Liwko 28.01.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Też uważam, że grzejąc dom wodną podłogówką wodną zasilaną elektryką, powinno się tak dobrać moc podłogówki do zapotrzebowania, aby przynajmniej do -20 nie wchodzić w drogie godziny, a dom tak ocieplić by w czasie trwania drogiej taryfy nie tracił wtedy więcej niż 1 stopień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 noname2 grzeje się konspelem, ma wszędzie podłogówkę z rozstawem 25-30cm, rozdzielacz dobrany pod te rozstawy czyli raptem kilka obwodów w całym domku, i bez żadnego problemu korzysta wyłącznie z II taryfy U Konrada się nie dało wykorzystać wyłacznie II taryfy choć ma bardzo dobrze ocieplony dom a u noname2 którego dom jest gorzej ocieplony się dało. Ciekawe a jednocześnie ciezkie do wyjaśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 tematy drożejącego prądu i awarii są tu wałkowane co jakiś czas:) tak jak w każdym innym temacie o węglu , eko grochu itp ... od 2001r to słyszę ... jak ktoś się tego boi to niech od razu buduje kotłownię... jak na starcie pakujesz kupę kasy w system grzewczy to gdzie zaleta prądu ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 U Konrada się nie dało wykorzystać wyłacznie II taryfy choć ma bardzo dobrze ocieplony dom a u noname2 którego dom jest gorzej ocieplony się dało. Ciekawe a jednocześnie ciezkie do wyjaśnienia Konrad jak przestanie grzebać w sterownikach i dojdzie z nimi do porozumienia to będzie grzał tylko w nocy ... jak na razie to próbuje po swojemu... ma wielki akumulator a z niego nie korzysta ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Konrad jak przestanie grzebać w sterownikach i dojdzie z nimi do porozumienia to będzie grzał tylko w nocy ... jak na razie to próbuje po swojemu... ma wielki akumulator a z niego nie korzysta ... Przy -20oC równiez ?, bez zwiekszonej tempetury w pomieszczeniach też ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Przy -20oC równiez ?, bez zwiekszonej tempetury w pomieszczeniach też ? a co dla ciebie oznacza zwiększona temperatura...? no chyba że ktoś musi taki bunkier sterować z dokładnością 0,1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Zwłaszcza gdy te -20stC będzie się utrzymywać przez kilka dni? Zamiast się sprzeczać może warto policzyć i samo wyjdzie? Ja widzę u co poniektórych mentalność typu "kto nie jest z nami jest przeciwko nam" czyli, jak ja czegoś nie mam to to jest be:) no patrz ty się ... jakoś warunki zewnętrzne nie powodują u mnie nadmiernego wzrostu czy spadku temperatury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 a co dla ciebie oznacza zwiększona temperatura...? no chyba że ktoś musi taki bunkier sterować z dokładnością 0,1* Akumulacja polega na zwiekszeniu temperatury przez przegrodę w tym przypadku płytę tak aby można to ciepło wykorzystać w czasie drogiej taryfy, a czy ta wyzsza temp posadzki nie ma przełozenia na zwiekszenie temp wewnątrz pomieszczenia. Inna sprawa czy to komuś przeszkadza czy tez nie. Coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Przy 10kW kabli i kosztach jakie podajesz, grzejesz pewnie w obu taryfach więc nie ma o czym mówić. Trudno się nie zgodzić z asolt-em, jeśli bufor hand-made ma być tańszy od piecyka a nieprzewymiarowana instalacja od przewymiarowanej. Tu tkwi zaleta tego rozwiązania a nie w bezpodstawnych dywagacjach. Plus wykorzystanie 100% II taryfy bez zadnych kombinacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Bez sensu!U mnie pompa w duże mrozy (-25) pracuje całą dobę tylko dlatego, że nie jest w stanie podnieść temperatury nad ranem o 1 stopień. Przy odpowiedniej mocy kociołka elektrycznego to chyba nie powinno stanowić problemu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Akumulacja polega na zwiekszeniu temperatury przez przegrodę w tym przypadku płytę tak aby można to ciepło wykorzystać w czasie drogiej taryfy, a czy ta wyzsza temp posadzki nie ma przełozenia na zwiekszenie temp wewnątrz pomieszczenia. Inna sprawa czy to komuś przeszkadza czy tez nie. Coś za coś. ostatnio u Konrada w dzienniku rozpisałem jak to u mnie wygląda ... przy wyższych zewnętrznych jest dokładnie tak samo tyle że podłoga pracuje w innym zakresie ... w jego chałupie to jest tylko jakieś popierdywanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Przy 10kW kabli i kosztach jakie podajesz, grzejesz pewnie w obu taryfach więc nie ma o czym mówić. Trudno się nie zgodzić z asolt-em, jeśli bufor hand-made ma być tańszy od piecyka a nieprzewymiarowana instalacja od przewymiarowanej. Tu tkwi zaleta tego rozwiązania a nie w bezpodstawnych dywagacjach. ja proponuje abyś troszkę pomieszkał w tym swoim domu... tylko nie zapomnij dobrze opomiarować wszystkiego ... teraz to tylko na zasadzie... wiesz bo wiesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Bez sensu! U mnie pompa w duże mrozy (-25) pracuje całą dobę tylko dlatego, że nie jest w stanie podnieść temperatury nad ranem o 1 stopień. Przy odpowiedniej mocy kociołka elektrycznego to chyba nie powinno stanowić problemu??? dokładnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 .... w jego chałupie to jest tylko jakieś popierdywanie... W jego to tak, ale nie kazdy ma tak dobrze ocieplony dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 W jego to tak, ale nie kazdy ma tak dobrze ocieplony dom tyle że on nie wykorzystuje akumulacji ... bawi się w jakieś godzinki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 28.01.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 spokojnie da się korzystać tylko w II taryfie - kwestia dobrego ocieplenia domu (E =< 50 kWh/m2)z tym przewymiarowaniem podłogówki nie przesadzajmy, przy rozstawach 25-30cm już ma się nadwyżkę mocy ok 100%mówię na swoim przykładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 asolt mój dom ma projektowe obciążenie 8,5kw...jaka powinna być moc kabli wg. projektu do takiego domu ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Bo coś, jak napisał astolt, co nie jest odizolowane od upływu energii nie jest żadnym akumulatorem ani buforem tylko co najwyżej większym lub mniejszym "kondensatorem". I co z tego, skoro czas na rozładowanie jest znany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Bo coś, jak napisał astolt, co nie jest odizolowane od upływu energii nie jest żadnym akumulatorem ani buforem tylko co najwyżej większym lub mniejszym "kondensatorem". niech ci będzie... Konrad nie wykorzystuje KONDENSACJI... cokolwiek to znaczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 asolt mój dom ma projektowe obciążenie 8,5kw... jaka powinna być moc kabli wg. projektu do takiego domu ...? A jaki ma być % wykorzystania II taryfy. Wg zalecen projektowych które otrzymałem producenta kabli w tym przypadku Devi jest to ok 25-30 % moc wieksza od projektowego obciązenia cieplnego, wg mnie taka moc nie zapewni akumulacji tylko w II taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts