Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ty myślisz ze ja jestem co? Bill Gates?:-)

Obowiązku grzania pomieszczenia do okreslonej temp. jeszcze u nas na szczescie nie ma. Jak ktos lubi to moze miec i 15 oC.

Optymalna dT to ok 5 oC

Jak mnie irytuje, kiedy zaglądam tu po kilku godzinach, mam otwartą stronę piszę posta i każe mi się przeładować. Nic to nie daje więc muszę skopiować co napisałem, iść na inną stronę i wkleić i wysłać. Można jakoś to obejść?
Gość Arturo72
Pewnie już było ze 100 razy.

Jaka powinna być temp powrotu? Jeśli np temp zasilania to 35 C.? Około 30?

A jeśli jest 20 C to ?

Jak malux radzi,wygrzewaj do skutku.

Jestem na tym samym etapie i potwierdzam :)

Jaki styropian położyć pod posadzkę? Wystarczy EPS 100m, czy może potrzebny do tego jest już EPS 200? 20cm grubość styropianu na to 10 cm wylewki, w tym kable. Muszę liczyć się z kosztami:(
Gość Arturo72
Jaki styropian położyć pod posadzkę? Wystarczy EPS 100m, czy może potrzebny do tego jest już EPS 200? 20cm grubość styropianu na to 10 cm wylewki, w tym kable. Muszę liczyć się z kosztami:(

Wystarczy EPS100.

mam właśnie do przejrzenia projektowaną charakterystykę energetyczną budynku bo starostwo wymaga.. i jest tam tak:

Roczne zapotrzebowanie na energię użytkową dla ogrzewania i wentylacji QH,nd=2712 kWh/rok

i dalej

Roczna energia użytkowa do przygotowania cwu, QW,nd 1806,54 kWh/rok

oczywiście wcześniej są obliczenia przegród, izolacji, okien itp.

potem niżej jest tabela zbiorcza gdzie występują te wartości ale po uwzględnieniu współczynników sprawności, i tak:

CO 2712 / 0,93 = 2916 kWh/rok

CWU 1806 / 0,49 = 3685 kWh / rok (czy te 0,49 jest poprawne?)

co daje razem około 6600 kWh / rok

co przy 112m2 pow. użytkowej daje 58 kWh/m2*rok

czy te wartości można traktować jako orientacyjne (oczywiście trochę zgrubne) dla planowanego zużycia prądu ? inneymi słowy czy mogę założyć że rocznie za te dwie rzeczy zapłacę jak za 6600 kWh prądu do elektrowni (pomijam kwestię taryf)

i czy to wynik przyzwoity czy raczej gość się gdzieś walnął?

parterówka 112m2, płyta, ocieplenie 20cm pod spodem i na ścianach, na stropie 30cm, okna 3 szybowe w warstwie ocieplenia, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem i gwc

Edytowane przez _artur_
i czy to wynik przyzwoity czy raczej gość się gdzieś walnął?

Przyzwoity i się nie walnął raczej. Tak możesz przyjąć że zużyjesz tyle kWh prądu ile jest wyliczone.

Oj bitter te obliczenia to głównie dla starostwa. OZC jest tylko i wyłącznie prognozą. Jeśli jest duża zgodność to mamy posty zachwalające OZC a jeśli nie to szukanie dziury w wykonawstwie oraz zasłanianie się normami.
Oj bitter te obliczenia to głównie dla starostwa. OZC jest tylko i wyłącznie prognozą. Jeśli jest duża zgodność to mamy posty zachwalające OZC a jeśli nie to szukanie dziury w wykonawstwie oraz zasłanianie się normami.

Prognozą o ile mozna to tak nazwać jest tylko tylko częsć wyników obliczeń ozc tzn. zapotrzebowanie na ciepło, natomiast nie jest prognozą a dokładnymi wynikami obliczenia projektowego obciążenia cieplnego i wartości strat dla poszczególnych pomieszczeń. Na ich podstawie wykonuje się projekty budowlane c.o. Zgodność tych obliczen jest dużo wieksza niż zgodnośc w przypadku zapotrzebowania na ciepło. Przydokładnych i rzetelnych obliczeniach ogólnie ta dokładnośc to ok do 10 % na plus oczywiście dla moich obliczen. Ostatnio uzyskałem dane rzeczywiste od jednego z uzytkowników forum i dokładność ta była ponizej 1%, az się sam zdziwiłem.

Co do niezgodności to wykonując obliczenia zgdonie z normami zawsze w ten sam sposób i dokładnie, ograniczam do minimum wpływ błedu samych obliczen i wtedy faktycznie wychodzą błedy wykonawcze, niezgodność materiałow izolacyjnych z załozeniami itp.

Przydokładnych i rzetelnych obliczeniach ogólnie ta dokładnośc to ok do 10 % na plus oczywiście dla moich obliczen. Ostatnio uzyskałem dane rzeczywiste od jednego z uzytkowników forum i dokładność ta była ponizej 1%, az się sam zdziwiłem.

nic, tylko brać, panowie, brać :)

a czyje obliczenia się rozjeżdzają w takim razie? może podasz pare przykładów ku przestrodze dla innych inwestorów?

o ile % rozeżdzało im się zużycie względem obliczeń?

uważam, że należy eliminować z rynku osoby niekompetentne, tak, by zostali sami najlepsi, bo dzięki nim inwestorzy oszczędzają przecież sporo pieniędzy.