Gryl 14.02.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Doradzi mi ktoś? - mieszkanie w starym budownictwie, 75m kwadratowych, - zwykłe kaloryfery, stary piec na węgiel, stary bojler w łazience, chciałbym wymienić piec na przepływowy, elektryczny ogrzewacz wody. Niestety w sieci jest sam spam, ciężko znaleźć konkretne informacje. Czy ktoś ma tego typu ogrzewanie w mieszkaniu? Jakie musi być urządzenie do takiego małego metrażu i jak z kosztami? czy taki kocioł by wystarczył? http://www.cieplotech.pl/Katalog2/10...GIALIX-6C.html Najlepiej by był najmniejszy, musi być 230V. Nie wiem jaki to musi być typ, kiedyś widziałem mały przepływacz ogrzewający do 150m ale w tym googlowym syfie nie potrafię już tej strony odszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 14.02.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Przepływowe mają dużą moc,trzeba najpierw sprawdzić jakiej wielkości są bezpieczniki,czy masz jedną fazę,czy trzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.02.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Doradzi mi ktoś? - mieszkanie w starym budownictwie, 75m kwadratowych, - zwykłe kaloryfery, stary piec na węgiel, stary bojler w łazience, chciałbym wymienić piec na przepływowy, elektryczny ogrzewacz wody. Niestety w sieci jest sam spam, ciężko znaleźć konkretne informacje. Czy ktoś ma tego typu ogrzewanie w mieszkaniu? Jakie musi być urządzenie do takiego małego metrażu i jak z kosztami? czy taki kocioł by wystarczył? http://www.cieplotech.pl/Katalog2/10...GIALIX-6C.html Najlepiej by był najmniejszy, musi być 230V. Nie wiem jaki to musi być typ, kiedyś widziałem mały przepływacz ogrzewający do 150m ale w tym googlowym syfie nie potrafię już tej strony odszukać Szanuj piec który masz bo taniej miał nie będziesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryl 14.02.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Przepływowe mają dużą moc,trzeba najpierw sprawdzić jakiej wielkości są bezpieczniki,czy masz jedną fazę,czy trzy? Mam jedną fazę, potrzebuję coś własnie małej mocy i takie pasujące wydajnościowo do mieszkania (75m). Chciałbym tym zasilać kaloryfery i boiler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 14.02.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 PMam jedną fazę, potrzebuję coś własnie małej mocy i takie pasujące wydajnościowo do mieszkania (75m). Chciałbym tym zasilać kaloryfery i boiler. Policz ile masz zamontowanych wszystkich żeberek w mieszkaniu,pomnóż przez 120W ,wynik będzie przybliżoną mocą zainstalowaną dla parametrów wody 70/50 st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.02.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 to ile tona wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 14.02.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Mam jedną fazę, potrzebuję coś własnie małej mocy i takie pasujące wydajnościowo do mieszkania (75m). Chciałbym tym zasilać kaloryfery i boiler. jak masz jedną fazę, to prądem raczej nie ogrzejesz tego mieszkania ... zapewne będzie za mała moc przyłącza. Podaj jakie masz zabezpieczenie przedlicznikowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryl 14.02.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) Policz ile masz zamontowanych wszystkich żeberek w mieszkaniu,pomnóż przez 120W ,wynik będzie przybliżoną mocą zainstalowaną dla parametrów wody 70/50 st.C No i to są konkrety Czyli jak na przykład tamten kocioł z linku ma zakres mocy 700-6000[W] to może obsłużyć maksymalnie 50 żeberek, dobrze rozumiem? Tylko mi jeszcze wytłumacz bo jestem zielony - jak mam "policzyć żeberka"? Mam kaloryfery tego typu: http://www.radio90.pl/files/2012/09/kaloryfer-300x250.jpg z góry dziękuję. Jakbyś znał jakiś konkretny godny uwagi produkt to chętnie bym sprawdził. 1igor1 - no właśnie niczego nie mogę sprawdzić obecnie bo mnie tam nie ma. Edytowane 14 Lutego 2013 przez Gryl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 14.02.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 1igor1 - no właśnie niczego nie mogę sprawdzić obecnie bo mnie tam nie ma. To do póki tego nie sprawdzisz, to odpuść sobie gdybanie, bo gdy się okaże że masz zabezpieczenie 25A czyli 230*25 to masz 5750W czyli piecyk nie za duży, a gdzie reszta urządzeń w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 14.02.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 No i to są konkrety Czyli jak na przykład tamten kocioł z linku ma zakres mocy 700-6000[W] to może obsłużyć maksymalnie 50 żeberek, dobrze rozumiem? Tylko mi jeszcze wytłumacz bo jestem zielony - jak mam "policzyć żeberka"? Mam kaloryfery tego typu: http://www.radio90.pl/files/2012/09/kaloryfer-300x250.jpg z góry dziękuję. Jakbyś znał jakiś konkretny godny uwagi produkt to chętnie bym sprawdził. 1igor1 - no właśnie niczego nie mogę sprawdzić obecnie bo mnie tam nie ma. Może jest logo producenta,i poszukać w jego katalogach,alternatywą jest policzenie strat ciepła przez przenikanie i zapotrzebowanie do ogrzania powietrza wentylowanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.02.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 . . . W jakim temacie były te przepychanki i z kim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryl 14.02.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 kalizbi Sposób na wzięcie pod uwagę ilość żeberek kaloryferów jest w mojej sytuacji najprostszy. A skąd masz takie obliczenia?Tylko nie wiem jak "wyszczególnić" w takim standardowym kaloryferze żeberka: http://www.sklepzgrzejnikami.pl/grzejniki-pokojowe/purmo/purmo-typ22 Producentów jest dużo, ale konstrukcja jest taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 14.02.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 kalizbi Sposób na wzięcie pod uwagę ilość żeberek kaloryferów jest w mojej sytuacji najprostszy. A skąd masz takie obliczenia? Tylko nie wiem jak "wyszczególnić" w takim standardowym kaloryferze żeberka: http://www.sklepzgrzejnikami.pl/grzejniki-pokojowe/purmo/purmo-typ22 Producentów jest dużo, ale konstrukcja jest taka sama. Napisałeś że stary dom i zwykłe kaloryfery,dla grzejnika składającego się z żeberek można w przybliżeniu przyjąć jak napisałem,dla grzejnika płytowego nie jest to już takie oczywiste, było wielu producentów i każdy miał inne parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryl 14.02.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) No właśnie, kaloryfery nowe nie są ale "przedpotopowe" też nie. A nie wiesz może jak takie obliczenia zastosować dla kaloryfera płytowego? Parametry różnych producentów aż tak bardzo nie powinny się różnić, one są wszystkie bardzo podobne i mają malutką ilość wody. A co powiesz o tym kotle: http://www.cieplotech.pl/Technika-grzewcza-i-klimatyzacyjna/Katalog2/10-Kotly-stalopalne/GIALIX-6C.html Moc:0,7 - 6 kWchyba powinien starczyć. W sumie od tej firmy jednofazowy jest też mocniejszy Moc:6 - 12 kW, może lepiej taki wziąć na wszelki wypadek. Edytowane 14 Lutego 2013 przez Gryl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 14.02.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 No właśnie, kaloryfery nowe nie są ale "przedpotopowe" też nie. A nie wiesz może jak takie obliczenia zastosować dla kaloryfera płytowego? Parametry różnych producentów aż tak bardzo nie powinny się różnić, one są wszystkie bardzo podobne i mają malutką ilość wody. Można spróbować tak jak piszesz, trzeba zwrócić uwagę na powierzchnię grzejną,sprawdź czy twój kaloryfer nie jest zbudowany z dwóch płyt grzejnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 14.02.2013 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Najfajniejsze kaloryfery na forum ma boguś Jedna faza wystarczy z zapasem do pralki, piekarnika i zmywarki:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryl 15.02.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 (edytowane) mpoplawAle to chyba za dużo kosztów, instalacja, wywalenie kaloryferów. Da się to zainstalować w zwykłym mieszkaniu?Acha, no i jak mam ogrzać tym wszystkie pomieszczenia? Edytowane 15 Lutego 2013 przez Gryl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.02.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 jak żyć, panie premierze, jak żyć? Jedna flaszka na czterech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryl 15.02.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 mpoplaw "PS PPCi to się wiesza na ścianie całkowicie niezależnie od kaloryferów, i pracuje to sobie całkowicie niezależnie, poproś 1igor1 o zdjęcia, to sobie popatrzysz w szczegółach jak to wygląda" A więc ci chodzi o zwykłą klimę, każde takie urządzenie w każdym z pomieszczeń? Myślałem że klima w jednym miejscu i doprowadzane powietrze instalacją po całym mieszkaniu czy coś w tym stylu. Chyba faktycznie się nie rozumiemy, poszperałem w sieci i widzę własnie same wielkie pudła na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 15.02.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 PS PPCi to się wiesza na ścianie całkowicie niezależnie od kaloryferów, i pracuje to sobie całkowicie niezależnie, poproś 1igor1 o zdjęcia, to sobie popatrzysz w szczegółach jak to wygląda Tylko że ja mam klimatyzator centralny, i rozprowadzenie do każdego pokoju, ale spokojnie by mógł zrobić multisplita, wyjdzie może trochę drożej niż kociołek, ale ogrzeje i ochłodzi latem mieszkanie. a koszty ogrzewania będą o około 3 raza mniejsze niż przy kociołku, nie mówiąc już o instalacji elektrycznej, która raczej nie jest przygotowana na moce powyżej 6kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts