Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy np. do posadzki w przeciągu taniej taryfy trwającej 2h dostarczysz 4x1kW/15min czy 1x4kW/60min nie ma znaczenia. Tyle tylko, że będziesz miał mniejsze różnice jej (i pomieszczenia) temperatur. Musisz więc wziąć pod uwagę to, czy ta mniejsza różnica temp. pozwoli Ci "dotrwać" komfortowo do kolejnego cyklu tańszej taryfy.

Miałem na mysli 15min on 15min off przez całą dobę...

ON jak za zimno...

OFF jak za ciepło ...

tyle ...;)

'

Nie napisałem wcześniej wszystkiego :-(

Podłogówka wodna zasilana z bufora grzanego grzałką w II taryfie

Sterowanie temp. zasilania podłogówki tmieszaczem pogodowo bez żadnych termostatów w pokojach

15min on 15min off /24h pozwoliło by na oszczędność 50%na prądzie do pompy CO podłogówki a podłoga przez 15min się przecież nie wyziębi....

Można by jeszcze ustawić by pompa chodziła tylko lub głównie w taniej taryfie trzeba by sprawdzic czy nie będzie to zbyt niekomfortowe

50W na pierwszym biegu - wychodzi 1,2kwh/doba nieby niedużo ale sumując urządzenia deczko się uzbiera....

PS. Dekoder "n'-ki pobiera 21W w trybie uśpienia (w trybie pracy tyle samo).

I tu pies pogrzebany. Szukanie oszczędności powinieneś zacząć od energooszczędnej pompy np Hel Wita Delta 55/25 lub 35/25.

Edytowane przez Tomek B..

R&K przejrzałem na szybko twój dziennik tam gdzie masz montowane kable, super dużo fotek. Jak będę miał więcej czasu to postaram się przejrzeć cały dokładniej. Nie o to mi chodziło z tymi kablami. Ja chcę położyć kable w posadzce akumulacyjnej tak gdzieś po środku, bez dodatkowego lania wylewki samopoziomującej. To już chyba lepiej byłoby położyć posadzkę na dwa razy (to tylko moje zdanie). Słyszałem, że są sposoby kładzenia kabli w wylewce w inny sposób, tyle, że nie jestem do końca pewny jak to zrobić. Więc ponawiam pytanie. Czy ktoś z Was kładł kable w wylewce montując je do zbrojenia i podnosząc w czasie kładzenia posadzki? Lub może montując je na jakichś dystansach? Proszę o fotki, ułatwiłoby mi to dużo jestem wzrokowcem.

a co zmieni się jak będą na dnie ...

czy np. bliżej góry ...???

Jak będą na spodzie to trzeba kłaść na styropian srebrną folię odbijającą ciepło do góry (nie wiem jak się ona nazywa) A jak umieszczę ją w wylewce 10 cm mniej więcej tak pośrodku to wystarczy czarna folia izolująca ( też nie wiem jak się nazywa). Tak według mnie, może się mylę. Jak przeglądałem gazety typu murator to zawsze takie kable były mniej więcej pośrodku. Wydawało mi się, że ma to jakieś znaczenie.

poza tym mało która firma jest wstanie wylać Ci płytę tak by była na gotowo bez późniejszego równania z obserwacji moich i np M.A.G.'a wynika ze nierówności na płycie są +/- 1 cm - dużo i nie dużo .. zależy od pomieszczenia i tego co chcesz kłaść

jeśli np gdzieś klej - to tak czy inaczej zużyjesz więcej kleju na wyrównanie poziomu, jeśli panele to podkład pasuje by leżał na równym i nie niszczył go lub paneli od spodu

poza tym mało która firma jest wstanie wylać Ci płytę tak by była na gotowo bez późniejszego równania z obserwacji moich i np M.A.G.'a wynika ze nierówności na płycie są +/- 1 cm - dużo i nie dużo .. zależy od pomieszczenia i tego co chcesz kłaść

jeśli np gdzieś klej - to tak czy inaczej zużyjesz więcej kleju na wyrównanie poziomu, jeśli panele to podkład pasuje by leżał na równym i nie niszczył go lub paneli od spodu

Zgadzam się, że z firmami od wykończeniówki to urwanie głowy. Staram się nie myśleć, co mogą sp... Ale robienie kanałów na kable w wylewce i potem je krycie wylewką samopoziomującą to nie wydaje mnie się jako dobry pomysł. Nie dość, że sam bym tego nie zrobił ( dodatkowy wydatek) to trzeba naprawdę dobrze policzyć długość rowka, aby kabel się zmieścił. Tak to jest zawsze możliwość przesunięcia kabla. Nie wiem sam, co mam myśleć.