jasiek71 23.01.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Temperatura w domu ...15 stopni.Zasilanie to 30 stopni. Ciężko podnieść tą temp.Natomiast dziwne bo mam wrażenie że jest cieplej niz w domu w którym teraz mieszkam gdzie mam grzejniki żeliwne i tem w domu 22 stopnie:) Temp podlogi 17-19 stopni. Mam czujke podłogi w miejscu powrotu podlogówki. Cos kiedyś Jasiek71 pisal o tym Budowlanemu żeby tam wlaśnie czujkę umieścił. Tylko nie wiem czy pisał o pętlach podlogówki czy rurach powracajacych do kotła. jakiej mocy jest kocioł ...? masz podłogę cieplejsza od ścian wiec jest znaczne odczucie promieniowania... pisałem o powrocie do kotła ... nie możesz bardziej podnieść temp. podłogi bo kociołek nie nadąża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 23.01.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Mam pytanie do kablarzy:) Ja też planuję montować kabelki u siebie:). Zastanawiam się tylko jak to zrobić. Styropian 20 cm, wylewka 10 cm, plus płytki,. Wiem że można kłaść posadzkę na dwa razy tyle, że płaci się podwójnie. Czy ma ktoś z Was patent na położenie tego na raz? Jeśli tak to czy może przesłać fotki z montażu. Chcę położyć sam dlatego proszę o wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 23.01.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 jakiej mocy jest kocioł ...? masz podłogę cieplejsza od ścian wiec jest znaczne odczucie promieniowania... pisałem o powrocie do kotła ... nie możesz bardziej podnieść temp. podłogi bo kociołek nie nadąża... kocioł 12 kw co , ja nie mogę myślę że mogę ,nie chce grzać do 21 * powietrza w te mrozy.Jeszcze nie mieszkam więc nie mam ciśnienia. Poczekam na ..ocieplenie. To inaczej jaka powinna byc tem zasilania. Gdybym miał kocioł z pogodówką to ile on by ustawił wg Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.01.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 To inaczej jaka powinna byc tem zasilania. Gdybym miał kocioł z pogodówką to ile on by ustawił wg Ciebie najpierw to trzeba ustalić jakąś temperaturę w budynku, masz 15* a celujesz w ile ...? a po co pogodowy ...? dajesz pokojowy i tyle, jak spada poniżej nastawy to bujnie kotła a ten będzie hulał aż sterownik wyłączy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.01.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Mam pytanie do kablarzy:) Ja też planuję montować kabelki u siebie:). Zastanawiam się tylko jak to zrobić. Styropian 20 cm, wylewka 10 cm, plus płytki,. Wiem że można kłaść posadzkę na dwa razy tyle, że płaci się podwójnie. Czy ma ktoś z Was patent na położenie tego na raz? Jeśli tak to czy może przesłać fotki z montażu. Chcę położyć sam dlatego proszę o wskazówki. rzuc okiem do mojego DB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 23.01.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 najpierw to trzeba ustalić jakąś temperaturę w budynku, masz 15* a celujesz w ile ...? a po co pogodowy ...? dajesz pokojowy i tyle, jak spada poniżej nastawy to bujnie kotła a ten będzie hulał aż sterownik wyłączy ... Pokojowy raczej ma zbyt dużą histerezę i nie jest reprezentatywny.... lepiej pogodowy vs zapotrzebowania budybku a resztę wyregulować przepływami.... Tak myślę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.01.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 To inaczej jaka powinna byc tem zasilania. Gdybym miał kocioł z pogodówką to ile on by ustawił wg Ciebie Pogodowy (czujnik zewnętrzny) ustawił by tyle ile byś ......ustawił na krzywej grzewczej. To i tak trzeba ustawić doświadczalnie. Po wyschnięciu budynku i tak byś musiał zrobić korektę krzywej. Prawdopodobnie w trakcie wysychania budynku jeszcze ze dwie korekty, bo wilgotność zmienia nasze odczucie ciepła. 15 oC odczuwasz jako ciepło, bo wchodzisz na chwilę z -10 i oczekujesz ciepła. Twój mózg tego oczekuje:) Jak ciepło to się rozbierz do gaci, krzesło na środek domu, gazeta do ręki i napisz po jakim czasie zmarzła ci dupa. Wróć potem na grzejniki żeliwne przy 22 stopniach i zrób to samo. Jestem ciekaw wyniku:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 23.01.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Pogodowy (czujnik zewnętrzny) ustawił by tyle ile byś ......ustawił na krzywej grzewczej. To i tak trzeba ustawić doświadczalnie. Po wyschnięciu budynku i tak byś musiał zrobić korektę krzywej. Prawdopodobnie w trakcie wysychania budynku jeszcze ze dwie korekty, bo wilgotność zmienia nasze odczucie ciepła. 15 oC odczuwasz jako ciepło, bo wchodzisz na chwilę z -10 i oczekujesz ciepła. Twój mózg tego oczekuje:) Jak ciepło to się rozbierz do gaci, krzesło na środek domu, gazeta do ręki i napisz po jakim czasie zmarzła ci dupa. Wróć potem na grzejniki żeliwne przy 22 stopniach i zrób to samo. Jestem ciekaw wyniku:P słusznie ,zapomnialem że w pogodowym ustawia się krzywą nici z wyniku . wszystkie gazety w kozie spaliłem do tego z" zeliwnymi " nie wchodzę z tropikow tylko też z -10 * Edytowane 23 Stycznia 2013 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 23.01.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 słusznie ,zapomnialem że w pogodowym ustawia się krzywą nici z wyniku . wszystkie gazety w kozie spaliłem Każdy termostat ma niestety histerezę.... nawet a zwłaszcza pokojowy....niestety.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.01.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Pokojowy raczej ma zbyt dużą histerezę i nie jest reprezentatywny.... lepiej pogodowy vs zapotrzebowania budybku a resztę wyregulować przepływami.... Tak myślę... dajesz pokojowy gdzieś w centralnym miejscu domu a resztę regulujesz przepływami ... kociołek sam się rozbuja do tylu ile trzeba ...( no chyba że ustawisz mu górną granicę ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.01.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Każdy termostat ma niestety histerezę.... nawet a zwłaszcza pokojowy....niestety.... a co w tym złego ...? ustawiasz minimalną przeważnie 0,5-1,0* ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 23.01.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 a co w tym złego ...? ustawiasz minimalną przeważnie 0,5-1,0* ... to że pogodowy szybciej zareaguje.... chyba....?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.01.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 to że pogodowy szybciej zareaguje.... chyba....?? a co to zmienia ...? przecież i tak się bujasz w przedziale tego 0,5-1,0* ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 23.01.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 a co w tym złego ...? ustawiasz minimalną przeważnie 0,5-1,0* ... no własnie .a jaką najlepiej ustawić.Mój sterownik może od 0,1* w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.01.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 no własnie .a jaką najlepiej ustawić.Mój sterownik może od 0,1* w górę ja u siebie mam 0,5* (-0,5 i +0,5 ) nastawa np.22,5* powoduje załączenie przy 22,0* i wyłączenie przy 23,0* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 23.01.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 a co to zmienia ...? przecież i tak się bujasz w przedziale tego 0,5-1,0* ... albo 1-2.. zalezy jaki sterownik a to już dużo.... po za tym termostat bada tylko temp. w jednym pomieszczeniu i b.wolno reaguje na zmiany temperatury.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.01.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 albo 1-2.. zalezy jaki sterownik a to już dużo.... po za tym termostat bada tylko temp. w jednym pomieszczeniu i b.wolno reaguje na zmiany temperatury.... zakładasz taki jak potrzeba a nie najtańszy jaki dało się dostać ... cały dom regulujesz przepływami ... sterowniki w każdym pomieszczeniu potrzebne są tylko przy kablach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 23.01.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) ja u siebie mam 0,5* (-0,5 i +0,5 ) nastawa np.22,5* powoduje załączenie przy 22,0* i wyłączenie przy 23,0* OK, tylko czy lepiej ustawić histerezę 0,5 czy 0,1 ?pytam bo dopiero zaczynam. I tak dzięki że znajdujesz czas na odpowiedzi Edytowane 23 Stycznia 2013 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.01.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 I tak dzięki że znajdujesz czas na odpowiedzi jasiek? przeciez on tutaj mieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 jasiek? przeciez on tutaj mieszka też mi się tak wydaje ... czasami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts