu cos sie pieprzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 20.12.2012 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Zaraz tu wpadną mądrzejsi odemnie. Ale podgrzewacz CWU ma inne priorytety od CO. I nawet nie wiadomo czy presostat włączy grzałki przy 1barze w CO. ... a Ty potrzebujesz zupełnie odwrotnie. Duży przepływ i różne temperatury wody zależnie od temp. zewnętrznej. chyba niekoniecznie. (Co prawda nie znam sie na tym) .Zalózmy ze jednak da radę grzać tym przepływowym ...To on by dzialal jak pompa monoblock a nie inverterowa ,Tem ustawiona powiedzmy na 30 i on zapieprza do zadanej z pelna mocą . Jak dojdzie, to termostat go wyłącza.Histereza +/- 2 stopnie . I tak wkolo. cos czuję że prościej jest go sprzedać i zakupić cos normalnego(kospel , elterm) .Tylko kto to kupi. Wystarczy wpisać w aledrogo .Tego jest na pęczki. ..... Edytowane 20 Grudnia 2012 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.12.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Domniemam że to do mnie, o jakich temperaturach mówisz? Bo jesli zewnetrznych to jest to ogolnie dostępne na stronach www. http://www.accuweather.com/pl/pl/lubuczewo/270039/december-weather/270039?monyr=12/1/2012 a w mojej miejscowości takie ... http://www.accuweather.com/pl/pl/tereszpol-zaorenda/274116/weather-forecast/274116 średnie zużycie w grudniu 64kwh/doba w domu 22-23* od początku sezonu nie palone w kominku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 20.12.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Nigdy nie mów nigdy - przepływowych elektrycznych do CO jest od groma (może nie w PL), np. http://www.grzejemy.pl/pl/p/Elektryczny-przeplywowy-podgrzewacz-wody-centralnego-ogrzewania-AEG-ETH-15-15-kW/819 We Wro jest jakiś dziwny facet co robi tylko takie, plazmowe czy jakoś tak - ma na to patenty i pomiary z których wynika, że są bardzo wydajne. . Po drugie znajduje się to w zamkniętej części skrzynki, do której trzeba się dostać nielegalnie a zmiana w "układzie zasilania ZE" faktycznie grozi relatywnie dużymi karami. Zmieniać to sobie można wszystko ale za licznikiem i wyłącznik instalacyjny nadmiarowo-prądowy już teraz raczej nie jest topikowy tylko z dźwignią napędową (języczek czy jakoś tak potocznie) . Dzięki. Właśnie miałem powiedzieć że sa w zamkniętej skrzynce do której klucz maja tylko oni mpoplaw Ty też pochyliłes sie nad tematem.Dzięki. Co to znaczy 'a na zewnatrz wypchnąć tylko rury .? Ona nie ma rur, tj ta pompa. Ale to w bilansie kiepsko wyjdzie, bo wtedy lodówka z kostakarką musi produkować więcej lodu , a ona będzie pracować u mnie w 1 taryfie. :)Oczywiście żartuje Studnia , lód. ...Z tego co pamiętam to problem ze zrzutem w takich przypadkach jest? dobrze kojarzę?. adigg cytaty , moim zdaniem problem jest/był po stronie wersji Mozillli pod Ubuntu, ale mogę się mylić. A teraz ......a jak kilka cytatów sie robi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 20.12.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Jeśli chodzi o przepływowy , to mam ten model http://www.clage.pl/produkte/Produktgruppen/DEX.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.12.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 A teraz ......a jak kilka cytatów sie robi?? adiqq już napisał... to co chcesz cytatem to w te ( [ ... ] ) nawiasy z QUOTE (...) /QUOTE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 20.12.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 sorry adiqq : sprobuje ale na początku efekty mogą być karkolomne Dzwonie do Clage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 20.12.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 kszhu.int Dzieki. Czyli jest swiatełko w tunelu. Ten mój to chyba na przepływ działa. O 16 mam miec gorącą linię z gościem który wraca z niemiec. Wiecie , święta ida , cuda się zdarzają Babka szczerze mi współczuła słysząc że napieprzam w kozie od tygodnia i się zlitowała. Mówiła że robi to tylko dla mnie i zebym nikomu nie mówił To nie mówie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 20.12.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Paląc w kozie wysuszysz sobie dom, więc jest duży plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 20.12.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Paląc w kozie wysuszysz sobie dom, więc jest duży plus. To niezaprzeczalna wartość dodana.poza tym to palenie jakoś uspokaja.jak już ten komin zaciagniee...jak już przestane kląć.to wtedy to ciepło jakieś inne jest.tak, wiem z czy jest to związane.ludzie nie ciąga do komuny.ciagna za latami swojej młodości.pierwsze randki i takie tam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 20.12.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 koza produkuje czad, a pierwsze objawy zatrucia CO to senność, dlatego też dawno temu babcie wolały idź na dwór się przewietrzyć Nie wiem o czym mówisz jakiś senny jestem:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 20.12.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 koza produkuje czad, a pierwsze objawy zatrucia CO to senność, dlatego też dawno temu babcie wolały idź na dwór się przewietrzyć To ja już wiem dlaczego od tygodnia mi tak wolno płytki kładą. Chodzą jak Neil Amstrong i gadają coś cały czas pod nosem , Houston , mamy problem , czy jakoś tak. ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.12.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 To ja już wiem dlaczego od tygodnia mi tak wolno płytki kładą. Chodzą jak Neil Amstrong i gadają coś cały czas pod nosem , Houston , mamy problem , czy jakoś tak. ..... Dorzuć ziółek do ognia, problemy znikną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts