Liwko 01.02.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 widzę, że mylisz podstawowe pojęcia: niskie zużycie energii i dom pasywny Podałem przykład domu pasywnego jako skrajność. Który będzie łatwiej doprowadzić do takiego stanu przy tych samych zyskach bytowych? Twój, czy 500m2??? Czy to aż takie trudne do zrozumienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Liwko, a nie zasugerujesz korysowi pompy ciepła? Na pewno znajdziesz jakieś uzasadnienie. Nic nie wiemy o CWU. Może tam u niego mieszka jakaś spora rodzina Rumunów Podobnej wielkości miałem mieszkanie w bloku i jak bąka puściłem to od razu robiło się cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.02.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Liwko, a nie zasugerujesz korysowi pompy ciepła? Na pewno znajdziesz jakieś uzasadnienie. Przecież korys korzysta z pompy ciepła powietrze-powietrze, jako z głównego źródła ciepła. Bez tego tak niskie zużycie energii nie byłoby możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.02.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Podałem przykład domu pasywnego jako skrajność. Który będzie łatwiej doprowadzić do takiego stanu przy tych samych zyskach bytowych? Twój, czy 500m2??? Czy to aż takie trudne do zrozumienia? Nie masz racji. Jeżeli za kryterium domu pasywnego przyjmniemy zapotrzebowanie na energię do ogrzewania 15kWh/m2 rocznie, to przy 75m2 musisz zmieścić się w 1125kWh rocznie, a przy 500m2 masz do dyspozycji 7500kWh. Fakt, że trudno byłoby w domu 500m2 przy 3 osobach uzyskać zyski bytowe w wysokości 2,1 lub 3W/m2 (w takiej wielkości się je przyjmuje przy różnych standardach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 01.02.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Liwko, a nie zasugerujesz korysowi pompy ciepła? Na pewno znajdziesz jakieś uzasadnienie. spoko. tak łatwo nie dam się nabrać, biorąc pod uwagę " fachowe " wpisy typu: " większa rozszerzalność termiczna stali niż betonu" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.02.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 spoko. tak łatwo nie dam się nabrać, biorąc pod uwagę " fachowe " wpisy typu: " większa rozszerzalność termiczna stali niż betonu" :) Już nawet tego nie komentowałem, bo tylko wywołałoby to kolejną niepotrzebną "pyskówkę", od których ostatnio roi się na FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 01.02.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Nie masz racji. Jeżeli za kryterium domu pasywnego przyjmniemy zapotrzebowanie na energię do ogrzewania 15kWh/m2 rocznie, to przy 75m2 musisz zmieścić się w 1125kWh rocznie, a przy 500m2 masz do dyspozycji 7500kWh. Fakt, że trudno byłoby w domu 500m2 przy 3 osobach uzyskać zyski bytowe w wysokości 2,1 lub 3W/m2 (w takiej wielkości się je przyjmuje przy różnych standardach). właśnie o tym pisałem. ale jak nie ma się nic mądrego do napisania, to można o Rumunach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Nie masz racji. Jeżeli za kryterium domu pasywnego przyjmniemy zapotrzebowanie na energię do ogrzewania 15kWh/m2 rocznie, to przy 75m2 musisz zmieścić się w 1125kWh rocznie, a przy 500m2 masz do dyspozycji 7500kWh. Fakt, że trudno byłoby w domu 500m2 przy 3 osobach uzyskać zyski bytowe w wysokości 2,1 lub 3W/m2 (w takiej wielkości się je przyjmuje przy różnych standardach). Dlatego podałem tą skrajność, dla zobrazowania gdzie bardziej odczujemy zyski bytowe. Jakbyśmy HenoK zrobili imprezkę w jego domu to pewnie obyło by się bez CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 spoko. tak łatwo nie dam się nabrać, biorąc pod uwagę " fachowe " wpisy typu: " większa rozszerzalność termiczna stali niż betonu" :) Widać że łykasz wszystko jak pelikan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 właśnie o tym pisałem. ale jak nie ma się nic mądrego do napisania, to można o Rumunach... To zacznijmy jeszcze raz od początku. Gdzie ważniejszą rolę będą grały zyski bytowe, w twoim domu czy 500 metrowym (zakładamy takie same zyski)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.02.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Nic nie wiemy o CWU. Może tam u niego mieszka jakaś spora rodzina Rumunów Podobnej wielkości miałem mieszkanie w bloku i jak bąka puściłem to od razu robiło się cieplej Takie komentarze są nie na miejscu, a nawet nieprzyzwoite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Takie komentarze są nie na miejscu, a nawet nieprzyzwoite. Gdybym napisał Amerykanów było by lepiej? Masz coś do Rumunów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 01.02.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Widać że łykasz wszystko jak pelikan bez komentarza... wnioski każdy sam sobie wyciągnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 korys nie wymiguj się, odpowiedz na moje pytanie. Od tego się przecież zaczęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Standard;) Bo jak inaczej byś się wykręcił z tej bzdury coś palnął, co? Koło wzajemnej adoracji widać się zleciało Jeżeli ktoś nie ma poczucia humoru to już nie moja wina:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.02.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Liwko, a nie zasugerujesz korysowi pompy ciepła? Na pewno znajdziesz jakieś uzasadnienie. Korys zrobił domek pasywny lub do niego zbliżony i chwała mu za to. Niektórzy pewnie mu zazdroszczą, że bez mega-drogich-super-skomplikowanych instalacji typu gruntowa PCI lub inne, płaci mniejsze rachunki od tych, co takie super-mega instalacje posiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Korys zrobił domek pasywny lub do niego zbliżony i chwała mu za to. Niektórzy pewnie mu zazdroszczą, że bez mega-drogich-super-skomplikowanych instalacji typu gruntowa PCI lub inne, płaci mniejsze rachunki od tych, co takie super-mega instalacje posiadają. Człowieku, puknij się w tę swój łeb i przeczytaj mój pierwszy post, w którym się odniosłem w stosunku do jego domu! Widzisz tu gdzieś jakąś zazdrość? To ja w następnym jego poście zostałem zaatakowany jeżeli chodzi o ścisłość!!! Umiesz czytać, to czytaj ze zrozumieniem i nie pindol głupot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.02.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Gdybym napisał Amerykanów było by lepiej? Masz coś do Rumunów? Na ten temat chyba już kiedyś była dyskusja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.02.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Korys zrobił domek pasywny lub do niego zbliżony i chwała mu za to. Niektórzy pewnie mu zazdroszczą, że bez mega-drogich-super-skomplikowanych instalacji typu gruntowa PCI lub inne, płaci mniejsze rachunki od tych, co takie super-mega instalacje posiadają.Tak się składa, że znam dom korysa. Zbudował go z głowa. Przy rozwiązaniach, które zastosował większy dom osiągnąłby standard domu pasywnego. Ale oczywiście większy dom zużywałby także więcej energii na ogrzewanie i byłby droższy. Wielkość domu jest zupełnie wystarczający dla jego rodziny, a standard w porównaniu z mieszkaniem w bloku nieporównywalny (kto w bloku dysponuje własnym garażem, ogródkiem, oczkiem wodnym ?). Koszty użytkowania są znacznie niższe od kosztów użytkowania mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Na ten temat chyba już kiedyś była dyskusja Nie przypominam sobie I jeszcze jedno. Jak zostałem zaatakowany to zadałem korysowi pytanie. Do tej pory nie dostałem na nie odpowiedzi. To dlaczego ja jestem przez was atakowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts