jasiek71 07.01.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 A tak jeszcze jedno odnośnie tych zysków. Co roku zimą nie ma nas przez tydzień w domu. W tym czasie nie zmieniam ustawień PC dla CO a jedynie obniżam dla CWU. Zgadnijcie, czy zużycie kWh przez PC spada czy rośnie? jak dla mnie to rośnie... jak porównasz z całkowitym zużyciem ze "słupka" i przemnożysz przez COP to w kwh jest jedna chwała czy mieszkasz czy nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 07.01.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 A tak jeszcze jedno odnośnie tych zysków. Co roku zimą nie ma nas przez tydzień w domu. W tym czasie nie zmieniam ustawień PC dla CO a jedynie obniżam dla CWU. Zgadnijcie, czy zużycie kWh przez PC spada czy rośnie? Pytanie podstawowe, to czy w tym tygodniu pogoda była taka sama jak w pozostałych. Wiadomo, że z dnia na dzień może się zmienić od 10 C w jedną lub drugą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 jak dla mnie to rośnie... jak porównasz z całkowitym zużyciem ze "słupka" i przemnożysz przez COP to w kwh jest jedna chwała czy mieszkasz czy nie ... Dokładnie. Pozostały prąd maleje ale na PC ilość rośnie. Po prostu brak zysków odbija się na zużyciu PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 07.01.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 A tak jeszcze jedno odnośnie tych zysków. Co roku zimą nie ma nas przez tydzień w domu. W tym czasie nie zmieniam ustawień PC dla CO a jedynie obniżam dla CWU. Zgadnijcie, czy zużycie kWh przez PC spada czy rośnie? zakładam, że: w PC kW rośnie, czyli masz .... taniej CO bo zamiast np: wpuścić do bytowej 20kW a odzyskać 10kW ciepła, czyli -COP 2, to ty wpuszczasz te 10kW przez PC z COP np 3, czyli pobierasz 3,3 kW. Jak to fajnie wyjechać z domu, mieć cieplej i taniej Ktoś się odważy i policzy te różnice w CO samą PC grzaną o CO graną PC i e. bytową? p.s. bardzo ciekawe jaki na bytowej by wyszedł -COP na cele CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 hmm..Chyba odwrotnie przy jednej taryfie zapłaciłbyś mniej za prąd na pozostałe rzeczy(poza ogrzewaniem). Przecież chyba z tych rzeczy korzystasz w dzień, a w dzień przy jednej taryfie prąd jest tańszy niż dwutaryfowy. Ja na ten przykład przy rodzince 2+2 w mieszkanku 65 m miałem około 110 zł/mc. czyli 1320/rok. Bez jakiegoś wielkiego oszczędzania. Pralka nonstop, telewizor też. Oświetlenie wszędzie energooszczędne żarówy (ale prawie ciągle zapalone). do tego lapki. lodówka itd. No a przecież zużycie prądu nie idzie wprost proporcjonalnie do metrażu, i myślę że przy 120 m2 może ze 20 zł było by więcej. Dwie taryfy mi się opłacają czy to z PC czy bez. Kiedyś to dokładnie wyliczałem i podawałem tu na forum (może kbab ma gdzieś te moje wyliczenia). Porównanie mieszkania do domu jest trochę nie teges. Pamiętaj o wentylacji mechanicznej pracującej non stop, stacji uzdatniania wody, hydroforze, garażu, altanie. Dom zawsze zużyje więcej prądu niż mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.01.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Dokładnie. Pozostały prąd maleje ale na PC ilość rośnie. Po prostu brak zysków odbija się na zużyciu PC he he... u mnie zmienia się proporcja taniej z drogą ... więc co by nie było też taniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) zakładam, że: w PC kW rośnie, czyli masz .... taniej CO bo zamiast np: wpuścić do bytowej 20kW a odzyskać 10kW ciepła, czyli -COP 2, to ty wpuszczasz te 10kW przez PC z COP np 3, czyli pobierasz 3,3 kW. Jak to fajnie wyjechać z domu, mieć cieplej i taniej Ktoś się odważy i policzy te różnice w CO samą PC grzaną o CO graną PC i e. bytową? p.s. bardzo ciekawe jaki na bytowej by wyszedł -COP na cele CO? Dokładnie Prawie dokładnie. Przyjął bym COP1 i COP4 Edytowane 7 Stycznia 2013 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Pytanie podstawowe, to czy w tym tygodniu pogoda była taka sama jak w pozostałych. Wiadomo, że z dnia na dzień może się zmienić od 10 C w jedną lub drugą.... Testowane było trzy razy i zawsze było to samo, zużycie rosło. Za pierwszym razem byłem bardzo zdziwiony. Po spojrzeniu na licznik główny wszystko się wyjaśniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Przyjmij jakąś ogólną sprawność wszystkich odbiorników w domu a wtedy sam się przekonasz ile one dostarczają ciepła, ile tego ciepła wprost "wrzucasz w kanał" (ciepła woda z pralki, zmywarki) ile zjadasz i wypijasz. Sprawność nie ma tu nic do rzeczy. Im sprawniejsze-tym mniej grzeją-tym mniej zużywają kWh. Co do szarej wody to zgoda. Tutaj będzie trochę strat (paradoksalnie te urządzenia zużywają niewiele energii). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Zostaw żarówki:) Popatrz na sprawność np. pompki obiegowej. Urządzenia, które zrzucają ciepłą wodę w kanał (pralka, zmywarka) mają grzałki, które chyba najwięcej pobierają energii - moc może jak w czajniku ale czas grzania już zupełnie inny. Zostaw urządzenia które zrzucają szarą wodę, tu przyznałem ci rację. A dla zaspokojenia własnej ciekawości podłącz licznik energii do tych sprzętów. Zdziwisz się jak mało zużywają energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.01.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Na pompę mam podlicznik. Żona w celu zapewnienia większych zysków bytowych przygotowuje grafik posiłków. Poniedziałek, wtorek, czwartek fasolka po bretońsku, pozostałe dni klasyczna grochówka. Oczywiście na kolację cała rodzina obowiązkowo po dwie gruszki. W ten sposób te wasze neiwątpliwe zyski bytowe żarówek będą niczym w porównaniu do naszych, a i przecież atmosfera rodzinna na tym zyska.A tak przy okazji jaką preferujecie zimową dietę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Na pompę mam podlicznik. Żona w celu zapewnienia większych zysków bytowych przygotowuje grafik posiłków. Poniedziałek, wtorek, czwartek fasolka po bretońsku, pozostałe dni klasyczna grochówka. Oczywiście na kolację cała rodzina obowiązkowo po dwie gruszki. W ten sposób te wasze neiwątpliwe zyski bytowe żarówek będą niczym w porównaniu do naszych, a i przecież atmosfera rodzinna na tym zyska. A tak przy okazji jaką preferujecie zimową dietę? Ty myślisz, że jak ten smrodek się z ciebie wydobędzie, to bardziej ci chatę ogrzeje niż jak siedzi w środku ciebie? Zobaczysz jak zamieszkasz jak ci się dziwnie zmniejszy zużycie przez PC Z czego to niby będzie wynikało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.01.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Użytkownicy pomp powietrznych bardzo często zimą przechodzą na dietę Kwaśniewskiego - tylko i wyłącznie kiszona kapustka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Użytkownicy pomp powietrznych bardzo często zimą przechodzą na dietę Kwaśniewskiego - tylko i wyłącznie kiszona kapustka. Ale to pewnie wychodzą na zewnątrz i pierdzą w jednostkę zewnętrzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.01.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Zdemaskowałeś mnie:sick:Niewątpliwie zmniejszam w ten sposób ilość odszraniania jednostki zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 07.01.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 proszę rozwiejcie moje wątpliwości - czy do ogrzewania kablami jest sens instalować PC powietrze woda do CWU ? K&R radzi sobie bez tego ale potrzebuję więcej opinii, wiadomo jedna jaskółka wiosny nie czyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.01.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 zależy ile miałaby kosztować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 07.01.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 zależy ile miałaby kosztować Będzie potrzebny kredyt więc koszty do jakości będą decydować. Wiadomo, że z pewnych elementów zrezygnować nie można a z innych tak, a PC to jest już zauważalny wydatek. Mimo wszystko sam sobie odpowiedzieć nie potrafię - jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 07.01.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 proszę rozwiejcie moje wątpliwości - czy do ogrzewania kablami jest sens instalować PC powietrze woda do CWU ? K&R radzi sobie bez tego ale potrzebuję więcej opinii, wiadomo jedna jaskółka wiosny nie czyni. 1. przy twojej stopce - ociepleniu można pomyśleć o prądzie do CO. Inwestycja b.tania i ewentualna zmiana cen za prąd za X lat pozwala Ci niskim kosztem wymienić np: sam prąd na PC PW, do tego akumulacja i większość ciepła w II taryfie. 2. nie wiem jaką masz rodzinę, bo od tego wyjdzie zużycie CWU. Może i pewnie wyjdzie CWU równe CO (bo masz 180m2 a nie jak inni np: 120m2 i mniejsze CO od CWU) lub nawet CWU będzie większe (jeśli duże zużycie). Wtedy inwestycja w PC PW do wody za rozsądną cenę może być OK (nie masz w zimę takich skoków zapotrzebowania mocy na ogrzanie CWU, jej zużycie jest mniej więcej równe cały rok, zaś CO potrzebuje najwięcej prądu jak jest najzimniej). 3. Także radzi Ci K&R poprawnie. Mam tylko 1 uwagę! Źródło ciepła to 1 a GZ na czym: kable czy woda. Bo woda da zawszę szansę zmiany pieca, a kable nie, czyli mój wpis 1 może być nieaktualny. Ja polecam wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 07.01.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Dokładnie Prawie dokładnie. Przyjął bym COP1 i COP4 Liwko: dwój dom, twoja PC, biorę COP 4 bez komentarza, ale .. ... COP1 na zyski bytowe to perpetuam mobile. Przecież ta pralka oddaje to ciepło do wody a ta idzie w kanał, zaś energia głownie idzie na wirowanie bębna a nie grzanie otoczenia, aaa taka lodówka to nawet chłodzi wiesz/wiecie co mam na myśli. Tu bym dał zdecydowanie antycop, tak jak obstawiam (strzelam) -COP5. Jakby podstawić COP-5 i COP4 to przebitka jest 20 krotna!! Aaa lookałem na Narodową Agencje Poszanowania Energii, w domu pasywnym 15kWh/m2 obliczyli że zyski bytowe to 22% więc, zaledwie zaledwie 3,3kWh/m2. Ta ilość w bilansie pasywnego robi wrażenie, ale przy przeciętnym polskim domu to będzie 2-3% udziału w bilansie. Ilość tak mała, że całkowicie i słusznie pomijana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts