jasiek71 24.01.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Nie obrażaj Szanownych Forowiczów;) "Kowalski" ma ogrzewanie zainstalowane przez "fyrmę" i nawet nie wie co to forum:) no tak... jak coś to z "fyrmą" będzie się prawdał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 A co myślicie o cyklicznym czasowym załączaniu pompy podlogówki np. 15min on - 15min off???? Bezwładność podłogówki powinna na to pozwolic no i oszczędzilibyśmy kilka kWh.... ;-D a z czego oszczędność ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 24.01.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 a z czego oszczędność ...? ze zużycia pradu ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.01.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 A co myślicie o cyklicznym czasowym załączaniu pompy podlogówki np. 15min on - 15min off???? Bezwładność podłogówki powinna na to pozwolic no i oszczędzilibyśmy kilka kWh.... ;-D Oszczędność kosztem obniżenia temperatury wewnętrznej, można i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 24.01.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Oszczędność kosztem obniżenia temperatury wewnętrznej, można i tak. Przecież posadzka betonowa będzie dalej oddawać ciepło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 24.01.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Czy np. do posadzki w przeciągu taniej taryfy trwającej 2h dostarczysz 4x1kW/15min czy 1x4kW/60min nie ma znaczenia. Tyle tylko, że będziesz miał mniejsze różnice jej (i pomieszczenia) temperatur. Musisz więc wziąć pod uwagę to, czy ta mniejsza różnica temp. pozwoli Ci "dotrwać" komfortowo do kolejnego cyklu tańszej taryfy. Miałem na mysli 15min on 15min off przez całą dobę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Miałem na mysli 15min on 15min off przez całą dobę... ON jak za zimno... OFF jak za ciepło ... tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.01.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Moim zdanie pomysł bez sensu. 1. jak ktoś grzeje prądem to ma dwie taryfy2. Jak ma dwie taryfy to na drugiej i tak ładowanie posadzki ogranicza mu sterownik. 3. To byłby ciekawy pomysł jakby nie było sterowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 24.01.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 ON jak za zimno... OFF jak za ciepło ... tyle ...' Nie napisałem wcześniej wszystkiego Podłogówka wodna zasilana z bufora grzanego grzałką w II taryfie Sterowanie temp. zasilania podłogówki tmieszaczem pogodowo bez żadnych termostatów w pokojach 15min on 15min off /24h pozwoliło by na oszczędność 50%na prądzie do pompy CO podłogówki a podłoga przez 15min się przecież nie wyziębi.... Można by jeszcze ustawić by pompa chodziła tylko lub głównie w taniej taryfie trzeba by sprawdzic czy nie będzie to zbyt niekomfortowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.01.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 A jaka masz moc tej pompy do CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 24.01.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) 50W na pierwszym biegu - wychodzi 1,2kwh/doba nieby niedużo ale sumując urządzenia deczko się uzbiera.... PS. Dekoder "n'-ki pobiera 21W w trybie uśpienia (w trybie pracy tyle samo). Edytowane 24 Stycznia 2013 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 24.01.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) 50W na pierwszym biegu - wychodzi 1,2kwh/doba nieby niedużo ale sumując urządzenia deczko się uzbiera.... PS. Dekoder "n'-ki pobiera 21W w trybie uśpienia (w trybie pracy tyle samo). I tu pies pogrzebany. Szukanie oszczędności powinieneś zacząć od energooszczędnej pompy np Hel Wita Delta 55/25 lub 35/25. Edytowane 24 Stycznia 2013 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.01.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 ' Można by jeszcze ustawić by pompa chodziła tylko lub głównie w taniej taryfie trzeba by sprawdzic czy nie będzie to zbyt niekomfortowe Jeśli chcesz grzać tylko w taniej, po co Ci bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 24.01.2013 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Jeśli chcesz grzać tylko w taniej, po co Ci bufor? Bo nie ma zielonego pojęcia jak zachowuje się wodna odłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 25.01.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 rzuc okiem do mojego DB Dzięki:) Już zerkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 25.01.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 R&K przejrzałem na szybko twój dziennik tam gdzie masz montowane kable, super dużo fotek. Jak będę miał więcej czasu to postaram się przejrzeć cały dokładniej. Nie o to mi chodziło z tymi kablami. Ja chcę położyć kable w posadzce akumulacyjnej tak gdzieś po środku, bez dodatkowego lania wylewki samopoziomującej. To już chyba lepiej byłoby położyć posadzkę na dwa razy (to tylko moje zdanie). Słyszałem, że są sposoby kładzenia kabli w wylewce w inny sposób, tyle, że nie jestem do końca pewny jak to zrobić. Więc ponawiam pytanie. Czy ktoś z Was kładł kable w wylewce montując je do zbrojenia i podnosząc w czasie kładzenia posadzki? Lub może montując je na jakichś dystansach? Proszę o fotki, ułatwiłoby mi to dużo jestem wzrokowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Ja chcę położyć kable w posadzce akumulacyjnej tak gdzieś po środku, a co zmieni się jak będą na dnie ... czy np. bliżej góry ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 25.01.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 a co zmieni się jak będą na dnie ... czy np. bliżej góry ...??? Jak będą na spodzie to trzeba kłaść na styropian srebrną folię odbijającą ciepło do góry (nie wiem jak się ona nazywa) A jak umieszczę ją w wylewce 10 cm mniej więcej tak pośrodku to wystarczy czarna folia izolująca ( też nie wiem jak się nazywa). Tak według mnie, może się mylę. Jak przeglądałem gazety typu murator to zawsze takie kable były mniej więcej pośrodku. Wydawało mi się, że ma to jakieś znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.01.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 poza tym mało która firma jest wstanie wylać Ci płytę tak by była na gotowo bez późniejszego równania z obserwacji moich i np M.A.G.'a wynika ze nierówności na płycie są +/- 1 cm - dużo i nie dużo .. zależy od pomieszczenia i tego co chcesz kłaść jeśli np gdzieś klej - to tak czy inaczej zużyjesz więcej kleju na wyrównanie poziomu, jeśli panele to podkład pasuje by leżał na równym i nie niszczył go lub paneli od spodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 25.01.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 poza tym mało która firma jest wstanie wylać Ci płytę tak by była na gotowo bez późniejszego równania z obserwacji moich i np M.A.G.'a wynika ze nierówności na płycie są +/- 1 cm - dużo i nie dużo .. zależy od pomieszczenia i tego co chcesz kłaść jeśli np gdzieś klej - to tak czy inaczej zużyjesz więcej kleju na wyrównanie poziomu, jeśli panele to podkład pasuje by leżał na równym i nie niszczył go lub paneli od spodu Zgadzam się, że z firmami od wykończeniówki to urwanie głowy. Staram się nie myśleć, co mogą sp... Ale robienie kanałów na kable w wylewce i potem je krycie wylewką samopoziomującą to nie wydaje mnie się jako dobry pomysł. Nie dość, że sam bym tego nie zrobił ( dodatkowy wydatek) to trzeba naprawdę dobrze policzyć długość rowka, aby kabel się zmieścił. Tak to jest zawsze możliwość przesunięcia kabla. Nie wiem sam, co mam myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts