Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

profesor Ci wyjaśni, jak bedzie ale ja obstawiam na 1.1-1.2cm max nie wdając się w szczegóły i zakładając, że rozszerzy się liniowo w jednej płaszczyżnie
Nie wiem o jakim profesorze piszesz :(.

Przy podgrzaniu o 1K płyta żelbetowa o szerokości 10m rozszerzy się o 0,1-0,12mm, a nie 1,1-1,2cm.

Przy różnicy temperatur 10K pomiędzy spodem płyty a jej górną powierzchnią różnica długości wyniesie ok. 1mm.

Przy płycie nie podpartej oznaczałoby jej wygięcie się o 1-2mm.

W tym konkretnym przypadku różnice temperatur mogły być większe - pierwsze pęknięcia pojawiły się, gdy temperatura w domu była obniżona. Zakładam, że mogło to być 18 st. C, a temperatura na dole płyty mogła osiągać ponad 30 st. C.

Ugięcie płyty rzędu 1mm przy sztywnych ściankach działowych z Silki mogły już spowodować ich zarysowanie.

Jest to oczywiście bardzo uproszczona analiza tego zjawiska.

Przy dokładniejszej analizie należałoby uwzględnić obciążenie płyty ściankami działowymi i ścianami zewnętrznymi oraz reakcję podłoża sprężystego jakim jest w tym wypadku styropian.

jaką funkcję w takim razie pełni zbrojenie w tej płycie, skoro te pare K tak ją deformuje? rozumiem, źe troszkę poważniejszą, niż tylko baze do mocowania rurek?
Co ma zbrojenie do odkształcenia płyty?

Zbrojenie ma za zadanie przejąć w płycie naprężenia rozciągające. Natomiast rozszerzalność termiczna betonu i stali jest zbliżona.

Płyta zbrojona będzie się odkształcała pod wpływem różnicy temperatur na spodzie i górze płyty podobnie jak płyta betonowa.

a czy współczynnik rozszerzalności liniowej betonu to nie jest jednak wyższy - ok 0,1 mm/mK (taki znalazłem w necie)

wtedy dla 10mb i 1K byłaby zmiana w długości ok 1mm, a dla 10C to już 10mm - a to już dużo

jeśli tak by było to spokojnie można by wytłumaczyć naprężenia powstające w płycie B_L

a czy współczynnik rozszerzalności liniowej betonu to nie jest jednak wyższy - ok 0,1 mm/mK (taki znalazłem w necie)

wtedy dla 10mb i 1K byłaby zmiana w długości ok 1mm, a dla 10C to już 10mm - a to już dużo

jeśli tak by było to spokojnie można by wytłumaczyć naprężenia powstające w płycie B_L

Wg Polskiej Normy PN B 03264 współczynnik rozszerzalności termicznej betonu wynosi 0,00001 [1/K]

0,00001[1/K]*10[m]*10[K]=0,001[m]=1[mm]

alfa_t.jpg

to może wg normy tak powinno być :) a może realia są nieco bardziej pesymistyczne

takie wartości jak podałeś są odpowiednie dla anhydrytu, a ponoć on jest po tym względem lepszy od wylewki betonowej

no ale może beton a wylewka betonowa (jastrych) to nie to samo i mają różne współczynniki

Nie wiem o jakim profesorze piszesz :(.

kszhuint

Ugięcie płyty rzędu 1mm przy sztywnych ściankach działowych z Silki mogły już spowodować ich zarysowanie.

nie sądzę,

zakładam, ze każdy budynek posadowiony na ławach osiada bardziej, niż 1mm i w większości przypadków nic nikomu nie pęka;

Przy dokładniejszej analizie należałoby uwzględnić (...) reakcję podłoża sprężystego jakim jest w tym wypadku styropian.

niechcący sam sobie odpowiedziałeś :) zwłaszcza - że nie podałeś, jaki eps tam wsadziliście

ja też widziałam w 3 miejscach 10 do minus czwartej a nie 10 do minus 5 m/K; ale od zawsze wiadomo, że sieć kłamie

Edytowane przez Hippek

ale stal też się rozszerza..

I to

o wiele bardziej. Być może to ona właśnie jest większą przyczyną.

ogólnie pisząc, jeśli tak jest że grzeje się płyta od spodu i ten współczynnik rozszerzania jest większy, to faktycznie płyta bedzie się wyginać, jak membranka góra - dół, czyli środek będzie opadał i podnosił się

:) wy tak na serio? uuuu, panowie :p

Edytowane przez Hippek

Witam,

Panowie, czy dobrze kombinuję:

zapotrzebowanie budynku na ciepło 10507 kwh/rok + CWU ( 4 osoby ) daje około 15 000kwh/rok

jeżeli chciałbym gonić to wszystko prądem to daje to nam:

15 000 x 0,2825 gr ( stawka prądu całodobowa ) = 4 237 zł rok

Czy to realne ?

PZDR

Nie jest nierealne tzn. ta stawka dobowa, zapewne chodzi cenę sprzedaży bez stawki dystrybucyjnej. Cena za 1 kWh w taryfie G11 to ok 55-60 gr w zalezości od sprzedawcy.

Witam serdecznie. Jestem totalnym laikiem w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość.

Buduje domek jedno poziomowy o powierzchni grzewczej ok 100m2. Dom postawiony z porothermu 25 cm plus 12 cm styropianu. Fundament solidnie ocieplony. Na posadzce 10 cm styro, jeśli chodzi o strop to jest 25 cm waty. Ogrzewanie w większości grzejnikami, podłogówka tylko w łazience i na korytarzu. Łącznie ok 25m2. Może mi ktoś powiedzieć jakie mogą być koszty roczne ogrzewania takiego domu. Nie mam pojęcia na jaki system się zdecydować. Proszę o pomoc...