Liwko 05.02.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 O, jeszcze solary dojdą! Przerost formy nad treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 05.02.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 u mnie świadomym wyborem było zrezygnowanie z kotłowni, takiego baniaka to chyba w salonie lub jadalni musiał bym postawić... można jako ozdobną kolumne w salonie;) u mnie wylądował w garażu (żona jakoś marudziła żeby był w jadalni) zajmuje miejsce 1,2*1,2 m razem z ociepleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.02.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 No to zaczynamy mieć komplet. Tani bufor 1600l, który zajął by połowę mojego pomieszczenia gospodarczego, tania PC (pytanie dlaczego taka tania) i grzałki zimą. Ja bym w to nie wszedł. ale ja dalej nie widzę w czym jest lepszy bufor przy grzaniu "czystym" prądem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 05.02.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 O, jeszcze solary dojdą! Przerost formy nad treścią. solary to raczej "jaśkowe" bedą wiesz Liwko czasami się nudzę to sobie zrobię jakiś bufor czy inny wynalazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 ale ja dalej nie widzę w czym jest lepszy bufor przy grzaniu "czystym" prądem ... Bo on grzałkami ładuje olbrzymi bufor zamiast zrobić porządną wylewkę i mieć ten bufor pod stopami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 solary to raczej "jaśkowe" bedą wiesz Liwko czasami się nudzę to sobie zrobię jakiś bufor czy inny wynalazek Ja to rozumiem, tylko nie mogę zrozumieć asolta , bo też nie widzę tej wyższości nad porządną podłogówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.02.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 solary to raczej "jaśkowe" bedą wiesz Liwko czasami się nudzę to sobie zrobię jakiś bufor czy inny wynalazek ja na te różne swoje eksperymenty to więcej wydaję niż na ogrzewanie ... to gorsze niż nałóg ... do "jaśkowych" nie trzeba nawet wężownicy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.02.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Ja to rozumiem, tylko nie mogę zrozumieć asolta , bo też nie widzę tej wyższości nad porządną podłogówką jeszcze trochę to w innym wątku przekonają cię do nie centralnego sterowania podłogówką wodną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 05.02.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Dom parterowy Z91: 112m2, ściany zew. silka 24cm, wew. silka 12cm ocieplony 20cm styropianem grafitowym, w podłodze 20cm styropianu i 10cm wylewki, 40cm wełny na strop, okna 3szybowe o k = 0.7 Biorąc to wszystko pod uwagę to czy do wodnej podłogówki dać bufor 1000L czy zrezygnować z niego? Piec będzie (chyba) kospel ekco.mnz 15kw. Co o tym sądzicie? Jaką instalacje byście zaproponowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.02.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Jeśli "czysty" rozumiesz jako kable to nie ma wyższości. Jeśli jednak jako podłogówka plus PPC plus solary, kolektory i inne cuda to ma wyższość nad małym kociołkiem. nie porównujemy układów rozbudowanych ( dywersyfikacja...) wylewki z kablami kontra wylewki z rurkami i bufor z grzałkami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 05.02.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Ja to rozumiem, tylko nie mogę zrozumieć asolta , bo też nie widzę tej wyższości nad porządną podłogówką Ja nigdy nie twierdziłem że moje jest lepsze ,jest inne i daje mi możliwośc podłączenie wszystkiego co sobie wymyśle . nie jest droższe w utrzymaniu od innych rozwiązań , mam stałą temp. przez całą dobe i oto mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.02.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Co o tym sądzicie? Jaką instalacje byście zaproponowali? kawał rury z wkręconymi grzałkami zamiast kociołka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.02.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Ja nigdy nie twierdziłem że moje jest lepsze ,jest inne i daje mi możliwośc podłączenie wszystkiego co sobie wymyśle . nie jest droższe w utrzymaniu od innych rozwiązań , mam stałą temp. przez całą dobe i oto mi chodziło tu nie chodzi o twoje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 05.02.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 tu nie chodzi o twoje ... to mi ulżyło teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.02.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Ja to rozumiem, tylko nie mogę zrozumieć asolta , bo też nie widzę tej wyższości nad porządną podłogówką Są rózne przypadki i nie jednej objawionej prawdy w budownictwie oczywiście oprócz prawd TB. Czasami nie ma mozliwości zrobić porządnej wylewki (10 i wiecej cm) bo : jest za mała wysokość kondygnacji, okna zamówione i trzeba zmniejszyc grubość styropianu, bo czasami jest strop drewniany i nie moze być obciązony i jest konieczny suchy jastrych o gruboścci 3 cm, bo ktoś nie chce przewymiarowanej podłogówki, itd. Spotykam się z róznymi wymaganiami i staram sie do kazdego z nich dopasować. Poza tym bufor nie musi miec 1600 l bo to faktycznie za dużo, ale wystarcza 500-600l. Koszt instalacji praktycznie taki sam jak z kociołkiem, to nie wiem w czym problem. Jest już kilka działajacych takich instalacji i i nikt nie narzeka, a stopien wykorzystania II taryfy wynosi dokładnie 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 05.02.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Są rózne przypadki i nie jednej objawionej prawdy w budownictwie oczywiście oprócz prawd TB. Czasami nie ma mozliwości zrobić porządnej wylewki (10 i wiecej cm) bo : jest za mała wysokość kondygnacji, okna zamówione i trzeba zmniejszyc grubość styropianu, bo czasami jest strop drewniany i nie moze być obciązony i jest konieczny suchy jastrych o gruboścci 3 cm, bo ktoś nie chce przewymiarowanej podłogówki, itd. Spotykam się z róznymi wymaganiami i staram sie do kazdego z nich dopasować. Poza tym bufor nie musi miec 1600 l bo to faktycznie za dużo, ale wystarcza 500-600l. Koszt instalacji praktycznie taki sam jak z kociołkiem, to nie wiem w czym problem. Jest już kilka działajacych takich instalacji i i nikt nie narzeka, a stopien wykorzystania II taryfy wynosi dokładnie 100% USPRAWIEDLIWIENIE 1600L BO TAKI SIĘ ZBIORNIK TRAFIŁ (ale nie trzeba grzać przecież całego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.02.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 USPRAWIEDLIWIENIE 1600L BO TAKI SIĘ ZBIORNIK TRAFIŁ (ale nie trzeba grzać przecież całego) Usprawiedliwienie zaakceptowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 06.02.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 (edytowane) Jacekss Witam. Bo sam chcę taką mieć. T.z. bardzo się zastanawiam.Dom jak w opisie.Zakładam wodną podłogówkę. Jako, że mam małą kotłownię, brak miejsca itd szukam alternaywy i stąd pomysł na elektryczny kocioł. Oczywiści najbardziej nteresują mnie wydatki związane z ogrzewaniem. Jstem wtrakcie robienia OZC. Edytowane 6 Lutego 2013 przez Drogba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 06.02.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 (edytowane) mk64 Witaj..J/w chciałbym dowiedzieć się ja wyglądają koszty eksploatacji oraz jak sterowana jest Wasza podłogówka? Edytowane 6 Lutego 2013 przez Drogba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 06.02.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Dom parterowy Z91: 112m2, ściany zew. silka 24cm, wew. silka 12cm ocieplony 20cm styropianem grafitowym, w podłodze 20cm styropianu i 10cm wylewki, 40cm wełny na strop, okna 3szybowe o k = 0.7 Biorąc to wszystko pod uwagę to czy do wodnej podłogówki dać bufor 1000L czy zrezygnować z niego? Piec będzie (chyba) kospel ekco.mnz 15kw. Co o tym sądzicie? Jaką instalacje byście zaproponowali? wg mnie przy takim ociepleniu bufor zbędny, chyba że bardziej regularnie chcesz grzać, czyli ładować bufor w II taryfie a grzać i w czasie I i II taryfy a co do pieca, 15kW na taki domek, można.. np do wygrzewania domu .... bo potrzeb takich nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts