jasiek71 27.01.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 w analogicznym okresie droga taryfa 253 kWh tj. 12,04 kWh doba, wspomniane 917 kWh na ogrzewanie i 199 kWh taniej na reszte (CWU, zmywarka, pranie i inne drobiazgi)..... w sumie 1369 kWh. u mnie 1386kwh taniej i 377kwh drogiej... łącznie 1763kwh... za cały 2012r 10342kwh taniej i 2788kwh drogiej ... łącznie 13131kwh ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 27.01.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 u mnie 1386kwh taniej i 377kwh drogiej... łącznie 1763kwh... za cały 2012r 10342kwh taniej i 2788kwh drogiej ... łącznie 13131kwh ... Czyli jak zwykle u Ciebie 5000 PLN, bardzo fajny wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 28.01.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 WitamPostanowiłem napędzać moją podłogówkę prądem.I teraz zasadnicze pytanie. Czy samym kotłem czy buforem ~ 1200 l z grzałkami. Dodam, że bufor zrobię we własnym zakresie.Ma ktoś doświadczenie z podobnymi instalacjami?Będę wdzięczny za odpowiedzi Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Witam Postanowiłem napędzać moją podłogówkę prądem. I teraz zasadnicze pytanie. Czy samym kotłem czy buforem ~ 1200 l z grzałkami. Dodam, że bufor zrobię we własnym zakresie. Ma ktoś doświadczenie z podobnymi instalacjami? Będę wdzięczny za odpowiedzi Rafał sama podłogówka jest buforem... dokładając zbiornik praktycznie nic nie zyskasz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Witam Postanowiłem napędzać moją podłogówkę prądem. I teraz zasadnicze pytanie. Czy samym kotłem czy buforem ~ 1200 l z grzałkami. Dodam, że bufor zrobię we własnym zakresie. Ma ktoś doświadczenie z podobnymi instalacjami? Będę wdzięczny za odpowiedzi Rafał Kazdy dom jest inny i nie ma co się sugerować podobnymi instalacjami, wielkość bufora powinna być dobrana na podstawie obliczeń ozc i rodzaju zastosowanej taryfy (G12, G12e, G12w itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.01.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Prąd może być tańszy, ale dla tych co będą go mieć razem z gazem, widać dostawcy en el czują "za plecami" oddech konkurencji (ubiegłoroczne umowy na stałą cenę)http://www.bankier.pl/wiadomosc/PGNiG-bedzie-sprzedawac-takze-prad-2741716.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 sama podłogówka jest buforem... dokładając zbiornik praktycznie nic nie zyskasz ... Zyska 100% wykorzystanie II taryfy i wiekszą stabilność temperaturową oraz brak konieczności dodatkowego zagęszczenia poszczególnych petli (zwiększony koszt inwestycyjny - materiał i robocizna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Zyska 100% wykorzystanie II taryfy i wiekszą stabilność temperaturową oraz brak konieczności dodatkowego zagęszczenia poszczególnych petli (zwiększony koszt inwestycyjny - materiał i robocizna) a różnica w kosztach inwestycji związanej z buforem zwróci się jak już dom będzie do rozbiórki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 28.01.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Tani i dobrze zaizolowany bufor to dobra rzecz. Te 1,2m3 to z wyliczeń zapotrzebowania czy na oko? Bo jak to drugie to szkoda grzać na więcej niż jeden cykl "od nocy do nocy" (długi okres II taryfy). Trochę na oko. Na razie w mówili mi, że musi to być min 100 l/10 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Podgrzej podłogówkę do 80stC to pogadamy:) spróbuj to zrobić bez podniesienia temperatury w pomieszczeniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 28.01.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Kazdy dom jest inny i nie ma co się sugerować podobnymi instalacjami, wielkość bufora powinna być dobrana na podstawie obliczeń ozc i rodzaju zastosowanej taryfy (G12, G12e, G12w itp) -----------przyjmijmy,, że zapotrzeboeanie na poziomie 6000 /moim zdaniem to dużo/ grzane w większości w drugiej taryfie . Edytowane 28 Stycznia 2013 przez Drogba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 spróbuj to zrobić bez podniesienia temperatury w pomieszczeniu ... To po co mówimy o podłogówce jako o buforze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Sprzedawcy "mi mówili", że muszę mieć 18kW kabli a policzono na 6kW więc lepiej policz. to dlaczego nie dałeś tych 18...? na bank korzystałbyś tylko z taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 a różnica w kosztach inwestycji związanej z buforem zwróci się jak już dom będzie do rozbiórki... Instalując bufor z grzałkami nie kupujemy niezbyt taniego kospela lub innego kotła, nie zagęszczamy petli nie zwiekszamy rozdzielaczy i nie płacimy więcej za robociznę i jest to nasza korzysc na start, dodatkowo mamy możliwość wykorzystania 100% II taryfy. To faktycznie tak mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 To po co mówimy o podłogówce jako o buforze. skoro już jeden masz (podłogówka ) to po co drugi chcesz doczepić ...? to tak jak bym doczepił sobie jakiś akumulator do zasilania kabli w drogiej... po co...? skoro ładuje tyle ile trzeba w taniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 skoro już jeden masz (podłogówka ) to po co drugi chcesz doczepić ...? to tak jak bym doczepił sobie jakiś akumulator do zasilania kabli w drogiej... po co...? skoro ładuje tyle ile trzeba w taniej ... Skoro mam ?, ale dlaczego muszę miec przewymiarowany, nie mówimy o instalacji istniejącej tylko projektowanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Skoro mam ?, ale dlaczego muszę miec przewymiarowany, nie mówimy o instalacji istniejącej tylko projektowanej jak projektujesz pod elektrykę i dajesz bufor to dopiero jest "miszczostwo"... co on ma ci dać...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.01.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Moim zdaniem jasiek71 ma racje. Po co ten bufor? W moim przypadku (a będzie to jeszcze przeliczane) będzie odpowiedniej grubości akumulacyjna posadzka, akumulacyjne ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 28.01.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Instalując bufor z grzałkami nie kupujemy niezbyt taniego kospela lub innego kotła, nie zagęszczamy petli nie zwiekszamy rozdzielaczy i nie płacimy więcej za robociznę i jest to nasza korzysc na start, dodatkowo mamy możliwość wykorzystania 100% II taryfy. To faktycznie tak mało ? noname2 grzeje się konspelem, ma wszędzie podłogówkę z rozstawem 25-30cm, rozdzielacz dobrany pod te rozstawy czyli raptem kilka obwodów w całym domku, i bez żadnego problemu korzysta wyłącznie z II taryfy ergo, jak ktoś buduje domek pod grzanie prądem COP=1,0 to ten domek automatycznie staje się tak Energo-oszczędny że rozstaw 25-30 cm wyłącznie w II taryfie to i tak z zapasem mocy bo rozstaw co 30cm to bez problemu 95W/m2 czyli 45W/m2 tylko w taniej taryfie czyli załatwi nawet domek 7 litrowy Edytowane 28 Stycznia 2013 przez mxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Bufor ma też inną zaletę (chyba piczman z tego korzysta), że można go zagrzać czymkolwiek innym raz a dobrze a nie jak jakiś mały kociołek kilkadziesiąt litrów. my tutaj nie rozmawiamy o czymkolwiek typu deski, węgiel i inne stałe paliwa... spytaj Piczmana czym grzałby chałupę jak by dzisiaj miał się budować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts