asolt 05.02.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 (edytowane) Ok, ale takie coś to raczej w domu o dużych wahaniach temperatury między godzinami taniej taryfy. Wahania nie muszą być duże a bufor jest zamiast kociołka, wylewka jest całkiem zwykła nie akumulacyjna, podłogówka nie przewymiarowana, przy takim rozwiazaniu ustawienia regulatora temp wewn. są zwykłe i nie obchodzi nas kiedy jest I lub II taryfa Edytowane 5 Lutego 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Wahania nie muszą być duże a bufor jest zamiast kociołka, wylewka jest całkiem zwykła nie akumulacyjna, podłogówka nie przewymiarowana, przy takim rozwiazaniu ustawienia regulatora temp wewn. są zwykłe i nie obchodzi nas kiedy jest I lub II taryfa Czyli ładujemy ten bufor niezależnie od tego czy będzie potrzeba korzystania z niego? Bo moim zdaniem najpierw należy naładować podłogówkę, a dopiero później bufor. Tylko po co skoro może nie być potrzeby korzystania z niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.02.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Czyli ładujemy ten bufor niezależnie od tego czy będzie potrzeba korzystania z niego? Bo moim zdaniem najpierw należy naładować podłogówkę, a dopiero później bufor. Tylko po co skoro może nie być potrzeby korzystania z niego? Podłogówka jest zasilana na bieżaco, nie ma przy buforze pojecia ladowania podłogówki bo to całkowicie zbędne. Jezeli podłogówka nie pobierze energii z bufora to i on nie musi byc ładowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 05.02.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 poczytaj u R&K w dzienniku ... a ile czasu ich używałeś, ustawione były na sondę w podłodze czy na pokojowe ...? A tak masz rację miałem nastawione na czujniki w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 05.02.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Czy w auratonie 2005 jest możliwość sterowania minutowego czy tylko pełne godziny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 05.02.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 (edytowane) Popełniłeś tak wielki bład i publicznie się do tego przyznajesz. Przecież bufor to cytuję inne posty "gigantyczne koszty". wielki to on jest ale żeby zaraz błąd:D jak kupisz gotowca to tak jak sam pokombinujesz to już tanio wychodzi Edytowane 5 Lutego 2013 przez RAFI@RAFI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 05.02.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Wahania nie muszą być duże a bufor jest zamiast kociołka, wylewka jest całkiem zwykła nie akumulacyjna, podłogówka nie przewymiarowana, przy takim rozwiazaniu ustawienia regulatora temp wewn. są zwykłe i nie obchodzi nas kiedy jest I lub II taryfa dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 05.02.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Wahania nie muszą być duże a bufor jest zamiast kociołka, wylewka jest całkiem zwykła nie akumulacyjna, podłogówka nie przewymiarowana, przy takim rozwiazaniu ustawienia regulatora temp wewn. są zwykłe i nie obchodzi nas kiedy jest I lub II taryfa dodam tylko że to nie wylweka tylko" suchy jastrych"akumulacji brak ,tak jak w całym domu , plus taki że dosyć szybko reaguje podłogówka ,może dlatego że sporo przewymiarowana :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.02.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 jak kupisz gotowca to tak jak sam pokombinujesz to już tanio wychodzi Gotowiec tez drogo nie wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.02.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Popełniłeś tak wielki bład i publicznie się do tego przyznajesz. Przecież bufor to cytuję inne posty "gigantyczne koszty". asolt ile kosztowała by w moim domu kompletna działająca instalacja ogrzewania podłogowego razem z buforem, grzałkami , szafkami na rozdzielacze itp...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 05.02.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Gotowiec tez drogo nie wychodzi zależy jaki ja mam wężownice do CWU i pod solary na przyszłość poj. 1600l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.02.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 A ile kosztowało te 10kW kabli ze sterownikami itd.? kable 5,5k sterowniki 1,2k i z 0,7k za wyprowadzenie kabla z bezpiecznikiem w tablicy do każdego obwodu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 05.02.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 asolt ile kosztowała by w moim domu kompletna działająca instalacja ogrzewania podłogowego razem z buforem, grzałkami , szafkami na rozdzielacze itp...? mi wyszło około 11000 pln bufor+podłogówka z pompami icała resztą + tania PPC (chińska pracuje 2 sezon bez problemów ,oczywiście przy niskich temp.wspomagana grzałkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.02.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 poj. 1600l Ja bym sobie takiego buncwoła nie dał postawić ale skoro nie masz wylewki to było to jedyne rozsądne wyjście Dla wylewki dalej obstaję,że nie jest to rozsądne wyjście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 05.02.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 CWU latem z czego? Też tego bufora? jasne żę tak teraz się zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 05.02.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Ja bym sobie takiego buncwoła nie dał postawić ale skoro nie masz wylewki to było to jedyne rozsądne wyjście Dla wylewki dalej obstaję,że nie jest to rozsądne wyjście to był jak najbardziej świadomy wybór , jastem bardzo zadowolony z tej decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.02.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 to był jak najbardziej świadomy wybór , jastem bardzo zadowolony z tej decyzji u mnie świadomym wyborem było zrezygnowanie z kotłowni, takiego baniaka to chyba w salonie lub jadalni musiał bym postawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 05.02.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Stąd bufor, że to napędzane PPC? I pewnie nie daje rady tylko w II taryfie? zimom PPC to raczej tylko dodatek do grzałek ,ale od wiosny do póznej jesieni to hulaj dusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.02.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 zależy jaki ja mam wężownice do CWU i pod solary na przyszłość poj. 1600l To jest tzw. wartość dodana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 No to zaczynamy mieć komplet. Tani bufor 1600l, który zajął by połowę mojego pomieszczenia gospodarczego, tania PC (pytanie dlaczego taka tania) i grzałki zimą. Ja bym w to nie wszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts