Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

noname2 grzeje się konspelem, ma wszędzie podłogówkę z rozstawem 25-30cm, rozdzielacz dobrany pod te rozstawy czyli raptem kilka obwodów w całym domku, i bez żadnego problemu korzysta wyłącznie z II taryfy

U Konrada się nie dało wykorzystać wyłacznie II taryfy choć ma bardzo dobrze ocieplony dom a u noname2 którego dom jest gorzej ocieplony się dało. Ciekawe a jednocześnie ciezkie do wyjaśnienia

tematy drożejącego prądu i awarii są tu wałkowane co jakiś czas:)

tak jak w każdym innym temacie o węglu , eko grochu itp ...;)

od 2001r to słyszę ...

jak ktoś się tego boi to niech od razu buduje kotłownię...;)

jak na starcie pakujesz kupę kasy w system grzewczy to gdzie zaleta prądu ...?

U Konrada się nie dało wykorzystać wyłacznie II taryfy choć ma bardzo dobrze ocieplony dom a u noname2 którego dom jest gorzej ocieplony się dało. Ciekawe a jednocześnie ciezkie do wyjaśnienia

Konrad jak przestanie grzebać w sterownikach i dojdzie z nimi do porozumienia to będzie grzał tylko w nocy ...:p

jak na razie to próbuje po swojemu...;)

ma wielki akumulator a z niego nie korzysta ...:no:

Zwłaszcza gdy te -20stC będzie się utrzymywać przez kilka dni?

Zamiast się sprzeczać może warto policzyć i samo wyjdzie? Ja widzę u co poniektórych mentalność typu "kto nie jest z nami jest przeciwko nam" czyli, jak ja czegoś nie mam to to jest be:)

no patrz ty się ...

jakoś warunki zewnętrzne nie powodują u mnie nadmiernego wzrostu czy spadku temperatury...

a co dla ciebie oznacza zwiększona temperatura...?

no chyba że ktoś musi taki bunkier sterować z dokładnością 0,1* :p

Akumulacja polega na zwiekszeniu temperatury przez przegrodę w tym przypadku płytę tak aby można to ciepło wykorzystać w czasie drogiej taryfy, a czy ta wyzsza temp posadzki nie ma przełozenia na zwiekszenie temp wewnątrz pomieszczenia. Inna sprawa czy to komuś przeszkadza czy tez nie. Coś za coś.

Przy 10kW kabli i kosztach jakie podajesz, grzejesz pewnie w obu taryfach więc nie ma o czym mówić.

Trudno się nie zgodzić z asolt-em, jeśli bufor hand-made ma być tańszy od piecyka a nieprzewymiarowana instalacja od przewymiarowanej. Tu tkwi zaleta tego rozwiązania a nie w bezpodstawnych dywagacjach.

Plus wykorzystanie 100% II taryfy bez zadnych kombinacji

Akumulacja polega na zwiekszeniu temperatury przez przegrodę w tym przypadku płytę tak aby można to ciepło wykorzystać w czasie drogiej taryfy, a czy ta wyzsza temp posadzki nie ma przełozenia na zwiekszenie temp wewnątrz pomieszczenia. Inna sprawa czy to komuś przeszkadza czy tez nie. Coś za coś.

ostatnio u Konrada w dzienniku rozpisałem jak to u mnie wygląda ...

przy wyższych zewnętrznych jest dokładnie tak samo tyle że podłoga pracuje w innym zakresie ...

w jego chałupie to jest tylko jakieś popierdywanie...

Przy 10kW kabli i kosztach jakie podajesz, grzejesz pewnie w obu taryfach więc nie ma o czym mówić.

Trudno się nie zgodzić z asolt-em, jeśli bufor hand-made ma być tańszy od piecyka a nieprzewymiarowana instalacja od przewymiarowanej. Tu tkwi zaleta tego rozwiązania a nie w bezpodstawnych dywagacjach.

ja proponuje abyś troszkę pomieszkał w tym swoim domu...

tylko nie zapomnij dobrze opomiarować wszystkiego ...

teraz to tylko na zasadzie...

wiesz bo wiesz ...;)

asolt mój dom ma projektowe obciążenie 8,5kw...

jaka powinna być moc kabli wg. projektu do takiego domu ...?

A jaki ma być % wykorzystania II taryfy. Wg zalecen projektowych które otrzymałem producenta kabli w tym przypadku Devi jest to ok 25-30 % moc wieksza od projektowego obciązenia cieplnego, wg mnie taka moc nie zapewni akumulacji tylko w II taryfie