jasiek71 24.01.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 OK, tylko czy lepiej ustawić histerezę 0,5 czy 0,1 ?pytam bo dopiero zaczynam. I tak dzięki że znajdujesz czas na odpowiedzi lepiej tak ok. 1* pomiędzy cyklami włączania i wyłączania... bardzo mała histereza powoduje masakryczne taktowanie układu grzewczego i sterującego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.01.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 jasiek? przeciez on tutaj mieszka I chwała Mu za to. Jasiek jesteś WIELKI. Gdybym wcześniej zaczął czytać posty Jaska to byłbym z 10K do przodu. Reku miałbym za grosze , jesli w ogole by było.Na pewno byłaby WM. GWC byłoby dłuższe , a nie 24 m (choć temp podawane na jednostce Jan Gazu są ....dziwne , teraz przy tych mrozach pokazuje mi od 10 -12 * ,Nie wiem czy to prawda czy falsz. I czego to jest temp tak naprawde. Dzieki postom Jaska robie wstępne podgrzewanie ZWU ,, ale to wiosną. Czerpnia dachowa do reku , to też jego pomysł. Kiedy kupiłem kociol elektryczny i spojrzałem z bliska na "bebechy" kotła , przypomniał mi sie Jego post, że to zwykła rura z grzalkami.Bo przecież to prawda. Gdybym sie wczesniej przygotował to zamówiłbym jakąś rure , wstawil grzałki i byłoby to samo. z 1500 zł do przodu. Sterownik Jan Gaz E5 .Gadżet .Znów Jasiek miał racje.Fascynacja mija po ...a nawet po tygodniu. Ale mialem nadzieje że bedę miał z glowy sterowanie przepustnicami ....., ą, ę i takie tam. Sprawdzcie jak Jasiek rozwiązałby to , za grosze , tzn na pewno taniej. Miałem kupować jakieś cuda wianki coby sterowac kotłem w 2 taryfie. Znów jaśka posty - ustawiłem w 2-iej taryfie wysoko w 1 minimalnie i wystarczy.Po co tym jeszcze dodatkowo sterować. To przyklad gdzie juz jestem od 300 do 500 zl do przodu. I wiele wiele innych. (dobra , ktoś mógłby zrobic to taniej , jak znam życie mnie by "skroili " na tą kwotę Dla mnie ogromny szacun .Ale jest wiele , wiele innych osób które pominąłem a też TU mieszkają, za co serdecznie przepraszam. Proszę o niekomentowanie tego posta. P.S Może fora są IM bardziej potrzebne niz ONI nam .... ale i tak dobrze że są tacy ludzie. Tak naprawdę mogłem to zawrzeć w tym zdaniu.... .ale tak mnie jakoś naszlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.01.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 lepiej tak ok. 1* pomiędzy cyklami włączania i wyłączania... bardzo mała histereza powoduje masakryczne taktowanie układu grzewczego i sterującego ... Dzięki hmm , ale na kotle też sie ustawia histerezę .I teraz: mam ja A) ustawić na kotle B) na sterowniku pokojowym C) dzwonic do producenta kotla lub sterownika pokojowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Dzięki hmm , ale na kotle też sie ustawia histerezę .I teraz: mam ja A) ustawić na kotle B) na sterowniku pokojowym C) dzwonic do producenta kotla lub sterownika pokojowego wszystko ustawiasz na sterowniku pokojowym, kotła na razie nie ograniczaj niech się buja ile mu pasuje ... różnice temperatury w poszczególnych pomieszczeniach korygujesz na rotametrach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.01.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 P.S Może fora są IM bardziej potrzebne niz ONI nam .... ale i tak dobrze że są tacy ludzie. Tak naprawdę mogłem to zawrzeć w tym zdaniu.... .ale tak mnie jakoś naszlo. to sybioza bez ktorej FM by nie bylo takie jakie jest a oni/my nie moglibysmy sie wyrzywac i wymyslac i sprawdzac sensownosci poszczegolnych rozwiazan tak skutecznie jak to robimy obecnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.01.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Dzięki hmm , ale na kotle też sie ustawia histerezę .I teraz: mam ja A) ustawić na kotle B) na sterowniku pokojowym C) dzwonic do producenta kotla lub sterownika pokojowego Dzwoniłem do producenta sterownika. To nie jest tak że tylko czekam na odpowiedzi z Waszej strony Oni doradzają ustawic jak najniższa histerezę. Bezwładność podłogówki itd jest taka że i tak za często nie będzie taktować. Natomiast radzą zmniejszyć funkcje PIDna kotle .Jest to jakis regulator proporcjonalno - calkujący- jesli - bardzo długo dochodzi do temp to ustawic na 4 lub 5 jesli za szybko to 1 lub 2. Nie kojarzę po ilu od włączenia pomiędzy 13 a 15 taktuje , ale robi to często. TZn na tyle często że zwrocilem na to uwagę. Jak jest naprawdę.? Pewnie znów wyjdzie na Twoje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Dzwoniłem do producenta sterownika. To nie jest tak że tylko czekam na odpowiedzi z Waszej strony Oni doradzają ustawic jak najniższa histerezę. Bezwładność podłogówki itd jest taka że i tak za często nie będzie taktować. Natomiast radzą zmniejszyć funkcje PIDna kotle .Jest to jakis regulator proporcjonalno - calkujący- jesli - bardzo długo dochodzi do temp to ustawic na 4 lub 5 jesli za szybko to 1 lub 2. Nie kojarzę po ilu od włączenia pomiędzy 13 a 15 taktuje , ale robi to często. TZn na tyle często że zwrocilem na to uwagę. Jak jest naprawdę.? Pewnie znów wyjdzie na Twoje.... jak masz wszędzie podłogowe to zrób po mojemu ... przypominam układ akumulacyjny ma się ładować i rozładowywać a nie popierdywać ... dochodzi jeszcze wykorzystanie tańszej taryfy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.01.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 wszystko ustawiasz na sterowniku pokojowym, kotła na razie nie ograniczaj niech się buja ile mu pasuje ... różnice temperatury w poszczególnych pomieszczeniach korygujesz na rotametrach ... na szczęście tem w chalupie jest niesamowicie stabilna. Co ciekawe zwrociła na to (też ) uwage babcia ktora ma 90 lat. Czy to dól czy piętro , ta sama temp. nigdzie nie "pizga" Natomiast wilgoć na strychu nieużytkowym jest masakryczna. Na to zwrocił też uwage R&K u siebie.( tzn nie na wilgoć tylko na przenikanie ciepła) Mimo ze po stropie nad pietrem wydawało mi się ze jest docieplone w miare (30 cm styro + 10 cm proszku) , nieszczelność z powodu braku włazu strychowego ( na razie prowizoryczna klapa ocieplona wełna ) jest tam w tej chwili lód na membranie. Wczesśniej się z niej lało. Dzisiaj wjechalem tam z odkurzarzem piorącym do dywanów...ale było juz za póżno wszystko zamarzło. I teraz jak nastepuje konwekcja cieplego z dołu to kapie z całego dachu. Byle do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.01.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 I chwała Mu za to. Jasiek jesteś WIELKI. (...) P.S Może fora są IM bardziej potrzebne niz ONI nam .... ale i tak dobrze że są tacy ludzie. jakby zebrać te jaskowe i adamowe przemyslenia, to wydałby poradnik pt.: "Jak nie dać się ogolić przy budowie domu" jasiu, moze to pomysł na zimowe wieczory, skoro automatyka robi to, co do niej należy? wydalibyście takie dzieła zebrane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 , nieszczelność z powodu braku włazu strychowego ( na razie prowizoryczna klapa ocieplona wełna ) jest tam w tej chwili lód na membranie. Wczesśniej się z niej lało. przez ten właz wylata większość powietrza wentylacyjnego z domu, zgadnij którędy wlata ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 wydalibyście takie dzieła zebrane przecież taki dom to w kilku zdaniach opiszesz... a co potem ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.01.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 przecież taki dom to w kilku zdaniach opiszesz... a co potem ...??? Jak to co ? tantiemy ale byłby lepszy sposób na przekucie tego na $. chyba że nie czas ku temu. Kontrolowany kryzys w Europie w tej chwili nie sprzyja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.01.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) jakby zebrać te jaskowe i adamowe przemyslenia, to wydałby poradnik pt.: "Jak nie dać się ogolić przy budowie domu" jasiu, moze to pomysł na zimowe wieczory, skoro automatyka robi to, co do niej należy? wydalibyście takie dzieła zebrane przecież taki dom to w kilku zdaniach opiszesz... a co potem ...??? Hipka - czym dlużej o tym wszystkim myśle/ analizuje dane - sporo też z jaskiem badamy/ sprawdzamy / obserwujemy / konsultujemy to dochodze do wniosku ze ludzie w 99% nie są wstanie takiej wiedzy przelknąć , i nie jest to jakaś czarna magia tylko na chwilę obecną wiekszość produktów to bełkot marketingowy tamekna wiedza , lamdy, wspolczynniki, % , sprawności itp ... wszystko o kant d.... rozbić wystarczy popatrzeć na wątek o wentylacji ile kontrowersji budzi układ WMG Edytowane 24 Stycznia 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.01.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Hipka to dochodze do wniosku ze ludzie w 99% nie są wstanie takiej wiedzy przelknąć ,... nie dziw sie mamy do wyboru - bełkot marketingowy , ktory wiadomo że cięzko sprawdzić , bo nie o to chodzi żeby zrozumieć tylko stac sie zakręconym mamy do wyboru składy budowlane które na pytanie co sadzą o produkcie , mówia ' to się dobrze sprzedaje " o budowlańcach nie wspomnę bo szkoda słów mamy do wyboru forum gdzie na 10 odpowiedzi , 5 jest za a 5 przeciw To szuka sie Prawdziwych Liderów Forum i ufa się IM lub nie, bezgranicznie bo inaczej to człowiek by fioła dostał. Ale jak powiedział LEC - doświadczenie uczy że nie uczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 24.01.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 GWC byłoby dłuższe , a nie 24 m (choć temp podawane na jednostce Jan Gazu są ....dziwne , teraz przy tych mrozach pokazuje mi od 10 -12 * ,Nie wiem czy to prawda czy falsz. I czego to jest temp tak naprawde wygląda jakby nie nadążał z podgrzewaniem powietrza czyli jest za krótki lub ma za małą powierzchnię wymiany, trzeba by obok przy jakiejś okazji dołożyć 2 kolejne rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.01.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) GWC byłoby dłuższe , a nie 24 m. 24m jest całkowicie wystarczające,żeby wymiennik w reku nie zamarzł,bo do tego tylko GWC służy,nie ma sensu robić dłuższego. Ja mam 2x20mb ale z fi125 i od początku działania temp. na wyjściu z GWC nie spadła poniżej 6,2st.C przy ok.70m3/h Edytowane 24 Stycznia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 24m jest całkowicie wystarczające,żeby wymiennik w reku nie zamarzł,bo do tego tylko GWC służy,nie ma sensu robić dłuższego. Ja mam 2x20mb ale z fi125 i od początku działania temp. na wyjściu z GWC nie spadła poniżej 6,2st.C przy ok.70m3/h to daj 350m3/h ... ja mogę na okrągło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Potrzebne to nie, można podejść tak samo jak do wodnej. ja wiem że się da ale nie mąć bo przeciętny Kowalski uwierzy a potem cyrki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.01.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 to daj 350m3/h ... ja mogę na okrągło ... Dzisiaj mu walnę 300m3/h bo tylę mogę max. i zobaczymy co jutro będzie Chociaż jak jestem na budowie i reku chodzi na maxa i nie zauważyłem różnicy w temp.na GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 24.01.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 A co myślicie o cyklicznym czasowym załączaniu pompy podlogówki np. 15min on - 15min off????Bezwładność podłogówki powinna na to pozwolic no i oszczędzilibyśmy kilka kWh.... ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts