jasiek71 28.01.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 A jaki ma być % wykorzystania II taryfy. Wg zalecen projektowych które otrzymałem producenta kabli w tym przypadku Devi jest to ok 25-30 % moc wieksza od projektowego obciązenia cieplnego, wg mnie taka moc nie zapewni akumulacji tylko w II taryfie mam 10,6kw... czyli nie wiedziałem a wstrzeliłem się idealnie ... według tabelki ( 150w/m2 ) powinienem mieć ok.23kw w podłogach... już widzę regulację tego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 28.01.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 @asolt - no ale to są pewnie ich zalecenia dla pewnych warunków brzegowych, jak się je pozna to będzie wiadomo dlaczego tak podali być może nie zakładali wykorzystania tylko II taryfy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 @asolt - no ale to są pewnie ich zalecenia dla pewnych warunków brzegowych, jak się je pozna to będzie wiadomo dlaczego tak podali być może nie zakładali wykorzystania tylko II taryfy... zapewne nie zakladali, to jest taki nasz polski wynalazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 mam 10,6kw... czyli nie wiedziałem a wstrzeliłem się idealnie ... według tabelki ( 150w/m2 ) powinienem mieć ok.23kw w podłogach... już widzę regulację tego ... Staram się unikać jakichkolwiek tabel, wszystko do przeliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 28.01.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 U Konrada się nie dało wykorzystać wyłacznie II taryfy choć ma bardzo dobrze ocieplony dom a u noname2 którego dom jest gorzej ocieplony się dało. Ciekawe a jednocześnie ciezkie do wyjaśnienia Konrad jak przestanie grzebać w sterownikach i dojdzie z nimi do porozumienia to będzie grzał tylko w nocy ... jak na razie to próbuje po swojemu... ma wielki akumulator a z niego nie korzysta ... Przy -20oC równiez ?, bez zwiekszonej tempetury w pomieszczeniach też ? Andrzej - ja grzeje w 99,9% w taniej taryfie , w drogiej załącza mi się ponieważ mam durne sterowniki które zadaną temperaturę chcą osiągać OD ... DO ... nie grzeją od 13 do 15 tylko grzeją od np 12:50 do 15 po to by o 13 już była zadana temperatura , stad wniosek - ich minusem jest brak możliwości ustawienia dowolnej godziny z minutami , ustawia się jedynie pełne godziny ja tylko teoretycznie gdybałem o zwiększeniu temperatury na mróz z soboty na niedzielę , ale tego nie zrobiłem i w domu nadal jest stała komfortowa temperatura , w domu chodzę na boso i w koszulce z kr. rękawkiem Janusz - dobrze wiesz że to nie przez bawienie się sterownikami tylko ich błędne wskazywanie temperatury pokojowej które powoduje że podłogówka nie pracuje non stop tylko taktuje co 15-20 min , włącza się i się wyłącza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Andrzej - ja grzeje w 99,9% w taniej taryfie , w drogiej załącza mi się ponieważ mam durne sterowniki które zadaną temperaturę chcą osiągać OD ... DO ... nie grzeją od 13 do 15 tylko grzeją od np 12:50 do 15 po to by o 13 już była zadana temperatura , stad wniosek - ich minusem jest brak możliwości ustawienia dowolnej godziny z minutami , ustawia się jedynie pełne godziny Twój przypadek jest dość szczególny, bardzo małe obciazenie cieplne i duza pojemność płyty umożliwiają korzystanie z II taryfy prawie wyłącznie bez wahania temperatury, a sterowniki jak to sterowniki może kiedyś będą bardziej funkcjonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 im dłużej czytam to forum, tym bardziej odnoszę takie wrażenie Zazdrość? Bo mi jakoś z tym dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Na pewno w UK mają dwutaryfowy i z dużym prawdopodobieństwem we Francji, o resztę EU trzeba by popytać/poszperać. To nie tak, że tylko w PL jest nadwyżka energii w nocy i na zakończenie pierwszej zmiany w fabrykach:) To nie o to chodzi ze w innych krajach nie dwóch taryf, tylko ze tam energia jest relatywnie tania i poszukiwania sposobów pełnego wykorzystania II taryfy nie są w modzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 28.01.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 U Konrada się nie dało wykorzystać wyłacznie II taryfy choć ma bardzo dobrze ocieplony dom a u noname2 którego dom jest gorzej ocieplony się dało. Ciekawe a jednocześnie ciezkie do wyjaśnienia Andrzej - ja grzeje w 99,9% w taniej taryfie , w drogiej załącza mi się ponieważ mam durne sterowniki LOL raptem 2h i ciężka asoltowa tajemnica wyjaśniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 28.01.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 LOL raptem 2h i ciężka asoltowa tajemnica wyjaśniona asolt chyba nie tedy droga... ja mam na 430 m3 kubatury mase akumulacyjna okolo 520 kg, akumuluje wylacznie w taniej taryfie, spadek temp w ciagu dnia dnia nigdy nie przekroczyl 0,4* I ta masa tez nie jest caly czas grzana, sterowniki sobie "posrywaja", oceniam, ze wiekszosc czasu w taniej taryfie grzejniki ida na biegu jalowym.... jak to sie ma do masy podlogowki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 LOL raptem 2h i ciężka asoltowa tajemnica wyjaśniona Wcześniej nie byłeś skory do wyjaśnienia, przecież powinieneś przewidzieć nieprawidłową pracę regulatorów, przecież tak ochoczo wypowiadasz się na rózne tematy, a tak czekałeś na wyjaśnienia Konrada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 28.01.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 W UK jest droga choć relatywnie tania:) Dlatego też i dziadki i gówniarzeria wiedzą o taryfach. A Niemcy, naród oszczędny i zaradny, za to stosują coraz częściej bufory energii i to nie tylko pod fotowoltaikę więc też muszą mieć taryfy. w UK masz rowniez odpowiednik G12 (tyle, ze bez 2h w ciagu dnia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.01.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) U Konrada się nie dało wykorzystać wyłacznie II taryfy choć ma bardzo dobrze ocieplony dom a u noname2 którego dom jest gorzej ocieplony się dało. Ciekawe a jednocześnie ciezkie do wyjaśnienia U Konrada moze być problem płytkiego zatopienia kabli,nie wykorzystuje w 100% płyty. zapewne nie zakladali, to jest taki nasz polski wynalazek Devi może nie zakładało II taryfy ale Elektra zakładała i w swoim poradniku ładnie to zaznaczyła pokazując wzór doboru kabli do pracy tylko w II taryfie. Edytowane 28 Stycznia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 U Konrada moze być problem płytkiego zatopienia kabli,nie wykorzystuje w 100% płyty. Devi może nie zakładało II taryfy ale Elektra zakładała i w swoim poradniku ładnie to zaznaczyła pokazując wzór doboru kabli do pracy tylko w II taryfie. Fakt, do Elektry nie zaglądałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Janusz - dobrze wiesz że to nie przez bawienie się sterownikami tylko ich błędne wskazywanie temperatury pokojowej które powoduje że podłogówka nie pracuje non stop tylko taktuje co 15-20 min , włącza się i się wyłącza to ustaw od 22 do 6:00 docelową i niech sobie taktuje... przydało by się też troszkę pokombinować z histerezą... jak chcesz w domu średnio np.22* to wszystkie ściany wewnątrz też muszą mieć te 22*... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 28.01.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) U Konrada moze być problem płytkiego zatopienia kabli,nie wykorzystuje w 100% płyty. niekoniecznie - ciepło rozchodzi się równomiernie we wszystkich kierunkach więc płyta predzej czy później naładuje się na maxa problem jest ewidentnie w sterownikach i ich czujniku temperatury pokojowej - po 15 min nagrzewa się czujnik od samego sterownika i wydaje mu się że jest ciepło mimo że nie jest , dlatego płyta nie nagrzewa się tyle ile musi w dni chłodniejsze , ale nadrabia to w dni cieplejsze , dlatego nie widać zbytnich wahań w poborze energii miedzy bardzo zimnymi i ciepłymi dniami to ustaw od 22 do 6:00 docelową i niech sobie taktuje... przydało by się też troszkę pokombinować z histerezą... od bardzo dawna mam tak ustawione i nic nie gmeram Edytowane 28 Stycznia 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.01.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) niekoniecznie - ciepło rozchodzi się równomiernie we wszystkich kierunkach więc płyta predzej czy później naładuje się na maxa Ja bym to zrobił prędzej,czyli nastawa na max.grzania w II taryfie na całej powierzchni płyty,jeśli się nie da bo temperatura w pomieszczeniu za wysoka to wina płytkich kabli. Budowlany_laik nie miał problemu ze spadkiem temperatury w pomieszczeniach przy zaprzestaniu grzania ale u niego rurki grzeją całą płytę od spodu i wg mnie jest to modelowe wykorzystanie płyty fundamentowej jako bufora ciepła z II taryfy. Edytowane 28 Stycznia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 od bardzo dawna mam tak ustawione i nic nie gmeram wszystkie sterowniki jednakowo...? jakoś nie pochwaliłeś się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Budowlany_laik nie miał problemu ze spadkiem temperatury w pomieszczeniach ale u niego rurki grzeją całą płytę od spodu i wg mnie to modelowe wykorzystanie płyty fundamentowej. B-L steruje kociołkiem i rozgrzewa całą płytę równomiernie ...( wszystkie przegrody w budynku mają równomierną temperaturę ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 28.01.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Ja bym to zrobił prędzej,czyli nastawa na max.grzania w II taryfie na całej powierzchni płyty,jeśli się nie da bo temperatura w pomieszczeniu za wysoka to wina płytkich kabli. Budowlany_laik nie miał problemu ze spadkiem temperatury w pomieszczeniach przy zaprzestaniu grzania ale u niego rurki grzeją całą płytę od spodu i wg mnie jest to modelowe wykorzystanie płyty fundamentowej jako bufora ciepła z II taryfy. teraz to wiem , ale z 2 strony przy temperaturach +2/5/8 stopni na początku sezonu powodowałoby to przegrzewanie się pomieszczeń myśle że znacznie lepsze byłoby ustawienie temperatury czujnika podłogi na 24 stopnie i tak trzymanie go przez 1-2 tygodnie B_L ma wodną - to są różnice nie do przeskoczenia wg mnie - nie ułożyłbym nigdy kabli na etapie lania płyty , bo nawet układ ścianek działowych u mnie zmieniał się w trakcie budowy a ja grzeje teoretycznie każde pomieszczenie osobno a nie całą płytę wszystkie sterowniki jednakowo...? jakoś nie pochwaliłeś się... tak wszystkie są tak ustawione od hmmm .... kąd ostatnio to wałkowaliśmy ... z 1,5 -2 miesiące temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts