T i A 07.08.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Tak, tylko, że ja już mam te kominy... Jak nie zamontowane to sprzedaj,a jak wymurowane to niestety w koszta wrzuć. Jak dobrze ocieplisz dom uszczelnisz to przy went.graw. kwestią czasu jest wilgoć/grzyb. Ja mam przykład z mieszkania mojej mamy,wen. graw. nie działała za dobrze,ale drewniane (15letnie) okna jej pomagały i dało się żyć.Po termo-modernizacji bloku i wymianie okien na nowe,po sezonie grzewczym jest tragedia. W rezultacie 2 pomieszczeniach w grzybie całe ściany(zmiany można było zauważyć co dzień). Naprawa went.graw = rozszczelnie okien poprzez tzw. nawiewniki. Jaki był sens wymiany okien i termo-modernizacji bloku jak w rezultacie trzeba je rozszczelnić. Cały zabieg to spłacanie kredytu za termo-modernizacje bloku która nie wniosła żadnych oszczędności dla mieszkańców. W bloku takich mieszkań jest wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 07.08.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Nie można patrzyć na wentylację mechaniczną z reku jak na coś co ma się zwrócić,wszak wentylacja grawitacyjna się nie zwraca a wręcz przeciwnie,przynosi straty Wykonując wentylację mechaniczną z reku,rezygnujemy z wentylacji grawitacyjnej a co się z tym wiąze nie musimy kupować kominów ani kanałów wentylacyjnych co daje nam spore oszczędności.Jeśli ktoś nie planuje kominka i pieca na paliwa stałe to możemy wogóle zrezygnować z kominów i tutaj zdecydowanie rekuperator cenowo wygrywa już na starcie Ja wlasnie tak zrobilem, poszedlem po calosci. Brak kominow, wodnego CO, piece akumulacyjne DuoHeat Dimplexa. Cala instalacja elektryczna material 5800, robocizna 3500. 7 piecow 9500, reku Bartosz 11500 mat+rob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 08.08.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Zakładamy,że grzejąc prądem mamy 100% podłogówki czyli zasilanie niskotemperaturowe (...) Z cwu jest podobnie,wystarczy bojler 140l grzany lekko nad ranem i mocniej po południu. Czy do zasilania 100% podłogówki i 140l bojlera zastosować elektryczny piec dwufunkcyjny, czy bojler ma być osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 15.08.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Mam prosbe do posiadaczy grzejnikow Dimplex DuoHeat: jak macie podlaczone grzejniki?Ja do kazdego doprowadzilem dwa niezalezne przewody, jeden do radiatora dzialajacy 24h i drugi na zegarze zalaczajacy tylko II taryfe do modulu akumulacyjnego. Tak powinno byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 25.08.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 no zobaczymy..... jestes zadowolony z grzejnikow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 26.08.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Gdzie kupowałeś duo heaty i jak dobierałeś ich moc do poszczególnych pomieszczeń? Czy one są zasilane 3-fazowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 26.08.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 26.08.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) ja kupilem 7 grzejnikow, jako jedyne zrodlo ciepla tutaj:http://www.energos.info.pl/promocja-piece-dimplex-duoheat-c-2_9.html pytanie do ProStasia: jezeli dobrze rozumiem, to majac oba moduly "na zegarze" sa one czasowo calkowicie pozbawione zasilania, czy w tym czasie nie nastepuje jakies rozkalibrowanie? pytam, bo podejrzewam, ze to inteligentne ladowanie (czyli nie do pelna, jezeli z poprzedniego cyklu zostala energia w module akumulacyjnym) opiera sie na jakiejs pamieci cykli historycznych i byc moze zegarze wewnetrznym urzadzenia, myslales nad tym? Odnosnie doboru grzejnikow:ocieplenie styro 25, podloga 20, dach 36 welny 0,033, okna 3 szybowe w warstwie ocieplenia, rekuperator Bartosz, brak wentylacji grawitacyjnej (kominow), dosc mala pow. przeszklenia na poddaszu do pokojow ok. 10 m2 dalem 300i, do pokojow na parterze o powierzchni 13 m2 400i, do salonu+kuchnia+hole pow ok. 50 m2 dalem 2*500i z przygotowanym miejscem na trzeci jakby co..... Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez kurt76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 28.08.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 A powiedzta wy mnie ,czemu(oprócz ponoć wysokiej ceny ) zamiast tylu kombinacji i zastanawiania się nad milionem rozwiązań nie zrobiliśta Legalettu?Tam płacą za prąd po 250zł za 100m domki za miesiąc i to bez WM i bez cudownych ociepleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 30.08.2010 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Stasiu,ja tylko zapytałem co oprócz wysokiej (w sumie zależy jak liczyć)ceny spowodowało ,że nie skorzystaliście z tak super rozwiązania tylko różne kombinacje bufory cuda na kiju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 30.08.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 ja kupilem 7 grzejnikow, jako jedyne zrodlo ciepla Możesz napisać, jaką masz moc przyłączeniową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 31.08.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Możesz napisać, jaką masz moc przyłączeniową? Nie mam jeszcze lacza elektrycznego. Kabel od skrzynki mam taki czarny o srednicy 2 cm za 50 zl/mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 31.08.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Nie mam jeszcze lacza elektrycznego.Moc przyłączeniowa podana jest Warunkach dostawy energii elektrycznej, które są podstawą do projektu budowlanego. Moc ta powinna być określona w projekcie budowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 31.08.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 sprawdze, moje zapotrzebowanie szczytowe oceniam na max 25 kW (ogrzewanie, cwu, indukcja + reszta + zapas) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 01.09.2010 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Na opinii przylaczeniowej mam tyle ile potrzebuje, czyli 25 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 01.09.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Ja bym dodal jedna dla mnie wazna rzecz (poza tymi oczywistymi czyli prostota, higienicznosc), masz w przyszlosci duza elastycznosc zarowno po stronie zrodla zasilania (ja mam wejscie z pradem w garazu jako awaryjne do tego agregat diesla 6,5 kW) jak i po stronie grzejnikow. Te elementy bedzie mozna bez problemu wymieniac na nowsze technologicznie bez bolu, a ze postep bedzie szybki w tej dziedzinie to nie mam watpliwosci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 01.09.2010 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 ProStaś napisałeś Płycie fundamentowej mówimy: takPozostałej części Legalett już tak nie mówimy. To może też napisz dlaczego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elieszetikej 02.09.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 HA! Dobrze powiedziane ProStaś. Ja od dawna sklaniam sie ku kablom, przez Henoka w gre weszla jeszcze wodna podlogowka + piec elektryczny... ale i Legalett jest w grze, poniewaz mozliwe ze dom powstanie z prefabrykatow, a firmy je oferujace maja w ofercie legalett.Od poczatku bylem za kablami, w sumie nadal jestem tylko boje sie tego - obliczen i uszkodzenia podczas montazu w plycie. Legalett ma plus taki ze firma sie zajmie obliczeniami i kompleksowa budowa, i jest z tego rozliczana. Minus Legalettu ktory mnie najbardziej zniecheca (procz ceny) to to co sie dzieje w watku o nim, oraz przez wspomniane przez ProStasia "blogi" - nie wiadomo juz w co wierzyc, bo wiekszosc postow na TAK to zwykla reklama.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 02.09.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Nawet bardzo dobrze powiedziane ProStaś.Dlatego kiedyś tam zabrałem głos bo od tych niby-dzienników budowy,pochwał jak to jest super od gości z jednym postem,podwójne nicki i różne inne to zwyczajnie rzygać się chciało i chce nadal, bo po moich i paru innych osób wątpliwościach to dopiero zjawiła się propaganda z jednym postem na forum ,fotorelacje,kamery,łamiące się łopaty w ferworze pracy ekipy Legalett i inne cuda na kiju.Zastanawiam się jakiemu debilowi Legalett chce wcisnąć takiej jakości i postaci marketing.Chyba żadna inna firma nie robi tu takich cudów.Stąd mam poważne wątpliwości czy Legalett jest dobrym i skutecznym sposobem ogrzewania czy też wynalazkiem sprzedawanym za potężną kasę ,który za 20lat okaże się absolutną porażką.Podobnie jak Praefa-marketing podobny,ale póki co nie aż tak kretyński.A moze na zachodzie Europy to najtansze systemy dla biedakow a u nas pod przykrywka nowoczesnosci sprzedawane za gore kasy.W ogole bym sie nie zdziwil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 02.09.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Jest jeszcze sposób 4 - grubsza warstwa akumulacyjna w posadzce Który z poniższych sposobów jest lepszy w ogrzewaniu akumulacyjnym: 1) 10 cm styro i 10 cm wylewka, czy 2) 8 sm styro i 12 cm wylewka? Chodzi mi o to, żeby temperatura jak najmniej się wahała i nagrzanie wylewki w nocy wystarczyło na utrzymanie jej temp. w ciągu dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts