Hippek 01.02.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 ogrzewanie za styczeń 208,3 kWh. od początku sezonu grzewczego 529,8 kWh domiar* Ci dołożą, jak się będziesz chwalić takim zużyciem * dla młodszych info w google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 01.02.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 domiar* Ci dołożą, jak się będziesz chwalić takim zużyciem * dla młodszych info w google @Hipka zobacz metraż tego domu. Oczywiście chodzi o ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Im mniejszy dom tym łatwiej go opanować, a i zyski bytowe mają większe znaczenie. Ciekawi mnie cały rachunek za prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.02.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 ogrzewanie za styczeń 208,3 kWh. od początku sezonu grzewczego 529,8 kWh Korys, jaka temp. utrzymujesz w srodku ? Mozesz tak jakies rzuty, wyglad elewacji (pod katem okien). Zamierzam budowac domek ok. 75 m2, wiec wszystko mnie interesuje co tam u siebie masz i jak . Kable masz podczepione do zbrojenia ? Pozdrawiam MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 01.02.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Im mniejszy dom tym łatwiej go opanować, a i zyski bytowe mają większe znaczenie. Ciekawi mnie cały rachunek za prąd. Piszesz Waść bzdury. Im mniejszy dom, TYM TRUDNIEJ GO OPANOWAĆ. Stosunek powierzchni przegród zewnętrznych do kubatury dla małych domów jest niekorzystny, tym trudniej jest uzyskać współczynnik pasywności, Rachunek za prąd za poprzedni sezon 1678 zł + 6 butli gazowych po ok. 60 zł = około 360 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Piszesz Waść bzdury. Im mniejszy dom, TYM TRUDNIEJ GO OPANOWAĆ. Stosunek powierzchni przegród zewnętrznych do kubatury dla małych domów jest niekorzystny, tym trudniej jest uzyskać współczynnik pasywności, Rachunek za prąd za poprzedni sezon 1678 zł + 6 butli gazowych po ok. 60 zł = około 360 zł Odpowiem pięknym za nadobne. Piszesz waść bzdury. Zamknij się w kostce styropianowej o wewnętrznych wymiarach 1m3 i grubości z 0,5m. Żadne ogrzewanie nie będzie ci do niczego potrzebne. Sam sobą się ogrzejesz ...jeśli się wcześniej nie udusisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 01.02.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Odpowiem pięknym za nadobne. Piszesz waść bzdury. Zamknij się w kostce styropianowej o wewnętrznych wymiarach 1m3 i grubości z 0,5m. Żadne ogrzewanie nie będzie ci do niczego potrzebne. Sam sobą się ogrzejesz ...jeśli się wcześniej nie udusisz Podtrzymuję swoją opinię. Proponuję - zbuduj taki dom ( z oknami i drzwiami ) i pochwal się wynikami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.02.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Odpowiem pięknym za nadobne. Piszesz waść bzdury. Zamknij się w kostce styropianowej o wewnętrznych wymiarach 1m3 i grubości z 0,5m. Żadne ogrzewanie nie będzie ci do niczego potrzebne. Sam sobą się ogrzejesz ...jeśli się wcześniej nie udusisz he he ... dokładnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Podtrzymuję swoją opinię. Proponuję - zbuduj taki dom ( z oknami i drzwiami ) i pochwal się wynikami... To zbuduj dom pasywny 500m2 dla rodziny 3 osobowej z jednym TV, jedną lodówką, pralką itd. W którym te zyski odegrają większą rolę, w twoim czy w tym dużym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.02.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Piszesz Waść bzdury. Im mniejszy dom, TYM TRUDNIEJ GO OPANOWAĆ. Stosunek powierzchni przegród zewnętrznych do kubatury dla małych domów jest niekorzystny, tym trudniej jest uzyskać współczynnik pasywności, Rachunek za prąd za poprzedni sezon 1678 zł + 6 butli gazowych po ok. 60 zł = około 360 zł Ten stosunek jest gorszy, ale wieksze znaczenie ma znaczace zmniejsze apetytu na energie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 01.02.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 To zbuduj dom pasywny 500m2 dla rodziny 3 osobowej z jednym TV, jedną lodówką, pralką itd. W którym te zyski odegrają większą rolę, w twoim czy w tym dużym? to może przedstaw taką symulację dla tych dwóch przypadków. wyniki mogą być ciekawe, zobaczymy jaką rolę odegrają. chyba że tak tylko piszesz co ci się wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 01.02.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Ten stosunek jest gorszy, ale wieksze znaczenie ma znaczace zmniejsze apetytu na energie. Pozdrawiam dla przypomnienia mówimy o współczynniku pasywności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 01.02.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 domiar* Ci dołożą, jak się będziesz chwalić takim zużyciem * dla młodszych info w google już o tym pisałem. domiar będę miał w rachunkach za śmieci ( będę rocznie więcej płacił niż za ogrzewanie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.02.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) Korys, mozesz troche wiece opisac swoj domek ? Pytalem kilka postow wczesniej. Edit: Narazie grzales klima tak ? Mozesz podac jaki model ? Co z pomieszczeniami gdzie klima nie siega ? Czy masz nadmuch rozprowadzony wszedzie ? Pozdrawiam Edytowane 1 Lutego 2013 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 01.02.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Korys, jaka temp. utrzymujesz w srodku ? Mozesz tak jakies rzuty, wyglad elewacji (pod katem okien). Zamierzam budowac domek ok. 75 m2, wiec wszystko mnie interesuje co tam u siebie masz i jak . Kable masz podczepione do zbrojenia ? Pozdrawiam MD 21 - 22 oC w kompie niestety nic nie mam. kable podczepione do górnego zbrojenia. Jeszcze jednego nie wykończyleś a już drugi chcesz budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 to może przedstaw taką symulację dla tych dwóch przypadków. wyniki mogą być ciekawe, zobaczymy jaką rolę odegrają. chyba że tak tylko piszesz co ci się wydaje... Wystarczy że znajdziesz mi projekt tak dużego pasywniaka dla rodziny 3 osobowej a pochylę czoła Czas start. W takim małym domu jaki masz, wystarczy włączyć plazmę i piekarnik a rachunki za CO mogą spać o połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.02.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Jeszcze jednego nie wykończyleś a już drugi chcesz budować? A co Mieszkamy od wrzesnia, ale pare rzeczy pozostalo do wykonczenia. Mam miejsce na dzialce i chce je optymalnie wykorzystac, przy okazji wykorzystac doswiadczenie z budowy obecnego domu, jako ze bardziej go budowalem niz "byl dla mnie zbudowany". Forum mi duzo pomoglo i pomaga dalej, za to widze, ze w domu ok 75-80 m2 to juz tylko CWU warto rozpatrzyc bo grzanie czymkolwiek i za grosze mozna rozwiazac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 01.02.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Wystarczy że znajdziesz mi projekt tak dużego pasywniaka dla rodziny 3 osobowej a pochylę czoła Czas start. W takim małym domu jaki masz, wystarczy włączyć plazmę i piekarnik a rachunki za CO mogą spać o połowę. widzę, że mylisz podstawowe pojęcia: niskie zużycie energii i dom pasywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 01.02.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Liwko, a nie zasugerujesz korysowi pompy ciepła? Na pewno znajdziesz jakieś uzasadnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 01.02.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) A co Mieszkamy od wrzesnia, ale pare rzeczy pozostalo do wykonczenia. Mam miejsce na dzialce i chce je optymalnie wykorzystac, przy okazji wykorzystac doswiadczenie z budowy obecnego domu, jako ze bardziej go budowalem niz "byl dla mnie zbudowany". Forum mi duzo pomoglo i pomaga dalej, za to widze, ze w domu ok 75-80 m2 to juz tylko CWU warto rozpatrzyc bo grzanie czymkolwiek i za grosze mozna rozwiazac. podskórnie czuję, że chcesz zrobić skok na 50 tyś. dofinansowania. ja po przeczytaniu pierwszej wersji warunków uzyskania tej dotacji zupełnie się wyleczyłem z takich pomysłów Edytowane 1 Lutego 2013 przez korys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts