lukasza 07.01.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 I jeszcze sobie szybko policzyłem na przykładzie Liwko (3200 za prąd, cena średnia kW 0,42 gr, CO i CWU za 1500 zł, energia do domu 1700 zł). Pisze na jego przykładzie bo są dane na ostatnich 3 stronach; nie żebym coś specjalnie do Liwka lub jego sytuacji miał Dajesz prądu na dom 1700 zł / 0,42, czyli 4047kW. Liczę dla równości 4000 kW. Przy COP -5 (mój autorski licznik) odzyskujesz z tego na CO 800kW. Zakładając, że masz PC COP4 to byś pobrał do wyprodukowania braku zysku bytowego 200kW (4x200kw = 800kW). Czyli zyskujesz na bytowym 84 PLN rocznie. * wpis i wynik zawiera autorski anty COP-5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 07.01.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 proszę rozwiejcie moje wątpliwości - czy do ogrzewania kablami jest sens instalować PC powietrze woda do CWU ? K&R radzi sobie bez tego ale potrzebuję więcej opinii, wiadomo jedna jaskółka wiosny nie czyni. wez pod uwagę to ze Ciebie 5 osób ... ja już wiem że za 7-10 lat będzie problem gdy bedzie 2 doroslych i 2 nastolatkow ... na obecne potrzeby 140l mi wystarcza ale wiekszych zbiornikow wiszacych chyba nie ma - potrzebny bylby baniak stojący + grzalki .... sam zbiornik bez porblemu wykorzystasz do PC - wiec ryzykujesz co najwyrzej kosztem grzałki , która przy PC może w zasobniku pozostać jako altrnatywne/ rezerwowe żródlo grzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 07.01.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 1. przy twojej stopce - ociepleniu można pomyśleć o prądzie do CO. Inwestycja b.tania i ewentualna zmiana cen za prąd za X lat pozwala Ci niskim kosztem wymienić np: sam prąd na PC PW, do tego akumulacja i większość ciepła w II taryfie. 2. nie wiem jaką masz rodzinę, bo od tego wyjdzie zużycie CWU. Może i pewnie wyjdzie CWU równe CO (bo masz 180m2 a nie jak inni np: 120m2 i mniejsze CO od CWU) lub nawet CWU będzie większe (jeśli duże zużycie). Wtedy inwestycja w PC PW do wody za rozsądną cenę może być OK (nie masz w zimę takich skoków zapotrzebowania mocy na ogrzanie CWU, jej zużycie jest mniej więcej równe cały rok, zaś CO potrzebuje najwięcej prądu jak jest najzimniej). 3. Także radzi Ci K&R poprawnie. Mam tylko 1 uwagę! Źródło ciepła to 1 a GZ na czym: kable czy woda. Bo woda da zawszę szansę zmiany pieca, a kable nie, czyli mój wpis 1 może być nieaktualny. Ja polecam wodę. 1. pow 180 m to całkowita powierzchnia domu razem z garażem 35 metrów - z którym nie wiem jeszcze co zrobić - odciąć na płycie czy jak (do rozważenia czekam az MAG ruszy po zimie on zatopił rurki w płycie skorzystam z jego doświadczeń) i + 14 kotłownia z pomieszczeniem technicznym (nie wiem jeszcze po co i jak mocno tam grzać. Pow mieszkalna około 110 m. 2. rodzina właśnie się pwoiększyła o sztuk dwa obecnie jest to 2+3 3. zawsze byłem za gazem ale wszystkie koszty z nim związane (przyłącze, rura do domu,kocioł + kaloryferki rury itp itd) na chwilę obecną mnie zniechęcają Trochę się jednak przy kablach boje braku promieniowania cieplnego w sumie to mimo wszystko brak początkowych kosztów jakie trzeba ponieść na rzecz instalacji gazowej jest zachęcający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 07.01.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 wez pod uwagę to ze Ciebie 5 osób ... ja już wiem że za 7-10 lat będzie problem gdy bedzie 2 doroslych i 2 nastolatkow ... na obecne potrzeby 140l mi wystarcza ale wiekszych zbiornikow wiszacych chyba nie ma - potrzebny bylby baniak stojący + grzalki .... sam zbiornik bez porblemu wykorzystasz do PC - wiec ryzykujesz co najwyrzej kosztem grzałki , która przy PC może w zasobniku pozostać jako altrnatywne/ rezerwowe żródlo grzania cholera wie jak się będą często myli - muszę zakładać że mogą pójść w ślady mamy i chyba od razu zainwestować w coś większego więc PC do CWU chyba będzie dobrym rozwiązaniem - mam rok na wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 07.01.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 1. Pow mieszkalna około 110 m. 2. rodzina właśnie się pwoiększyła o sztuk dwa obecnie jest to 2+3 3. zawsze byłem za gazem ale wszystkie koszty z nim związane (przyłącze, rura do domu,kocioł + kaloryferki rury itp itd) na chwilę obecną mnie zniechęcają no to 110m2 (choć mi 180m2 - 35m2 garaż - 14m2 kotłownia wychodzi 131m2, a kotłownia dogrzana też winna być. Piszesz, że parterówka więc nie ma skosów ?? ... ale ok. CO dla 110m2 tak ocieplone jak w stopce kontra CWU dla 5 osób to na to CO i CW takie same kW lub CWU większe. Pomysł na PC PW do CWU jest przyzwoity. Pomysł na piecyk na prąd do CO jest przy tych m2 i OZC (zrobione?) też dobry. Jedyne co czytam, że tak bardzo chcesz oszczędzić na gazie (piec i przyłącze) - u Ciebie to też dobra idea, ale już oszczędzenie na kalafiorach czy podłogówce konta maty grzejnebym nie polecał. Przemyśl to na spokojnie. Piecyk na prąd zawsze na PC lub gaz zmienisz, ale z podłogówką a nie kablami pod posadzą. Ja bym się takiej opcji wyboru nie chciał pozbywać w perspektywie najbliższych 10 a co dopiero 20 lat! Chyba że planujesz z czasem gdzieś w ściany puścić rury od CWU i kalafiory założyć kosztem remontu bo pod podłogą to będzie trudna - droga sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Dajesz prądu na dom 1700 zł / 0,42, czyli 4047kW. Liczę dla równości 4000 kW. Przy COP -5 (mój autorski licznik) odzyskujesz z tego na CO 800kW. Zakładając, że masz PC COP4 to byś pobrał do wyprodukowania braku zysku bytowego 200kW (4x200kw = 800kW). Czyli zyskujesz na bytowym 84 PLN rocznie. Średnia 42gr to jest na całość. Na PC jest coś ponad 30gr, a na resztę domu około 50gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.01.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 a ciebie to boli Moje zużycie...? dom zużywa dokładnie tyle na ile ma w danej chwili apetyt, ani mniej ani więcej ... ja z niecierpliwością poczekam na twój pierwszy normalnie eksploatowany cały rok bez rozpalania kominka, kombinowania z obniżaniem i podnoszeniem temperatury ... a potem się zobaczy jakie to 6-7 razy niższe rachunki ... przeciez caloroczny COP i tak wyjdzie 2:-P noooo, moze 2,2, jak nie przymrozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 07.01.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) no to 110m2 (choć mi 180m2 - 35m2 garaż - 14m2 kotłownia wychodzi 131m2, a kotłownia dogrzana też winna być. Piszesz, że parterówka więc nie ma skosów ?? ... ale ok. CO dla 110m2 tak ocieplone jak w stopce kontra CWU dla 5 osób to na to CO i CW takie same kW lub CWU większe. Pomysł na PC PW do CWU jest przyzwoity. Pomysł na piecyk na prąd do CO jest przy tych m2 i OZC (zrobione?) też dobry. Jedyne co czytam, że tak bardzo chcesz oszczędzić na gazie (piec i przyłącze) - u Ciebie to też dobra idea, ale już oszczędzenie na kalafiorach czy podłogówce konta maty grzejnebym nie polecał. Przemyśl to na spokojnie. Piecyk na prąd zawsze na PC lub gaz zmienisz, ale z podłogówką a nie kablami pod posadzą. Ja bym się takiej opcji wyboru nie chciał pozbywać w perspektywie najbliższych 10 a co dopiero 20 lat! Chyba że planujesz z czasem gdzieś w ściany puścić rury od CWU i kalafiory założyć kosztem remontu bo pod podłogą to będzie trudna - droga sprawa. Zerknij na projekt Cztery kąty firmy MG Projek całość 177 m http://img441.imageshack.us/img441/9439/domyj.jpg Nie wiem co oni wliczają w użytkową a co nie. OZC zrobię jak już kupie projekt i naniosę modyfikacje. Czyli zamiast kabli grzejnych piec na prąd plus rurki z wodą w płycie fundamentowej tak ? hmmmm - całkiem ciekawe. Nie myślełem o tym. Edytowane 7 Stycznia 2013 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 07.01.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Ty już tu nie "filozuj" nad oczywistymi oczywistościami:) Żadna żarówka nigdy nie miała na celu grzać, nawet przysłowiowa "kwoka" pojawiła się "przy okazji". Może kiedyś pojawią się urządzenia o prawie 100% sprawności i wtedy nikt nie będzie rozwodził się nad zyskami bytowymi ze świecidełek. " ...Żarówka wykorzystuje ok. 5% energii na światło widzialne, a reszta energii jest tracona w emisji ciepła....." źródło ------ http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBar%C3%B3wka widzę kszhu że nawet w tym wątku "ściemniasz" bo według ciebie to halogen czy żarówka nie ocieplają pomieszczenia...... ciekawe jaką teorią to obalisz?? Edytowane 7 Stycznia 2013 przez mar1982kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 07.01.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Zerknij na projekt Cztery kąty firmy MG Projek całość 177 m http://img441.imageshack.us/img441/9439/domyj.jpg Nie wiem co oni wliczają w użytkową a co nie. OZC zrobię jak już kupie projekt i naniosę modyfikacje. Czyli zamiast kabli grzejnych piec na prąd plus rurki z wodą w płycie fundamentowej tak ? hmmmm - całkiem ciekawe. Nie myślełem o tym. 1. kup projekt, 2. zrób OZC i wróć do kalkulacji 3. kombinujesz dobrze, przemyśl tylko tą inwestycje w podłogówkę dom: 1. mała łazienka ok 6,5 m2, idealnie więc w "kotłowni" zrobić pralnię, miejsce na reku, blisko od reku do GWC, i coś do grzania. Pralnia blisko drzwi na zewnątrz to i latem coś można z niej wynieść do suszenia, 2. pom. gospodarcze z drzwiami blisko tarasu (grill, krzesła, stolik) zawsze OK. 3. te okienka w kotłowni i garażu można zrobić z np: zamiast 2 sztuk 0,8x0,8 na 1 sztukę 1,4x0,8. Więcej światła, taniej, cieplej. Zawsze coś. 4. stryszek będzie spory na graty, na początku możesz ocieplić po stropie (koszt tylko zakupu) a potem wrzucić wełnę dopiero w skosy (jak masz ciut czasu i chcesz się bawić to dasz radę sam, w końcu to nie zabudowa kg na poddaszu użytkowym). 5. czepić się można tylko rozmieszczenia okien na strony świata. Nie wiem, gdzie u Ciebie północ/południe, ale tragedi nie ma i nie ma co też przesadzać, pasywnego nie budujesz (choć prawie, prawie). 6. jak da radę to ja bym dał 30cm styro na bloczku 18cm. razem 48 cm, możesz dobić i do 50cm. No ale na bloczku 24 czy 25 to już się robi "grubo" w dostępie do światła (np: 25+32 to już 57cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 07.01.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 nadal nie odpowiedziałeś mi na pytanie nie grzejącej żarówki.... czemu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 No coś ty! Nie wymagaj od Krzycha by przyznał się, że głupoty gada. To nie na jego siły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 07.01.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 1. kup projekt, 2. zrób OZC i wróć do kalkulacji 3. kombinujesz dobrze, przemyśl tylko tą inwestycje w podłogówkę dom: 1. mała łazienka ok 6,5 m2, idealnie więc w "kotłowni" zrobić pralnię, miejsce na reku, blisko od reku do GWC, i coś do grzania. Pralnia blisko drzwi na zewnątrz to i latem coś można z niej wynieść do suszenia, 2. pom. gospodarcze z drzwiami blisko tarasu (grill, krzesła, stolik) zawsze OK. 3. te okienka w kotłowni i garażu można zrobić z np: zamiast 2 sztuk 0,8x0,8 na 1 sztukę 1,4x0,8. Więcej światła, taniej, cieplej. Zawsze coś. 4. stryszek będzie spory na graty, na początku możesz ocieplić po stropie (koszt tylko zakupu) a potem wrzucić wełnę dopiero w skosy (jak masz ciut czasu i chcesz się bawić to dasz radę sam, w końcu to nie zabudowa kg na poddaszu użytkowym). 5. czepić się można tylko rozmieszczenia okien na strony świata. Nie wiem, gdzie u Ciebie północ/południe, ale tragedi nie ma i nie ma co też przesadzać, pasywnego nie budujesz (choć prawie, prawie). 6. jak da radę to ja bym dał 30cm styro na bloczku 18cm. razem 48 cm, możesz dobić i do 50cm. No ale na bloczku 24 czy 25 to już się robi "grubo" w dostępie do światła (np: 25+32 to już 57cm). tak tak zmiany będą muszę wygospodarować trochę miejsca (łazienka , pom gosp) na saune, dach konstrukcja przewidziana w technologi wiązarów prefabrykowanych - postaram się zmienić na dwu-spadowy no i wyrównać obrys domu do równego prostokąta. Co do silki to opcja zapasowa sam tego nie postawie a budowlańcom nie ufam za grosz. Narazie jestem za opcją Izodom 2000. Jest tu na forum jeden osobnik (MAG) który właśnie jest w trakcie budowy w tej technologi i czekam na jego postępy i opinie. Co do stron świata to wejście jest od północy. Przeżyje te okna jakoś od północy. Zamontuje je w ociepleniu (nie wiem jak się to robi w kształtkach może Lobo M podpowie) Okna tam gdzie da rade to fixy, podcień przed salonem do przebudowy. Co do ocieplenia dachu to temat do dyskusji bo myślałem jak to zrobić i kombinowałem z ociepleniem stropu zamiast skosów ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie. No i ostatnio naczytałem się co miał budowlany laki z budynkiem który nie ma ścian nośnych w środku domu i dach prefabrykowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 07.01.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 No coś ty! Nie wymagaj od Krzycha by przyznał się, że głupoty gada. To nie na jego siły haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 07.01.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 .... Przeżyje te okna jakoś od północy. Zamontuje je w ociepleniu (nie wiem jak się to robi w kształtkach może Lobo M podpowie) Okna tam gdzie da rade to fixy, podcień przed salonem do przebudowy.... okna - 3 szybkowe od polnocy i wschodu , od poludnia i zachodu daj 2 szybowe jesli zbudujesz dom z IZOdom2000 to masz montaz okien w standardzie w warstwie sytropianu bo kloski sa styropianowe a tylko zdzen zelbetonowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.01.2013 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (może kbab ma gdzieś te moje wyliczenia). Mam Twoje fakt od 01.2011 do 03.2012, jak chcesz to podaj na priva kolejne to odeślę Ci wyliczone w tabeli, lub jak wyrazisz zgodę to wkleję na FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Mam Twoje fakt od 01.2011 do 03.2012, jak chcesz to podaj na priva kolejne to odeślę Ci wyliczone w tabeli, lub jak wyrazisz zgodę to wkleję na FM. Prześlę ci jak przyjdzie styczniowa faktura Możesz tu podać tamte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.01.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) proszę rozwiejcie moje wątpliwości - czy do ogrzewania kablami jest sens instalować PC powietrze woda do CWU ? Zależy czy masz w domu prysznic czy nie Jeśli miałbyś kłaść kable czy kupować piec elektryczny a dodatkowo pompę do cwu to nie ma sensu ekonomicznego,przynajmniej dla mnie nie było W takim wypadku lepiej jest kupić jedną pompę do wszystkiego. Przerabiałem to osobiście Czyli zamiast kabli grzejnych piec na prąd plus rurki z wodą w płycie fundamentowej tak ? hmmmm - całkiem ciekawe. Nie myślełem o tym. To jest takze wg mnie najrozsądniejsze rozwiązanie,może nie koniecznie rurki w płycie ale na pewno piecyk elekryczny Piecyk na prąd zawsze na PC lub gaz zmienisz, ale z podłogówką a nie kablami pod posadzą. Ja bym się takiej opcji wyboru nie chciał pozbywać w perspektywie najbliższych 10 a co dopiero 20 lat! Edytowane 7 Stycznia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.01.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Prześlę ci jak przyjdzie styczniowa faktura Możesz tu podać tamte? ok, tych starych nie chce mi się szukać, wkleję powtórnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 07.01.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 okna - 3 szybkowe od polnocy i wschodu , od poludnia i zachodu daj 2 szybowe jesli zbudujesz dom z IZOdom2000 to masz montaz okien w standardzie w warstwie sytropianu bo kloski sa styropianowe a tylko zdzen zelbetonowy a jak sprawa z węgarkiem w systmeie izodom ? bo w jeśli chodzi o silke to sprawa prosta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts